Svētdiena, 21. decembris
Vārda dienas: Toms, Tomass, Saulcerīte

Klāt ievārījumu laiks!

Druva
00:00
09.03.2007
23

Saprotu, ka virsraksts skan dīvaini, ņemot vērā, ka aiz loga marts, jo ievārījumi mums saistās ar rudeni, kad Latvijas mežos un dārzos nobrieduši augļi un ogas. Bet ievārījumu taču var izvārīt jebkurā laikā, neraugoties uz gadalaiku. Turpinot mūsu sadarbību ar “Santa Maria”, šoreiz parunāsim par ievārījumiem pavasarī.

Tā kā ziema tuvojas nobeigumam, mūsu organisms iztērējis iekrātos vitamīnu krājumus, bet baciļi neatlaidīgi turpina uzbrukumus mūsu organismam. Kā redzam, šogad šis uzbrukums ir īpaši vērienīgs. Tāpēc citrusaugļi šajā laikā būtu īstais un pareizais glābiņš. Kā atzīst “Santa Maria” speciālisti, šobrīd gan citroni, gan apelsīni ir augstas kvalitātes, lēti un vitamīniem pilni. Citrusaugļi satur ievērojamu C vitamīna devu, kas palīdz organismam cīnīties pret infekcijām un samazina risku saslimt ar dažādām slimībām, arī ar vēzi. Tāpēc šis ir labvēlīgs laiks, lai pagatavotu citrusaugļu ievārījumu vai marmelādi.

Tam var izmantot jebkuru cukuru, bet “Santa Maria” iesaka izmēģināt “Dansukker” īpašo ievārījuma cukuru. Tam pievienots ābolu pektīns, kas darbojas kā konservants un recinātājs. Tādēļ šo cukuru vajadzēs divas reizes mazāk nekā parasto cukuru. Pektīns ļauj ievārījumam labāk sarecēt, ievārījumu nevajadzēs arī ilgi vārīt, pietiks ar piecām, desmit minūtēm, un tas būs veselīgāks, diētiskāks, ar izteiktāku augļu aromātu.

Ja arī neesat to nekad darījis, šis būtu īstais laiks pamēģināt. Tāpēc iesākumā dažas samērā vienkāršas, bet varbūt neierastas receptes.

Citrusaugļu marmelāde ar viskiju. Ņemam piecus apelsīnus, vienu citronu, pusi vai veselu greipfrūtu, piecus mazos Ķīnas citroniņus, 400 ml ūdens, kilogramu “Dansukker” ievārījuma cukura, 75 ml viskija (pēc izvēles). Rūpīgi nomazgājam augļus, pārgriežam tos uz pusēm un izspiežam sulu. Mizu un augļus smalki sagriežam ar nazi vai sasmalcinām virtuves kombainā. Ieliekam sulu, ūdeni un augļus katliņā un, uzliekot vāku, vārām 10 minūtes. Pievienojam ievārījuma cukuru un, pastāvīgi apmaisot, vārām vēl piecas minūtes. Tad noņemam katliņu no uguns un marmelādi kārtīgi saputojam. Ja ir vēlme, šajā brīdī var pievienot viskiju, bet tas nav obligāti. Marmelādi lejam karstās, tīrās burkās un aizvākojam. Uzglabājam vēsā vietā.

Melones un greipfrūtu marmelāde. Ņemam 500 gramus melones mīkstuma, tikpat greipfrūta mīkstuma un vienu kilogramu “Dansukker” ievārījuma cukura. Ieliekam visas sastāvdaļas katliņā un, pastāvīgi apmaisot, vārām 10 minūtes. Noņemam katliņu no sildvirsmas, nosmeļam putas un gatavs. Marmelādi ielejam burkās un aizvākojam.

Pomelo – apelsīnu marmelāde. Ņemam vienu 600-700 gramus smagu pomelo, četrus apelsīnus, 1,25 litrus auksta ūdens un kilogramu “Dansukker” ievārījuma cukura. Kas ir pomelo? Šie augļi ir līdzīgi greipfrūtiem, bet lielāki un ar maigāku garšu, dažos Cēsu veikalos ir manīti. Pomelo ir ļoti bieza miza, tie ir ļoti piemēroti konservēšanai. Tiem ir maiga un nedaudz rūgtena smarža.

Nomazgājam augļus. Sadalām pomelo četrās daļās un sagriežam tās plānās, šķērseniskās strēmelēs. Katliņā sajaucam augļus ar ūdeni, uzliekam katliņam vāku un uz lēnas uguns vārām 1 ¼ stundu. Tad pieliekam ievārījuma cukuru, atkal uzliekam katliņam vāku un vārām vēl 15 minūtes. Tad salejam burkās. Uzglabā vēsā vietā.

Citrona un laima marmelāde. Ņemam trīs laimus, vienu citronu, 1/2 dl ūdens un 700 gramus “Dansukker” ievārījuma cukura. Sablenderējam augļus, kopā ar ūdeni liekam katliņā un vārām desmit minūtes. Tad pievienojam ievārījuma cukuru un vārām vēl 15 minūtes.

Kā redzam, viss ir ātri un vienkārši, nemaz nelīdzinās tam ilgajam ievārījuma gatavošanas procesam rudenī. Bez tam, salasīt minēto citrusaugļu daudzumu ir krietni ātrāk, nekā stundām līkņāt purvā, mežā vai dārzā gar jāņogu krūmu. Sagribējās marmelādi, aizej uz veikalu, salasi nepieciešamos augļus un viens, divi – gatavs! Var ēst tūlīt, vakarā sēžot mīkstā atpūtas krēslā, vai likt to uz brokastu grauzdiņiem.

Beigās vēl viena recepte, pagatavošanai gan nepieciešams ilgāks laiks, lai gan ieguldītais darbs vienalga ir neliels.

Apelsīnu marmelāde kreoliešu gaumē. Ņemam sešus apelsīnus ar plānu mizu, litru ūdens un 75 gramus Farīna cukura uz katriem 100 ml apelsīnu masas. Nenoņemot mizu, sagriežam apelsīnus mazos gabaliņos, pārlejam ar ūdeni un atstājam uz nakti. Tad liekam uz uguns un vārām, līdz miza paliek mīkstāka, apmēram 10 minūtes. Neuzliekot vāku, atstājam maisījumu līdz nākamajai dienai. Tad ņemam katliņu un samaisām, lai iegūtu labāku konsistenci. Pievienojam Farīna cukuru atbilstoši apelsīnu masai un vārām apmēram 20 minūtes, līdz marmelāde kļūst cieta. Noņemam katliņu no virsmas un maisām, līdz marmelāde atdziest. Ielej to tīrās burkās un rūpīgi aizvāko. Šo marmelādi var uzglabāt apmēram sešus mēnešus. Tā teikt, rudenī pagatavo, lai pietiek visai ziemai.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Būt tuvāk viens otram un savām vērtībām

00:00
21.12.2025
5

Cēsu klīnikas ­­­­dar­binieki tikās gada izskaņas svinīgā pasākumā “Tuvumā”, lai atskatītos uz paveikto, novērtētu sasniegto un pateiktu paldies. Pasākuma vadmotīvs šogad bija tuvums – viens otram, savām vērtībām un svētku priekam. Cēsu klīnikas valdes priekšsēdētāja daktere Inga Ažiņa “Druvai” pauda: “Aizvadītais gada izskaņas pasākums mums visiem bija īpašs – ne tikai tāpēc, ka varējām satikties […]

Jaunpiebalgā zināšanas un prasmes veicina ziedošanu bērniem ar kustību traucējumiem

00:00
20.12.2025
44

Ar erudīcijas spēli “Apslēptās zināšanas” un dāsni nosolītiem amatnieku un mājražotāju darbiem Jaunpiebalgā savākti 2141 eiro bērnu ar kustību traucējumiem atbalstam. Labdarības pasākums – aizraujošas zinību sacensības un vietējo meistaru darbu izsole – pagasta Kultūras centrā notika otro gadu. Idejas iniciatore Kitija Stauvere ir bērnu un jauniešu interešu centra “Tagad” vadītāja. “Tas bija negaidīti! Tā […]

Sēņu festivāls labi “iesakņojas”

00:00
19.12.2025
50

Jau trešo gadu Cēsīs norisinājās īpašs sēņu un mākslas vienotībai veltīts festivāls, kas šogad ieguvis nosaukumu “Mikokultūra”, ik gadu tā programmai – tāpat kā sēnēm labvēlīgos apstākļos – tikai pieaugot un paplašinoties. Aizvadītajā sestdienā dažādās pilsētas vietās apmeklētāji varēja gūt visnotaļ plaša spektra informāciju par sēnēm – no to audzēšanas pieredzes stāstiem, sēņu kulinārijas brīnumu […]

Cēsīs autobusi sāk kursēt no atjaunotā Stacijas laukuma

00:00
18.12.2025
373

15.decembrī gan kājāmgājēji, gan autobraucēji ievēroja, ka Cēsu Stacijas laukumā vairs nav norobežojošo zīmju, kas liegtu kustību. Tā kā pabeigti galvenie rekonstrukcijas darbi, šodien no plkst. 12 AS “CATA” atsāks reisu izpildi un pasažieru apkalpošanu atjaunotajā teritorijā, izmantojot jaunizveidotās iekāpšanas un izkāpšanas platformas. Galvenais, kas iedzīvotājiem jāievēro, – tagad transporta kustība Stacijas laukumā organizēta pa […]

Straupe – maza toreiz un tagad. Pamanāma un zināma

10:05
17.12.2025
131

Straupe bija mazākā pilsēta Hanzas savienībā pirms gadsimtiem un tāda ir arī mūsdienu tīklojumā “Jaunā Hanza”.  “Vēsturiskā atmiņa veido identitāti. Hanzas savienība ir saistīta ar Straupi. Kaut tas bija ļoti tālā pagātnē, pret šo laiku ir pozitīva attieksme. Straupie­šiem sava vēsture ir svarīga,” saka Lielstraupes pils pārvald­niece Rudīte Vasile un pastāsta, ka ik vasaru Pārgaujas […]

Ne tikai kārtības sargi, bet arī iedvesmas avots cits citam

00:00
17.12.2025
572

Gadskārtējā policistu apbalvošanas pasākumā, kas aizvadītajā nedēļā norisinājās Limbažos, arī šoreiz par īpašākiem darba sasniegumiem vai ievērojamu dienestā aizvadīto laiku godināta virkne Vidzemes kārtībsargu, tostarp arī 18 no Dienvidvidzemes iecirkņa, kura pārziņā ir Cēsu un Madonas novads. Atzīmējot Valsts policijas (VP) 107. gadadienu, teju 60 Vidzemes reģiona pārvaldes (VRP) likumsargu 11. decembrī bija aicināti uz […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
19
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
36
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
33
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
50
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
51
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi