Sestdiena, 27. aprīlis
Vārda dienas: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Migrantu krīze un izvēles cena

Sallija Benfelde
09:13
23.11.2021
4

Par izvēli maksājam vienmēr, un tas ir gan tīri praktisks, gan vispārīgs principu un vērtību jautājums. Piemēram, profesijas izvēle un laulības neapšaubāmi ietekmē to, kāda būs dzīve. Tāpat kā tas, kādus principus un arī nerakstītās, bet pieņemtās sabiedrības normas ievērojam, lielā mērā veido gan ikdienas ritumu, gan vidi, kurā dzīvojam.

Cilvēktiesības ir viens no Eiropas Savienības (ES) pamatprincipiem, kas nosaka arī attieksmi pret bēgļiem no citām valstīm, kas lūdz patvērumu.
Divdesmit pirmajā gadsimtā karš ir ieguvis vēl vienu jaunu veidolu, mēs to dēvējam par hibrīdkaru, jo par ieročiem kļūst arī dezinformācija un meli. Baltkrievijas pašieceltā prezidenta Lukašenko režīms par ieročiem un kara instrumentiem ir padarījis neapbruņotus, neaizsargātus cilvēkus, arī sievietes un bērnus. Līdz šim nostāja bēgļu jautājumā ir bijusi skaidra, kaut pēdējā desmitgadē tā nereti radījusi sarežģījumus, jo katram bēglim neatkarīgi no tā, vai viņš ir legāli ieradies valstī un tad lūdzis patvērumu vai robežu pārkāpis nelegāli, uz laiku tika nodrošināts patvērums, izskatīja iesniegumu un tikai tad lēma, vai patvērumu piešķirt. Starp tiem, kuri ierodas no trešajām valstīm, bija un ir gan politiskie bēgļi, gan cilvēki, kas vēlas uzlabot dzīves apstākļus. Un ir arī teroristi, ir tie, kuri plāno nodarboties ar narkotiku ievešanu, vai vienkārši cilvēki, kurus dēvējam par saulesbrāļiem.
Protams, šie principi ES dārgi maksā gan naudas, gan drošības jautājumos, jo migranti ne vienmēr saprot vai grib saprast, ka, dzīvojot citā valstī, jāievēro tās likumi un noteikumi. Tagad šo ES nostāju, ka cilvēkiem no trešajām valstīm ir tiesības vēlēties drošāku un labāku dzīvi (lai gan ES nav obligāts pienākums to vienmēr nodrošināt), izmanto divu valstu diktatori. Citiem vārdiem sakot, Lukašenko ar Krievijas prezidenta Putina klusu atbalstu izmanto Eiropas Savienības humānos principus, pavēršot tos pret valstīm, kuru robežas ar Baltkrieviju ir arī ES ārējā robeža. Sākotnēji lielo triecienu, kā informēja bijušais Baltkrievijas diplomāts, tagad trimdinieks Pāvels Latuška, bija plānots vērst pret Latviju, jo Lukašenko gribēja atriebties par karoga nomaiņu Pasaules čempionāta hokejā laikā. Tomēr plānus mainīja, jo no Polijas migrantiem, ja tie tiktu pāri robežai, ceļš līdz Vācijai ir īsāks.
Lietuva un Latvija teritorijā nelegāli iekļuvušos migrantus sākumā veda uz patvēruma meklētāju centriem, bet pēc tam, kad kļuva skaidrs – tas turpināsies un tā ir Lukašenko organizēta akcija-, migrantus savās valstīs neielaida, bet notvertos sūtīja atpakaļ uz Baltkrievijas pusi. Polija tā rīkojās uzreiz. ES sākotnēji valdīja zināms apjukums un izskanēja pārmetumi par likumu neievērošanu, jo migrantiem ir tiesības prasīt patvērumu un iesniegumi ir jāizskata. Pēc tam, kad Polijas-Baltkrievijas robežai notika īsts uzbrukums un bija redzams, ka to dara sagatavoti jauni un spēcīgi vīrieši, arī ES amatpersonām kļuva skaidrs, kas notiek. Eiropas sašķelšana un sarīdīšana acīmredzot nav izdevusies.

Pamazām toni – no klaja atbalstītāja līdz tēvišķam un pamācošam – mainījis arī Putins. Krievijas tranzītbizness jau ir brīdinājis valdību, ka migrantu krīze radījusi pārrāvumus autopārvadājumos no Eiropas. Diez vai Putinu iepriecina arī tas, ka jau 14. novembrī Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis paziņoja – Varšava kopā ar Lietuvu un Latviju varētu pieprasīt konsultācijas saskaņā ar NATO līguma 4. pantu. Latvija un Lietuva ir apstiprinājušas, ka atbalstīs Polijas lūgumu, ja tas tiks izteikts. Kā zināms, saskaņā ar Vašingtonas līguma 4. pantu ikviena NATO dalībvalsts var pieprasīt konsultācijas ar pārējām dalībvalstīm, ja tā uzskata, ka apdraudēta tās teritoriālā nedalāmība, politiskā neatkarība vai drošība.

Kas tagad notiks? Uz robežām iestājies nosacīts pamiers. Lukašenko, kā parasti, danco riņķa dejas, tomēr pēdējā laikā sacītais medijiem, arī intervija BBC liecina, ka diktatora uzskati nav mainījušies ne par mata tiesu. Jau apgalvojums “mēs viņus visus izgriezīsim”, ar to domājot nogalināšanu, likvidēšanu, runājot par nevalstiskajām organizācijām, manuprāt, liecina, ka Lukašenko vēstures annālēs ir nostājies blakus Hitleram un Staļinam.
Lielākā daļa migrantu, kuru vidū tagad ir arī daudz sieviešu un bērnu, no pašas robežas ir aizvesti, dažiem simtiem pat ļauts aizlidot atpakaļ uz Irāku. Un migrantiem, lai sniegtu medicīnisko palīdzību, atvestu pārtiku, beidzot var piekļūt arī starptautiskās organizācijas. Daudzu migrantu veselības stāvoklis ir slikts, pierobežas mežos Baltkrievijas pusē tiek atrasti mirušie.

Izskanējusi arī informācija, ka daļu migrantu varētu pārvietot uz Latvijas robežu, daļu uz Ukrainas robežu. Tad pie Ukrainas Baltkrievijas pusē būtu migranti, kurus spiestu šķērsot Ukrainas robežu, bet pie robežas ar Krieviju jau atrodas aptuveni 100 tūkstoši Krievijas armijas karavīru.
Jebkurā gadījumā ir skaidrs, ka ne Lukašenko, ne Putins plānus nav mainījuši un mākslīgi izraisītā migrantu krīze tik vienkārši nebeigsies. ES neatzīs Lukašenko par leģitīmu prezidentu, sankcijas neatcels. Savukārt Putina interese sašķelt un vājināt ES, iegūt daudz lielāku, jau oficiālu varu Baltkrievijā arī nav zudusi.

Nostāja bēgļu jeb migrantu jautājumā acīmredzot tiks nedaudz mainīta praktiskajās norisēs, tomēr jau tagad ES parādās atšķirīgi viedokļi, kā izturēties pret migrantiem. Vieni uzskata, ka jācenšas palīdzēt ar pārtiku un pirmo medicīnisko palīdzību, neskatoties uz to, ka krīze ir mākslīgi radīta un ka migrantu vidū ir arī algotņi. Taču jāņem vēra, ka daudzi tika apmānīti, solot, ka varēs pāriet robežu un iegūt patvērumu, sievietēm un bērniem diez vai vispār tika kas jautāts. Protams, Eiropas Savienības pienākums nav sniegt patvērumu, bet tiem, kurus aiztur jau Polijā, Lietuvā vai Latvijā, tomēr jā­sniedz palīdzība, ja tāda vajadzīga, un pēc tam jāatgriež viņi savās zemēs, nevis jāsūta atpakaļ uz Baltkrieviju. Otri saka, lai Baltkrievija palīdz šiem migrantiem un ES nav nekādas daļas, ka Baltkrievijā migrantus faktiski ar varu spiež pārkāpt robežu, un tml. Vārdu sakot, vieni atzīst– viņi taču ir cilvēki un mēs nevaram rīkoties tāpat kā Lukašenko. Otri atbild – viņi izvēlējās pārkāpt likumu, un katrai izvēlei ir sekas. Mūsu humānā attieksme ir kļuvusi par ienaidnieku mums pašiem.

Ar vārdu sakot, nekas nav beidzies un dažādi viedokļi būs arī pašā Eiropas Savienībā. Pandēmijas radītā spriedze domstarpības migrācijas jautājumos dažādu valstu sabiedrībās tikai saasina. Atliek cerēt uz saprātu un cilvēcību.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Notikumu vērtējums un propaganda

16:39
27.04.2024
6

Karš Ukrainā uztveri un notikumu vērtējumus padarījis melnbaltus. Un attieksme pret karu tiešām nav iespējama neitrāla vai atbalstoša, tas ir kļuvis par lakmusa papīriņu mūsu cilvēciskumam, labā unļaunā izpratnei. Piemēram, ir zināms, ka notiesātie noziedznieki Krievijā var saņemt apžēlošanu un neatgriezties ieslodzījuma vietā, ja piesakās karot. Protams, ja vien frontē paliek dzīvi. Nupat šāda iespēja […]

Ķīmiskās gaisa taciņas jeb sazvērestības teorija interneta dzīlēs

05:23
25.04.2024
21

Pieļauju, ka daudzi būs dzirdējuši sazvērestības teorijas par lidmašīnu atstātajām baltajām svītrām debesīs. Atzīšos, pati par šīm lietām uzzināju diezgan nesen – laikā, kad fiziķu un citu ļaužu nelielu izsmieklu izpelnījās jau tā neveiksmīgi labo slavu zaudējušais sportists Mairis Briedis. Chemtrails jeb ķīmiskās gaisa taciņas, kā es to latviskoju avīzes lasītāju labākai izpratnei, ir sazvērestību […]

Valsts bez savas vīzijas

15:13
22.04.2024
47

Latvija ir valsts, kurā ciena savu valodu, ir senas tradīcijas, bagāts kultūras mantojums. Tāpat vienmēr uzsvērts, ka Latvijā ir ļoti skaista daba, turklāt te varam piedzīvot visus četrus gadalaikus. Bet vai tas ir pietiekami, lai ieinteresētu ārvalstu investorus ieguldīt? Acīmredzot nē. To apliecina arī Rīgas Ekonomikas augstskolas un Ārvalstu investoru padomes Latvijā (FICIL) veiktais pētījums […]

Krievijas iedzīvotāju portrets martā

15:13
22.04.2024
28

Aptaujas un socioloģiskie pētījumi vismaz vairākus gadus nedod precīzu un patiesu Krievijas iedzīvotāju uzskatu un nostājas ainu. Tomēr zināmu priekšstatu, ko iedzīvotāji vēlas, no kā baidās un no kādām atbildēm izvairās, aptaujas vieš. Levadas Centrs, kurš jau sen Krievijā ieguvis “ārvalstu aģenta” statusu, martā veica divas interesantas aptaujas: Ļeņins un viņa loma Krievijas dzīvē un […]

Iedzer, vecais, granapipku…

09:05
18.04.2024
66

Nav dienas, kad policija neziņotu, cik dzērājšoferu aizturēts, cik skandālu noticis, kopīgi lietojot alkoholu.    Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem Latvija ieņem 4. vietu, bet Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas valstu vidū Latvija alkohola patēriņā ieņem 1. vietu. 2020. gadā reģistrētā absolūtā alkohola patēriņš uz vienu 15 gadus vecu un vecāku iedzīvotāju Latvijā bija 12,1 litrs, […]

Atgriezties mājās vienmēr ir laba ideja

13:04
16.04.2024
63

Atgriešanās Latvijā pēc ilgāka laika ārvalstīs var būt gan bagāta emocionālā pieredze, gan izaicinošs ceļojums. Tas sniedz iespēju atkal sastapties ar dzimto valsti un savējiem, atvērt durvis jaunām profesionālajām vai personiskajām iespējām. Arī es pirms diviem mēnešiem esmu atgriezusies no Zviedrijas, kur kopā ar ģimeni pavadīju divarpus gadu. Bijām neliels latviešu loks, draugi un ģimene, […]

Tautas balss

Labāk uzraksts, ne karogs

16:57
26.04.2024
13
Druva raksta:

“No rudens pārtikas precēm būs redzami jānorāda valsts, kur tā ražota. Saprotu, ka to varēs parādīt ar karodziņu vai uzrakstu. Es domāju, ka vislabāk būs pietiekami lieliem burtiem rakstīts uzraksts, jo vai gan daudzi uzreiz atšķirs, piemēram, Slovākijas un Slovēnijas karogus. Arī tagad jau uz produktiem norāda izcelsmes valsti, tikai nereti uzraksts ir tik maziem […]

Uzšļāc ūdeni un dubļus

16:57
26.04.2024
20
Druva raksta:

“Regulāri nākas iet Cēsīs zem dzelzceļa tilta. Kad līst lietus, dubļains, gan to nevienam neiesaku. Uz galvas pilēs ūdens un mašīnas nošķiedīs. Ietve tur tik šaura, grūti izmainīties ar pretimnācēju, kur nu vēl pamukt kaut kur, kad brauc mašīna. Vai kāds saskaitījis, cik cilvēku kājām ik dienu iziet pa šo vietu? Žēl ģimnāzistu, kuri dosies […]

Operatīvi, atsaucīgi un laipni

16:56
26.04.2024
10
Druva raksta:

“Sirsnīgs paldies ārstes Sprindules prakses medicīnas māsai Irīnai, viņa bija ļoti atsaucīga un ātri nokārtoja, lai tieku pie vajadzīgajiem medikamentiem, kad man pasliktinājās pašsajūta. Un milzīgs paldies arī māsiņai Lindai, kas nāca pie manis mājās, vēnā ievadīja zāles, katru reizi mērīja asinsspiedienu, vienmēr izjautāja, kā jūtos, bija ļoti laipna, atsaucīga. Domāju, tā darbu vajadzētu darīt […]

Ģimnāzijas remonts ievelkas

09:23
23.04.2024
35
Druva raksta:

“Ļoti ievilcies Cēsu Valsts ģimnāzijas ēkas remonts. Esmu pensionēta skolotāja, mani interesē, vai jaunajā mācību gadā ģimnāzisti varēs atgriezties savā skolā vai mācības būs jāturpina pielāgotajās telpās Raunas ielā. Saprotu, ka tur nav slikti, taču ģimnāzijas tēla veidošanai gan tas par labu nenāk,” pārdomās dalījās seniore.

Dīvainie valodas nepratēji

13:26
16.04.2024
39
5
Druva raksta:

“Pagājušajā nedēļā klausījos televīzijas “Rīta Panorāmu”, kur “Stabilitātes” līderis Rosļikovs stāstīja, ka nav taču jāprasa pusmūža cilvēkiem ar Krievijas pilsonību latviešu valoda. Jaunajiem jā, bet vecāka gadagājuma nē. Sabiedrība Latvijā esot ļoti iekļaujoša, visi tiekot galā. Te nu jāatgādina, ka tiem, kam 75 un vairāk gadu, latviešu valodas eksāmens nav vajadzīgs, var palikt Latvijā arī, […]

Sludinājumi