Ceturtdiena, 25. jūlijs
Vārda dienas: Jēkabs, Žaklīna

Ne par skaistu vārdu virknējumu

Druva
23:00
21.09.2007
5

Septembrī daudzviet Latvijā notiek Dzejas dienas. Tad vairāk nekā ikdienā tiek spriests par vārda mākslu, dzejnieki tiekas ar lasītājiem. Mīļi, skaisti vārdi, ziedi – tas piederas Dzejas dienām. Arī dzejnieks Jānis Rokpelnis “Jāņaskolā,” Emīla Dārziņa muzejā Jaunpiebalgā, tiekas ar lasītājiem. Tikai citādāk. Otro reizi muzejā tiek īstenots projekts “Šodien mācāmies Jāņaskolā”.

Tāpat kā Andža Dārziņa laikā ekskursantiem tiek piedāvātas trīs stundas – boksti, katķisms un dziedāšana. Jānis Rokpelnis māca katķismu.

– Jau pirms diviem gadiem piedalījos šajā projektā. Būtībā tā ir Andža Dārziņa

pagastskolas daļēja restaurācija. Stundās tiek mācīta mūzika, boksterēšana un katķisms, kā viņa laikā. Es mācu katķismu, jo man ir pieredze, piecus semestrus esmu bijis gan docents, gan pasniedzējs Luteriskajā kristīgajā akadēmijā. Tur citu priekšmetu starpā pasniedz arī latviešu kultūras vēsturi. Piebalga kā 19. gadsimta latviešu kultūras centrs,

nevis Rīga, kas par to kļuva daudz vēlāk, ir ļoti daudzveidīga un interesanta. Man pirms diviem gadiem bija liels prieks tā pamatīgi dzīvē iepazīt novadu, par kuru ļoti daudz zināju no rakstiem. Piebalga izrādījās milzīgs novads, vesela valsts mūsdienīgā, ne “Mērnieku laiku” izpratnē. Starp citu, kādā seminārā ļoti rūpīgi

analizējām šo brāļu Kaudzīšu darbu. Tā ir idejām bagāta, ļoti piesātināta grāmata, viens no dziļākajiem un intelektuālākajiem latviešu romāniem. Cik mums vispār ir tādu izcilu romānu!

Labprāt atsaucos piedāvājumam arī šogad. Turklāt pašam daudz darāmā, daudz kas rakstāms, rediģējams, atdzejojams. Pēdējos gados labāk strādāju ārpus Rīgas, jo galvaspilsētā ir pārāk daudz pasākumu. Kā bija ievērojamajam gleznotājam Voldemāram Tonem? Viņš tajā dienā, kad kaut kur bija jāiet, nekad negleznoja. Man tāpat. Ja man jādara kāds nopietns darbs, ja rakstu, bet man ir pasākums, tas izsit no ritma. Ir darbi, kas jādara sistemātiski, mēnešiem ilgi, tad vislabāk kaut kur nobēgt. Tā biju Zviedrijā, Ragciemā, Ventspilī. – Kas ir jūsu skolnieki un ko jūs mācāt? – Tie ir ekskursanti no visas Latvijas. Tikko bija mūzikas skolotāji no Tukuma. Man patīk ar viņiem parunāt. Varu salīdzināt viņu izpratni par dažādām morāles tēmām. Mācu Bībeles baušļus, kā literātam interesanti papētīt, kā cilvēki uztver – tev nebūs zagt, nokaut un citus “nebūs”.

– Stundā jautājumu ir daudz?

– Tas atkarīgs no daudz kā, arī iepriekšējās sagatavotības. Ir skolas, kurās māca kristīgo ticību. Esmu ievērojis, ka Piebalgas skolēniem ir labāks priekšstats. Tās ir saknes. Andža Dārziņa laikā no deviņu gadu vecuma skolā sāka iet viņu vecvecvecāki. Rakstīt, lasītprasme un dziedāšana bija saistīta ar protestantismu. Bija jālasa Bībele, jādzied baznīcā.

Šodien lepojamies ar Dziesmu svētkiem. To tradīcija radās 18.gadsimtā Vācijā, kad dažādas draudzes sadziedājās, tad sekoja

vācu Baltijas dziesmu svētki, latvieši to kopādziedāšanu pārņēma, tagad vācieši jau aizmirsuši, bet mums tradīcija palika un kļuva

laicīga. Sākumā

dominēja garīgā sadaļa.

Esmu mācījis un studējis Latvijas kultūras vēsturi kā ideju vēsturi. Ne dažādu mākslu, bet ideju. Kā rakstnieku mani interesē domāšanas mentalitāte, jaunu cilvēku domāšanas mentalitāte. Bieži vien rakstnieks iestieg savā laikā, savā paaudzē. Mani interesē jaunā paaudze, jaunais pasaulē, tas, kas mainās. Es izmantoju internetu. Vienaudži bieži vien nespēj to apgūt. Domāju, ka ziņkārība

ir viena no rakstnieka talanta sastāvdaļām. Pašmērķīga ziņkārība, nevis interese par kādām morālām tēmām. Vienkārši ziņkārība. Kad tā nomirs – tu vairs neesi rakstnieks. Kamēr manī tā nav izsīkusi, tikmēr kaut ko varu darīt. – Kādas idejas

dominē mūsdienu literatūrā?

– Grūti pateikt. Šis ir plurālisma laiks un pastāv liela ideju dažādība. Tiek pieņemts, ka nav absolūtās patiesības. Kaut zinām, ka tā nav. Katrs to jūt. Es ticu Dievam, kas ir absolūta patiesība. Jūtos vientuļš, jo esmu kristietis. Tādu cilvēku ir maz. Starp Baltijas dzejniekiem nezinu nevienu, arī starptautiskos festivālos, kur esmu piedalījies, nav gadījies sastapt. Pasaules uzskats nosaka to, kā tu uztver lietas. Arī kristīgais Gagarins bišķi uzlidoja kosmosā un teica: “Es Dievu tur neredzēju”, bet amerikāņu kosmonauti bija uz Mēness un atgriezās pārliecināti, ka Dievs ir. Es piederu iepriekšējai paaudzei, kas ticēja absolūtai patiesībai.

Uzskatu daudzveidība bijusi vienmēr. Cita lieta, ka ir kāda valdoša ideoloģija, kas to neatzīst, represē. Manuprāt, vajag izpausties dažādām idejām.

– Cik lielā mērā literatūra ir laikmeta atspoguļojums?

– Esmu tā uzskata piekritējs, ka literatūra kā vārda māksla pirmām kārtām ir estētisks fenomens un aplam to vērtēt kā citādāk. Mākslinieciskais produkts ir estētisks, nevis ideoloģisks, morāls, reliģisks vai cits. Visa pasaule ir estētiska, Dievs arī bija dižs mākslinieks, parasti gleznotāji saka, ka daba ir lielākais mākslinieks. Es kā kristīgs cilvēks saku, ka Dievs. Viņš ir Radītājs. Tas ir radīšanas skaistums, kur atklājas Dieva klātbūtne.

Mākslai ir liela nozīme, un to nevar definēt, mēģināt reducēt līdz utilitārām funkcijām, morālām vai citām. Dažreiz tas loģiski izdodas, bet, pētot gan pašus māksliniekus, gan mākslas iedarbību, var teikt, ka morāli māksla nepilnveido nedz mākslas darba radītāju, nedz mākslas darba baudītāju. Diemžēl nepilnveido. Bieži vien tieši otrādi, šī profesija prasa tik daudz, ka cilvēciskās kvalitātes ir jāupurē. Tāpēc ļoti daudzu mākslinieku dzīves ir traģiskas. Emīla Dārziņa dzīve bija traģiska. Jāizšķir arī milzīga starpība starp prozu un dzeju. Tās ir pilnīgi atšķirīgas, prasa autoru dažādu raksturu un temperamentu. Gribas pieminēt dižo novadnieku Marģeri Zariņu, kuru man bija tā laime pazīt, kurš piederēja pie mūžam jauniem un nenovecojošajiem cilvēkiem. Savu “Viltoto Faustu” viņš uzrakstīja, būdams sešdesmitgadnieks. Rakstīja ilgi un pamatīgi. Dzejnieki apdziest ātri. Pēc sešdesmit nezinām daudzus, kuri rakstītu tikpat labi kā jaunībā. Vizma Belševica mēdza to uzsvērt. Dzeju rakstīt nevar iemācīties. Ja tā būtu, ar gadiem dzejnieks rakstītu aizvien labāk, bet ir otrādi. No Piebalgas nākuši daudzi liriķi. Bet nu jau gadiem ne. Pārvietojas šie centri.

– Kāds jums iespaids par

jaunajiem dzejniekiem, viņu varēšanu?

– Viņu darbus iznāk daudz lasīt, intereses, arī profesionāla pienākuma pēc. Parādās aizvien vairāk talantu. Talants ir reta parādība jebkurā mākslas nozarē. Cik tad viņu ir starp komponistiem vai gleznotājiem? Prātojot par mākslām, aizmirstam par iedzimtu talantu, kuru nevar ne palielināt, ne samazināt. Bieži vien mākslinieks iedomājas, ka tas ir viņa nopelns, kļūst iedomīgs un domā, ka viņam viss atļauts. Patiesībā tā ir Dieva dāvana. Mākslinieka pienākums ir šo talantu attīstīt.

– Dzejas dienas kā pasākumi dzejas popularizēšanai atkal ieguvuši jaunu elpu.

– Nepiedalos to rīkošanā un neesmu centīgs dalībnieks. Kā rakstīja Kārlis Skalbe 20.gadsimta sākumā: “Kur ir tie divi tūkstoši starp diviem miljoniem dzejas sapratēju?” Toreiz latviešu bija vairāk. Tagad dzejoļu grāmatas izpērk dažus simtus eksemplāru, ne tūkstošus. Spēcīgu dzejnieku lasītāju nav daudz. Tā ir grūta un mānīga māksla. Daudzi domā, ka dzeja ir skaistu vārdu virknējums, bet patiess skaistums ir grūti atrodams.

– Kā jūs raksturotu savas dzejas lasītāju?

– Dīvainā kārtā zinu, ka tie ir jauni dzejnieki, kuri strīdas par to, kad es rakstīju labāk – jaunībā vai tagad. Kā teica pārdevēja grāmatu veikalā, vecākā paaudze lasa, lai baudītu valodu, bet jaunā atrod kādu kopīgu stīgu. Mans lasītāju loks ir pašaurs, jo man ir specifiska pasaules izjūta.

– Ar ko Piebalgas aura atšķiras no Ventspils, Ragaciema, kur pabijāt šovasar?

– Man ļoti patīk šis reljefs, kas nosaka nabadzību. Te nav plašo, bagāto Zemgales lauku. Ārkārtīgi skaistas, bet reizē vīrišķīgas ainavas. Nav bilžaini salkanas. Ezeri, kalni, meži – viss veido ainavu bez pārspīlējuma, atrakcijām. Ir viegli iedomāties, kāpēc no šejienes nāk cilvēki ar skaistuma, ne salkanu smukuma izjūtu. No šejienes nāk dziļi un spēcīgi autori. Skalbe, Subdrabkalns, Austriņš. To skaidroju ar spēcīgo hernhūtisma kustību, jo no bērna kājas piebaldzēni nedziedāja tautasdziesmas, bet garīgās dziesmas un ziņģes, vārdu sakot, iepazina profesionālu literatūru un izauga tās gaisotnē. Viņiem tas šķita dabiski, tāpēc arī te radās tik daudz profesionālu rakstnieku. Tas ir mans uzskats. Tikko rodas profesionāla literatūra, folklora aiziet perifērijā. Hernhūtieši ienesa profesionālo literatūru latviešu sadzīvē. Kārlis Skalbe rakstos par dzeju

uzsver hernhūtiešu milzīgo nozīmi latviešu garīgajā, kultūras un literatūras attīstībā.

Hernhūtieši, un nevis Šeremetjeva zaldāti vai kosmiskās plaisas un starojumi, ietekmēja Piebalgas garīgo attīstību.

Piebalga Latvijā ir sakrāls novads, centrs. 18. gadsimtā centrs bija Kurzeme, jaunlatvieši nāca no turienes. Tad par Piebalgu neko nedzirdēja. Pēkšņi sprādziens, un latviešu darbiniekus Piebalga pievilka. Tas ir normāli, kur ir kodols, tur citi piepulcējas. Gluži kā tagad Rīga savelk sevī visas Latvijas intelektuālos spēkus.

– Pieminējāt Jāni Sudrabkalnu. Pēdējos gados Jāņa Sudrabkalna vārds skan aizvien biežāk. Nav aizmirsts.

– Sudrabkalns viens no maniem mīļākajiem liriķiem bijis vienmēr. Viņa vārda atkalskanēšanā arī savu roku esmu pielicis, biju Olivereto balvas pirmajā žūrijā.

Tā ir milzīga netaisnība, necildināt Jāni Sudrabkalnu, sevišķi Jaunpiebalgā, kur nav tik daudz muzeju kā Vecpiebalgā. Tagad, kad te būs savs novads, ir jāapzinās Sudrabkalna lielums. Viņš ir viens no lielākajiem latviešu liriķiem. – Kādam bija jābūt “Jāņaskolas” skolotājam Andža Dārziņa laikā? – Skolotājs bija ar enciklopēdiskām zināšanām. Bija jābūt muzikālam, jāspēj mācīt matemātika, gramatika. Arī ticības mācība un, lai to varētu – jābūt pieklājīgām teoloģijas zināšanām. Skolotājs bija universāla personība, spožs intelektuālis. Tajā laikā skolotāju cienīja.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Vakar Gulbenes novadā divas automašīnu zādzības

09:39
25.07.2024
68

Aizvadītajā diennaktī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 66 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 14 ceļu satiksmes negadījumi, kur divos gadījumos kopumā cietušas divas personas. Ceļu satiksmes jomā pieņemti 116 administratīvā pārkāpuma lēmumi, tajā skaitā 60 par ātruma pārsniegšanu. NODARĪJUMI PRET ĪPAŠUMU […]

Kas mežā, tas tirgū

00:00
25.07.2024
44

Darba dienās Cēsu tirgū rimta dzīvība. Āra teritorijā dārzeņi, ogas, meža veltes. Pāris tirgotāju piedāvā gailenes. Cena no četriem eiro par litra trauciņu, ir arī mellenes, lācenes par astoņiem eiro. Jānis no Pārgaujas mežiem atvedis gailenes un mellenes. “Iegāju mežā un iznesu trīs spaiņus gaileņu,” pasmej Jānis un uzsver, ka īsts sēņotājs atradīs sēnes arī […]

Dzimtas likteņstāsts grāmatā

06:06
24.07.2024
29

Diena mākslai “Vieta, kur pagātnes satiekas ar šodienu” Zosēnu pagasta Skrāģu krogā veltīta divdesmit pieciem gadiem kopš sestajiem Piebalgas kultūras svētkiem Zosēnos un operas “Baņuta” libreta autora Artura Krūmiņa un komponista Alfrēda Kalniņa 145. dzimšanas dienai. Mākslas dienā tika atvērta arī Ilzes Būmanes grāmata “Piebal­dzēns ar pasaules apvārsni” par Artura Krūmiņa dzimtas likteņstāstu. Gan pats […]

Vai dzima tradīcija? Cēsu jubilejai Svētku koris, kurā ap simts dziedātāju

00:00
24.07.2024
78

Latvietim svētki bez dziedāšanas nav svētki. Kur nu vēl cēsniekiem Cēsu 818.dzimšanas dienā. Bija skaidrs, ka bez koriem neiztikt, bet koris var būt daudz plašāks. Un tika aicināts ikviens, kurš grib dziedāt. Diriģente Marika Slotina-Brante kopā ar instrumentālā ansambļa vadītāju Emīlu Zilbertu izraudzījās pazīstamas dziesmas: tautasdziesmas, dziesmas teātra izrādēm un kino, šlāgerus un citu no […]

Cēsu svētki - atskats

12:31
23.07.2024
116

Gājienā lepni par sevi un Cēsīm Trijās dienās pilsēta nenogura. Savu ceļu tuvāk zvaigznēm, lai cik augstu kuram tās būtu, ja vien vēlējās, ieraudzīja Cēsu 818. dzimšanas dienas svinību katrs dalībnieks. No vēstures līdz šodienai, no nopietnībai līdz nebēdnīgai jautrībai un spēku pārbaudei sportiskās sacensībās. Un, protams, satikšanās prieks ik uz soļa senajās un aizvien […]

Mērķis zināms – Zaļais kurss

10:58
23.07.2024
64

Festivālā “Rodam Raunā”, kura tēma šovasar bija “Pļava. Ko sēsi, to pļausi”, kā ik gadu notika arī uzņēmēju diskusija. Šoreiz par ikvienam aktuālo Eiropas zaļo kursu. Tajā piedalījās Raunas SIA “Firma “Pasāža”” valdes priekšsēdētāja Dace Neiberga, Zemkopības ministrijas Lauksai­mnie­cības departamenta Lauksai­mniecības ilgtspējīgas attīstības nodaļas vadītāja Kristīne Sirmā, Latvijas Lauku konsultāciju centra Cēsu nodaļas vadītāja Dace […]

Tautas balss

Varbūt jāalgo ārzemnieki

11:11
25.07.2024
9
Seniors raksta:

“Kad beidzot būs skaidrība par nodokļiem, tos cels vai ne! Darba grupa strādāja divus gadus, visi taču saņēma darba samaksu, vai tiešām nav nekāda saprotama rezultāta? Ja jau paši netiekam galā, tad lai labāk maksā citu valstu ekspertiem,” bija neapmierināts seniors.

Vajadzīgs veloceliņš uz Ninieri

11:10
25.07.2024
15
Riteņbraucēja raksta:

“No Cēsīm uz Līviem uzbūvēts labs veloceliņš. Tāds ir arī uz Priekuļiem. Taču daudzi cēsnieki vasarā ar divriteņiem brauc uz Niniera ezeru. Arī uz turieni vajadzētu veloceliņu, cilvēki to tiešām bieži izmantotu. Ninierī peldas ne tikai vasarās, daudzi to dara visu gadu. Protams, ziemā jau ar velosipēdu nebrauksi, bet pavasarī var sākt diezgan agri, un […]

Tīrumam apkārt ziedošs žogs

11:09
24.07.2024
17
Anda raksta:

“Zemnieki nav apmierināti un uzskata, ka ir muļķīgi apkārt laukiem atstāt neapstrādātu joslu. Viņiem taisnība, ka tā ir nezāļu audzēšanai. Nesen ceļmalā upes krastā redzēju dzeltenu labības lauku, un ap to visapkārt platā joslā zied puķu spriganes. Tās kā dzīvžogs apņēmis tīrumu. Vai tā ir prātīga saimniekošana! Puķu spriganes jau tā izplatās kā neapturama sērga. […]

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
29
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
16
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Sludinājumi