Ziemassvētku galds nav iedomājams bez speķa pīrādziņiem. Pīrādziņus cep paši, bet ir arī firmas, individuālā darba veicēji, kuri cep un piedāvā jau gatavu produkciju. Atzīta un pazīstama ir raiskumiete Broņislava Čudorāne (firma “Ozolaine”). Viņa atzina: ”Ziemassvētkos ir ļoti liels pieprasījums. Ikdienā ar pīrādziņu cepšanu neaizraujamies, bet svētkos strādājam, izpildot konkrētus pasūtījumus. Tad to patiešām ir daudz.“
Firmas “Cēsu teika” tirgotava Rīgas ielā arī ikdienā pazīstama ar plašu pīrādziņu piedāvājumu. Kā “Druvai” pastāstīja firmas direktors Dainis Vaselāns, ja ikdienā nopērk vairāk nekā 300 pīrādziņu, tad uz Ziemassvētkiem pieprasījums ir pat astoņas līdz deviņas reizes lielāks. “Pīrādziņus cep Saimona Kiršteine. Tie viņai īpaši padodas, jo pīrādziņu veidošana nav mehanizēta, tas ir roku darbs. Tā ir fantastika, kā viņa strādā, jo pīrādziņiem allaž jābūt svaigiem,“ saka Dainis Vaselāns.
Kulinārija- konditoreja “Rīts” Piebalgas ielā arī cep pīrādziņus. Īpašniece Valentīna Borščika pastāstīja, ka pīrādziņus cep vairākas konditores. Tos cep katru dienu. Pieprasījums Ziemassvētkos stipri pārsniedz ikdienas piedāvājumu, taču tam konditores ir gatavas. Arī šogad, domājams, būs tikpat liels pieprasījums pēc pīrādziņiem.
Straupes pagastā vietējie un garāmbraucēji iegriežoties allaž var nopirkt speķa pīrāgus Māra Šķestera veikalā “Airas”. Konditorejas vadītāja Aija Strazdiņa pastāstīja, ka pīrāgus cep konditores divās maiņās. Uz darbu jānāk jau pulksten četros no rīta, tad arī pīrāgi iznākot garšīgi. Ziemassvētku laiks ir ļoti saspringts, jo lielāki pasūtījumi jāizpilda ne vien veikaliem, bet arī individuālajiem pasūtītājiem. Konditores atzina, ka svētku laiks ir smaga darba periods.
Komentāri