Piektdiena, 26. jūlijs
Vārda dienas: Anna, Ance, Annija

Spārnoto “mājas svētību” uzmana un sargā ikviens

Druva
00:00
23.11.2007
5

Gaujas NP informācijas speciāliste

Kad novembra nogalē daba pamazām iekārtojas ziemas mieram, pamestās stārķu ligzdas rotā baltas sniega kupenas un to iemītnieki – baltie, cēlie putni sildās Āfrikas saulītē, speciālisti apkopo vasarā iegūtās ziņas par stārķiem. Topošajā grāmatā „Bioloģiskā daudzveidība Gaujas Nacionālajā parkā” minēts, ka nacionālajā parkā ap simts viensētu var lepoties ar apdzīvotām stārķu ligzdām. Parka darbinieki jau 25 gadus apseko ligzdas un uzklausa iedzīvotāju savdabīgos putnu likteņstāstus.

Speciālisti vērtē, ka Latvijā ligzdo vairāk nekā 10 000 pāru, apmēram 5 % no visas pasaules baltajiem stārķiem. No kurienes šādi skaitļi? Izrādās, kopš 1934. gada tiek veikta starptautiskā ligzdu uzskaite.

Kā stārķus skaita Gaujas NP?

Arnis Lielbārdis: „Kad sāku stārķu uzskaiti, manā rīcībā bija pirmā Gaujas NP direktora Gunāra Skribas dati, vākti jau kopš 1982. gada. Ap 2000. gadu manā apsekojamajā teritorijā bija zināmas 60 ligzdas, tagad ir ap 80. Skaits katru gadu mainās. Ligzdvietu blīvums teritorijā ir vienmērīgs, nav izteiktu koncentrēšanās vietu, koloniju.”

Aldis Ceriņš: „Informācija par stārķu ligzdām tiek saglabāta īpašā datu bāzē, atrašanās vietas tiek projicētas kartēs. Gaujas NP savāktos datus izmanto pētījumiem. Ar stārķu gredzenošanu gan nenodarbojamies.”

Arnis Lielbārdis: „Ligzdu uzskaite notiek tā: braucam kopā ar kolēģiem, skatāmies, kur pie mājām ir ligzdas, jaunatklāto objektu atrašanos uzmērām ar GPS (ģeogrāfiskās pozicionēšanas staciju). Top apraksts, kur ligzda atrodas: uz elektrības staba, kokā vai uz mājas skursteņa. Jaunos stārķēnus vislabāk var novērot jūlija beigās, kad tie stāv kājās.

Katru gadu saraksts papildinās par aptuveni piecām ligzdām. Tas gan nenozīmē, ka stārķu skaits palielinās, vienkārši tiek atrastas agrāk nezināmas ligzdas. Esmu ar stārķiem aizņemts jeb pārņemts un, braucot darba gaitās, vienmēr ar profesionālu aci noskatu māju pudurus, vai tik tur nav kāda ligzda. Liekas, tas kļuvis par slimību, jo ceļojot jebkurā Latvijas nostūrī raugos uz stārķu ligzdām un gandrīz vai nodreb roka: vajadzētu pierakstīt, kur tas ir un cik mazuļu…” Mājvietas izvēle

Arnis Lielbārdis: „Stārķi turas pie mājām, pie cilvēkiem. Nekur nav vientuļu ligzdu. Gaujas NP stārķiem vismīļākie ir elektrības stabi, tad koki, retāk skursteņi vai jumtu gali. Cilvēku piedāvātās mākslīgās ligzdu vietas tiek izmantotas ļoti reti. Zināms tikai viens gadījums Liepas pagasta „Grīviņos”. Stārķim ir savi īpaši vietas izvēles „nosacījumi”, kurus mēs nezinām. Priekuļu pagasta „Kunčos” uz ūdenstorņa bija ligzda. Kad torni nojauca, saimnieks tajā vietā ieraka piemērotu stabu un svēteļu pāris sāka būvēties. Liepas pagastā ziemā elektriķi nocēla no stabiem divas vecās ligzdas un uzlika speciāli sagatavotas pamatnes. Stārķi vairs neatgriezās. Viens pāris izvēlējās citu vietu, turpat netālu, elektrības staba galā, bez jebkādiem labiekārtojumiem un konstrukcijām. Savukārt, Drabešu pagastā Līvos stārķi bija neatlaidīgāki. Kad nojauca ūdenstorni, uz kura bija vecā ligzda, svēteļi nākamajā pavasarī iekārtojās tieši tajā vietā uz akas, kur atradās ūdens sūknis. Protams, sanitārās normas nepieļāva šādus īrniekus un ligzda vēlreiz tika nojaukta. Stārķi apmetās uz kārtējā elektrības staba.

Pie Veselavas muižas pavasaros ir novērojams viens no retajiem gadījumiem, kad stārķis ligzdu būvē uz skursteņa. Atklājās, ka šis putns ir visai izvēlīgs un nevar izdomāt, uz kura no trim skursteņiem iekārtoties. Ligzdas būve tika iesākta uz visiem. Mājas saimnieki aktīvi iesaistījās, mēģinot atstāt tikai vienu ligzdu. Šeit stārķu saimei katru gadu ir daudz pēcnācēju, varbūt tāpēc ģimenes plānošanā vietas izvēle ir tik svarīga.” Dzīvesstāsti

Gaujas NP darbinieki atzīst, ka stārķu uzskaitē ļoti palīdz vietējie iedzīvotāji, kas aizrautīgi seko līdzi savu stārķu dzīvei, atceras, kā spārnotajiem draugiem veicies iepriekšējos gados, cik bijis mazuļu. Tie, kuru mājas aplaimotas ar stārķu klātbūtni, zina pastāstīt, kur kaimiņos ir vēl kāda ligzda.

Arnis Lielbārdis: „Attieksme ļoti pozitīva! Pavasarī iedzīvotāji gaida stārķus atlidojam, ar interesi vēro, vai būs abi putni. Neesmu ievērojis, ka stārķis tiktu saistīts ar stāstiem par bērniņa atnešanu vai bērnu dzimstību tajās mājās. Priekuļu pagasta „Kunčos” jau ceturto gadu stārķis atgriežas viens un tā arī

vientulībā pavada vasaru. Saimnieks ļoti rūpējas, gan ligzdu iztīra, gan traucējošos zarus apzāģē. Tomēr noskaņa skumīga.”

Ilze Boroša: „Kunču” saimnieks domā, ka vientuļais ir stārķu tēvs, bet Krimuldas pagastā kādās mājās saimnieki ir pārliecināti, ka viņiem jau kuro gadu ligzdā atgriežas vientuļa stārķu mamma.

Tas ir neparasti – uzzinot, ka esmu atbraukusi pētīt un uzmērīt stārķu ligzdas, atmaigst pat visdusmīgākie cilvēki un kļūst ļoti laipni. Par saviem putniem stāsta ar vislielāko sirsnību.”

Arnis Lielbārdis: „Ir tomēr viena nianse. Jo stārķis ar visu savu saimniecību ir tālāk no dzīvojamās ēkas, jo saimniekiem pozitīvāka attieksme. Iemesls vienkāršs – stārķim ligzdas apkārtne ir „nošaudīta balta”.

Iedzīvotāji stāsta, ka stārķiem ir diezgan liela konkurence par vietu, putni cīnās nežēlīgi. Šogad pie Līgatnes pārceltuves stārķi nevarēja sadalīt ligzdu. Zaudētāji atlidoja vēlāk, kad jau bija izdētas olas, un tik ilgi riņķoja ap ligzdu, traucēdami saimniekus, ka aizstāvēšanās brīdī olas izkrita. Priekuļu pagastā Garkalnē arī bija tāds pats gadījums. Zaudētāju pāris bija nogaidījis, kamēr viens no saimniekiem aizlido, un tad abi uzbrukuši ligzdas sargātājam.

Viens no Līgatnes dabas taku darbiniekiem bijis liecinieks „gaisa kaujām”. Viens stārķis lidojis ar čūsku knābī. Uzbrucis otrs, kas gribējis laupījumu atņemt. Notikusi īsta kauja. Čūska izkritusi, to pārtvēris otrs. Bijis iespaidīgs skats!

Ir tādas vietas, kur gandrīz katru gadu ir četri stārķēni, maksimālais skaits, kas līdz šim konstatēts. Šovasar, kad visur citur stārķiem bija salīdzinoši maz pēcnācēju, pie Drabešu pagasta „Saulītēm” atradām kuplu ģimeni. Visiem stārķiem kājās stāvot, izskatījās, ka samērā zemu uzbūvētās ligzdas virsma nomīdīta plakana. Saimnieks neticēja, ka izaudzināti pieci stārķēni, un apgalvoja, ka saskaitījis četrus mazuļus, kurus pieskata kāds no pieaugušajiem. Paskatījos binoklī un pārliecinājos, ka ir gan pieci!”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Turpinās sadarbība Vācu kapu kopšanā

00:00
26.07.2024
17

Cēsīs viesojās Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas pārstāvis atvaļinātais feldfēbelis Marcels Herbsts. Pirms desmit gadiem Latvijas Brāļu kapu komitejas un vācu Karavīru kapu kopšanas apvienības “Volksbund” kopā ar Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas biedriem rīkoja Latvijas Zemessardzes un vācu karavīru kapu sakopšanas talku Cēsu Vācu kapos, šajos gados par kapu kopšanu […]

Vakar Gulbenes novadā divas automašīnu zādzības

09:39
25.07.2024
172

Aizvadītajā diennaktī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 66 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 14 ceļu satiksmes negadījumi, kur divos gadījumos kopumā cietušas divas personas. Ceļu satiksmes jomā pieņemti 116 administratīvā pārkāpuma lēmumi, tajā skaitā 60 par ātruma pārsniegšanu. NODARĪJUMI PRET ĪPAŠUMU […]

Kas mežā, tas tirgū

00:00
25.07.2024
49

Darba dienās Cēsu tirgū rimta dzīvība. Āra teritorijā dārzeņi, ogas, meža veltes. Pāris tirgotāju piedāvā gailenes. Cena no četriem eiro par litra trauciņu, ir arī mellenes, lācenes par astoņiem eiro. Jānis no Pārgaujas mežiem atvedis gailenes un mellenes. “Iegāju mežā un iznesu trīs spaiņus gaileņu,” pasmej Jānis un uzsver, ka īsts sēņotājs atradīs sēnes arī […]

Dzimtas likteņstāsts grāmatā

06:06
24.07.2024
31

Diena mākslai “Vieta, kur pagātnes satiekas ar šodienu” Zosēnu pagasta Skrāģu krogā veltīta divdesmit pieciem gadiem kopš sestajiem Piebalgas kultūras svētkiem Zosēnos un operas “Baņuta” libreta autora Artura Krūmiņa un komponista Alfrēda Kalniņa 145. dzimšanas dienai. Mākslas dienā tika atvērta arī Ilzes Būmanes grāmata “Piebal­dzēns ar pasaules apvārsni” par Artura Krūmiņa dzimtas likteņstāstu. Gan pats […]

Vai dzima tradīcija? Cēsu jubilejai Svētku koris, kurā ap simts dziedātāju

00:00
24.07.2024
80

Latvietim svētki bez dziedāšanas nav svētki. Kur nu vēl cēsniekiem Cēsu 818.dzimšanas dienā. Bija skaidrs, ka bez koriem neiztikt, bet koris var būt daudz plašāks. Un tika aicināts ikviens, kurš grib dziedāt. Diriģente Marika Slotina-Brante kopā ar instrumentālā ansambļa vadītāju Emīlu Zilbertu izraudzījās pazīstamas dziesmas: tautasdziesmas, dziesmas teātra izrādēm un kino, šlāgerus un citu no […]

Cēsu svētki - atskats

12:31
23.07.2024
119

Gājienā lepni par sevi un Cēsīm Trijās dienās pilsēta nenogura. Savu ceļu tuvāk zvaigznēm, lai cik augstu kuram tās būtu, ja vien vēlējās, ieraudzīja Cēsu 818. dzimšanas dienas svinību katrs dalībnieks. No vēstures līdz šodienai, no nopietnībai līdz nebēdnīgai jautrībai un spēku pārbaudei sportiskās sacensībās. Un, protams, satikšanās prieks ik uz soļa senajās un aizvien […]

Tautas balss

Varbūt jāalgo ārzemnieki

11:11
25.07.2024
49
Seniors raksta:

“Kad beidzot būs skaidrība par nodokļiem, tos cels vai ne! Darba grupa strādāja divus gadus, visi taču saņēma darba samaksu, vai tiešām nav nekāda saprotama rezultāta? Ja jau paši netiekam galā, tad lai labāk maksā citu valstu ekspertiem,” bija neapmierināts seniors.

Vajadzīgs veloceliņš uz Ninieri

11:10
25.07.2024
21
Riteņbraucēja raksta:

“No Cēsīm uz Līviem uzbūvēts labs veloceliņš. Tāds ir arī uz Priekuļiem. Taču daudzi cēsnieki vasarā ar divriteņiem brauc uz Niniera ezeru. Arī uz turieni vajadzētu veloceliņu, cilvēki to tiešām bieži izmantotu. Ninierī peldas ne tikai vasarās, daudzi to dara visu gadu. Protams, ziemā jau ar velosipēdu nebrauksi, bet pavasarī var sākt diezgan agri, un […]

Tīrumam apkārt ziedošs žogs

11:09
24.07.2024
19
Anda raksta:

“Zemnieki nav apmierināti un uzskata, ka ir muļķīgi apkārt laukiem atstāt neapstrādātu joslu. Viņiem taisnība, ka tā ir nezāļu audzēšanai. Nesen ceļmalā upes krastā redzēju dzeltenu labības lauku, un ap to visapkārt platā joslā zied puķu spriganes. Tās kā dzīvžogs apņēmis tīrumu. Vai tā ir prātīga saimniekošana! Puķu spriganes jau tā izplatās kā neapturama sērga. […]

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
31
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
16
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Sludinājumi