Sestdiena, 11. janvāris
Vārda dienas: Smaida, Franciska

Itāliskās nianses virtuvē

Druva
23:00
20.04.2007
7

Pavasaris ir laiks, kad mūsu ēdienkartē arvien vairāk atgriežas zaļumi un dažādi dārzeņi, jo gurķi sāk garšot pēc gurķiem, arī tomātos jau var nojaust tomātu īpašo smaržu. Ir tik garšīgi un vienkārši sataisīt gurķus ar krējumu un notiesāt tos ar svaigu maizi. Bet reizēm jau ir vēlme iebaudīt arī kaut ko nedaudz atšķirīgāku.

Esot Itālijā, nedaudz varēju iepazīties arī ar nacionālo virtuvi, ar tās divām galvenajām sastāvdaļām – pastu jeb makaroniem, kā tos saucam šeit, un picu. Bija interesanti uzzināt par picas tradīcijām, jo īsta pica ir itāļu virtuves lepnums. Ja picu pasniedz pusdienā, tā, visticamāk, ir sildīta mikroviļņu vai elektriskajā krāsnī un nav uzskatāma par īstu. Picas laiks ir vakarā, kad īstajās picērijās kurina malkas krāsnis, jo īsta pica top tikai un vienīgi malkas krāsnī. Klasiskajā picā ir ne vairāk kā trīs sastāvdaļas, no kurām viena ir mocarellas siers. Jau rakstīju, ka, lai pica pilnībā atbilstu visām prasībām, mocarellas siers jāgriež ar rūsējoša tērauda nazi, jo metāls piešķir īpašu garšas niansi, kas nonāk arī picā. Man bija iespēja nobaudīt picu tieši tās dzimtenē – Neapolē. Pasūtīju picu “Diavolo”, kurā bija mocarella, šķiņķis un peperoni. Ko lai saka – bija lieliski, peperoni deva to burvīgo stiprumiņu, pica bija plāna, kā jau tam jābūt klasiskajā picā. Pie picas itāļi piedzerot alu, arī itāļu bija itin gards. Vēsture liecina, ka ideja izrotāt plānu un plakanu plāceni nacionālā karoga krāsās – ar sarkaniem tomātiem, baltu sieru un zaļām zālītēm – radās Neapolē. Pirmā pica ieguva Margaritas vārdu – par godu Itālijas karalienei, un joprojām šī pica tur ir topā.

Viens ir skaidrs – itāliešiem patīk labi paēst un viņi zina, kā to darīt. Pusdienas un vakariņas – tā ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa, kam tiek atvēlētas vairākas stundas. Tad neviens nesteidzas, bet izbauda ēdienu, šo laiku un sabiedrību. Itāļi esot gatavi brīvdienās braukt tālus gabalus, ja zina, ka tur ir labs krodziņš, kur par pieņemamām cenām gatavo garšīgi. Bet gatavot negaršīgi – tas nav itāļu gaumē.

Otra svarīga nacionālās virtuves sastāvdaļa ir pasta. Par tās izcelsmi vēl īstas skaidrības nav, lai gan itāļi ir pārliecināti, ka tieši viņu dzimtenē radies šis ēdiens. Ir arī versija, ka pastas recepte nokļuva Itālijā, pateicoties slavenajam ceļotājam Marko Polo, kurš to atvedis no Ķīnas. Mūsu veikalos nopērkamajiem itāļu makaroniem gan ir maz līdzības ar īstu itāļu pastu. Bet, ja ir vēlme, var to pagatavot arī mājās. Tā kā neesmu to mēģinājis, recepti vēl nedošu, bet derētu pamēģināt. Varu piedāvāt pavisam vienkāršu recepti, kā pagatavot makaronus. Mums šo ēdienu pagatavoja un pasniedza pavārs Džankarlo Sketini, kurš var lepoties ar daudzām medaļām, tostarp augstākā kaluma dažādos starptautiskos konkursos. Viņa specializācija ir tieši itāļu virtuve. Šoreiz meistars negatavoja neko sarežģītu, bet tieši vienkāršībā jau bieži slēpjas burvība. Un to var izdarīt ikviens. Sagriežam daiviņās tomātus, vēlams tādus, kas tiešām jau garšo pēc tomātiem, un liekam tos cepties olīveļļā. Tikmēr uzliekam vārīties makaronus. Kad tomāti izjukuši, klāt pieliekam svaigas bazilika lapiņas un vēl nedaudz pacepam. Nokāšam makaronus, beram klāt tomātiem un bazilikam, samaisām, un ēdiens gatavs! To pasniedz ar rikotas sieru, bet itin labi derēs arī mūsu pašu biezpiens.

Vēl Itālijā pasniedz dažādus sierus, un tur pirmo reizi uzzināju, ka siers itin labi sader ar medu un ābolu ievārījumu. Ar medu viņi ēd pūdētos sierus un iesaku pamēģināt, garšas buķete ir ļoti interesanta un savdabīga. Īpašos cietos sierus viņi pasniedz ar ābolu ievārījumu, arī šis salikums bija kaut kas nebaudīts. Tiesa, nezinu, vai pie mums šādi itāļu sieri nopērkami, iespējams, tādi jāmeklē Rīgā, bet pūdēto sieru ar medu var pamēģināt arī tepat.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Apbalvojumi liecina par paveikto

00:00
11.01.2025
29

Cēsu novadā drošību un sabiedrisko kārtību uzrauga Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Dienvidvidzemes iecirknis, tā pārziņā ir arī Madonas un Varakļānu novads. Aizvadītajā decembrī, atzīmējot Valsts policijas gadadienu, iecirkņa darbinieki saņēma apbalvojumus. Virsleitnantam Kal­vim Retko par priekšzī­mīgu dienesta pienākumu izpildi un sasniegtajiem augstajiem darba rezultātiem pirms termiņa piešķirta nākamā dienesta pakāpe “Kap­teinis”, Dienvidvidzemes iecirkņa priekšniece pulkvežleitnante Inga […]

Desmit gadi pilni brīnumiem

00:00
10.01.2025
56

Sabiedriskā labuma organizācija “Brīnummāja” Cēsu Izstāžu namā svinēja jubilejas pasākumu “Mums jau viens desmits”, sakot paldies ikkatram, kurš palīdzējis – uzņēmējiem, sadarbības partneriem no valsts un pašvaldības iestādēm, nevalstiskā sektora, ziedotājiem, brīvprātīgajiem un speciālistiem. “Brīnummājas” vadītāja Liena Graudule sacīja: “Jūs katrs esat daļa no brīnuma – daļa no bērna smaida par izdošanos, daļa no vecāku […]

Kosmosa izziņas centrs - ieguldījums STEM priekšmetu apgūšanā

00:00
09.01.2025
39
2

Kosmosa izziņas centrā Cēsīs notika Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas izbraukuma sēde. Apakškomisijas sekretārs Atis Švinka pēc iepazīšanās ar centru atzina, ka te radīta lieliska iespēja gan atraisīt bērnu un jaunieši interesi par kosmosa pētniecības pamatiem un ar to saistītos STEM mācību virzienus, gan sniegt atbalstu skolotājiem. “Kosmosa industrija ir viena no […]

Sniegots pārbaudījums ielu un ietvju uzturētājiem

00:00
08.01.2025
140

Aizvadītās nedēļas nogale ar noturīgu salu un biežu snigšanu bija pirmais nopietnais pārbaudījums brauktuvju un ietvju uzturētājiem Cēsīs un Vaives pagasta Rīdzenē. Kā jau esam informējuši, saskaņā ar noslēgto līgumu kopš 1. decembra abās apdzīvotajās vietās par ielu, ietvju, kā arī sabiedriskā transporta pieturu, kāpņu tīrību gādā SIA “Kom-Auto”. “Kom-Auto” direktors Māris Lasmanis atzīst, ka […]

Raiskuma pagasts. Ko var izlemt pašvaldības un kas paliek valsts ziņā

00:00
07.01.2025
109

Vai daba jāsargā uz meža īpašnieku rēķina; ir jāsaremontē ceļš, lai nebojātu alejas ozolus; kā nodrošināt, lai, izkāpjot no autobusa lielceļa malā, cilvēks justos droši? Šos un vēl citus jautājumus Raiskuma pagasta un citi Cēsu novada Pārgaujas apvienības teritorijā dzīvojošie pirms Ziemassvētkiem uzdeva novada domes priekšsēdētājam Jānim Rozenbergam, viņa vietniecei Inesei Suijai-Markovai un izpilddirektorei Līgai […]

Vēsture dzīvo, kamēr to atceramies

00:00
06.01.2025
58

Vidzemes šosejas 79.kilometrā ceļmalas uzkalniņā granīta piemineklis atgādina par pirmo latviešu karaspēka bruņoto sadursmi ar Padomju Krievijas Sarkano armiju.  1918.gada 24.decembrī kapteiņa Artūra Jansona izlūku komanda ar smagā ložmetēja uguni aizkavēja Sarkanās ar­mijas izlūku virzīšanos no Cēsīm uz Ieriķiem. Kaujas simtgadē pēc Strēlnieku apvienības  Cēsu nodaļas aktīvistu Māra Niklasa un Ēvalda Krie­viņa ierosmes, piesaistot ziedojumus […]

Tautas balss

Cik pieliek, tik atņem

16:03
10.01.2025
16
R. raksta:

“Valdība stāsta, kas šogad būs labāk, ka vairāk naudas paliks maciņā. Bet, ja paskatās otru pusi, to, cik nāksies izdot, skaidri saprotams, ka viss būs dārgāks. Degvielai nodoklis klāt, tas jau vien visu sadārdzinās, jo mūsdienās nekas nav iespējams bez pārvadājumiem. Kopumā jau nevar teikt, ka slikti dzīvojam, ja paskatāmies uz pirmssvētku rindām veikalos, tikai […]

Gribas zināt, vai palīdzēts

16:03
10.01.2025
9
L. raksta:

“Priecājos, ka akcijā “Dod pieci” savāca tik lielu ziedojumu summu un varēs palīdzēt daudziem slimniekiem. Taču gribētos, lai, atskaitoties, kā izlietots saziedotais, ne tikai pasaka, kam tas iedots, bet arī to, vai cilvēku dotais patiesi sniedzis palīdzību un vai slimnieku veselība uzlabojusies,” priekšlikumu izteica L.

Zaķu ielas zīmes jeb mātes sapnis

11:02
03.01.2025
74
25
Cēsinieks E.L. raksta:

Kad es, radis drukāt notis, senam draugam palūdzu palīdzību pārslēgties burtrakstīšanai, viņš izteica aizdomas, ka ķeršos pie memuāru sacerēšanas. Tad mani ķēra apgaismība. Memu­ārus mudina rakstīt pēdējā cerība. Varbūt nākotnē kāds gribēs uzzināt, kā izskatījās pasaule pirms viņa dzimšanas , paņems vērtīgo un atmetīs kaitīgo. Bija viegli uzrakstīt virsrakstu, grūtības radās uzreiz pēc tam. Skaidrs, […]

Novērtē zemessargu spēku

09:45
31.12.2024
25
Seniore L. raksta:

“Gribu īpašu paldies teikt zemessargiem, kas visu gadu atbildīgi piedalījās dažādās mācībās, nežēlojot brīvo laiku. Ir tik svarīgi redzēt, ka ir cilvēki, kas apņēmības pilni mācīties, trenēties, lai aizstāvētu savu zemi, tuviniekus un visus citus – bērnus, seniorus. Vēlu, lai ikvienam zemessargam nākamais gads ir bagāts panākumiem, lai ir veselība un dzīvesprieks,” sacīja seniore L.

Gribētu vairāk krāšņuma

09:45
30.12.2024
36
Cēsniece raksta:

“Gribējās jau gan pilsētu svētkos spožāku. Vai nevarēja, piemēram, Pils parkā izveidot kādas gaismas takas, kur pastaigāties, papriecāties un gūt svētku noskaņu. Ne jau katram sev mājās iespējams sagādāt krāšņumu, dažs dzīvo ļoti pieticīgi. Bet Ziemassvētkos gribas kādas īpašas sajūtas. Televīzijā rāda koši izrotātas pilsētas, gribētos, lai kas līdzīgs būtu arī Cēsīs,” atzina cēsniece, kam […]

Sludinājumi