Trešdiena, 3. jūlijs
Vārda dienas: Benita, Everita, Verita, Emerita

Nenovērtē, vai tieši otrādi – novērtēja

Jānis Gabrāns
15:25
07.11.2022
7

Uz savu pirmo sēdi vakar sanāca 14.Saeima. Redzot iepriekšējā Saeimā notikušo jukšanu, šķelšanos un citas izdarības, gribējās cerēt, ka pie vainas tas 13.kārtas skaitlis, bet jaunās Saeimas sastāvs gan rāda, ka cipari ne pie kā nav vainīgi.

“Druvā” jau tika rakstīts, ka Cēsu novadu kā savu bija ierakstījuši 34 deputātu kandidāti dažādos sarakstos. Viņu vidū arī četri novada domes deputāti. Vēlēšanas pagāja, un šķita, šoreiz no mūsu puses nebūs neviena. Tiešām no Vidzemes apgabala neviens, kurš par savu dzīvesvietu norādījis Cēsu novadu, arī netika ievēlēts. Pārskatot ievēlēto deputātu statistiku, gan atklājas, ka tomēr viens ir ievēlēts. Atzīšos, ka bija pārsteigums atklāt, ka šis deputāts ir pretrunīgi vērtētais sludinātājs Mārcis Jencītis. Kā savu darba vietu un ieņemamo amatu norādījis: evaņģēliskā kristiešu draudze “Kristus pasaulei”, vecākais mācītājs. Ievēlēts no partijas “Latvija Pirmajā vietā”, tā sauktās Šlesera partijas, no Rīgas vēlēšanu apgabala. Depu­tāts norādījis, ka viņam īpašumā pieder divi dzīvokļi Cēsu novadā un viens Rīgā.

Tāda, lūk, pārstāvniecība no Cēsu novada. Kur tad pārējie 33? Vai viņu devumu, iespējamo pienesumu vēlētāji nenovērtēja? Bet varbūt tieši otrādi – novērtēja, un tāpēc arī šāds rezultāts. Tagad kandidāti var sevi mierināt ar domu, ka galvenais jau nav uzvarēt, bet piedalīties cīņā par uzvaru, ka šī bijusi laba pieredze, ka gatavi turpināt savas politiskās gaitas, un tā tālāk. Bet gan jau kādam kaut kur dziļi sirdī tomēr kremt, ka palicis nenovērtēts, ka tauta nav sapratusi īstās vērtības, ka pravietis savā zemē netiek cienīts. Nekas, laiks rit ātri, četri gadi paskries, un varēs mēģināt atkal un atkal, un, kas zina, varbūt kādreiz zvaigznes sakritīs.

Mums vienmēr patīk sacensties ar valmieriešiem, un te nu esam pamatīgos zaudētājos. No Valmieras novada ievēlēti pieci deputāti, un teikšu godīgi, ar daudz lielāku pienesumu.

Ja atceramies iepriekšējo Sa­ei­mu, ievēlēta tika Dace Rukšāne – Ščipčinska no Pārgau­jas novada (“Attīstībai/ Par”), bet parlamentā iekļuva arī Mārtiņš Šteins (“Attīstībai/ Par”), kurš vēlēšanās palika uzreiz aiz svītras, bet, pateicoties tam, ka Artis Pabriks kļuva par aizsardzības ministru, iekļuva parlamentā un darbojās visus četrus gadus.

Ja skatāmies, kuri mūsu puses deputātu kandidāti ir vistuvāk aiz svītras, tad tas ir ZZS sarakstā. Kā divi nākamie aiz pjedestāla ir Pārgaujas apvienības pārvaldes vadītājs Didzis Zemmers, kurš gan ir no Limbažu novada, bet tūlīt aiz viņa Cēsu domes deputāts Hardijs Vents. Tiesa, šobrīd nekas neliecina, ka šis politiskais spēks varētu tikt koalīcijā. Nu vismaz ne šajā, ko mēģina izveidot trīs politiskie spēki. Bet četri gadi ir ilgs laiks, un politika jau ir diezgan neprognozējama.

Protams, atklāts jautājums, cik liela nozīme tam, ka no novada kāds ir ievēlēts vai nav neviena, jo Latvijā balsojam par partijām, mums nav vienmandāta apgabali, kur balsojam par konkrētām personām. Tad no šī ievēlētā deputāta varētu prasīt atbildību, lai gan arī tas nosacīti, ja viņš paliek opozīcijā, tāpat neko ietekmēt nevar. Mēs ievēlam konkrētas partijas, un tad plusiņi, mīnusiņi nosaka to, kuri deputāti tiks. Tikai no viņiem pašiem atkarīgs, vai viņi brauc pie vēlētājiem vai ne, cik aktīvi ir savā deputāta darbā. Ja atceramies iepriekšējo Saeimu, cik daudzus deputātus mēs katrs varētu nosaukt, cik daudzus esam redzējuši, dzirdējuši publiski. Pieļauju, ka ļoti nedaudzus, jo nekur jau nav teikts, cik aktīvam jābūt deputātam. Viņš var kārtīgi nākt uz sēdēm, uz komisijas sēdēm, ja kādā vēlējies būt, lai būtu papildu ienākumi, un viss. Nav obligāti jānāk ar priekšlikumiem, nav jākāpj tribīnē runāt, sēdi mierīgi savā krēslā un priecājies, ka esi ticis siltā vietā ar labu atalgojumu, dažādiem bonusiem, un rēķini, kāds pienesums no tā būs pensijai. Un var pasapņot, ka šis varētu būt sākums ceļam pat uz Eiropas Par­lamentu, kur šis kumoss vēl treknāks un var darīt vēl mazāk.

Ja atskatāmies pagātnē, cik gan daudzi cīnītāji nav sevi pieteikuši Saeimas vēlēšanās un tikuši ievēlēti, jo vēlētājs cerēja, ka nu tik viss mainīsies, nu visss būs pa jaunam. Bet nekā. Nonākot Saeimā, šie cīnītāji kaut kur pazūd, un piemēri jau nav pārāk tālu jāmeklē.

Jaunā Saeima sākusi darbu, un pirmos rezultātus jau redzēsim itin drīz. Tas ļaus izdarīt pirmos secinājumus par tās darba spējām.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Kur drošība grūtā brīdī

12:27
02.07.2024
26

Šo sezonu neuzsāka otrs lielākais dārzeņu audzētājs    SIA “Rītausma” Jēkabpils pusē. Veikalos vairs nav un nebūs gurķu, tomātu ar uzlīmi “Rītausma”.    Pēc 30 gadiem, kuros attīstīta mūsdienīga dārzeņu audzēšana, uzbūvēta infrastruktūra, darbs pārtraukts. Iemesls – Valsts ieņēmumu dienesta administrēto nodokļu (nodevu) parāds, kas uz 19.jūniju bija 128 782 eiro.    2020.gadā SIA “Rītausma” […]

Seniori ir svarīgi, bet nedrīkst aizmirst par jauniešiem

12:26
01.07.2024
21

Sociālajā jomā strādājošie uzsver, ka mūsdienās, kad sabiedrība noveco, saprotams, ka pastiprināti tiek domāts par senioriem, bet nedrīkst aizmirst arī jauniešus. To saka līdzšinējais novada Sociālā dienesta vadītājs Ainārs Judeiks, norādot, ka būtiska šajā darbā ir arī prevencija, kas vērsta uz bērniem un jauniešiem. To pieminēja arī Cēsu pilsētas pansionāta direktore Inga Gunta Paegle, vērtējot, […]

Manifestēt savu realitāti. Kas tas par zvēru?

12:25
30.06.2024
18

Pēdējā laikā arī mūsu zemē populārs kļuvis vārds “manifestēt”! Anglicisms, kas daudziem nerada skaidrību – ko gan tas īsti nozīmē? Izrādās, kaut ko manifestēt nozīmē padarīt savus sapņus, mērķus un centienus par realitāti, ticot, ka tos patiešām iespējams sasniegt. Visam pamatā ir ideja, ka, ticot, ka patiešām varat kaut ko izdarīt, un koncentrējot savas domas […]

Lielā politika un karš

12:24
29.06.2024
22

Ukraina otrdien, 25. jūnijā, oficiāli sāka iestāšanās sarunas ar Eiropas Savienību (ES). Protams, tas nozīmē vairākus gadus ilgu procesu, tā laikā valstij ne tikai jāpārņem Eiropas Savienības normatīvās prasības, bet arī jāpierāda, ka sabiedrība un valsts pārvalde ir gatava pievienoties blokam. Šonedēļ ES ir vieno­jusies par jaunām sank­cijām pret Balt­krieviju. Ir zināms arī , ka […]

Noguruši no ziņu virsrakstiem…

12:29
27.06.2024
20

Raugoties TV ekrānā uz kādu no daudzajiem ziņu raidījumiem, pamanīju tekstu, kas rotāja ekrāna apakšmalu, ka kādā pasaules mēroga pētījumā apstiprinājies – cilvēki arvien mazāk seko līdzi ziņām. Atskār­tu, ka šim apgalvojumam absolūti piekrītu arī pati. Un, šķiet, daļai paziņu, tuvāku un tālāku, pēdējā laikā bija līdzīgs viedoklis. Ir skaidrs, ka ziņu mērķis vairs pat […]

Nemainīgie priekšstati

09:58
25.06.2024
30

Katram no mums, arī tautām un nācijām ir savi priekšstati par to, kādi esam, nereti ar laiku tie mēdz arī vairāk vai mazāk mainīties. Izskatās, ka Krievijas Federā­cijas iedzīvotāju priekšstati un uzskati tomēr nemainās, gan domājot par lielāko ienaidnieku, gan pašiem par sevi. Nav noslēpums, ka Krievijā vara to atbalsta un iedzīvotāji dzīvo priekšstatos, ka […]

Tautas balss

Pļauj, ka putekļi pa gaisu

10:12
02.07.2024
21
Priekulietis A. raksta:

“Priekuļu centrā pagājušajā nedēļā pašvaldība pļāva zāli, putekļi vien gāja pa gaisu. Zā­līte tik īsa un nīkulīga, ka tur nav, ko pļaut. Bet laikam jau noteiktie kvadrātmetri jāno­pļauj, citādi nesaņems naudu. Manuprāt, pļaušanu nevajadzētu organizēt pēc grafika, bet gan tad, kad tas nepieciešams,” pārdomās dalījās priekulietis A.

Zāļu ražotāji negodprātīgi

12:29
28.06.2024
18
Lasītāja raksta:

“Re nu! Eiropā ražotāji zāļu cenas valstīm nosaka slepeni, mazākās un nabadzīgākās valstis maksā vairāk. Tāpēc jau arī mums ir tik dārgi medikamenti un jauno zāļu maz. Te būtu gudri, ja, piemēram, Baltijas valstis vienotos un iepirktu vajadzīgo kopā. Bet varbūt jautājums jārisina Eiropas Savienības līmenī?” sprieda lasītāja.

Autobusu pieturā lietū un vējā

12:29
28.06.2024
59
Vilma raksta:

“Ikdienā diezgan bieži nākas ar autobusu braukt no Valmieras un Cēsu autoostas. Autobusa gaidīšanu abās pilsētās nevar salīdzināt. Valmierā nojume pasargā pasažierus no lietus un saules, Cēsīs pa bedrainu laukumu no stacijas ēkas var aizklunkurēt līdz pieturai, sēdēt uz soliņa, lai kādi laikapstākļi, un skatīties uz apdrupušo mūra sienu,” pārdomās dalījās Vilma un piebilda, ka […]

Pasaki, kas ir tavs draugs…

10:01
25.06.2024
26
Politikas vērotājs raksta:

“Kā gan Krievijas sabiedrība var nejusties pazemota, ja viņu valsts līderim jāslēdz vienošanās ar visu citu pasaules valstu ignorēto un nosodīto Ziemeļkoreju? Tas taču ir kauns, ka par sabiedroto jāizvēlas kas tāds!” pauda politikas vērotājs.

Vai tiešām ietaupīja

10:01
25.06.2024
22
Zaubēniete raksta:

“Zaubē vairs nav pagasta pārvaldes. Nezinu, cik daudz paš­valdība ietaupīja, bet cilvēkiem gan tagad grūtāk. Nav speciālista, kas var pastāstīt par visiem jautājumiem pagastā, par katru jāiet pie cita darbinieka. Kad bija pārvalde, bija tā kā drošāk, zināji, ka ir, uz kuru paļauties, arī kam prasīt atbildību,” pastāstīja zaubēniete.

Sludinājumi