Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Garšvielu derīguma pārbaude

Druva
00:00
26.01.2007
4

Nereti mums ir kaudze pustukšu garšvielu kārbiņu. Vai zināt, cik ilgi jau tās glabājat? Varbūt ir vērts parevidēt krājumus! Ja, gatavojot ēdienu, izmantojat ļoti vecas garšvielas, tikpat labi varat lietot zāģu skaidas. Ar laiku garšvielām zūd gan aromāts, gan garšas īpašības, kuru dēļ mēs tās izmantojam. Nav jēgas daudzus gadus glabāt apbružātas garšvielu paciņas. Kā pārbaudīt garšvielu derīgumu

Pat vislabākajos apstākļos glabāti garšaugi un garšvielas tomēr zaudē savu vērtību – garšu un smaržu. Kad tās būtu jāizmet? Pie ideāliem uzglabāšanas apstākļiem: * maltas garšvielas derīgas pusotru gadu, * veselas, nemaltas garšvielas – divus gadus, * zaļi lapu garšaugu – vienu līdz trīs gadus, * veselas sēklas – trīs līdz četrus gadus, * garšaugu vai garšvielu ekstrakti – trīs gadus, * garšvielu maisījumi – pusotru gadu, * aromātiskās eļļas – nenoteiktu termiņu.

Ja nezināt, cik ilgi garšviela glabāta, tās derīgumu var pārbaudīt ar trim vienkāršiem paņēmieniem.

* Izskats – labi apskatiet trauka saturu un pārliecinieties, ka tas nav izbalējis vai citādi mainījis krāsu, salipis, appelējis, tajā parādījušās kādu kaitēkļu pazīmes vai redzamas kādas citas sākotnējā izskata izmaiņas. Ja pamanāt kādu no šīm pazīmēm vai kādu citu aizdomīgu izmaiņu, labāk šīs garšvielas izmest.

* Smarža – atveriet trauku un paostiet. Vai varat sajust garšvielas raksturīgo aromātu? Ja nevarat to sajust vai smarža kļuvusi citādāka, garšvielas vairs nav derīgas. Ja ir pareizā smarža, bet tā ir kļuvusi vājāka, garšvielas vēl var lietot. Atcerieties, ka nemaltām garšvielām, piemēram, veseliem pipariem, kanēļa nūjiņām, ir aizsargapvalks, kas neļauj izdalīties spēcīgai smaržai. Tā izteikti jūtama tikai pēc garš­vielas samalšanas, saspiešanas vai salaušanas. Tāpēc, ja veselus piparus pasmaržojot, nejūtiet izteiktu piparu aromātu, tas ir normāli. Ja šo pašu piparu saspiedīsiet un vēl joprojām aromāts būs ļoti vājš, tad gan ziniet, ka tas vairs nav derīgs.

* Garša – nelielu šķipsniņu nogaršojiet. Ja specifiskā garša ir jūtama, tad vēl šo garšvielu var glabāt. Ja garša ir gandrīz nejūtama vai kļuvusi savāda, labāk garšvielu izmetiet. Uzglabāšanas principi

Kad krājumi izrevidēti, jāparūpējas par garšvielu pareizu glabāšanu. Lai pēc iespējas ilgāk saglabātu to garšu un aromātu, jāzina trīs garšvielu un garšaugu ienaidnieki – gaisma, mitrums un gaiss. Zinām, ka gaismas ietekmē izbalo audumi un nodzeltē papīrs. Līdzīga iedarbība ir uz kaltētām organiskajām vielām, tādām kā augi un garšvielas. Mitrums savukārt veicina vielu sadalīšanos un pūšanu. Lai arī gaiss nepieciešams dzīvībai, ne vienmēr tas ir vēlams, jo veicina bojāšanās procesus. Gaisā esošais skābeklis, ķīmiskās reakcijās saistoties ar garšvielās esošajām vielām, izmaina tās un veicina sabrukšanas procesus.

Pirms mēs uzzinām, kā pareizi glabāt garšaugus un garšvielas, ir jāsaprot, ko mēs glabājam. Garšvielas un garšaugi, ko izmantojam ēdienu gatavošanai, satur ēteriskajām eļļām līdzīgas vielas, ko sauc par terpēniem. Šīs vielas tad arī rada raksturīgās garšvielu smaržas un garšas. Bez tām mūsu garšvielas neatšķiras no salmiem.

Tātad glabāšanas laikā jānovērš gaismas, mitruma un gaisa piekļūšana garšvielām. Vēlams tās glabāt vēsā, sausā un tumšā vietā vai vismaz necaurspīdīgos traukos. Vēsums bremzē ķīmiskos procesus. Ļoti nepareizi ir garšvielas turēt plīts tuvumā, kur ir viskarstākais un mitrākais gaiss. Tāpat atcerieties silto ēdienu gatavošanas procesā nebērt garšvielas pie ēdiena tieši no trauciņa, kurā tās glabājas. Tādējādi tvaiki tiešā ceļā nokļūst traukā un samitrina tā saturu. Var gadīties, ka nākamajā lietošanas reizē garšvielas būs salipušas lielās klimpās. Ilgākā laika posmā tās arī sabojāsies.

Pērkot garšvielas, atcerieties, ka papīra iepakojumos tās parasti ir lētākas, bet tām vieglāk piekļūst gaiss un mitrums, kas izraisa ātrāku aromāta un garšas pazušanu. Tāpat labāk ir, ja caur iepakojumu kaut nedaudz var redzēt, ko jūs pērkat. Piemēram, melnie pipari visur un vienmēr nav vienādi. Ja tie ir maziņi un sīki, tad tas ir brāķis. Gluži tāpat kā rozīnes izvēlamies lielas un nesalipušas, tā arī piparus jāizvēlas pēc iespējas lielākus, bez krikumiem un piemaisījumiem, kas, vienkārši sakot, ir gruži, kas tikai palielina pārdodamā iepakojuma svaru. Arī lauru lapām jābūt veselām, jo salauzītas tās jau ir zaudējušas lielu daļu sava aromāta. Līdzīgi ir arī ar citām garšvielām. Pērkot caurspīdīgu iepakojumu, caur kuru garšvielas var apskatīt, atcerieties, ka materiāls laiž cauri gaismu. Tāpēc, ja pērkat caurspīdīgu iepakojumu, mājās to glabājiet tumšā vietā vai saturu pārberiet citā, necaurspīdīgā traukā.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Cēsu svētki - atskats

12:31
23.07.2024
57

Gājienā lepni par sevi un Cēsīm Trijās dienās pilsēta nenogura. Savu ceļu tuvāk zvaigznēm, lai cik augstu kuram tās būtu, ja vien vēlējās, ieraudzīja Cēsu 818. dzimšanas dienas svinību katrs dalībnieks. No vēstures līdz šodienai, no nopietnībai līdz nebēdnīgai jautrībai un spēku pārbaudei sportiskās sacensībās. Un, protams, satikšanās prieks ik uz soļa senajās un aizvien […]

Mērķis zināms – Zaļais kurss

10:58
23.07.2024
30

Festivālā “Rodam Raunā”, kura tēma šovasar bija “Pļava. Ko sēsi, to pļausi”, kā ik gadu notika arī uzņēmēju diskusija. Šoreiz par ikvienam aktuālo Eiropas zaļo kursu. Tajā piedalījās Raunas SIA “Firma “Pasāža”” valdes priekšsēdētāja Dace Neiberga, Zemkopības ministrijas Lauksai­mnie­cības departamenta Lauksai­mniecības ilgtspējīgas attīstības nodaļas vadītāja Kristīne Sirmā, Latvijas Lauku konsultāciju centra Cēsu nodaļas vadītāja Dace […]

Sniega kupenas vasarā. Hortenzijas

00:00
23.07.2024
37

Iebraucot Stalbes pagasta “Ozolkalnos”, pie norādes zīmes zied hortenzijas. “Man patīk visas puķes,” saka Baiba Svīķe un uzreiz atklāj, ka daudziem šķiet, hortenzijas ir vecu māju puķe, bet tā nav, mūsdienās tā ir tik moderna un dažāda. “Ziedi kupli, to krāsa mainās, cēla, liels krūms ar vieglumu,” tā Baiba raksturo hortenziju un uzsver: “Ja tās […]

Mazajam liepēnietim Kārlim īpaša uzmanība

00:00
22.07.2024
51

Vidzemes slimnīcā sagaidīts šī gada 400. bērniņš – puisītis Kārlis, kurš piedzimis liepēniešu ģimenei, informēja Vidzemes slimnīcā. Pasauli satikt Kārlis ieradās 10. jūlijā plkst. 11:52, mazulis dzimšanas brīdī svēra 3020 g un bija 51 cm garš. Tā kā arī abiem vecākiem – Kristiānai un Kristiānam – vārds sākas ar K, arī jaundzimušajam dots vārds, kas […]

Dienestu posteņiem būs ērtākas telpas

00:00
21.07.2024
46

Lai uzlabotu ēkas energoefektivitāti, aktīvi noris būvdarbi pašvaldības ēkā Brāļu Kaudzīšu ielā 9, Jaunpiebalgā. Ēkā atrodas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Jaunpiebalgas postenis. Darbi jau no pirmajām dienām pavasara beigās sokas raiti, vērtē Jaunpiebalgas apvienības pārvaldes vadītāja Dace Bišere-Valdemiere. Ja atklājas kādas problēmas, tām ātri rod risinājumu: “Bet jāteic, […]

Sirsnīgi un priecīgi nosvin Cēsu pansionāta jubileju

00:00
20.07.2024
77

Ar dziesmām, dejām, pansionāta jeb namiņa, kā iestādi dēvē darbinieki un iemītnieki, atmiņu stāstiem, svētku torti, daudziem sveicieniem, laba vēlējumiem, atzinības rakstiem un pateicībām aizvadīta Cēsu pilsētas pansionāta 30. jubileja. Svinot dienu, kad pirms 30 gadiem pašvaldības pansionāts pārcēlās no Glūdas kalna uz Cīrulīšiem, kopā ar iestādē dzīvojošajiem bija esošie un bijušie darbinieki, kādreizējie lēmumu […]

Tautas balss

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
16
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
13
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Skujenes pazīšanās zīme - neasfaltēti ceļi

10:54
23.07.2024
12
Autobraucēja raksta:

“Mūsu pagastu, Skujeni, viegli atrast. Šeit nekādas ceļazīmes nav vajadzīgas. Ja sākas neasfaltēts ceļš (Krustakrogs- Skujene), dodieties tik tālāk un būsit Skujenē. Ceļmalās, kur krūmi, samaziniet ātrumu, aiz tiem sekos līkums. Mierīgi braucot, nepārsniedzot ātrumu, nokļūsiet uz asfaltētiem ceļiem un droši varēsiet turpināt ceļu – Skujene beigusies!” ar ironiju saka autobraucēja ar stāžu.

Laiks pļaut zeltslotiņas

10:54
23.07.2024
10
1
Lasītāja G. raksta:

“Gar ceļu no pašām Cēsīm, caur Dukuriem un pamazām līdz Valmierai izplatās invazīvās Kanādas zeltslotiņas. Tagad tās sāk ziedēt, drīz izplatīs pūkainas sēklas, kas nākamgad jau veidos biežākas audzes. Cēsu novada pašvaldība un Latvijas Valsts ceļi ir informēti par situāciju, bet pagaidām invazīvos augus nepļauj, taču gar ceļu ir arī Eiropa nozīmes aizsargājamie biotopi,” uzsver […]

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
31
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Sludinājumi