Trešdiena, 17. decembris
Vārda dienas: Hilda, Teiksma

Garšvielu derīguma pārbaude

Druva
00:00
26.01.2007
61

Nereti mums ir kaudze pustukšu garšvielu kārbiņu. Vai zināt, cik ilgi jau tās glabājat? Varbūt ir vērts parevidēt krājumus! Ja, gatavojot ēdienu, izmantojat ļoti vecas garšvielas, tikpat labi varat lietot zāģu skaidas. Ar laiku garšvielām zūd gan aromāts, gan garšas īpašības, kuru dēļ mēs tās izmantojam. Nav jēgas daudzus gadus glabāt apbružātas garšvielu paciņas. Kā pārbaudīt garšvielu derīgumu

Pat vislabākajos apstākļos glabāti garšaugi un garšvielas tomēr zaudē savu vērtību – garšu un smaržu. Kad tās būtu jāizmet? Pie ideāliem uzglabāšanas apstākļiem: * maltas garšvielas derīgas pusotru gadu, * veselas, nemaltas garšvielas – divus gadus, * zaļi lapu garšaugu – vienu līdz trīs gadus, * veselas sēklas – trīs līdz četrus gadus, * garšaugu vai garšvielu ekstrakti – trīs gadus, * garšvielu maisījumi – pusotru gadu, * aromātiskās eļļas – nenoteiktu termiņu.

Ja nezināt, cik ilgi garšviela glabāta, tās derīgumu var pārbaudīt ar trim vienkāršiem paņēmieniem.

* Izskats – labi apskatiet trauka saturu un pārliecinieties, ka tas nav izbalējis vai citādi mainījis krāsu, salipis, appelējis, tajā parādījušās kādu kaitēkļu pazīmes vai redzamas kādas citas sākotnējā izskata izmaiņas. Ja pamanāt kādu no šīm pazīmēm vai kādu citu aizdomīgu izmaiņu, labāk šīs garšvielas izmest.

* Smarža – atveriet trauku un paostiet. Vai varat sajust garšvielas raksturīgo aromātu? Ja nevarat to sajust vai smarža kļuvusi citādāka, garšvielas vairs nav derīgas. Ja ir pareizā smarža, bet tā ir kļuvusi vājāka, garšvielas vēl var lietot. Atcerieties, ka nemaltām garšvielām, piemēram, veseliem pipariem, kanēļa nūjiņām, ir aizsargapvalks, kas neļauj izdalīties spēcīgai smaržai. Tā izteikti jūtama tikai pēc garš­vielas samalšanas, saspiešanas vai salaušanas. Tāpēc, ja veselus piparus pasmaržojot, nejūtiet izteiktu piparu aromātu, tas ir normāli. Ja šo pašu piparu saspiedīsiet un vēl joprojām aromāts būs ļoti vājš, tad gan ziniet, ka tas vairs nav derīgs.

* Garša – nelielu šķipsniņu nogaršojiet. Ja specifiskā garša ir jūtama, tad vēl šo garšvielu var glabāt. Ja garša ir gandrīz nejūtama vai kļuvusi savāda, labāk garšvielu izmetiet. Uzglabāšanas principi

Kad krājumi izrevidēti, jāparūpējas par garšvielu pareizu glabāšanu. Lai pēc iespējas ilgāk saglabātu to garšu un aromātu, jāzina trīs garšvielu un garšaugu ienaidnieki – gaisma, mitrums un gaiss. Zinām, ka gaismas ietekmē izbalo audumi un nodzeltē papīrs. Līdzīga iedarbība ir uz kaltētām organiskajām vielām, tādām kā augi un garšvielas. Mitrums savukārt veicina vielu sadalīšanos un pūšanu. Lai arī gaiss nepieciešams dzīvībai, ne vienmēr tas ir vēlams, jo veicina bojāšanās procesus. Gaisā esošais skābeklis, ķīmiskās reakcijās saistoties ar garšvielās esošajām vielām, izmaina tās un veicina sabrukšanas procesus.

Pirms mēs uzzinām, kā pareizi glabāt garšaugus un garšvielas, ir jāsaprot, ko mēs glabājam. Garšvielas un garšaugi, ko izmantojam ēdienu gatavošanai, satur ēteriskajām eļļām līdzīgas vielas, ko sauc par terpēniem. Šīs vielas tad arī rada raksturīgās garšvielu smaržas un garšas. Bez tām mūsu garšvielas neatšķiras no salmiem.

Tātad glabāšanas laikā jānovērš gaismas, mitruma un gaisa piekļūšana garšvielām. Vēlams tās glabāt vēsā, sausā un tumšā vietā vai vismaz necaurspīdīgos traukos. Vēsums bremzē ķīmiskos procesus. Ļoti nepareizi ir garšvielas turēt plīts tuvumā, kur ir viskarstākais un mitrākais gaiss. Tāpat atcerieties silto ēdienu gatavošanas procesā nebērt garšvielas pie ēdiena tieši no trauciņa, kurā tās glabājas. Tādējādi tvaiki tiešā ceļā nokļūst traukā un samitrina tā saturu. Var gadīties, ka nākamajā lietošanas reizē garšvielas būs salipušas lielās klimpās. Ilgākā laika posmā tās arī sabojāsies.

Pērkot garšvielas, atcerieties, ka papīra iepakojumos tās parasti ir lētākas, bet tām vieglāk piekļūst gaiss un mitrums, kas izraisa ātrāku aromāta un garšas pazušanu. Tāpat labāk ir, ja caur iepakojumu kaut nedaudz var redzēt, ko jūs pērkat. Piemēram, melnie pipari visur un vienmēr nav vienādi. Ja tie ir maziņi un sīki, tad tas ir brāķis. Gluži tāpat kā rozīnes izvēlamies lielas un nesalipušas, tā arī piparus jāizvēlas pēc iespējas lielākus, bez krikumiem un piemaisījumiem, kas, vienkārši sakot, ir gruži, kas tikai palielina pārdodamā iepakojuma svaru. Arī lauru lapām jābūt veselām, jo salauzītas tās jau ir zaudējušas lielu daļu sava aromāta. Līdzīgi ir arī ar citām garšvielām. Pērkot caurspīdīgu iepakojumu, caur kuru garšvielas var apskatīt, atcerieties, ka materiāls laiž cauri gaismu. Tāpēc, ja pērkat caurspīdīgu iepakojumu, mājās to glabājiet tumšā vietā vai saturu pārberiet citā, necaurspīdīgā traukā.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Straupe – maza toreiz un tagad. Pamanāma un zināma

10:05
17.12.2025
60

Straupe bija mazākā pilsēta Hanzas savienībā pirms gadsimtiem un tāda ir arī mūsdienu tīklojumā “Jaunā Hanza”.  “Vēsturiskā atmiņa veido identitāti. Hanzas savienība ir saistīta ar Straupi. Kaut tas bija ļoti tālā pagātnē, pret šo laiku ir pozitīva attieksme. Straupie­šiem sava vēsture ir svarīga,” saka Lielstraupes pils pārvald­niece Rudīte Vasile un pastāsta, ka ik vasaru Pārgaujas […]

Ne tikai kārtības sargi, bet arī iedvesmas avots cits citam

00:00
17.12.2025
292

Gadskārtējā policistu apbalvošanas pasākumā, kas aizvadītajā nedēļā norisinājās Limbažos, arī šoreiz par īpašākiem darba sasniegumiem vai ievērojamu dienestā aizvadīto laiku godināta virkne Vidzemes kārtībsargu, tostarp arī 18 no Dienvidvidzemes iecirkņa, kura pārziņā ir Cēsu un Madonas novads. Atzīmējot Valsts policijas (VP) 107. gadadienu, teju 60 Vidzemes reģiona pārvaldes (VRP) likumsargu 11. decembrī bija aicināti uz […]

Tradīcija - Ziemassvētku tirdziņi. Ne tikai iepirkšanās

00:00
16.12.2025
62

Decembris ir Ziemassvētku tirdziņu laiks. Laukumos un skvēros, ielās, kultūras namos valda svētku noskaņa, skan dziesmas, smaržo piparkūkas, tiek piedāvāts plašs preču klāsts. Dažviet Ziemassvētku egles iedegšana ar dažādiem priekšnesumiem lieliem un maziem pašsaprotami ir arī tirdziņš. Katrā vietā savas tradīcijas. Bet visur rīkotāji uzsver, ka Ziemassvētku tirdziņu nevar salīdzināt ar citiem, jo tajos valda […]

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
45

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
132

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
107

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
14
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
32
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
29
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
45
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
45
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi