Trešdiena, 24. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Mūžs kopā ar skolēniem

Druva
00:00
23.02.2007
11
6lp A Rubenis

Aleksis Rubenis daudziem saistās ar Cēsu 1. vidusskolu, kurā bija direktors laikā, kad tika celtas jaunās piebūves, daudziem viņš bija matemātikas skolotājs, audzinātājs. Vēl daudziem – vienkārši labs, strādīgs un draudzīgs cilvēks. Nesen Aleksis Rubenis nosvinēja 80 gadu jubileju. Viņa pašreizējā dzīvesvietā Dzērbenē sabrauca bariņš apsveicēju – gan bijušie kolēģi un audzēkņi, gan pagasta iedzīvotāji un draugi. Saruna notika neilgi pēc šī notikuma, kad istaba vēl bija pilna ziediem. Darba mūžs sākās Rozulā

Aleksis dzimis 1927. gadā bijušajā Polijas apgabalā, tagadējā Lietuvā. Tur tēvs bija izbēdzis no ielenkuma un noskatījis kādu baltkrievieti, apprecēja un izveidoja kuplu ģimeni – izaudzināja četrus dēlus un meitu. Līdz 11 gadu vecumam Aleksis mācījies poļu skolā: „1939. gadā tēvs izklapatāja, ka var atgriezties Latvijā. Dzīvojām Morē. Tur pabeidzu pamatskolu. Lai arī poļu skolā biju pabeidzis 4., Morē mani paņēma 2. klasē. Kad 1944. gadā skolu pabeidzu, biju vecāks nekā citi, man bija 17 gadi. Rudenī gribēju iestāties Jelgavas skolotāju institūtā, bet mani mobilizēja vācu armijā. Dienēju starmetēju baterijā. Kopā ar vēl septiņiem puikām ķērām krievu kukuruzņikus. Sākumā dienēju Rīgā, tad pārcēla uz Tukumu, kur nonācu Kurzemes katlā. 1945. gadā Vācija paziņoja par kapitulāciju. Ejot uz Rīgu, mani paņēma ciet krievi. Sākumā aizveda uz Ventspili, tad Ļeņingradas apgabalu celt Dubrovkas spēkstaciju. Ja karā tiku cauri sveikā, tad lāgerī sabojāju aci – viens puisis man gāja pa priekšu un uzkāpa mīnai. Viņam atrāva kājas, bet man piemeta pilnas acis ar zemēm. No tā laika tikai ar vienu aci redzu. Filtrācijas lāgerī biju gadu – maijā atveda ar vilcienu uz Rīgu, kur māsa mani dabūja ārā. Par lāgeri man visvairāk sirds sāp. Īpaši par to runāt negribu, kas bijis, bijis.”

Liktenis ar Aleksi izspēlējis vēl vienu ļaunu joku. Viņa brālis tika mobilizēts krievu armijā un krita pie Tukuma, tā patiesībā abi bija karojuši viens pret otru.

1946. gadā ticis mājās, Aleksis rudenī iestājās Cēsu skolotāju institūtā. To pabeidzot, tūlīt nosūtīts uz Rozulas pamatskolu: „Mūs ar sievu Rūtu Ilonu reizē aizsūtīja. Tur arī sarokojāmies un 1953. gadā apprecējāmies.” Rozula palikusi siltā atmiņā, jo tur bija pirmā darbavieta, šajā skaistajā vietā pavadīta jaunība, nodibināta ģimene. Jau šajos laikos sākusies Alekša aktīvā sabiedriskā dzīve. „Abi ar sievu vienmēr bijām aktīvi. Rozulā es vadīju dramatisko kolektīvu, iestudēju lielas lugas. Sieva vadīja dejotājus. Kolhoza priekšnieks Zariņš tajā laikā uzcēla klubu. Tūliņ tur uzvedām lugu „Vikas pirmā balle”, ar lepnumu atceras Aleksis. Rozulas skolā nostrādāti divi gadi par skolotāju, tad Aleksis sācis pildīt direktora pienākumus. „Tajā laikā izaudzināju vienu klasīti, kas tagad kā pensionāri brauc mani apciemot. Aizejot uz Mori, tur direktore bija Spodra Ergarde. Kad pārnācām uz Dzērbeni, viņu savervējām līdzi uz šo galu. Vēl tagad esam draugi. Viņa dzīvo tepat Taurenē.”

Darbs Dzērbenes vidusskolā sākts 1960. gadā, abi ar sievu tur nostrādājuši gandrīz desmit gadus. Šajā laikā Aleksis iestājies arī kompartijā. „Divus gadus noturējos, bet tad piespieda iestāties, pārmeta, kā tad es tā – direktors un neesmu partijā. Kad sākās jukas, vispirms aizgāju izstāties no partijas. Man toreiz pārmeta, ko teiks skolēni, ka es tā izstājos. Atbildēju, ka skolēni jau nu noteikti mani sapratīs. Kad pārmeta, kā es, tik labs skolotājs, stājos ārā, atbildēju, ka man kā pensionāram nav ko darīt tādā organizācijā.” Ražīgais un raižpilnais Cēsu laiks

Uz Cēsu 1. vidusskolu Rubeņu pāris pārcelts 1970. gada aprīlī mācību gada vidū. Atceroties šo laiku, Alekša pirmais komentārs bija: „Dzenāja mani partijas uzdevumos.”

Šajā skolā pavadīti 20 gadi un gandrīz puse no tiem – direktora amatā. Kamēr Aleksis Rubenis bija Cēsu 1. vidusskolas direktors, notika jauno piebūvju celtniecība. Ar nožēlu bijušais direktors atceras to, ka nav izdevies panākt sporta zāles uzcelšanu: „Toreiz plānā bija sporta zāle un arī baseins. Ministrija pateica, ka tagad to nevar celt, un nekas nesanāca. Žēl, ka tik ilgi bērniem bija jādzīvo bez sporta zāles. Prieks, ka beidzot tā ir.” Būvniecība Aleksim radījusi daudz kreņķu, nervi neturēja, ģimenē sākās pārmetumi, līdz viņš atteicās no direktora amata un palika strādāt par matemātikas skolotāju. Tos gadus ar nostalģiju atceroties, Aleksis stāsta: „Toreiz bija traki laiki. Atceros, ka ķīmijas kabinetam krānus nevarēju nekur dabūt. Braucu pēc tiem uz Volgogradu. Līdzi paņēmu divas melnā balzama pudeles. Tajos laikos balzams bija lielā cieņā – neko bez tā nevarēja izkārtot.”

Cēsu laiks bijis ļoti saspringts un darba pilns. Aleksis secina, ka laukos gan varot dzīvot aktīvāku dzīvi: „Pilsētā sabiedriskajai dzīvei man pietrūka laika, jo slodze bija krietni lielāka – īsts kombināts. Dzērbenē pazinu visus bērnus un viņu vecākus no viena gala līdz otram. Cēsīs visus atcerēties nevarēju – pārāk liela skola. Ja nu vienīgi pēc sejām zināju. Optimālais skolēnu skaits skolā ir 300, tad direktors visus var pazīt.”

Vidusskolā izaudzinājis trīs matemātikas novirziena klases. Tad nāca pensijas gadi un Aleksis aizgājis pelnītā atpūtā. Vienmēr jābūt blakus

Ar saviem audzēkņiem skolotājs bieži devies ekskursijās. Kā pats saka: „Ar saviem skolēniem izbraucu garus ceļus pa Krieviju. Mana no-stāja vienmēr bijusi, ka nevar par vecāku naudu braukāt. Pašiem jānopelna. Tad nu „Uzvarā” gājām bietes ravēt, lai nopelnītu naudu ceļošanai. Palīdzēju audzēkņiem strādāt, asināju kapļus. Rudenī braucām skatīties, cik brangas mūsu ravētās bietes iz-augušas. Arī tagad man ir pārliecība, ka bērnam jāmāk strādāt. Neizprotu tagadējo situāciju, ka neko skolēnam nedrīkst likt darīt. Absurds! Kur tad lai bērns darbu mācās, ja ne skolā? Darba rūdījums taču paliek visam mūžam. Pie pašreizējās sistēmas, kad darbs tevi negaida, tieši vajadzēja bērnus pie tā radināt.”

Tradicionāli bijuši arī laivu braucieni no Jaunpiebalgas līdz Siguldai pa Gauju. Tos atceroties, Aleksis izstāstīja kādu gadījumu: „Braucām uz vairākām dienām. Vakarā, apstaigājot teltis, atklāju, ka pie meitenēm viens puika iekšā. Aizdzinu. Nākamajā vakarā tas pats. Aizsūtīju abus mājās un pateicu, ka arī vecāki to uzzinās. Tas pāris tā arī palika kopā un vēlāk mani uz kāzām uzaicināja.” Šis notikums vēl vairāk pierāda, cik ļoti skolēni bija viņam pieķērušies, un Aleksis uzskata, ka šo uzticību var iegūt, esot skolēnam blakus jebkādos apstākļos. Tā, atceroties savus skolēnus, Aleksis secina: „Tagad katru vasaru mani bijušie skolēni brauc ciemos, mani atceras. Tas droši vien liecina, ka esam labi sadzīvojuši. Visvairāk brauc tie, kas arī savā klasē bija draudzīgi. Divas no manām vidusskolas klasēm ideāli saderēja. Vienā savukārt bija vairāk individuālistu. Tā klase tad arī šeit nav bijusi. Vispār jau ir tā – kas savā starpā labi sadzīvo, labi jūtas klasē, labāk arī mācās.” Atmiņās pāršķirstot skolēnu albumu, skolotājs min, ka daudzi no viņa skolēniem kļuvuši par skolotājiem: „Lai arī viņi gāja matemātikas klasē, ne visi savu dzīvi saistījuši ar šo mācību priekšmetu. Ir arī filozofijas skolotājs viens. Par matemātikas skolotājām kļuvusi Inese Mangule, Ingrīda Tilaka, Gita Vītoliņa, arī Linda Villa, kurai pašreizējo uzvārdu neatceros. Savukārt tagadējo direktori Guntu Bērziņu pats savulaik pieņēmu darbā par latviešu valodas skolotāju.” Strādīgs un aktīvs

Kā atzīst pats Aleksis, viņš nekad nav vairījies no sabiedriskā darba – krāsojis skolu, veicis citus darbiņus, kā arī gatavojis noformējumu, kas ir viens no viņa hobijiem. Tāpēc, esot pensijā, Cēsīs Aleksis trīs gadus nostrādāja par noformētāju. Tāpat abi ar sievu vienmēr bijuši un vēl joprojām ir sabiedriski aktīvi. Vēl tagad savos 80 gados Aleksis nebaidās darba: „Ar darbu un kustībām uzturu sevi možu. Turam trušus, audzējam kartupeļus – apgādājam pat radus. Nečīkstam, ka nekā nav. Neciešu, ka laucinieks raud, ka nekā nav, ja zeme ir pie durvīm – lai tajā ierok kartupeli un strādā!” Ziemu viņš gaidot ar tās sniegiem, jo tā nāk klāt papildus darbiņi – ap māju tiek iztīrīts katrs celiņš.

Brīvākos brīžos Aleksis aizraujas ar makšķerēšanu. Arī Dzērbenē, nu jau kā pensionārs, daļēji atgriezies daudzo apkārtnes ezeru dēļ. Ļoti patīkot arī krustvārdu mīklu minēšana, kas asina prātu.

Dzīve ir interesanta

Lai arī Alekša dzīve nav bijusi viegla – pārdzīvots karš un lāgeris, pēkšņi zaudēta meita – viņš atzīst, ka ir laimīgs: „Viss manā dzīvē bijis interesants. Sajūta ir ideāla, jo mani ciena daudz cilvēku – gan radi, gan bijušie kolēģi un skolēni un citi, ar ko dzīvē nācies satikties. Tas ir galvenais, ko var gribēt kā samaksu. Cieņa rodas no tā, ka dari savu darbu un cieni citus. Man ir vērtīgs mūžs nodzīvots. Vienmēr esmu strādājis no visas sirds un uzskatu, ka darbā neesmu grēkojis ne par mata tiesu. Par skolu vienmēr esmu stāvējis un kritis – man patika šis darbs. Ar prieku varu apciemot savas bijušās darba vietas.” Ko par viņu saka citi

Kādā rakstā par Dzērbenes vidusskolas mūzikas skolotāju Olgu Jakāni teikts: „Dzērbenē, kur O.Jakāne strādājusi par mūzikas skolotāju vecākajās klasēs, bija ļoti stingrs, bet saprotošs skolas direktors Aleksis Rubenis. Ne vienu reizi vien gadījies tā, ka astoņos Olgai vajadzētu sākt kora mēģinājumu, bet deviņos viņu pamodina direktora zvans: “Labrīt, Olga, mēs jau dziedam!” Aiztūkušām acīm, pa galvu, pa kaklu metusies uz skolu, bet direktors sapratis un nesodījis viņu.”

Alekša Rubeņa audzēkne Gita Vītoliņa, Cēsu 2. pamatskolas matemātikas skolotāja: „Viņš vienmēr bija enerģijas pilns. Kā matemātikas skolotājs centās savu priekšmetu tiešām iemācīt. Pie viņa bija nedaudz jāpatrīc, ja nezināji. Nācās pat sēdēt līdz vēlam vakaram, kamēr viņš iemācīja to, ko nesaprati. Viņš nekad neatstāja nevienu, kas nesaprata. Viņu kā audzinātāju varu raksturot kā klases saliedētāju. Viņš visus iesaistīja dažādās aktivitātēs. Tā kopā darbojoties, mēs visi kļuvām ļoti tuvi un draudzīgi. Kopā braucām ekskursijās. Piemēram, braukājām pa Krieviju. Uz Maskavu devāmies nevis ar autobusu, bet ar vilcienu – tas bija neparasti un interesanti. Ļoti palikusi atmiņā viņa humora izjūta. Par to, ka tagad esmu matemātikas skolotāja, lielā mērā jāpateicas viņam. Man matemātika padevās. Skolotājs arī savās audzināmajās klasēs aģitēja, lai kļūstam par skolotājiem – viņš cerēja, ka sagatavos jauno matemātikas skolotāju maiņu.”

Bijusī kolēģe, Cēsu pilsētas ģimnāzijas direktore Gunta Bērziņa: „Viņš vienmēr pedagoģiskajā darbā bijis ļoti mērķtiecīgs un pēc būtības – stratēģis. Viņš ieviesa kabinetu sistēmu, kas uzlaboja izglītības kvalitāti. Tajā laikā šī sistēma bija jaunums. Aleksis Rubenis bija ļoti labs matemātikas skolotājs un daudzi viņa bijušie skolēni, kas tagad kļuvuši par skolotājiem, atzīst, ka skolotājs ielicis pamatus gan matemātikas mācīšanas metodikā, gan attieksmē pret skolēniem. Šo cilvēku raksturo milzīgas darbaspējas – darbs viņam vienmēr bijis viss, arī tagad. Viņš vēl tagad aktīvi interesējās par skolu, lai arī vairs te nestrādā. Kad aizbraucam ciemos, vienmēr izjautā, kas skolā notiek.”

Fakti: Aleksis Rubenis: * Dzimis 1927. gadā Polijā latvieša un baltkrievietes ģimenē. * 1939. gadā atgriezies Latvijā, dzīvojis Morē. * 1944. gadā 17 gadu vecumā mobilizēts vācu armijā. * 1945. gadā nonācis lāgerī, kur pavadīja gadu. * Cēsu skolotāju institūtā iestājies1946. gadā. * Pēc institūta beigšanas 1952. gadā nosūtīts strādāt uz Rozulas pamatskolu. * Uz Dzērbenes vidusskolu nosūtīts 1960. gadā. * 1970. gadā nosūtīts darbā uz Cēsu 1. vidusskolu. * Lielāko darba mūža daļu nostrādājis par direktoru.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Vai dzima tradīcija? Cēsu jubilejai Svētku koris, kurā ap simts dziedātāju

00:00
24.07.2024
4

Latvietim svētki bez dziedāšanas nav svētki. Kur nu vēl cēsniekiem Cēsu 818.dzimšanas dienā. Bija skaidrs, ka bez koriem neiztikt, bet koris var būt daudz plašāks. Un tika aicināts ikviens, kurš grib dziedāt. Diriģente Marika Slotina-Brante kopā ar instrumentālā ansambļa vadītāju Emīlu Zilbertu izraudzījās pazīstamas dziesmas: tautasdziesmas, dziesmas teātra izrādēm un kino, šlāgerus un citu no […]

Cēsu svētki - atskats

12:31
23.07.2024
66

Gājienā lepni par sevi un Cēsīm Trijās dienās pilsēta nenogura. Savu ceļu tuvāk zvaigznēm, lai cik augstu kuram tās būtu, ja vien vēlējās, ieraudzīja Cēsu 818. dzimšanas dienas svinību katrs dalībnieks. No vēstures līdz šodienai, no nopietnībai līdz nebēdnīgai jautrībai un spēku pārbaudei sportiskās sacensībās. Un, protams, satikšanās prieks ik uz soļa senajās un aizvien […]

Mērķis zināms – Zaļais kurss

10:58
23.07.2024
35

Festivālā “Rodam Raunā”, kura tēma šovasar bija “Pļava. Ko sēsi, to pļausi”, kā ik gadu notika arī uzņēmēju diskusija. Šoreiz par ikvienam aktuālo Eiropas zaļo kursu. Tajā piedalījās Raunas SIA “Firma “Pasāža”” valdes priekšsēdētāja Dace Neiberga, Zemkopības ministrijas Lauksai­mnie­cības departamenta Lauksai­mniecības ilgtspējīgas attīstības nodaļas vadītāja Kristīne Sirmā, Latvijas Lauku konsultāciju centra Cēsu nodaļas vadītāja Dace […]

Sniega kupenas vasarā. Hortenzijas

00:00
23.07.2024
54

Iebraucot Stalbes pagasta “Ozolkalnos”, pie norādes zīmes zied hortenzijas. “Man patīk visas puķes,” saka Baiba Svīķe un uzreiz atklāj, ka daudziem šķiet, hortenzijas ir vecu māju puķe, bet tā nav, mūsdienās tā ir tik moderna un dažāda. “Ziedi kupli, to krāsa mainās, cēla, liels krūms ar vieglumu,” tā Baiba raksturo hortenziju un uzsver: “Ja tās […]

Mazajam liepēnietim Kārlim īpaša uzmanība

00:00
22.07.2024
53

Vidzemes slimnīcā sagaidīts šī gada 400. bērniņš – puisītis Kārlis, kurš piedzimis liepēniešu ģimenei, informēja Vidzemes slimnīcā. Pasauli satikt Kārlis ieradās 10. jūlijā plkst. 11:52, mazulis dzimšanas brīdī svēra 3020 g un bija 51 cm garš. Tā kā arī abiem vecākiem – Kristiānai un Kristiānam – vārds sākas ar K, arī jaundzimušajam dots vārds, kas […]

Dienestu posteņiem būs ērtākas telpas

00:00
21.07.2024
48

Lai uzlabotu ēkas energoefektivitāti, aktīvi noris būvdarbi pašvaldības ēkā Brāļu Kaudzīšu ielā 9, Jaunpiebalgā. Ēkā atrodas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Jaunpiebalgas postenis. Darbi jau no pirmajām dienām pavasara beigās sokas raiti, vērtē Jaunpiebalgas apvienības pārvaldes vadītāja Dace Bišere-Valdemiere. Ja atklājas kādas problēmas, tām ātri rod risinājumu: “Bet jāteic, […]

Tautas balss

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
19
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
14
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Skujenes pazīšanās zīme - neasfaltēti ceļi

10:54
23.07.2024
13
Autobraucēja raksta:

“Mūsu pagastu, Skujeni, viegli atrast. Šeit nekādas ceļazīmes nav vajadzīgas. Ja sākas neasfaltēts ceļš (Krustakrogs- Skujene), dodieties tik tālāk un būsit Skujenē. Ceļmalās, kur krūmi, samaziniet ātrumu, aiz tiem sekos līkums. Mierīgi braucot, nepārsniedzot ātrumu, nokļūsiet uz asfaltētiem ceļiem un droši varēsiet turpināt ceļu – Skujene beigusies!” ar ironiju saka autobraucēja ar stāžu.

Laiks pļaut zeltslotiņas

10:54
23.07.2024
12
1
Lasītāja G. raksta:

“Gar ceļu no pašām Cēsīm, caur Dukuriem un pamazām līdz Valmierai izplatās invazīvās Kanādas zeltslotiņas. Tagad tās sāk ziedēt, drīz izplatīs pūkainas sēklas, kas nākamgad jau veidos biežākas audzes. Cēsu novada pašvaldība un Latvijas Valsts ceļi ir informēti par situāciju, bet pagaidām invazīvos augus nepļauj, taču gar ceļu ir arī Eiropa nozīmes aizsargājamie biotopi,” uzsver […]

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
31
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Sludinājumi