Svētdiena, 7. decembris
Vārda dienas: Antonija, Anta, Dzirkstīte

Ar nelielu Vidusjūras akcentu

Druva
00:00
02.02.2007
16

Kā jau solīju, februārī runāsim par sieriem, to pagatavošanu. Iespējams, ka sieram uzmanību vajadzēja pievērst jūnijā, kad īpaši godā tiek celts Jāņu siers, bet Līgo svētkos taču baudām arī ko citu, un gan jau būs par ko rakstīt.

Šoreiz sākšu ar pavisam vienkāršu lietu, tā teikt, pašu sakni. Kā vēsta skaidrojums – siers ir no pilnpiena, saldā krējuma, daļēji nokrejota piena vai vājpiena, sviesta, kazas piena, aitas piena vai no to veidu un šķirņu sajaukuma gatavots olbaltumvielām un taukiem bagāts produkts, kuru, izmantojot sēņu, rauga un baktēriju kultūras, raudzē vai pievieno fermentus. Pēc lielākās sūkalu atdalīšanas palikušo sajaukumu lieto svaigu vai dažādās gatavības pakāpēs.

Siers ir neatņemama mūsu ikdienas ēdienkartes sastāvdaļa, bet izrādās, ka vislielākie siera ēdāji pasaulē ir grieķi. Kā liecina statistika, katrs grieķis vidēji gadā apēd 25 kilogramus siera. Tāpēc šoreiz parunāsim par sieru, kura dzimtene ir šī Vidusjūras valsts, un ko arī latviešu ēdājs atzinis par labu. Jau sapratāt, ka šoreiz akcentu likšu uz fetas sieru, kas sākotnēji bija tradicionāls Grieķijas aitu ganu siers. Un joprojām gandrīz ik dienu grieķu ģimenes galdā tiek celts kāds no fetas siera gatavots ēdiens. Izrādās, šo sieru mēdz dēvēt arī par grieķu maizi.

Ar vārdu “feta” dēvē pārsvarā aitas, reizēm arī kazas sieru, kas gatavots pēc noteiktas tehnoloģijas. Vācijā un Dānijā to gatavo no govs piena, bet šī siera garša un aromāts nelīdzinās oriģinālam. Tiesa, viena nemainīga oriģināla nav, jo katrā novadā šo sieru gatavo citādāk, un Grieķijā katra kārtīga saimniece prot pati gatavot īstu fetu. Gluži kā pie mums – Jāņu sieru.

Kā tad baudīt šo sieru un kādos ēdienos to izmantot? Visvienkāršākais veids ir to ēst kopā ar svaigu maizi, ko pamērcē olīveļļā, olīvām un tomātiem. Bet ja TV spēlē „Zelta ģimene” būtu jautājums, ar kādu ēdienu jums saistās fetas siers, manuprāt, vispopulārākā atbilde būtu “Grieķu salāti”. Pagatavot tos nemaz nav grūti. Vajadzīga viena salātu galviņa, pāris tomāti, neliels svaigs gurķis, viena sarkana un viena zaļa paprika, paliels sīpols, divas cieti vārītas olas, melnās olīvas un, protams, 200 grami fetas siera. Visu sagriež lielos gabalos, olīvas atstāj veselas, sīpolus sasmalcina. Pagatavo mērci no olīveļļas, ko sajauc uz pusēm ar etiķi, pēc garšas pievienojot sāli. Mērci pārlej salātiem un visu viegli sajauc. Gatavs!

Vēl interesanta recepte ir fetas siera salāti ar grauzdiņiem. Var teikt, šī recepte ir viens no grieķu salātu variantiem, un tādu katrs var izdomāt pats, vadoties pēc savām garšas vēlmēm. Ņemam vienu gurķi, divus palielus tomātus, divas nelielas paprikas, vienu sīpolu, vienu salātu galviņu, svaigu baziliku, olīveļļu, ābolu etiķi, 200 gramus fetas siera, melnās olīvas bez kauliņiem, ķiploka daiviņu, ēdamkaroti cukura, sāls, puskukulīti tostermaizes.

Tomātus, gurķi, papriku sagriežam palielos gabals, gluži kā grieķu salātiem. Sīpolus sagriežam smalki, bet salātu lapas vienkārši saplucinām. Olīvas atstājam veselas. Sieru sagriežam nelielos kubiņos. Tad pagatavojam mērci. Traukā ielejam etiķi, aptuveni divas ēdamkarotes, liekam klāt sāli, cukuru, sasmalcinātu baziliku, sīpolu, ķiploku un maisām, līdz izkusis cukurs. Tad iemaisām aptuveni sešas ēdamkarotes olīveļļas. Apgrauzdējam tostermaizi un sagriežam palielos gabalos.

Ņemam lielu šķīvi, uz tā kārtojam dārzeņus, salātu lapas, olīvas un sieru. Pārlejam ar sagatavoto mērci un viegli samaisām. Pirms pasniegšanas pārkaisām ar grauzdiņiem.

Tomēr fetas siers der arī citiem ēdieniem. Piemēram, apviļāt rīvmaizē, apcept olīveļļā, un pasniegt ar tomātiem un sauju svaiga bazilika.

Ar to var pagatavot arī pildītu vistas fileju. Vispirms vistas filejas ar asu nazi pārgriežam gareniski, sanāk divas plānas filejas šķēles. Gaļu viegli izdauzām ar gaļas āmurīti. Pagatavojam marinādi no skābā krējuma, trim ēdamkarotēm olīveļļas, sāls, pipariem un liekam tajā filejas uz aptuveni trim stundām. Tad vistas filejās ieliek fetas sieru, satinam tās veltnīšos un nostiprinām ar kociņiem vai aptinam ar diegu. Filejas cepam uz pannas no visām pusēm, pasniedzam ar piedevām. Lai labi garšo!

Atgādinu, ka gaidu arī jūsu receptes, kā pagatavot sieru salātos, uzkodās, siltajos ēdienos vai desertā. Recepšu sūtītāji saņems balvas no „Santa Maria”. Jau iepriekš pateicos!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Atklāj priekšmetu un uzzini tā stāstu

00:00
07.12.2025
20

Cēsu muzejā simtgades izstādē “Cēluma simtā satikšanās. No Vidzemes muižām līdz Cēsu muzejam” apmeklētāji nesteidzas. Te ir daudz interesanta, ko pētīt, uzzināt, iespēja pārliecināties par kādiem zināmiem faktiem, kā arī var  apskatīt vēsturiskus priekšmetus, gūt priekšstatu par Bauņu, Jāņamuižas, Kārļu, Ruckas, Ungurmuižas, Vecates, Veselavas muižu, Cēsu pilsmuižā, Mazstraupes un Lielstraupes pilī krātajām vērtībām. Visas šīs […]

Turpina tradīciju - veidot eglīšu aleju

00:00
06.12.2025
35

Šonedēļ Cēsīs, Rožu laukumā, alejā izvietotas 25 mazas eglītes, kas ved līdz lielajai svētku eglei. Šajās dienās novadnieki rotās arī īsās eglītes, ļaujoties pērn aizsāktajai tradīcijai, lai svētdien, 7.decembrī, atklātu zaļoksno aleju. Cēsu novada pašvaldības iestādes Kultūras pārvaldes vadītājas vietniece Kristīne Timer­mane-Malēja pastāsta, ka pērn izvietoja 20 eglītes, jo nebija zināms, cik aktīvi iedzīvotāji iesaistīties […]

Gadskārtēji sveic gan pieredzējušos, gan jaunpienācējus Cēsu uzņēmēju vidē

00:00
05.12.2025
163

Cēsu novada uzņēmēji  tikās pašvaldības rīkotā forumā, lai kopīgi atskatītos uz aizvadīto darba gadu un pasniegtu pagodinājumus par paveikto kādā īpašā jomā. Pasākuma ievadā bija iespējams iepazīt vietējos uzņēmējus un viņu produkciju, kam piešķirta preču zīme “Radīts Cēsu novadā”. Pasākumu, kurā ieskatu tautsaimniecībā Latvijā,  reģionā vai novadā sniedz amatpersonas un speciālisti, caurvija uzņēmēju apbalvošana. To […]

Kad vainojams tas, kurš nav klāt

00:00
04.12.2025
428
2

Drustu Tautas namā tikties ar vēja parka “Augstkalni”, ko būvē Drustu un Launkalnes pagastā, būvniekiem un projekta attīstītāju bija sanācis ap pussimts iedzīvotāju. Ne tikai drustēnieši, arī kaimiņi no Jaunpiebalgas. Aktuālākais jautājums – ceļi Drusti – Jaunpiebalga un Drusti – Launkalne. Tos ikdienā izmanto vēja elektrostacijas (VES) būvnieki, no karjera Jaunpiebalgā ved granti, lai ierīkotu pievedceļus […]

Kino CĒSIS piedalās Eiropas kino naktī un aicina uz filmas “Buenosairesas meitenes” bezmaksas seansu

12:06
03.12.2025
46

Kino CĒSIS, kas darbojas Koncertzālē “Cēsis”, līdz ar vairāk nekā 90 kinoteātriem visā Eiropā svinēs Eiropas kino nakti, 4. decembrī aicinot uz filmas “Buenosairesas meitenes” bezmaksas seansu un sarunu pēc filmas “Māksla kā terapija”. Eiropas kino nakti organizē starptautiskais kinoteātru tīkls “Europa Cinemas” un “Creative Europe MEDIA” – Eiropas Komisijas programma, kas atbalsta Eiropas audiovizuālo […]

Satiekas Cēsu kultūras gada noslēgums un Ziemassvētku gaidīšana

00:00
03.12.2025
95

Cēsu novada pašvaldības iniciatīvas “Cēsis 2025. gada Latvijas kultūras galvaspilsēta” noslēguma notikumi Cēsīs pulcēja apmeklētājus gan koncertzālē, gan pilsētas laukumos. Ar Sergeja Rahmaņinova Trešo klavierkoncertu pianista Daumanta Liepiņa un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra izpildījumā izskanēja koncerts, kas, kā norādījusi pašvaldība, iezīmēja “muzikālu atskatu uz kultūras galvaspilsētas gadu”. Klausī­tāji ar stāvovācijām pateicās par mūziķu sniegumu, bet […]

Tautas balss

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
6
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
19
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
29
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Ielas daļa joprojām tumsā

08:29
24.11.2025
42
1
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Lenču ielā, garš posms joprojām tumšajā diennakts laikā nav apgaismots. Ja jau tur nav iespējams pievadīt elektrību, varbūt pašvaldība var izvietot gaismekļus, kas izmanto saules enerģiju. Privā­tajās teritorijās tādi mēdz būt. Ielu laternas, protams, tie neaizvietos, tomēr būs daudz patīkamāka sajūtu gan gājējiem, gan braucējiem,” ieteica Lenču ielas apkaimes iedzīvotāja.

Ja nav savas automašīnas

08:29
24.11.2025
31
Līgatnes iedzīvotāja raksta:

“Ja nav sava transporta, mums, līgatniešiem, nav iespējas aizbraukt uz koncertu vai izrādi Cēsīs. Pēdējais autobuss uz mūsu pusi nāk astoņos vakarā, bet arī ar to var aizbraukt tikai līdz Augšlīgatnei, ne pilsētai. Tātad var teikt, ka kultūras pasākumi pilsētā mums nav pieejami. Kā to varētu mainīt?” jautāja Līgatnes iedzīvotāja.

Sludinājumi