Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

“Latvenergo” ievieš jaunu klientu apkalpošanas un norēķinu kārtību

Druva
00:00
24.01.2007
16
5lp Andris

Uz “Druvas” un lasītāju jautājumiem atbild a/s “Latvenergo” komunikācijas un mārketinga departamenta ārējās komunikācijas daļas vadītājs Andris Siksnis.

– Kāpēc tika veikta reorganizācija, veidojot “Klientu servisu”?

– Uzsākot sarunas par iestāšanos Eiropas Savienībā, visām Latvijas tautsaimniecības nozarēm, tajā skaitā enerģētikai, nācās pieņemt atbilstošus ES direktīvu nosacījumus, lai Latvija varētu veiksmīgi integrēties Eiropā. Arī enerģētikas nozarē jāveic izmaiņas atbilstoši ES direktīvām, kas paredz pakāpenisku enerģijas tirgus liberalizāciju. Tās mērķis ir konkurences radīšana, lai klients varētu izvēlēties sev tuvāko, lētāko vai tādu, kas, viņaprāt, sniedz labāko pakalpojumu.

“Latvenergo”, tāpat kā jebkurai citai līdzīgai enerģētikas kompānijai, jāspēj darboties šajā vidē. Tādēļ uzsākta uzņēmuma restrukturizācija, kas pēc savas būtības vērsta uz liberāla elektrības tirgus priekšnosacījumu izveidi, juridiski nodalot elektroenerģijas pārvades un sadales sistēmas operatorus no enerģijas ražošanas un tirdzniecības.

– Kādu informāciju cilvēki var saņemt klientu apkalpošanas centrā Cēsīs?

– “Latvenergo” sadales tīkla klientu apkalpošanas centrā Cēsīs, Saules ielā 2, tāpat kā jebkurā citā uzņēmuma klientu apkalpošanas centrā Latvijā, ikviens apmeklētājs var saņemt informāciju par uzņēmumu un tā sniegtajiem pakalpojumiem, iesniegt dokumentus elektroenerģijas lietošanai, atbilstoši “Latvenergo” pastāvošajām prasībām, saņemt elektroenerģijas piegādes līgumu un norēķinu kvītis, kuru apmaksu var veikt tuvējās bankās un pasta nodaļās. Energokompānijā pakāpeniski tiek ieviesta jauna klientu apkalpošanas kārtība. Tā nodrošina to, ka visa informācija klientiem būs pieejama jebkurā klientu apkalpošanas centrā Latvijā, un klientiem vairs nebūs jāvēršas tikai noteiktā “Latvenergo” reģiona iecirknī.

– Vai tas nozīmē, ka Piebalgas iecirknis cilvēkiem vairs nav pieejams?

– 2006. gada 16. novembrī slēgtas trīs Ziemeļu reģiona (līdz šim – filiāles Ziemeļu elektriskie tīkli) abonentu daļas – Alojā, Rūjienā un Vecpiebalgā. Turpmāk Ziemeļu reģiona iedzīvotāji būs laipni gaidīti jebkurā no “Latvenergo” klientu apkalpošanas centriem blakus esošos rajonos. Piebaldzēniem tuvākais laikam būs centrs Cēsīs.

Ziemeļu reģionā klientu apkalpošanas funkcija tiek mainīta, pārejot uz jaunu klientu apkalpošanas kārtību, ko šogad “Latvenergo” sadales tīkls pakāpeniski ievieš visā Latvijas teritorijā. Darbu uzsācis jau pieminētais Klientu serviss, kas nodrošinās vienotu klientu apkalpošanu, dodot iespēju izvēlēties sev pieņemamāko komunikācijas veidu – zvanīt pa telefonu, sūtīt pa e-pastu vai faksu, lai iegūtu atbildi uz interesējošo jautājumu vai atrisinātu problēmu. Turpmāk visi Ziemeļu reģiona klienti jebkuru neskaidrību gadījumā, vai piesakot elektroenerģijas piegādes bojājumu, var zvanīt, sūtīt pa e-pastu vai faksu uz “Klientu servisu”. Arī norēķinu grāmatiņas jeb veidlapas turpmāk var saņemt pa pastu, iepriekš zvanot vai nosūtot e-pastu uz Klientu servisu ar pieprasījumu. Klientu serviss: informācija: 7728777, bojājumu pieteikšana: 8020404, skaitītāju rādījumu nodošana: 8020408, fakss: 7728778, e-pasts: klientu.serviss@latvenergo.lv, pasta adrese: a/s “Latvenergo” sadales tīkls, Pulkveža Brieža iela 12, Rīga, LV-1160.

– Kādi ir secinājumi par šo vienoto tālruņa numuru visā valstī bojājumu pieteikšanai pēc šīm janvāra vētrām? Daudzi cilvēki sūdzas, ka nav bijis iespējams sazvanīt. Lūk, viens no lasītāju zvaniem: “Daudzus gadus baudīju labu apkalpošanu no “Latvenergo” puses, jo vajadzības gadījumā vienmēr varēju tepat Cēsīs sazvanīt dispečerus un noskaidrot, kas un kā. Tagad, kad pazuda elektrība, operatoru sazvanīt izdevās tikai pēc 36 (!) stundām.

– Šī vētra bez elektrības atstāja ap 50 000 elektrības lietotāju. Ikviens elektrības piegādes pārtraukums vidējā spriegumā redzams īpašā dispečeru kartē, kurā attēloti visi transformatoru punkti. Līdz ar to ziņot par vētras laikā ikkatru notikušu elektrības piegādes pārtraukumu iedzīvotājiem nav nepieciešams. Ziņas par šādiem notikumiem var atstāt automātiskajā telefona atbildētājā vai atrakstīt elektroniskā pasta vēstuli. Uzņēmums aicina zvanīt uz bojājumu pieteikšanas tālruni, ja lūzis kāds no balstiem, trūcis vads vai koki sagāzušies uz vadiem.

Uz bojājumu tālruni 15. janvārī kopā ienāca 15 334 zvani. “Klientu servisā” strādā aptuveni 50 operatori, kuri diemžēl nespēja atbildēt visiem zvanītājiem. Tuvākajā laikā plānots operatoru skaitu palielināt līdz 65.

Patlaban “Latvenergo” veic intensīvu darbu, ieviešot uzņēmumā jaunu klientu apkalpošanas un norēķinu kārtību, kas nākotnē, pilnveidojot un attīstot klientu apkalpošanas procesus, ļaus mūsu klientiem visā Latvijā izmantot ērtākus un modernākus pakalpojumus. Jaunās sistēmas pluss – nu iedzīvotājs vairs nav piesaistīts noteiktam reģionam vai rajonam. Tagad ikviens jebkurā klientu apkalpošanas centrā visā Latvijā var iegūt sev interesējošo informāciju, slēgt līgumus vai atrisināt radušās neskaidrības, ko nav iespējams atrisināt pa klientu servisa tālruni. Tas īpaši svarīgi tiem, kam pieder īpašumi dažādos Latvijas reģionos.

– Kur būtu pieejamas kādas tabuliņas, kā aprēķināt maksu par patērēto?

– Tarifu aprēķinu tabulas var iegūt mūsu mājas lapā internetā www.latvenergo.lv, kā arī jebkurā klientu apkalpošanas centrā visā Latvijā.

– Zvanam no Dzelzceļa ielas. Tur elektrības stabi nolauzti, karājas tikai vados, tāpēc ar bažām gaidām kārtējās vēja brāzmas. Kas notiks, ja tie uzkritīs uz mājas vai saimniecības ēkas jumta? 2001. gadā tika noslēgts līgums, ka katrai mājai būs savs skaitītājs uz ielas, taču joprojām nekas nav darīts. Pie kā lai griežamies šajā jautājumā?

– Par šo situāciju jāziņo Klientu servisam (7728777), pieteikums tiks pieņemts un izskatīts. Šobrīd nevaru atbildēt par līgumu, nav skaidrs, kas tas par līgumu. Iespējams, tas bijis elektroapgādes rekonstrukcijas projekts, kurš skaņots ar zemju īpašniekiem, taču mūsu speciālistiem par to jāpārliecinās. Aicinām doties uz tuvāko klientu apkalpošanas centru vai zvanīt uz klientu servisu, kur jautājumu izskatīs.

– Visa elektrības dokumentācija ir uz vīra vārda, kurš tagad miris. Kas jādara, lai pārrakstītu uz savu vārdu?

– Lai privātpersona noslēgtu elektroenerģijas piegādes un lietošanas līgumu ar ”Latvenergo”, īpašniekam nepieciešams uzrādīt personu apliecinošu (pase, autovadītāja apliecība) un īpašumtiesības apliecinošu dokumentu (zemesgrāmatas apliecība vai pirkuma, īres līgums). Ar šiem dokumentiem var doties uz kādu no tuvākajiem klientu apkalpošanas centriem un līgumu noformēt klātienē, aizpildot “Pieteikumu elektroapgādei”. Šo dokumentu kopijas iespējams nosūtīt arī pa faksu 7728778 vai e-pastu , pievienojot iesniegumu brīvā formā, kurā norādīt savu kontakttālruni un šībrīža skaitītāja rādījumus, kā arī adresi, kurā vēlas saņemt līguma eksemplāru parakstīšanai.

Līguma sagatavošana un noslēgšana notiek aptuveni 20 minūtēs. Noslēdzot līgumu, saņems jaunas norēķinu kvītis uz jūsu vārda.

– Kad varēsim saņemt elektroenerģijas abonentu grāmatiņas, jo vajadzētu maksāt, bet to nav?

– Jaunā parauga norēķinu veidlapas klientiem nosūtām pa pastu. Lai tās pasūtītu, iespējams zvanīt pa tālruni 7728777, sūtīt pieprasījumu norēķinu kvīšu izsūtīšanai pa faksu 7728778 vai ar e-pasta starpniecību, norādot precīzu adresi un abonenta vārdu un uzvārdu. Lai neaizkavētu operatoru, veicot pasūtījumu, vēlams nosaukt klienta rēķina numuru, kas atrodams uz norēķinu kvīts nedaudz virs abonenta adreses. Norēķinu veidlapas pa pastu tiek piegādātas aptuveni nedēļas laikā.

– Vai par elektrību tāpat kā līdz šim varēs maksāt pastā un bankās? Kādas vēl ir norēķina iespējas?

– Par “Latvenergo” sniegtajiem pakalpojumiem var maksāt skaidrā naudā, ar pārskaitījumu vai ar norēķinu karti, veikt tiešos norēķinus bankās, “Latvijas pasta” nodaļās un abonēšanas centra “Diena” filiālēs vai netiešos – ar internetbanku starpniecību, kā arī izmantojot tiešo debetu.

Maksāt par izlietoto elektroenerģiju var, izmantojot banku piedāvāto pakalpojumu “Automātiskais maksājums”. Par iespējām izmantot šo rēķinu apmaksas veidu interesējieties jūs apkalpojošā bankā.

Veicot maksājumus, lūdzam obligāti norādīt līguma numuru. Tas ļaus ātri un savlaicīgi pazīt jūsu maksājumu un neradīs problēmas nākotnē.

Skaitītāja rādījumi jānolasa katra kalendārā mēneša pirmajā datumā un par patērēto elektroenerģiju jāsamaksā līdz mēneša beigām. Par katru kavējuma dienu tiek aprēķināts līgumsods 0,15% apmērā no neapmaksātās summas.

– Uz manas zemes atrodas garāžas. Pērn bez manas ziņas un piekrišanas tur tika veikti rakšanas darbi un uzlikti skaitītāji. Vai šādi darbi nav jāsaskaņo ar zemes īpašnieku?

– Rakšanas darbi ir jāsaskaņo ar zemes īpašnieku, bet skaitītāja novietošana nav jāsaskaņo. Skaitītāji ir “Latvenergo” īpašums – to uzlikšana, kontrolēšana ir uzņēmuma pārraudzībā. Šobrīd nevaram sniegt plašāku atbildi, jo nezinām precīzu vietu un konkrētu gadījumu. Lūdzam griezties tuvākajā klientu apkalpošanas centrā, lai varētu atrisināt šo jautājumu individuāli.

– No Lauciņiem uz bijušo ARR teritoriju iet pāri 20 kv augstsprieguma līnija, vien dažus metrus no manas mājas. Esmu dzirdējis, ka līnija tik tuvu var ietekmēt veselību. Kad stāstīju to “Latvenergo”, man teica, ka tā ierīkota padomju laikos, tur neko mainīt nevarot. Bet, ja viņi paņēmuši šo sistēmu, būtu jāpārņem arī visas kļūmes. Gribētu zināt, vai ir kādas normas, cik tālu no mājas elektrolīnijai jāatrodas?

– “Aizsargjoslu likuma” 16.pantā noteikts: “Gaisvadu līnijām ar nominālo spriegumu līdz 20 kilovoltiem jāatrodas 2,5 metru attālumā no līnijas ass”. Ja šis attālums ievērots, uzņēmums likumu nav pārkāpis un veselības traucējumiem nevajadzētu rasties.

– Vai būs tāda maksāšanas sistēma kā gāzei, ka visos mēnešos maksa būs vienāda un gada beigās veiks pārrēķinus?

– A/s ”Latvenergo” sadales tīkls piedāvā klientam divus apmaksas veidus: pirmkārt, klients var pieteikties uz prognozētā patēriņa pakalpojumu. Tas nozīmē, ka, klientam piesakoties uz šo pakalpojumu, uzņēmums prognozē vidējo elektroenerģijas patēriņu mēnesī. Katru mēnesi šī noteiktā aprēķinātā summa tiks automātiski atņemta no klienta bankas konta. Gada beigās a/s ”Latvenergo” darbinieki veic kontrolapgaitu, lai pārbaudītu paredzētā patēriņa pareizību. Ja klienta izlietotās elektroenerģijas patēriņš ir lielāks par iepriekš paredzēto, klients veic samaksu par pārtērēto elektroenerģiju, un nākamajam gadam viņam paredz lielāku vidējās elektroenerģijas patēriņa daudzumu. Ja klients iztērējis mazāk nekā bija paredzēts, vidējais elektroenerģijas daudzums tiek samazināts un pārmaksa automātiski pāriet uz nākamo gadu. Šis pakalpojums nodrošina klientam iespēju nedomāt par maksājumiem, jo tie automātiski tiek veikti caur sistēmu. Lai arī maksājums notiek reizi mēnesī, klientam par to jādomā tikai reizi gadā, pagarinot vai pārtraucot šo apmaksas veidu.

Otrs pakalpojums: klients pats var aprēķināt vidējo elektroenerģijas patēriņu mēnesī un tādā veidā uzzināt vidējo patēriņu gadā. Pēc tam viņš var veikt samaksu uz priekšu – samaksu par gadu. Pēc šīs samaksas veikšanas klientam jāsazinās ar ”Latvenergo” klientu servisu (telefons 7728777) un jāpaziņo par šo maksājumu. Operators veiks atzīmes mūsu sistēmā, un turpmāk visu gadu klientam netiks sūtīti rēķini vai brīdinājumi par nemaksāšanu. Iepriekš sazinoties ar klientu par piemērotu laiku, mūsu darbinieki var veikt kontrolapgaitu un pārbaudīt šī aprēķina atbilstību. Ja aprēķinātais elektroenerģijas patēriņš būs lielāks nekā paredzētais, klientam būs jāveic piemaksa. Šis pakalpojums ļauj klientam veikt samaksu reizi gadā un visu šo laiku nedomāt par rēķinu apmaksu.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Cēsu svētki - atskats

12:31
23.07.2024
56

Gājienā lepni par sevi un Cēsīm Trijās dienās pilsēta nenogura. Savu ceļu tuvāk zvaigznēm, lai cik augstu kuram tās būtu, ja vien vēlējās, ieraudzīja Cēsu 818. dzimšanas dienas svinību katrs dalībnieks. No vēstures līdz šodienai, no nopietnībai līdz nebēdnīgai jautrībai un spēku pārbaudei sportiskās sacensībās. Un, protams, satikšanās prieks ik uz soļa senajās un aizvien […]

Mērķis zināms – Zaļais kurss

10:58
23.07.2024
30

Festivālā “Rodam Raunā”, kura tēma šovasar bija “Pļava. Ko sēsi, to pļausi”, kā ik gadu notika arī uzņēmēju diskusija. Šoreiz par ikvienam aktuālo Eiropas zaļo kursu. Tajā piedalījās Raunas SIA “Firma “Pasāža”” valdes priekšsēdētāja Dace Neiberga, Zemkopības ministrijas Lauksai­mnie­cības departamenta Lauksai­mniecības ilgtspējīgas attīstības nodaļas vadītāja Kristīne Sirmā, Latvijas Lauku konsultāciju centra Cēsu nodaļas vadītāja Dace […]

Sniega kupenas vasarā. Hortenzijas

00:00
23.07.2024
37

Iebraucot Stalbes pagasta “Ozolkalnos”, pie norādes zīmes zied hortenzijas. “Man patīk visas puķes,” saka Baiba Svīķe un uzreiz atklāj, ka daudziem šķiet, hortenzijas ir vecu māju puķe, bet tā nav, mūsdienās tā ir tik moderna un dažāda. “Ziedi kupli, to krāsa mainās, cēla, liels krūms ar vieglumu,” tā Baiba raksturo hortenziju un uzsver: “Ja tās […]

Mazajam liepēnietim Kārlim īpaša uzmanība

00:00
22.07.2024
51

Vidzemes slimnīcā sagaidīts šī gada 400. bērniņš – puisītis Kārlis, kurš piedzimis liepēniešu ģimenei, informēja Vidzemes slimnīcā. Pasauli satikt Kārlis ieradās 10. jūlijā plkst. 11:52, mazulis dzimšanas brīdī svēra 3020 g un bija 51 cm garš. Tā kā arī abiem vecākiem – Kristiānai un Kristiānam – vārds sākas ar K, arī jaundzimušajam dots vārds, kas […]

Dienestu posteņiem būs ērtākas telpas

00:00
21.07.2024
46

Lai uzlabotu ēkas energoefektivitāti, aktīvi noris būvdarbi pašvaldības ēkā Brāļu Kaudzīšu ielā 9, Jaunpiebalgā. Ēkā atrodas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Jaunpiebalgas postenis. Darbi jau no pirmajām dienām pavasara beigās sokas raiti, vērtē Jaunpiebalgas apvienības pārvaldes vadītāja Dace Bišere-Valdemiere. Ja atklājas kādas problēmas, tām ātri rod risinājumu: “Bet jāteic, […]

Sirsnīgi un priecīgi nosvin Cēsu pansionāta jubileju

00:00
20.07.2024
77

Ar dziesmām, dejām, pansionāta jeb namiņa, kā iestādi dēvē darbinieki un iemītnieki, atmiņu stāstiem, svētku torti, daudziem sveicieniem, laba vēlējumiem, atzinības rakstiem un pateicībām aizvadīta Cēsu pilsētas pansionāta 30. jubileja. Svinot dienu, kad pirms 30 gadiem pašvaldības pansionāts pārcēlās no Glūdas kalna uz Cīrulīšiem, kopā ar iestādē dzīvojošajiem bija esošie un bijušie darbinieki, kādreizējie lēmumu […]

Tautas balss

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
16
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
13
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Skujenes pazīšanās zīme - neasfaltēti ceļi

10:54
23.07.2024
12
Autobraucēja raksta:

“Mūsu pagastu, Skujeni, viegli atrast. Šeit nekādas ceļazīmes nav vajadzīgas. Ja sākas neasfaltēts ceļš (Krustakrogs- Skujene), dodieties tik tālāk un būsit Skujenē. Ceļmalās, kur krūmi, samaziniet ātrumu, aiz tiem sekos līkums. Mierīgi braucot, nepārsniedzot ātrumu, nokļūsiet uz asfaltētiem ceļiem un droši varēsiet turpināt ceļu – Skujene beigusies!” ar ironiju saka autobraucēja ar stāžu.

Laiks pļaut zeltslotiņas

10:54
23.07.2024
10
1
Lasītāja G. raksta:

“Gar ceļu no pašām Cēsīm, caur Dukuriem un pamazām līdz Valmierai izplatās invazīvās Kanādas zeltslotiņas. Tagad tās sāk ziedēt, drīz izplatīs pūkainas sēklas, kas nākamgad jau veidos biežākas audzes. Cēsu novada pašvaldība un Latvijas Valsts ceļi ir informēti par situāciju, bet pagaidām invazīvos augus nepļauj, taču gar ceļu ir arī Eiropa nozīmes aizsargājamie biotopi,” uzsver […]

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
31
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Sludinājumi