Pirmdiena, 22. jūlijs
Vārda dienas: Marija, Marika, Marina

VID atklātajā shēmā “atmazgāti” 30,89 miljoni latu

Druva
23:01
13.07.2009
5

Naudas “atmazgāšanas” shēmā, ko Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde (FPP) pirms mēneša atklāja Rīgā un tās rajonā, izmantota fiktīvu darījumu noformēšana 30,89 miljonu latu kopvērtībā, informēja VID Komunikācijas nodaļā.

Jau ziņots, ka VID 16.jūnijā apturēja līdz šim vērienīgākās noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas jeb “naudas atmazgāšanas” shēmas darbību, ar kuras palīdzību 2008.gadā un 2009.gada sākumā legalizēti vairāki desmiti miljonu latu. VID tobrīd konkrētu summu neatklāja.

VID informē, ka shēma 2008.gadā un 2009.gada sākumā izmantota fiktīvu darījumu noformēšanai kopumā 30,89 miljonu latu vērtībā, valsts budžetam nodarot vismaz 5,59 miljonu latu zaudējumus.

Fiktīvo darījumu summa aprēķināta, ņemot vērā tikai viena shēmas klienta noformētos darījumus ar tā saucamajiem “bufera” un “fiktīviem” uzņēmumiem, bet jau šobrīd VID prognozē, ka patiesie legalizēto naudas līdzekļu apjomi būs ievērojami lielāki.

VID informē, ka 16.jūnijā VID FPP darbinieki sadarbībā ar Valsts policijas pretterorisma vienību “Omega” Rīgā un tās rajonā kāda kriminālprocesa ietvaros īstenoja plaša mēroga operāciju.

Kriminālprocess sākts 2009.gada 4.jūnijā pēc Krimināllikuma 218.panta 3.daļas par izvairīšanos no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas, vai par ienākumu, peļņas vai citu ar nodokļi apliekamo objektu slēpšanu vai samazināšanu, ja ar to nodarīti zaudējumi valstij vai pašvaldībai lielā apmērā, un 195.panta 3.daļas – par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa.

Minētās operācijas laikā 16. un 17.jūnijā tika veiktas 39 kratīšanas, kurās izņemti lietiskie pierādījumi – 236 uzņēmumu zīmogi, banku kodu kalkulatori, dokumenti, ieroči un munīcija.

Izvairīšanās no nodokļu nomaksas un citu noziedzīgu nodarījumu valsts ieņēmumu jomā izdarīšana šajā noziedzīgajā shēmā notika līdzīgā veidā kā vairums iepriekš FPP darbinieku atklātajās “naudas atmazgāšanas” shēmās.

Reāli strādājošs uzņēmums, kas izvairās no nodokļu nomaksas vai plāno veikt nodokļu izkrāpšanu, slēdz fiktīvu līgumu ar naudas atmazgātāju tiešajā kontrolē esošu “bufera” uzņēmumu.

Par šo fiktīvo preču piegādi vai pakalpojumu sniegšanu samaksātā nauda tālāk tiek pārskaitīta citiem “bufera” uzņēmumiem, veidojot dažkārt vairāku uzņēmumu mākslīgi izveidotu darījumu ķēdi, kuras gala posms gandrīz vienmēr ir fiktīvs uzņēmums.

Tādējādi caur šo uzņēmumu banku kontiem pārskaitītie finanšu līdzekļi Latvijā, Igaunijā un Polijā tiek noņemti skaidrā naudā un nogādāti atpakaļ minētā reālā uzņēmuma īpašniekam.

Līdzīgā veidā tiek legalizētas preces un pakalpojumi, kas iegādāti par skaidru naudu bez nodokļu aprēķināšanas un nomaksas vai ar mērķi mākslīgi palielināt saņemto preču un pakalpojumu vērtību.

Izmeklēšanas sākumā FPP darbinieki pirms operācijas realizēšanas bija identificējuši 57 tā sauktos bufera un fiktīvos uzņēmumus, kurus mākslīgu darījumu ķēžu veidošanai, naudas un citu materiālo vērtību piederības vairākkārtējai maiņai un skaidras naudas noņemšanai kopīgi izmantoja trīs savstarpēji saistīti noziedzīgi grupējumi.

Šobrīd pieņemts lēmums par norēķinu operāciju apturēšanu 57 uzņēmumu kontos kredītiestādēs.

Iesaldēto līdzekļu apjoms tiks precizēts pēc informācijas saņemšanas no kredītiestādēm.

VID uzsver, ka kādā Polijas kredītiestādē saistībā ar sākto izmeklēšanu iesaldēti aptuveni 280 000 eiro (196 700 lati).

Turpmākajā kriminālprocesa izmeklēšanā pēc operācijas realizēšanas FPP izmeklētāji identificējuši papildus vēl vairāk nekā 150 shēmā iesaistītus uzņēmumus.

VID atgādina, ka konkrēto naudas atmazgāšanas shēmas darbību nodrošināja trīs savstarpēji saistīti noziedzīgi grupējumi, kuros ar noteiktu lomu sadalījumu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā valsts ieņēmumu jomā bija apvienojušās 25 personas.

Noziedzīgo darbību izpildītāji, tostarp grāmatveži, juristi un personas, kuras reģistrēja fiktīvos uzņēmumus un strādāja ar to amatpersonām, darbojās četros slēptos ofisos, kuru atrašanās vietas tika regulāri – vidēji reizi divos mēnešos – mainītas, kā arī tika veikta virkne citu piesardzības pasākumu.

Pēc būtības līdzdarbošanās noziegumu izdarīšanā šīm personām bija kļuvusi par ikdienas darbu.

Šobrīd kriminālprocesa ietvaros septiņām personām piemērots aizdomās turamās personas statuss.

Divām personām piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, bet pārējām piecām personām ir noteikti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, informē VID.

Starp personām, kuras pēc VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāju domām uzskatāmas par noziedzīgo grupu līderiem un naudas “atmazgāšanas” shēmas organizatoriem, viena persona ir ar īpašu pieredzi finanšu noziegumu izdarīšanā – 1975.gadā dzimušais Vladimirs, kuram šajā kriminālprocesā tiesa piemēroja drošības līdzekli – apcietinājumu, jau iepriekš bijis iesaistīts trīs FPP izmeklētajos kriminālprocesos par līdzīga rakstura noziegumu izdarīšanu, tajā skaitā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Visi trīs kriminālprocesi 2006. un 2007.gadā nodoti prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai, un 2008.gadā persona notiesāta, saņemot pamatsodu 280 stundu piespiedu darbu.

VID FPP izmeklētāji uzskata, ka nodokļu noziegumos pieķertās personas arī pēc notiesājošiem spriedumiem mēdz atgriezties nelegālajā biznesā un ar jaunu sparu turpina ievērojamu zaudējumu nodarīšanu valsts budžetam.

Praksē VID FPP izmeklētāji bieži saskaras ar situācijām, kad nodarītais kaitējums nenomaksāto vai izkrāpto līdzekļu veidā ir nesamērīgi lielāks par tiesas piespriesto sodu par vainīgām atzītajām personām.

Šobrīd konkrēta kriminālprocesa ietvaros turpinās pirmstiesas izmeklēšana un izmeklēšanas interesēs sīkāka informācija pagaidām netiek sniegta.

VID norāda, ka šogad “atmaskojis un apturējis” jau septiņu ar izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu saistītu noziedzīgu grupējumu darbību.

Šā gada pirmajos piecos mēnešos FPP prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai ir nodevusi 211 kriminālprocesus, kuros kopējais valstij nodarīto zaudējumu apjoms sasniedz 14,2 miljonus latu.

Par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu šajā periodā prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai VID Finanšu policijas pārvalde ir nodevusi 14 kriminālprocesus.

LETA

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Valmieras novadā policija izņem nereģistrētus ieročus un munīciju

12:57
04.07.2024
97

Vakar, 3.jūlijā, Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Rietumvidzemes iecirkņa izmeklēšanas nodaļas amatpersonas veica kratīšanu kādā privātmājā Valmieras novadā un izņēma vairākus nereģistrētus šaujamieročus un munīciju. Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Rietumvidzemes iecirkņa rīcībā bija informācija par iespējamu nelegālu ieroču uzglabāšanu. Lai pārbaudītu informāciju, iepriekš uzsāktā kriminālprocesa ietvaros, vakar, 3.jūlijā, Valsts policijas amatpersonas ieradās Valmieras novadā, […]

Par laupīšanu grupā policija Valmierā aiztur divus vīriešus

09:10
02.07.2024
70

Aizvadītajā piektdienā Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Rietumvidzemes iecirkņa amatpersonas par laupīšanu grupā Valmierā aizturēja divus vīriešus, kuri, pielietojot vardarbību, aplaupīja kādu vīrieti. Par notikušo sākts kriminālprocess, izmeklēšana kriminālprocesā turpinās. Aizvadītajā piektdienā, 28.jūnijā, ap pulksten 16.17 Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Rietumvidzemes iecirkņa amatpersonas saņēma izsaukumu uz Strazdu ielu, Valmierā, kur, pielietojot vardarbību, tika aplaupīts […]

Pieķerti vairāki autovadītāji alkohola reibumā

12:48
28.06.2024
45

Aizvadītajā diennaktī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 79 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 11 ceļu satiksmes negadījumi, bez fiziski cietušām personām. Ceļu satiksmes jomā pieņemti 129 administratīvā pārkāpuma lēmumi, tajā skaitā 64 par ātruma pārsniegšanu, kā arī trīs gadījumos transportlīdzekļu vadītāji […]

Aizvadītajās dienās dažādi noziegumi un negadījumi

10:31
25.06.2024
88

Aizvadītajās dienās Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 423 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 29 ceļu satiksmes negadījumi, kur vienā gadījumā viena cietusi persona. Ceļu satiksmes jomā pieņemts 397 administratīvā pārkāpuma lēmums, tajā skaitā 223 par ātruma pārsniegšanu, kā arī 11 gadījumos […]

Aizvadītajā diennaktī vairākas sadursmes

14:33
19.06.2024
92

Aizvadītajā diennaktī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 94 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 12 ceļu satiksmes negadījumi, kur vienā gadījumā viena cietusi persona. Ceļu satiksmes jomā pieņemti 93 administratīvā pārkāpuma lēmumi, tajā skaitā 34 par ātruma pārsniegšanu, kā arī divos gadījumos […]

Krāpnieki uzdodas par Valsts policijas amatpersonu un sūta viltus foto ar dienesta apliecību

20:23
13.06.2024
70

Joprojām Valsts policija iegūst informāciju no iedzīvotājiem par saņemtiem telefona zvaniem no nepazīstamām personām, kuras uzdodas par tiesībsargājošo iestāžu, tostarp Valsts policijas amatpersonām un bieži tērzēšanas platformā “WhatsApp” nosūta viltus fotogrāfijas ar it kā Valsts policijas dienesta apliecībām. Iedzīvotāji lielākoties ir vērīgi un informēti par telefonkrāpšanas riskiem, neatklājot zvanītājiem prasītos datus un pārtraukuši sarunu. Otrdien, […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
23
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
17
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
23
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
30
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi