Trešdiena, 3. jūlijs
Vārda dienas: Benita, Everita, Verita, Emerita

Drošībnieks Gulbis atbrīvots no apcietinājuma

Druva
21:26
16.07.2009
3

Rīgas apgabaltiesa vakar, mainot drošības līdzekli, no apcietinājuma nolēma atbrīvot par dažādiem mantiskiem un ekonomiskiem noziegumiem apsūdzēto bijušo Saeimas un Valsts prezidenta Drošības dienesta virsleitnantu Edgaru Gulbi.

Viņa advokāts Kārlis Paleps pastāstīja, ka Gulbis jūtoties kā mājās atgriezies pēc dienesta armijā.

Paleps informēja, ka no apcietinājuma Gulbis atbrīvots tiesas zālē un gan apsūdzētais, gan viņa aizstāvis šo tiesas lēmumu uzskata par objektīvu un likumisku.

Gulbis apcietinājumā atradās nepilnu gadu, un ap viņa aizturēšanu, apcietināšanu un apsūdzību izvirzīšanu dažādos sabiedrības slāņos izcēlās liela ažiotāža.

Kā ziņots, Rīgas apgabaltiesā tiek iztiesāta krimināllieta, kurā par dažādiem mantiskajiem un ekonomiskajiem noziegumiem apsūdzēts ne tikai Gulbis, bet arī uzņēmējs Raimonds Štālbergs, kā arī Kaspars Dzērve, Māris Smilga un Jevgēnijs Belovs.

Gulbim prokuratūra šajā lietā inkriminējusi noziedzīgus nodarījumus pēc astoņiem Krimināllikuma (KL) pantiem, bet Štālbergam – pēc trim. Lietā pieņemts ģenerālprokurora lēmums par speciālās procesuālās aizsardzības noteikšanu kādam procesa dalībniekam, tāpēc tā tiek izskatīta slēgtā kārtībā.

Gulbis tiek apsūdzēts par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora vietnieka Vladimira Vaškeviča automašīnas dedzināšanas mēģinājuma atbalstīšanu. Šis noziedzīgais nodarījums tiek kvalificēts pēc KL 185.panta 2.daļas un 15.panta 4.daļas, un 20.panta 4.daļas – par atbalstu svešas mantas tīšas iznīcināšanas vai bojāšanas mēģinājumā, ja tas izdarīts ar dedzināšanu vai citādā vispārbīstamā veidā vai ja tas nodarījis lielu materiālu zaudējumu. Minētais likuma pants paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz desmit gadiem.

Prokurors uzskata, ka Vaškeviča automašīnas dedzināšanas mēģinājumu organizējis uzņēmējs Štālbergs, tas izriet no viņam celtās apsūdzības. Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors Jurijs Stepanovs apsūdzību Štālbergam uzrādījis pēc KL 185.panta 2.daļas un 15.panta 4.daļas, un 20.panta 2.daļas – par svešas mantas iznīcināšanas mēģinājuma organizēšanu. Uzņēmējs arī tiek apsūdzēts pēc KL 175.panta 2.daļas un 20.panta 2.daļas – par automašīnas zādzības organizēšanu, kas vēlāk izmantota citā noziegumā Vaškeviča automašīnas dedzināšanā.

Štālbergs tiek apsūdzēts arī pēc KL 200.panta 3.daļas – par komercnoslēpumu saturošu ziņu nolaupīšanu. Štālbergs komercnoslēpumu saturošus dokumentus esot nolaupījis no Vaškeviča šķirtās sievas Ināras Vilkastes biroja telpām. Jau vēlāk daļu šo nolaupīto dokumentu Štālbergs nodevis AS “Baltic International bank” resursu uzraudzības komisijas loceklim Vilorijam Belokoņam, kurš savukārt “laupījumu” tālāk nodevis Valērijam Belokoņam, teikts apsūdzībā. Prokurors apsūdzības rakstā norāda, ka ar savām darbībām Štālbergs Vilkastei ir nodarījis mantisku kaitējumu.

Gulbja apsūdzības raksts ir daudz apjomīgāks. Gulbis tiek apsūdzēts pēc KL 323.panta 2.daļas caur 20.panta 3.daļu jeb par to, ka viņš, būdams valsts amatpersona, atkārtoti uzkūdīja jeb pamudināja citu personu izdarīt noziegumu – kukuļdošanu valsts amatpersonai, lai tā, izmantojot savu dienesta stāvokli, izdarītu kādu darbību kukuļdevēja interesēs.

Pēc šī panta Gulbim ir divas epizodes. Vienā gadījumā viņš paziņas uzkūdīja dot valsts amatpersonai kukuli 19 000 latu apmērā, apmaiņā solot nokārtot problēmas ar tiesībsargājošām institūcijām. Bet otrā epizodē naudas summa jau bija krietni lielāka, proti, solot panākt kādas krimināllietas izbeigšanu, Gulbis uzkūdīja dot kukuli 40 000 latu apmērā, norāda prokuratūra.

Bijušais virsnieks ne vien kūdījis uz kukuļdošanu, bet arī iepriekšminētās naudas summas pats piesavinājies, tādējādi viņam apsūdzība uzrādīta arī pēc KL 321.panta 2.daļas.

Gulbis arī apsūdzēts pēc KL 327.panta 1.daļas – par dokumenta viltošanu un apzinātu viltota dokumenta izmantošanu. Viņš nolūkā nelikumīgi iegūt dokumentu par vispārējo vidējo izglītību ieradās Bauskas rajona Rundāles pagasta Pilsrundāles vidusskolā pie tās direktora Aivara Indrikova, kuram palūdza iespēju izsniegt viņam šo dokumentu. Indrikovs piekrita šim piedāvājumam, solot viltoto atestāta dublikātu izgatavot nedēļas laikā.

Skolas direktors, kurš pēc šīs informācijas parādīšanās medijos aizgāja no darba, vērsās Bauskas rajona Izglītības pārvaldē ar lūgumu izsniegt viena atestāta dublikātu un vienas sekmju lapas dublikātu, ko arī saņēma. Gulbis viltoto dokumentu saņēma 2006.gada septembrī, ko iesniedza savā darba vietā – Saeimas un Valsts prezidenta Drošības dienestā.

Bijušais virsnieks apsūdzēts arī pēc KL 307.panta caur 15.panta 4.daļu – par krimināllietas materiālu viltošanas mēģinājumu. 2007.gada 10.janvārī Gulbis, uzzinot, ka viņa kabinetā atrasta 400 gramu trotila brikete, par ko pret viņu bija sākts kriminālprocess, nolēma veikt prettiesiskas darbības. Viņam bija iecere nosūtīt ekspertam izpētei pašrocīgi izgatavotu parafīna maketu, kas līdzinātos trotila briketei.

Lai veiktu pierādījuma samainīšanu, Gulbis savam padotajam uzdeva nodibināt kontaktus ar Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes ieroču un trasoloģijas ekspertīžu nodaļas ekspertu. Kamēr notika “iedraudzēšanās” ar ekspertu, Gulbis savā dzīves vietā sāka meistarot šo maketu. Tomēr savu noziedzīgo nodomu Gulbim neizdevās īstenot, jo eksperts bija godprātīgs un atteicās samainīt lietisko pierādījumu, norādīts apsūdzībā.

Saskaņā ar apsūdzības rakstu, kas nonācis aģentūras LETA rīcībā, Gulbis apsūdzēts arī pēc KL 301.panta 1.daļas caur 20.panta 3.daļu – par uzkūdīšanu izdarīt eksperta iespaidošanu nolūkā panākt, lai viņš sniedz nepatiesu atzinumu.

Gulbis apsūdzēts arī pēc KL 298.panta 2.daļas – par apzināti nepatiesa ziņojuma sniegšanu par nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret kādu personu, kas saistīts ar apsūdzību smaga un sevišķi smaga nozieguma izdarīšanā. Gulbis pagājušā gada oktobrī iesniedza Valsts policijas Iekšējās drošības birojā iesniegumu, paziņojot, ka pret viņu veikta sistemātiska fiziska iespaidošana. Veicot izmeklēšanu, fakti par Gulbja spīdzināšanu neapstiprinājās. Tāpat viņš apsūdzēts pēc KL 300.panta 1.daļas – par to, ka viņš, būdams liecinieks šajā procesā par fizisko iespaidošanu, sniedza apzināti nepatiesu liecību.

No apsūdzētajiem Dzērves, Smilgas un Belova divi bijuši iesaistīti kukuļošanas epizodēs, bet viens – mantas zādzības epizodē, norāda prokuratūra.

Pagājušā gada marta sākumā Gulbis tika pirms laika atvaļināts no dienesta Nacionālajos bruņotajos spēkos, jo pret viņu ierosinātajā dienesta izmeklēšanā tika konstatēti vairāki pārkāpumi. Vēl dienesta laikā Gulbis ticis raksturots kā priekšzīmīgs karavīrs.

LETA

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Par laupīšanu grupā policija Valmierā aiztur divus vīriešus

09:10
02.07.2024
33

Aizvadītajā piektdienā Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Rietumvidzemes iecirkņa amatpersonas par laupīšanu grupā Valmierā aizturēja divus vīriešus, kuri, pielietojot vardarbību, aplaupīja kādu vīrieti. Par notikušo sākts kriminālprocess, izmeklēšana kriminālprocesā turpinās. Aizvadītajā piektdienā, 28.jūnijā, ap pulksten 16.17 Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Rietumvidzemes iecirkņa amatpersonas saņēma izsaukumu uz Strazdu ielu, Valmierā, kur, pielietojot vardarbību, tika aplaupīts […]

Pieķerti vairāki autovadītāji alkohola reibumā

12:48
28.06.2024
30

Aizvadītajā diennaktī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 79 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 11 ceļu satiksmes negadījumi, bez fiziski cietušām personām. Ceļu satiksmes jomā pieņemti 129 administratīvā pārkāpuma lēmumi, tajā skaitā 64 par ātruma pārsniegšanu, kā arī trīs gadījumos transportlīdzekļu vadītāji […]

Aizvadītajās dienās dažādi noziegumi un negadījumi

10:31
25.06.2024
74

Aizvadītajās dienās Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 423 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 29 ceļu satiksmes negadījumi, kur vienā gadījumā viena cietusi persona. Ceļu satiksmes jomā pieņemts 397 administratīvā pārkāpuma lēmums, tajā skaitā 223 par ātruma pārsniegšanu, kā arī 11 gadījumos […]

Aizvadītajā diennaktī vairākas sadursmes

14:33
19.06.2024
87

Aizvadītajā diennaktī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 94 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 12 ceļu satiksmes negadījumi, kur vienā gadījumā viena cietusi persona. Ceļu satiksmes jomā pieņemti 93 administratīvā pārkāpuma lēmumi, tajā skaitā 34 par ātruma pārsniegšanu, kā arī divos gadījumos […]

Krāpnieki uzdodas par Valsts policijas amatpersonu un sūta viltus foto ar dienesta apliecību

20:23
13.06.2024
56

Joprojām Valsts policija iegūst informāciju no iedzīvotājiem par saņemtiem telefona zvaniem no nepazīstamām personām, kuras uzdodas par tiesībsargājošo iestāžu, tostarp Valsts policijas amatpersonām un bieži tērzēšanas platformā “WhatsApp” nosūta viltus fotogrāfijas ar it kā Valsts policijas dienesta apliecībām. Iedzīvotāji lielākoties ir vērīgi un informēti par telefonkrāpšanas riskiem, neatklājot zvanītājiem prasītos datus un pārtraukuši sarunu. Otrdien, […]

Kratīšanas laikā policisti Cēsu novadā izņem narkotikas, skaidru naudu un aiztur sievieti

15:13
11.06.2024
1308

Šī gada 27. maijā, veicot izmeklēšanu iepriekš uzsāktā kriminālprocesā, Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Dienvidvidzemes iecirkņa Izmeklēšanas nodaļas amatpersonas aizdomās par narkotisko vielu realizāciju aizturēja 1993. gadā dzimušu sievieti, kā arī izņēma dažāda veida narkotikas un skaidru naudu. Policijā turpinās izmeklēšana. Turpinot aktīvu un mērķtiecīgu darbu narkotisko un psihotropo vielu nelegālās aprites apkarošanas jomā, Valsts […]

Tautas balss

Pļauj, ka putekļi pa gaisu

10:12
02.07.2024
19
Priekulietis A. raksta:

“Priekuļu centrā pagājušajā nedēļā pašvaldība pļāva zāli, putekļi vien gāja pa gaisu. Zā­līte tik īsa un nīkulīga, ka tur nav, ko pļaut. Bet laikam jau noteiktie kvadrātmetri jāno­pļauj, citādi nesaņems naudu. Manuprāt, pļaušanu nevajadzētu organizēt pēc grafika, bet gan tad, kad tas nepieciešams,” pārdomās dalījās priekulietis A.

Zāļu ražotāji negodprātīgi

12:29
28.06.2024
18
Lasītāja raksta:

“Re nu! Eiropā ražotāji zāļu cenas valstīm nosaka slepeni, mazākās un nabadzīgākās valstis maksā vairāk. Tāpēc jau arī mums ir tik dārgi medikamenti un jauno zāļu maz. Te būtu gudri, ja, piemēram, Baltijas valstis vienotos un iepirktu vajadzīgo kopā. Bet varbūt jautājums jārisina Eiropas Savienības līmenī?” sprieda lasītāja.

Autobusu pieturā lietū un vējā

12:29
28.06.2024
59
Vilma raksta:

“Ikdienā diezgan bieži nākas ar autobusu braukt no Valmieras un Cēsu autoostas. Autobusa gaidīšanu abās pilsētās nevar salīdzināt. Valmierā nojume pasargā pasažierus no lietus un saules, Cēsīs pa bedrainu laukumu no stacijas ēkas var aizklunkurēt līdz pieturai, sēdēt uz soliņa, lai kādi laikapstākļi, un skatīties uz apdrupušo mūra sienu,” pārdomās dalījās Vilma un piebilda, ka […]

Pasaki, kas ir tavs draugs…

10:01
25.06.2024
26
Politikas vērotājs raksta:

“Kā gan Krievijas sabiedrība var nejusties pazemota, ja viņu valsts līderim jāslēdz vienošanās ar visu citu pasaules valstu ignorēto un nosodīto Ziemeļkoreju? Tas taču ir kauns, ka par sabiedroto jāizvēlas kas tāds!” pauda politikas vērotājs.

Vai tiešām ietaupīja

10:01
25.06.2024
22
Zaubēniete raksta:

“Zaubē vairs nav pagasta pārvaldes. Nezinu, cik daudz paš­valdība ietaupīja, bet cilvēkiem gan tagad grūtāk. Nav speciālista, kas var pastāstīt par visiem jautājumiem pagastā, par katru jāiet pie cita darbinieka. Kad bija pārvalde, bija tā kā drošāk, zināji, ka ir, uz kuru paļauties, arī kam prasīt atbildību,” pastāstīja zaubēniete.

Sludinājumi