Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Siltā ziema pasliktina situāciju pašvaldību ceļos

Druva
00:00
20.12.2006
4

Amatas novada domes labiekārtošanas nodaļas vadītājs Jānis Grāvelis atzīst, ka siltā bezsniega ziema no vienas puses ietaupījusi naudu, jo no ceļiem nav jātīra sniegs, bet no otras puses radījusi papildu izdevumus, jo mitrā laika dēļ grants ceļu segums tiek pastiprināti bojāts.

– Ceļi stipri bojāti kādās desmit vietās, kopā apmēram trīs kilometri. Grants segums ir plāns, nodilis. Smagās automašīnas, galvenokārt baļķu vedēji, izdangā tā, ka daži kļūst gandrīz neizbraucami. Īpaši jūtīgas ir piekalnītes, – skaidro J.Grāvelis. – Smaga situācija šobrīd ir ceļa Siliņi – Pieņi – Doles vienā posmā, kur sabojāti apmēram simts metri. Ar remontu jāsteidzas, jāizdara vēl šogad. Tas izmaksās dārgi. Rēķinu, ka izlietosim apmēram ceturto daļu ziemai paredzēto ceļu uzturēšanas naudu.

J.Grāvelis izsakās, ka, ja situācija neuzlabosies, pašvaldība apsvērs iespēju izvietot autotransporta masu ierobežojošas ceļa zīmes. Taču diemžēl arī tā nav izeja. Autovadītāji bieži tās neņem vērā. Un tā kā ceļu kopgarums ir liels, pie katras zīmes klāt neizstāvēsi.

Amatas novada teritorijā pašvaldības pārziņā pavisam ir 186,6 kilometri ceļa, tajā skaitā ielas 33,5 km (no tām asfaltētas ielas 12.4 km), pavisam asfalts 18,5 km. J.Grāvelis vērtē, ka lielākās problēmas sagādā grants ceļu uzturēšana un remonts. Zemes ceļi nolietojušies gandrīz simtprocentīgi, sakopšana prasa aizvien vairāk līdzekļu. Tā kā pašvaldībai ir savs grants karjers, remonti izmaksā mazāk un paveikt var vairāk. Šogad atjaunotas trīs caurtekas, salaboti vairāki ceļu posmi.

Ik gadu dome iegulda līdzekļus ielu labiekārtošanā. Šogad Līvu ciematā veikta asfaltēto ielu un ceļa rekonstrukcija un paplašināšana. Labots arī asfalts pie Drabešu internātskolas. Kopā izlietoti apmēram 11 tūkstoši latu.

Kā katru gadu, arī šogad veikta vizuāla transporta uzskaite. Pa dažiem ceļiem transporta kustība pieaug katru gadu, piemēram, Līvos gada laikā tā palielinājusies par 20 procentiem galvenokārt uz vieglo automašīnu rēķina. Ģikšu pusē pieaugusi gan vieglā, gan kravas transporta intensitāte.

Ceļu situāciju ietekmē aizvien pieaugošā tūrisma plūsma. Tā, piemēram, autobusu kustība uz Āraišu vējdzirnavām kļuvusi lielāka par 10-15 procentiem. Šis nav vienīgais ceļš, pa kuru pārvietojas lielie tūristu autobusi un kuri īpaši jāuzmana. Parasti tūristi apmeklē vēsturiskus objektus, uz kuriem ved vecu koku alejas. Tās regulāri jāuzmana.

– Šogad bijām spiesti izcirst dažus kokus, kas sasvērušies uz ceļa pusi, daudziem apzāģēt zarus. Šis darbs prasa lielus līdzekļus, jānomā pacēlājs. Rūpējamies par vietām, kuras bieži apmeklē tūristi. Kopjam stāvlaukumu pie Amatas upes, kur atrodas gājēju tiltiņš. Tur ātri tiek piemēslots. Salauza mūsu uzlikto galdu, atkritumu urnu iemeta upē. Visu atjaunojām, nezinu, cik ilgi stāvēs. Šī vieta ir pirmā, ar kuru sastopas iebraucēji no Rīgas puses. Te ir rajona karte, tūrisma objektu norādes, – skaidro J.Grāvelis.

Pašvaldības ziņā ir vairāki pieminekļi. Līvos ir piemiņas vieta Skolnieku rotai, Ieriķos Nezināmajam kareivim, Veišāros igauņu Nezināmā kareivja kapa vieta. Šogad tur uzliktas norādes, lai apmeklētājiem nav jāmaldās. Savukārt apdzīvotās vietās uzstādītas norādes uz pašvaldības institūcijām un iestādēm, kā arī ceļa rādītāji ar māju nosaukumiem.

Speciālists atzīst, ka vēl viena problēma, kas saistās gan ar tūristu plūsmas pieaugumu, gan satiksmes intensitātes pastiprināšanos, ir ceļa malu tīrība. Braucēji tās ļoti piemēslo, tīrīšana jāveic vairākas reizes sezonā. Reizēm gadās aprūpēt arī valsts ceļu malas, bet arī pašu pārziņā esošajās darba pietiek.

– Reizēm nesaprotu, kā var tā piemētāt apkārtni! Vairākās vietās esam likuši norādes, ka nedrīkst izmest atkritumus, bet tās pazūd, savukārt tukši iesaiņojumi, pudeles un citi mēsli parādās, – saka J.Grāvelis.

Ceļu kopšanai ziemā pašvaldība slēdz līgumus ar tiem pašiem, galvenokārt vietējiem uzņēmējiem, kas ceļa darbus veic vasarā. Pakalpojumus sniedz septiņi novada uzņēmumi un “Vidzemes ceļi” no Cēsīm. Tīrāmās platības uzņēmējiem sadalītas pēc teritoriālā principa ar aprēķinu, lai brauciens būtu kompakts un sniegu varētu izšķūrēt īsā laika sprīdī. Ceļu kopēji strādā atbilstoši autoceļu un to elementu uzturēšanas tehniskajiem noteikumiem. Katram izstrādāts ziemas maršruts. Pirmām kārtām izšķūrē ceļus, pa kuriem brauc sabiedriskais transports un kur intensīva satiksme, arī ceļus uz skolām, bērnudārziem, apdzīvoto vietu centrus, pēc tam sabiedrisko, centrus, aizputinātos ceļa posmus, mazākās apdzīvotās vietas. Palīdz arī viensētām. Dažus apdzīvotos centrus, stāvlaukumus pie skolām tīra pašvaldība. “3.CP” aprūpē asfaltētās ielas Līvos, laista tās arī ar vielu, kas nodrošina pret apledošanu.

– Protams, ziemā situācijas mēdz būt sarežģītas, gadās brīži, kad kaut kas nav laikus paveikts. Taču cenšamies strādāt operatīvi, reaģēt uz katru situāciju, – pauž labiekārtošanas nodaļas vadītājs.

Lai nākamajā gadā izpildītu plānotos darbus, kaut cik sakārtotu sliktākos ceļu posmus, vajadzētu 170 tūkstošus latu, aprēķinājis J.Grāvelis. Izstrādāts projekts Meijermuižas ceļa rekonstrukcijai, darbs izmaksās 78 tūkstošus, bet pašreiz nav zināms, vai izdosies tam atrast naudu, jo no autoceļu fonda pašvaldība varētu saņemt ap 60 tūkstošiem latu, atklāj J.Grāvelis.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Cēsu svētki - atskats

12:31
23.07.2024
25

Gājienā lepni par sevi un Cēsīm Trijās dienās pilsēta nenogura. Savu ceļu tuvāk zvaigznēm, lai cik augstu kuram tās būtu, ja vien vēlējās, ieraudzīja Cēsu 818. dzimšanas dienas svinību katrs dalībnieks. No vēstures līdz šodienai, no nopietnībai līdz nebēdnīgai jautrībai un spēku pārbaudei sportiskās sacensībās. Un, protams, satikšanās prieks ik uz soļa senajās un aizvien […]

Mērķis zināms – Zaļais kurss

10:58
23.07.2024
11

Festivālā “Rodam Raunā”, kura tēma šovasar bija “Pļava. Ko sēsi, to pļausi”, kā ik gadu notika arī uzņēmēju diskusija. Šoreiz par ikvienam aktuālo Eiropas zaļo kursu. Tajā piedalījās Raunas SIA “Firma “Pasāža”” valdes priekšsēdētāja Dace Neiberga, Zemkopības ministrijas Lauksai­mnie­cības departamenta Lauksai­mniecības ilgtspējīgas attīstības nodaļas vadītāja Kristīne Sirmā, Latvijas Lauku konsultāciju centra Cēsu nodaļas vadītāja Dace […]

Sniega kupenas vasarā. Hortenzijas

00:00
23.07.2024
26

Iebraucot Stalbes pagasta “Ozolkalnos”, pie norādes zīmes zied hortenzijas. “Man patīk visas puķes,” saka Baiba Svīķe un uzreiz atklāj, ka daudziem šķiet, hortenzijas ir vecu māju puķe, bet tā nav, mūsdienās tā ir tik moderna un dažāda. “Ziedi kupli, to krāsa mainās, cēla, liels krūms ar vieglumu,” tā Baiba raksturo hortenziju un uzsver: “Ja tās […]

Mazajam liepēnietim Kārlim īpaša uzmanība

00:00
22.07.2024
43

Vidzemes slimnīcā sagaidīts šī gada 400. bērniņš – puisītis Kārlis, kurš piedzimis liepēniešu ģimenei, informēja Vidzemes slimnīcā. Pasauli satikt Kārlis ieradās 10. jūlijā plkst. 11:52, mazulis dzimšanas brīdī svēra 3020 g un bija 51 cm garš. Tā kā arī abiem vecākiem – Kristiānai un Kristiānam – vārds sākas ar K, arī jaundzimušajam dots vārds, kas […]

Dienestu posteņiem būs ērtākas telpas

00:00
21.07.2024
43

Lai uzlabotu ēkas energoefektivitāti, aktīvi noris būvdarbi pašvaldības ēkā Brāļu Kaudzīšu ielā 9, Jaunpiebalgā. Ēkā atrodas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Jaunpiebalgas postenis. Darbi jau no pirmajām dienām pavasara beigās sokas raiti, vērtē Jaunpiebalgas apvienības pārvaldes vadītāja Dace Bišere-Valdemiere. Ja atklājas kādas problēmas, tām ātri rod risinājumu: “Bet jāteic, […]

Sirsnīgi un priecīgi nosvin Cēsu pansionāta jubileju

00:00
20.07.2024
74

Ar dziesmām, dejām, pansionāta jeb namiņa, kā iestādi dēvē darbinieki un iemītnieki, atmiņu stāstiem, svētku torti, daudziem sveicieniem, laba vēlējumiem, atzinības rakstiem un pateicībām aizvadīta Cēsu pilsētas pansionāta 30. jubileja. Svinot dienu, kad pirms 30 gadiem pašvaldības pansionāts pārcēlās no Glūdas kalna uz Cīrulīšiem, kopā ar iestādē dzīvojošajiem bija esošie un bijušie darbinieki, kādreizējie lēmumu […]

Tautas balss

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
8
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
8
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Skujenes pazīšanās zīme - neasfaltēti ceļi

10:54
23.07.2024
7
Autobraucēja raksta:

“Mūsu pagastu, Skujeni, viegli atrast. Šeit nekādas ceļazīmes nav vajadzīgas. Ja sākas neasfaltēts ceļš (Krustakrogs- Skujene), dodieties tik tālāk un būsit Skujenē. Ceļmalās, kur krūmi, samaziniet ātrumu, aiz tiem sekos līkums. Mierīgi braucot, nepārsniedzot ātrumu, nokļūsiet uz asfaltētiem ceļiem un droši varēsiet turpināt ceļu – Skujene beigusies!” ar ironiju saka autobraucēja ar stāžu.

Laiks pļaut zeltslotiņas

10:54
23.07.2024
6
1
Lasītāja G. raksta:

“Gar ceļu no pašām Cēsīm, caur Dukuriem un pamazām līdz Valmierai izplatās invazīvās Kanādas zeltslotiņas. Tagad tās sāk ziedēt, drīz izplatīs pūkainas sēklas, kas nākamgad jau veidos biežākas audzes. Cēsu novada pašvaldība un Latvijas Valsts ceļi ir informēti par situāciju, bet pagaidām invazīvos augus nepļauj, taču gar ceļu ir arī Eiropa nozīmes aizsargājamie biotopi,” uzsver […]

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
31
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Sludinājumi