Svētdiena, 21. decembris
Vārda dienas: Toms, Tomass, Saulcerīte

Sirmais: Latvijā tikai dažiem restorāniem ir augsta apkalpošanas un ēdiena kvalitāte

Druva
10:17
28.08.2010
15

Latvijā tikai dažiem restorāniem ir augsta apkalpošanas un piedāvātā ēdiena kvalitāte, intervijā atzina pavārs, restorāna “Māja” līdzīpašnieks Mārtiņš Sirmais.

Līdz ar to Sirmais skeptiski skatās uz iespēju Rīgai 2011.gadā kļūt par gastronomijas tūrisma galvaspilsētu: “Piemēram, es ārpus Latvijas braucu gadā trīs četras reizes – vai es iešu kaut kādā speciālā programmā “Rīga – gastronomijas tūrisma galvaspilsēta'', lai izvēlētos restorānu, ko apmeklēt? Gastrotūrisms – tas nozīmē tērēt naudu ēšanai, jo ir lietas, kuras gribas zināt un saprast. Jautājums – ko tūristi no tā iegūs, kas tajā programmā īsti ietilps?”

Populārais pavārs uzskata, ka Latvija vairāk var lepoties ar saviem mazajiem ražotājiem. “Ir daži restorāni, tirgus, ekotirdziņi, drīzāk mēs vairāk varam lepoties ar mazajiem ražotājiem – zemniekiem, siermeistariem, maizes cepējiem, biškopjiem, dārzeņu audzētājiem, konservētājiem, sēņu kaltētājiem utt. Turpretim restorāni ir tikai daži, ar kuriem ''var paņemt'' tūristus – “Kaļķu vārti”, “Bergs”, “Vincents”, kam ir serviss un kvalitāte,” uzskata Sirmais.

Pēc Sirmā domām trīs svarīgi faktori, kas veido veiksmīgu uzņēmējdarbību, ir – pareiza izmaksu ''cirpšana”, ēdiena kvalitāte un restorāna atrašanās vieta. “Nav pat svarīgi, kam tiek gatavots ēdiens, tiklīdz būs laba atrašanās vieta, būs arī cilvēki, kas apkārt apgrozās. Nedarbojas princips – definēt noteikta vecuma mērķauditoriju ar konkrētu ienākumu līmeni un tamlīdzīgi, jo ēd visi uz pasaules,” apgalvoja Sirmais.

Par lielāko kļūdu restorānu biznesā restorāna “Māja” līdzīpašnieks uzskata to, ka “cilvēks lec augstāk par sevi”, taisot to, ko īsti neizprot. “Lielākā daļa šajā ziņā ir diletanti – tāpēc arī tie ''klapējas'' ciet. Uztaisa nekustamo īpašumu firmu, kas “aiziet pa burbuli'' – nesanāca, tagad cepšu bulciņas – tie ir spekulanti, kas šādā veidā mētājas no viena biznesa uz otru,” pārdomās dalījās Sirmais.

“Restorānu bizness nav tas, kur pietiek tikai ar prasmi skaitīt naudu – te ir jāprot kaut kas vairāk – nevar tikai nopirkt un pārdot. Rīgā izplatīta ir prakse, ka paņem skaistas ''skuķenes'' par direktorēm,'' klāstīja Sirmais, norādot, ka “viena lieta ir tirgot, bet bizness jau nesastāv tikai no skaitīšanas. Jāatbild par katru karoti un jāizprot biznesa specifika, kas veidojas, pievienojot tam papildu vērtību ar attieksmi.”

Vērtējot cenu līmeni Rīgas restorānos, Sirmais norādīja, ka kopumā restorānu cenas Latvijā nav pārspīlētas – tikai tie, kas grib lētāku produktu, nespējot novērtēt kvalitāti. “Ir cilvēki, kam patīk ēst un kas novērtē ēdiena kvalitāti, un ir cilvēki, kam tas ir “benzīns”. Tie, kas novērtē kvalitāti, gatavi par kafijas tasīti maksāt arī divus latus. Tie, kas dzer ''šķīsteni'', protams, skatās tikai uz cenu,” stāstīja Sirmais.

Viņš arī uzsvēra, ka ēdināšanas pieredzi ir grūti nokopēt. “Ja grib iekopēt Itāliju Latvijā, tad vienīgais variants ir atvest konteineru ar itāliešu produktiem uz Latviju un nolīgt itāliešus par pavāriem. Vai arī tam latvietim ir jābūt tik tālu Itālijā, ka viņš runā itāliešu dialektos,” pārdomās dalījās Sirmais.

Sirmais arī atzina, ka Latvijā lielākajam vairumam cilvēku, darba klasei, joprojām ir vienalga, ko ēst. “Taču ir arī diezgan daudz cilvēku, kam ēdiens nozīmē kaut ko vairāk, kas gatavo mājās, kas, aizejot uz restorānu, ēdienu bauda,” teica pavārs.

Kā liecina “Firmas.lv” informācija, SIA “Mārtiņš Sirmais'', kam pieder restorāns “Māja”, dibināta 2010.gada 15.februārī. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2000 latu, uzņēmuma kapitāldaļas pieder Sirmajam – 33%, Gunitai Ozolai – 33% un 34% – Uzbekistānas pilsonei Shoirai Nurmatovai.

NOZARE.LV

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Būt tuvāk viens otram un savām vērtībām

00:00
21.12.2025
30

Cēsu klīnikas ­­­­dar­binieki tikās gada izskaņas svinīgā pasākumā “Tuvumā”, lai atskatītos uz paveikto, novērtētu sasniegto un pateiktu paldies. Pasākuma vadmotīvs šogad bija tuvums – viens otram, savām vērtībām un svētku priekam. Cēsu klīnikas valdes priekšsēdētāja daktere Inga Ažiņa “Druvai” pauda: “Aizvadītais gada izskaņas pasākums mums visiem bija īpašs – ne tikai tāpēc, ka varējām satikties […]

Jaunpiebalgā zināšanas un prasmes veicina ziedošanu bērniem ar kustību traucējumiem

00:00
20.12.2025
53

Ar erudīcijas spēli “Apslēptās zināšanas” un dāsni nosolītiem amatnieku un mājražotāju darbiem Jaunpiebalgā savākti 2141 eiro bērnu ar kustību traucējumiem atbalstam. Labdarības pasākums – aizraujošas zinību sacensības un vietējo meistaru darbu izsole – pagasta Kultūras centrā notika otro gadu. Idejas iniciatore Kitija Stauvere ir bērnu un jauniešu interešu centra “Tagad” vadītāja. “Tas bija negaidīti! Tā […]

Sēņu festivāls labi “iesakņojas”

00:00
19.12.2025
50

Jau trešo gadu Cēsīs norisinājās īpašs sēņu un mākslas vienotībai veltīts festivāls, kas šogad ieguvis nosaukumu “Mikokultūra”, ik gadu tā programmai – tāpat kā sēnēm labvēlīgos apstākļos – tikai pieaugot un paplašinoties. Aizvadītajā sestdienā dažādās pilsētas vietās apmeklētāji varēja gūt visnotaļ plaša spektra informāciju par sēnēm – no to audzēšanas pieredzes stāstiem, sēņu kulinārijas brīnumu […]

Cēsīs autobusi sāk kursēt no atjaunotā Stacijas laukuma

00:00
18.12.2025
404

15.decembrī gan kājāmgājēji, gan autobraucēji ievēroja, ka Cēsu Stacijas laukumā vairs nav norobežojošo zīmju, kas liegtu kustību. Tā kā pabeigti galvenie rekonstrukcijas darbi, šodien no plkst. 12 AS “CATA” atsāks reisu izpildi un pasažieru apkalpošanu atjaunotajā teritorijā, izmantojot jaunizveidotās iekāpšanas un izkāpšanas platformas. Galvenais, kas iedzīvotājiem jāievēro, – tagad transporta kustība Stacijas laukumā organizēta pa […]

Straupe – maza toreiz un tagad. Pamanāma un zināma

10:05
17.12.2025
136

Straupe bija mazākā pilsēta Hanzas savienībā pirms gadsimtiem un tāda ir arī mūsdienu tīklojumā “Jaunā Hanza”.  “Vēsturiskā atmiņa veido identitāti. Hanzas savienība ir saistīta ar Straupi. Kaut tas bija ļoti tālā pagātnē, pret šo laiku ir pozitīva attieksme. Straupie­šiem sava vēsture ir svarīga,” saka Lielstraupes pils pārvald­niece Rudīte Vasile un pastāsta, ka ik vasaru Pārgaujas […]

Ne tikai kārtības sargi, bet arī iedvesmas avots cits citam

00:00
17.12.2025
583

Gadskārtējā policistu apbalvošanas pasākumā, kas aizvadītajā nedēļā norisinājās Limbažos, arī šoreiz par īpašākiem darba sasniegumiem vai ievērojamu dienestā aizvadīto laiku godināta virkne Vidzemes kārtībsargu, tostarp arī 18 no Dienvidvidzemes iecirkņa, kura pārziņā ir Cēsu un Madonas novads. Atzīmējot Valsts policijas (VP) 107. gadadienu, teju 60 Vidzemes reģiona pārvaldes (VRP) likumsargu 11. decembrī bija aicināti uz […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
19
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
37
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
35
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
50
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
51
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi