Otrdiena, 9. decembris
Vārda dienas: Tabita, Sarmīte

Itāliskās nianses virtuvē

Druva
23:00
20.04.2007
15

Pavasaris ir laiks, kad mūsu ēdienkartē arvien vairāk atgriežas zaļumi un dažādi dārzeņi, jo gurķi sāk garšot pēc gurķiem, arī tomātos jau var nojaust tomātu īpašo smaržu. Ir tik garšīgi un vienkārši sataisīt gurķus ar krējumu un notiesāt tos ar svaigu maizi. Bet reizēm jau ir vēlme iebaudīt arī kaut ko nedaudz atšķirīgāku.

Esot Itālijā, nedaudz varēju iepazīties arī ar nacionālo virtuvi, ar tās divām galvenajām sastāvdaļām – pastu jeb makaroniem, kā tos saucam šeit, un picu. Bija interesanti uzzināt par picas tradīcijām, jo īsta pica ir itāļu virtuves lepnums. Ja picu pasniedz pusdienā, tā, visticamāk, ir sildīta mikroviļņu vai elektriskajā krāsnī un nav uzskatāma par īstu. Picas laiks ir vakarā, kad īstajās picērijās kurina malkas krāsnis, jo īsta pica top tikai un vienīgi malkas krāsnī. Klasiskajā picā ir ne vairāk kā trīs sastāvdaļas, no kurām viena ir mocarellas siers. Jau rakstīju, ka, lai pica pilnībā atbilstu visām prasībām, mocarellas siers jāgriež ar rūsējoša tērauda nazi, jo metāls piešķir īpašu garšas niansi, kas nonāk arī picā. Man bija iespēja nobaudīt picu tieši tās dzimtenē – Neapolē. Pasūtīju picu “Diavolo”, kurā bija mocarella, šķiņķis un peperoni. Ko lai saka – bija lieliski, peperoni deva to burvīgo stiprumiņu, pica bija plāna, kā jau tam jābūt klasiskajā picā. Pie picas itāļi piedzerot alu, arī itāļu bija itin gards. Vēsture liecina, ka ideja izrotāt plānu un plakanu plāceni nacionālā karoga krāsās – ar sarkaniem tomātiem, baltu sieru un zaļām zālītēm – radās Neapolē. Pirmā pica ieguva Margaritas vārdu – par godu Itālijas karalienei, un joprojām šī pica tur ir topā.

Viens ir skaidrs – itāliešiem patīk labi paēst un viņi zina, kā to darīt. Pusdienas un vakariņas – tā ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa, kam tiek atvēlētas vairākas stundas. Tad neviens nesteidzas, bet izbauda ēdienu, šo laiku un sabiedrību. Itāļi esot gatavi brīvdienās braukt tālus gabalus, ja zina, ka tur ir labs krodziņš, kur par pieņemamām cenām gatavo garšīgi. Bet gatavot negaršīgi – tas nav itāļu gaumē.

Otra svarīga nacionālās virtuves sastāvdaļa ir pasta. Par tās izcelsmi vēl īstas skaidrības nav, lai gan itāļi ir pārliecināti, ka tieši viņu dzimtenē radies šis ēdiens. Ir arī versija, ka pastas recepte nokļuva Itālijā, pateicoties slavenajam ceļotājam Marko Polo, kurš to atvedis no Ķīnas. Mūsu veikalos nopērkamajiem itāļu makaroniem gan ir maz līdzības ar īstu itāļu pastu. Bet, ja ir vēlme, var to pagatavot arī mājās. Tā kā neesmu to mēģinājis, recepti vēl nedošu, bet derētu pamēģināt. Varu piedāvāt pavisam vienkāršu recepti, kā pagatavot makaronus. Mums šo ēdienu pagatavoja un pasniedza pavārs Džankarlo Sketini, kurš var lepoties ar daudzām medaļām, tostarp augstākā kaluma dažādos starptautiskos konkursos. Viņa specializācija ir tieši itāļu virtuve. Šoreiz meistars negatavoja neko sarežģītu, bet tieši vienkāršībā jau bieži slēpjas burvība. Un to var izdarīt ikviens. Sagriežam daiviņās tomātus, vēlams tādus, kas tiešām jau garšo pēc tomātiem, un liekam tos cepties olīveļļā. Tikmēr uzliekam vārīties makaronus. Kad tomāti izjukuši, klāt pieliekam svaigas bazilika lapiņas un vēl nedaudz pacepam. Nokāšam makaronus, beram klāt tomātiem un bazilikam, samaisām, un ēdiens gatavs! To pasniedz ar rikotas sieru, bet itin labi derēs arī mūsu pašu biezpiens.

Vēl Itālijā pasniedz dažādus sierus, un tur pirmo reizi uzzināju, ka siers itin labi sader ar medu un ābolu ievārījumu. Ar medu viņi ēd pūdētos sierus un iesaku pamēģināt, garšas buķete ir ļoti interesanta un savdabīga. Īpašos cietos sierus viņi pasniedz ar ābolu ievārījumu, arī šis salikums bija kaut kas nebaudīts. Tiesa, nezinu, vai pie mums šādi itāļu sieri nopērkami, iespējams, tādi jāmeklē Rīgā, bet pūdēto sieru ar medu var pamēģināt arī tepat.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ceļ pirmo zemas īres maksas daudzdzīvokļu māju Cēsīs

00:00
09.12.2025
34

Iemūrēta laika kapsula un nosvinēti spāru svētki pirmajai zemas īres maksas daudzdzīvokļu mājai Cēsīs, kas ir Lāču ielā 9. Būvdarbus plānots pabeigt pirms termiņa, jau nākamā gada maija beigās. Energoefektīvajā daudzdzīvokļu namā būs pieejami 56 dzīvokļi, kuros ievākties varēs sākt vasaras beigās. Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozen­bergs pirms kapsulas iemūrēšanas uzsvēra, ka šī ir […]

Grāmatu nams svin 20 gadu jubileju

00:00
08.12.2025
46

Vēsturiskajā namā Cēsīs pašā Rīgas ielas sākumā nemainīgi ir rosība – neatkarīgi, vai tā ir darba diena vai sestdiena, bet vienmēr ir lasītāji, kuri vēlas uzzināt par jaunākajiem izdevumiem un tos arī iegādājas. 3. decembrī izdevniecības “Zvaigzne ABC” grāmatu nams sirsnīgā noskaņā ar sveicieniem, laba vēlējumiem un dziesmām ģitāras pavadījumā atzīmēja 20 gadu jubileju. Grāmatnīcas vadītāju […]

Atklāj priekšmetu un uzzini tā stāstu

00:00
07.12.2025
48

Cēsu muzejā simtgades izstādē “Cēluma simtā satikšanās. No Vidzemes muižām līdz Cēsu muzejam” apmeklētāji nesteidzas. Te ir daudz interesanta, ko pētīt, uzzināt, iespēja pārliecināties par kādiem zināmiem faktiem, kā arī var  apskatīt vēsturiskus priekšmetus, gūt priekšstatu par Bauņu, Jāņamuižas, Kārļu, Ruckas, Ungurmuižas, Vecates, Veselavas muižu, Cēsu pilsmuižā, Mazstraupes un Lielstraupes pilī krātajām vērtībām. Visas šīs […]

Turpina tradīciju - veidot eglīšu aleju

00:00
06.12.2025
55

Šonedēļ Cēsīs, Rožu laukumā, alejā izvietotas 25 mazas eglītes, kas ved līdz lielajai svētku eglei. Šajās dienās novadnieki rotās arī īsās eglītes, ļaujoties pērn aizsāktajai tradīcijai, lai svētdien, 7.decembrī, atklātu zaļoksno aleju. Cēsu novada pašvaldības iestādes Kultūras pārvaldes vadītājas vietniece Kristīne Timer­mane-Malēja pastāsta, ka pērn izvietoja 20 eglītes, jo nebija zināms, cik aktīvi iedzīvotāji iesaistīties […]

Gadskārtēji sveic gan pieredzējušos, gan jaunpienācējus Cēsu uzņēmēju vidē

00:00
05.12.2025
193

Cēsu novada uzņēmēji  tikās pašvaldības rīkotā forumā, lai kopīgi atskatītos uz aizvadīto darba gadu un pasniegtu pagodinājumus par paveikto kādā īpašā jomā. Pasākuma ievadā bija iespējams iepazīt vietējos uzņēmējus un viņu produkciju, kam piešķirta preču zīme “Radīts Cēsu novadā”. Pasākumu, kurā ieskatu tautsaimniecībā Latvijā,  reģionā vai novadā sniedz amatpersonas un speciālisti, caurvija uzņēmēju apbalvošana. To […]

Kad vainojams tas, kurš nav klāt

00:00
04.12.2025
453
2

Drustu Tautas namā tikties ar vēja parka “Augstkalni”, ko būvē Drustu un Launkalnes pagastā, būvniekiem un projekta attīstītāju bija sanācis ap pussimts iedzīvotāju. Ne tikai drustēnieši, arī kaimiņi no Jaunpiebalgas. Aktuālākais jautājums – ceļi Drusti – Jaunpiebalga un Drusti – Launkalne. Tos ikdienā izmanto vēja elektrostacijas (VES) būvnieki, no karjera Jaunpiebalgā ved granti, lai ierīkotu pievedceļus […]

Tautas balss

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
24
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
25
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
31
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Ielas daļa joprojām tumsā

08:29
24.11.2025
42
1
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Lenču ielā, garš posms joprojām tumšajā diennakts laikā nav apgaismots. Ja jau tur nav iespējams pievadīt elektrību, varbūt pašvaldība var izvietot gaismekļus, kas izmanto saules enerģiju. Privā­tajās teritorijās tādi mēdz būt. Ielu laternas, protams, tie neaizvietos, tomēr būs daudz patīkamāka sajūtu gan gājējiem, gan braucējiem,” ieteica Lenču ielas apkaimes iedzīvotāja.

Ja nav savas automašīnas

08:29
24.11.2025
32
Līgatnes iedzīvotāja raksta:

“Ja nav sava transporta, mums, līgatniešiem, nav iespējas aizbraukt uz koncertu vai izrādi Cēsīs. Pēdējais autobuss uz mūsu pusi nāk astoņos vakarā, bet arī ar to var aizbraukt tikai līdz Augšlīgatnei, ne pilsētai. Tātad var teikt, ka kultūras pasākumi pilsētā mums nav pieejami. Kā to varētu mainīt?” jautāja Līgatnes iedzīvotāja.

Sludinājumi