Pirmdiena, 25. novembris
Vārda dienas: Katrīna, Kate, Kadrija, Trīne, Katrīne

Klāt ievārījumu laiks!

Druva
00:00
09.03.2007
10

Saprotu, ka virsraksts skan dīvaini, ņemot vērā, ka aiz loga marts, jo ievārījumi mums saistās ar rudeni, kad Latvijas mežos un dārzos nobrieduši augļi un ogas. Bet ievārījumu taču var izvārīt jebkurā laikā, neraugoties uz gadalaiku. Turpinot mūsu sadarbību ar “Santa Maria”, šoreiz parunāsim par ievārījumiem pavasarī.

Tā kā ziema tuvojas nobeigumam, mūsu organisms iztērējis iekrātos vitamīnu krājumus, bet baciļi neatlaidīgi turpina uzbrukumus mūsu organismam. Kā redzam, šogad šis uzbrukums ir īpaši vērienīgs. Tāpēc citrusaugļi šajā laikā būtu īstais un pareizais glābiņš. Kā atzīst “Santa Maria” speciālisti, šobrīd gan citroni, gan apelsīni ir augstas kvalitātes, lēti un vitamīniem pilni. Citrusaugļi satur ievērojamu C vitamīna devu, kas palīdz organismam cīnīties pret infekcijām un samazina risku saslimt ar dažādām slimībām, arī ar vēzi. Tāpēc šis ir labvēlīgs laiks, lai pagatavotu citrusaugļu ievārījumu vai marmelādi.

Tam var izmantot jebkuru cukuru, bet “Santa Maria” iesaka izmēģināt “Dansukker” īpašo ievārījuma cukuru. Tam pievienots ābolu pektīns, kas darbojas kā konservants un recinātājs. Tādēļ šo cukuru vajadzēs divas reizes mazāk nekā parasto cukuru. Pektīns ļauj ievārījumam labāk sarecēt, ievārījumu nevajadzēs arī ilgi vārīt, pietiks ar piecām, desmit minūtēm, un tas būs veselīgāks, diētiskāks, ar izteiktāku augļu aromātu.

Ja arī neesat to nekad darījis, šis būtu īstais laiks pamēģināt. Tāpēc iesākumā dažas samērā vienkāršas, bet varbūt neierastas receptes.

Citrusaugļu marmelāde ar viskiju. Ņemam piecus apelsīnus, vienu citronu, pusi vai veselu greipfrūtu, piecus mazos Ķīnas citroniņus, 400 ml ūdens, kilogramu “Dansukker” ievārījuma cukura, 75 ml viskija (pēc izvēles). Rūpīgi nomazgājam augļus, pārgriežam tos uz pusēm un izspiežam sulu. Mizu un augļus smalki sagriežam ar nazi vai sasmalcinām virtuves kombainā. Ieliekam sulu, ūdeni un augļus katliņā un, uzliekot vāku, vārām 10 minūtes. Pievienojam ievārījuma cukuru un, pastāvīgi apmaisot, vārām vēl piecas minūtes. Tad noņemam katliņu no uguns un marmelādi kārtīgi saputojam. Ja ir vēlme, šajā brīdī var pievienot viskiju, bet tas nav obligāti. Marmelādi lejam karstās, tīrās burkās un aizvākojam. Uzglabājam vēsā vietā.

Melones un greipfrūtu marmelāde. Ņemam 500 gramus melones mīkstuma, tikpat greipfrūta mīkstuma un vienu kilogramu “Dansukker” ievārījuma cukura. Ieliekam visas sastāvdaļas katliņā un, pastāvīgi apmaisot, vārām 10 minūtes. Noņemam katliņu no sildvirsmas, nosmeļam putas un gatavs. Marmelādi ielejam burkās un aizvākojam.

Pomelo – apelsīnu marmelāde. Ņemam vienu 600-700 gramus smagu pomelo, četrus apelsīnus, 1,25 litrus auksta ūdens un kilogramu “Dansukker” ievārījuma cukura. Kas ir pomelo? Šie augļi ir līdzīgi greipfrūtiem, bet lielāki un ar maigāku garšu, dažos Cēsu veikalos ir manīti. Pomelo ir ļoti bieza miza, tie ir ļoti piemēroti konservēšanai. Tiem ir maiga un nedaudz rūgtena smarža.

Nomazgājam augļus. Sadalām pomelo četrās daļās un sagriežam tās plānās, šķērseniskās strēmelēs. Katliņā sajaucam augļus ar ūdeni, uzliekam katliņam vāku un uz lēnas uguns vārām 1 ¼ stundu. Tad pieliekam ievārījuma cukuru, atkal uzliekam katliņam vāku un vārām vēl 15 minūtes. Tad salejam burkās. Uzglabā vēsā vietā.

Citrona un laima marmelāde. Ņemam trīs laimus, vienu citronu, 1/2 dl ūdens un 700 gramus “Dansukker” ievārījuma cukura. Sablenderējam augļus, kopā ar ūdeni liekam katliņā un vārām desmit minūtes. Tad pievienojam ievārījuma cukuru un vārām vēl 15 minūtes.

Kā redzam, viss ir ātri un vienkārši, nemaz nelīdzinās tam ilgajam ievārījuma gatavošanas procesam rudenī. Bez tam, salasīt minēto citrusaugļu daudzumu ir krietni ātrāk, nekā stundām līkņāt purvā, mežā vai dārzā gar jāņogu krūmu. Sagribējās marmelādi, aizej uz veikalu, salasi nepieciešamos augļus un viens, divi – gatavs! Var ēst tūlīt, vakarā sēžot mīkstā atpūtas krēslā, vai likt to uz brokastu grauzdiņiem.

Beigās vēl viena recepte, pagatavošanai gan nepieciešams ilgāks laiks, lai gan ieguldītais darbs vienalga ir neliels.

Apelsīnu marmelāde kreoliešu gaumē. Ņemam sešus apelsīnus ar plānu mizu, litru ūdens un 75 gramus Farīna cukura uz katriem 100 ml apelsīnu masas. Nenoņemot mizu, sagriežam apelsīnus mazos gabaliņos, pārlejam ar ūdeni un atstājam uz nakti. Tad liekam uz uguns un vārām, līdz miza paliek mīkstāka, apmēram 10 minūtes. Neuzliekot vāku, atstājam maisījumu līdz nākamajai dienai. Tad ņemam katliņu un samaisām, lai iegūtu labāku konsistenci. Pievienojam Farīna cukuru atbilstoši apelsīnu masai un vārām apmēram 20 minūtes, līdz marmelāde kļūst cieta. Noņemam katliņu no virsmas un maisām, līdz marmelāde atdziest. Ielej to tīrās burkās un rūpīgi aizvāko. Šo marmelādi var uzglabāt apmēram sešus mēnešus. Tā teikt, rudenī pagatavo, lai pietiek visai ziemai.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Stingrākas prasības ziemas riepām

00:00
25.11.2024
36

Lai uzlabotu satiksmes drošību un atgādinātu autovadītājiem par riepu maiņu, kas veicama līdz 1.decembrim, Ceļu    satiksmes drošības direkcijas un Valsts policijas darbinieki šajā nedēļā visā Latvijā rīko reidus. Trešdien aktīvāka spēkratu riepu stāvokļa kontrole norisinājās arī Cēsīs. Pēc Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) tehniskās kontroles inspektoru atzinuma situācija Cēsu pusē ir līdzīga kā citviet […]

Plaša teritorija jaudīgai uzņēmējdarbībai

00:00
24.11.2024
48

Valmieras pievārtē pagājušajā nedēļā atklāja Industriālā parka būvniecību nepilnu 60 hektāru plašā teritorijā. Darbus plānots pabeigt nākamā gada beigās. Apbūves teritorijā būs inženierkomunikāciju infrastruktūra, liels loģistikas centrs, industriāls elektroenerģijas pieslēgums, plašas stāvvietas, dzelzceļa pievads. Dzelzceļu varēs izmantot, lai nodrošinātu kravu pārvietošanu starp Valmieras dzelzceļa staciju un    Industriālo parku. Paredzēts izbūvēt platsliežu dzelzceļa privātās lietošanas […]

Sava laika personība. Arturs Dronis

00:00
23.11.2024
46

Vairākas paaudzes atceras Arturu Droni – cēsnieku, mākslinieku, skolotāju. Šis ir viņa 120.jubilejas gads. “Viņš bija gleznotāju gleznotājs, skolotāju skolotājs, iedvesmoja skolēnus, sabiedrību gan ar savām gleznām, gan personību. Skatot šodien viņa darbus, varam sajust mākslinieka vienkāršību, inteliģenci. A.Dronis teica, ka katru dienu jāuzglezno kāds portrets, ja nav modeļa, gleznoja pats sevi. Tāpēc starp viņa […]

Jaunieši pagatavo svētku maltīti senioriem

00:00
22.11.2024
63
1

124 seniori Cēsu novadā Lāčplēša dienā saņēma siltu svētku maltīti. Pusdienas Smiltenes tehnikuma jaunieši un “Latvijas Samariešu apvienības” aprūpētāji piegādāja visiem senioriem, kuri novadā saņem pakalpojumu “Aprūpe mājās”. “Senioru emocijas, prieku, laimi, sajūsmu un pateicību nav iespējams aprakstīt,” “Dru­vai” teic Dana Laicāne, vecākā aprūpētāja Cēsu un Valmieras novadā. “Lai gan bijām pieteikuši, ka viņi saņems […]

Automašīnu iegādē cilvēki kļūst arvien racionālāki

10:27
21.11.2024
55

Iegādājoties automašīnu, cilvēki kļūst arvien racionālāki, intervijā aģentūrai LETA norādīja lietoto auto tirgotāja “Longo Group” valdes priekšsēdētājs Edgars Cērps. Pieprasījums pēc vieglajām automašīnām cenu kategorijā zem 10 tūkstošiem eiro palielinājies, bet spēkratiem, kas dārgāki par 20 tūkstošiem eiro, sarucis. Ar Edgaru Cērpu sarunājas LETA žurnāliste Justīne Bere­zovska. “Druvas” lasītājiem piedāvājam saīsinātu interviju.  -Kā pašlaik varētu […]

Zaubē aptieka pārcēlusies uz gaišām un plašām telpām

00:00
21.11.2024
147
1

Zaubē ilgi gaidīts brīdis –vietējā aptieka iekārtojusies ērtākās un gaišākās telpās. Pagājušajā nedēļā uz jauno telpu atklāšanu pulcējās pagasta iedzīvotāji un cilvēki, kas gādāja, lai aptieka būtu mūsdienīga. Zaubes aptieka ir “Lat­vijas aptieka” filiāle, uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Alvis Ērglis telpu atklāšanā sacīja: “Šodien vairākkārtīgi izskanēja vārdi – tik saviļņojoši. Un patiesi ir prieks, ka laikā, […]

Tautas balss

Gājēju pāreja uz šosejas tumsā

09:50
25.11.2024
5
Lasītāja F. raksta:

“Vidzemes šosejas gājēju pārejā Ieriķos jau ilgāku laiku nedeg spuldzes, kas īpaši apgaismo šo vietu. Apgais­mojumu gan dod laternas, kas ir šosejas malā, taču esmu ievērojusi, ka citur, piemēram, Rīgā, ieslēgta gan ielas, gan īpašā gājēju pāreju apgaismošana. Vai šosejas pāreja mazāk bīstama? Manuprāt, tieši pretēji, te vairāk jāuzmanās, autovadītāji nereti ir neuzmanīgāki nekā lielpilsētas […]

Jaunieši spēj daudz

09:50
25.11.2024
5
Cēsniece raksta:

“Izlasīju “Druvā” par Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikuma audzēkņiem, kuri gatavoja auto, ko sūtīt uz Ukrainu. Domāju, gan tehnikumus, gan vispārējās vidējās mācību iestādes varētu vairāk iesaistīt dažādu labdarības pasākumu rīkošanā. Jaunieši taču spēj daudz, grib arī darboties. Vācot vai gatavojot atbalstu karā cietušajiem ukraiņiem vai karotājiem, parūpējoties par apkaimes vecajiem cilvēkiem, skolēni taču varētu […]

Pārsteiguma asaras

09:49
25.11.2024
4
Inese raksta:

“Svētdien mazdēls pierunāja visu ģimeni aiziet Cēsīs uz Pils laukumu, jo tur būšot, ko redzēt. Patiesi, pārsteigums bija liels    – pils tornis un ēka atdzīvojās, mainījās zīmējumi, krāsas, stāsti. Blakus mums arī stāvēja ģimene. Puika nepacietīgi pārējos mierināja: “Tūlīt būs atkal!” Tad atskanēja gaviles, uz pils torņa bija redzams šī zēna zīmējums. Mammai un […]

Vairs nav laukuma

09:49
25.11.2024
3
Inga raksta:

“Labi, ka tiek atjaunotas šosejas, tilti, cerams, tie kalpos gadu desmitus. Taču ne visur bijusi tāda izpratne un pretimnākšana, kā lasīju par stāvlaukumu Melturos. Stalbē tika pārbūvēts ceļa krustojums. Gadiem blakus autobusu pieturai uz Valmieru bija laukums. To ik dienu izmantoja tie, kuri atbrauc līdz autobusam, atstāj savu mašīnu un vakaros atgriežas. Tāpat laukumā vecāki […]

Gaišāk nekā ikdienā

09:48
25.11.2024
3
Zosēniete raksta:

“Zosēnos Lāčplēšu dienā bija lieliska akcija “Izgaismo savu māju un ielu”. Ikvienu aicināja iedegt gaismiņas un svecītes logos, pagalmos un ciema ielās, godinot kritušos karavīrus.Ideja radās pirms trim gadiem. Šogad gan liesmiņu šķita nedaudz mazāk kā iepriekšējos gados, bet svētkos pagasts bija gaišāks nekā ikdienā. Vakarā varēja noskatīties filmu “Zeme, kas dzied”, cilvēki bija ņēmuši […]

Sludinājumi

Pārdod

23:57
24.11.2024
7

Mēs tīram dīzeļfiltrus visiem automobiļu, kravas transporta, traktoru, harvestera, kombaina un iekrāvēju modeļiem. Neatkarīgi no jūsu transportlīdzekļa veida, piedāvājam profesionālu un efektīvu tīrīšanu. Šī dīzeļfiltru tīrīšanas tehnoloģija ar augstu tvaika temperatūru neietver ķīmisku līdzekļu izmantošanu procesa atvieglošanai, kas nozīmē, ka process ir pilnībā ekoloģisks. Jautājumu gadījumā rakstiet uz e-pastu vai zvaniet.

Pārdod

23:57
24.11.2024
10

Piedāvājam kvalitatīvas rekuperācijas un ventilācijas sistēmas Jūsu mājām un birojam. Nodrošinām svaigu gaisu un energoefektivitāti, samazinot siltuma zudumus un uzlabojot iekštelpu mikroklimatu. Piedāvājam pilnu servisu – sākot no konsultācijas līdz uzstādīšanai. Uzlabojiet gaisa kvalitāti un ietaupiet enerģiju ar mūsu uzticamajiem risinājumiem. Sazinieties ar mums, lai izvēlētos piemērotāko sistēmu Jūsu vajadzībām! Jautājumu gadījumā rakstiet uz e-pastu […]

Pārdod

23:56
24.11.2024
8

Piedāvājam dažādus apkures risinājumus Jūsu mājām un/vai biznesam. Mūsu klāstā atradīsiet grīdas apsildes sistēmas, infrasarkanos paneļus, gāzes sildītājus un citus energoefektīvus risinājumus, kas nodrošinās komfortu un ietaupīs Jūsu izdevumus. Nodrošinām profesionālu konsultāciju un uzstādīšanu, lai Jūs varētu izvēlēties piemērotāko variantu savām vajadzībām. Sazinieties ar mums jau šodien un uzziniet, kā varam uzlabot Jūsu apkures sistēmu! […]

Piedāvā darbu

08:04
19.11.2024
14

Elektriķis ar pieredzi veic elektroinstalācijas remontus, atjaunošanu, būvniecību, iekārtu pieslēgšanu.

Citi

15:17
13.11.2024
16

Dzīvokļa un iekštelpu remonts, veco mēbeļu utilizācija, demontāžas darbi, busa pakalpojumi utt