Piektdiena, 5. jūlijs
Vārda dienas: Andžs, Andžejs, Edīte, Esmeralda

Miris smagi apdedzis vīrietis; aizdomas par slēptu nelaimes gadījumu darbā

Druva
13:13
20.06.2013
5

Valsts darba inspekcija (VDI) sākusi pārbaudi par iespējamu slēptu nelaimes gadījumu darbā, kurā, iegūstot smagu ķermeņa apdegumu, bojā gājis 41 gadu vecs vīrietis, informēja VDI eksperts ārējo sakaru jautājumos Aivis Vincevs.

Vīrietis nomiris 9.jūnijā kādā Rīgas slimnīcā, divas nedēļas pēc gūtas smagas traumas. Iestājoties slimnīcā, cietušajam bijuši aptuveni 50% ķermeņa apdegumu, kas paplašinājušies un izraisījuši vīrieša nāvi.

Sākotnējā informācija liecina, ka vīrietis pāris dienas pirms nāvējošās traumas gūšanas, iespējams, ir uzsācis darbu kādā Rīgas uzņēmumā, lai veiktu iekārtas demontāžu. VDI pieļauj, ka nāvējošās traumas gūtas, griešanas laikā notiekot eksplozijai, savukārt darba devējs nav izsaucis neatliekamo medicīnisko palīdzību uz notikuma vietu.

“Bojā gājušais vīrietis oficiāli neuzrādās kā darba ņēmējs, kas liecina par iespējamo nereģistrēto nodarbinātību, tādējādi izskaidrojot ticamāko pamatu nelaimes gadījuma slēpšanai. Lai gan nelaimes gadījums darbā noticis 27.maijā, VDI no iespējamā darba devēja nav saņēmusi informāciju par notikušo nelaimes gadījumu, kas norāda vēlmi slēpt notikušo,” norāda Vincevs.

Viņš uzsver, ka šāda veida rīcība ir rupjš normatīvo aktu pārkāpums, par ko paredzēta arī kriminālatbildība. VDI sadarbībā ar Valsts policiju veic izmeklēšanu, lai noskaidrotu notikušā apstākļus un darba devēju sauktu pie atbildības.

VDI atgādina, ka, uzsākot darba tiesiskās attiecības, ir jānoslēdz rakstveida darba līgums. Nereti darba devēji lūdz darba vietā cietušos darbiniekus informēt medicīnas personālu, ka traumas gūtas sadzīves ceļā. VDI aicina nodarbinātos tomēr apzināties, ka, noformējot nelaimes gadījumu darbā kā sadzīves traumu, darbinieks zaudē tiesības saņemt sociālās garantijas.

Inspekcijas praksē ir vairāki gadījumi, kad nodarbinātie nav saņēmuši darba devēju solīto atbalstu ārstēšanās izdevumu kompensēšanā, līdz ar to cietušajiem darbiniekiem visas izmaksas jāsedz pašiem.

Gadījumā, ja nelaimes gadījums darbā tiek slēpts, VDI aicina par to ziņot, rakstot uz e-pastu “vdi@vdi.gov.lv” vai zvanot pa anonīmo tālruni 67312176.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes preses pārstāvis Toms Sadovskis aģentūrai LETA pastāstīja, ka par notikušo sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma nodaļas par noziegumiem pret personas veselību un šobrīd sadarbībā ar VDI notiek izmeklēšana. Kā noskaidroja aģentūra LETA, negadījums noticis uzņēmuma “Laima” teritorijā Brīvības ielā 107, taču bojāgājušais nav “Laimas” darbinieks un saldumu ražotājiem ar negadījumu nav nekāda sakara. Uzņēmuma “Laima” pārstāve Rita Voronkova aģentūrai LETA apstiprināja, ka “Laima” bija pasūtījusi demontāžas darbus uzņēmumam “Latmetāls”.

“Šis negadījums ir saistīts ar demontāžas darba veicēju uzņēmumu “Latmetāls”, kas veica mums teritorijā nestrādājošā vecā katlumājā demontāžas darbus – Brīvības ielā 107,” norādīja Voronkova un piebilda, ka “Latmetāls” ir atbildīgais par darba drošības prasību ievērošanu.

Ņemot vērā, ka negadījuma izmeklēšanu veic VDI un Valsts policija, saldumu ražotāji šobrīd nevar komentēt, vai strādniekam bijis darba līgums un citas nepieciešamās prasības. “Mēs esam snieguši savā rīcībā esošo informāciju inspekcijai, taču policija šobrīd uzņēmumā nav vērsusies,” uzsvēra Voronkova. Viņa arī pagaidām nevarēja komentēt, vai “Laima” varētu lauzt līgumu ar “Latmetālu”.

“Latmetāla” transporta daļas vadītājs Jānis Bedovs aģentūrai LETA apgalvoja, ka notikušajam ar “Latmetālu” nav nekāda sakara un bojāgājušais darbinieks nav strādājis “Latmetālā”. Ar “Laimu” uzņēmumam bija noslēgts līgums tikai par metāllūžņu pirkšanu, nevis demontēšanu.

Bedovam nav zināms, kurš uzņēmums veicis “Laimā” metāllūžņu demontāžu, taču viņš pieļāva, ka ar to nodarbojas uzņēmums “GR Metāls”. Šis uzņēmums pieder maija sākumā no “Latmetāla” aizgājušajam menedžerim Gintam Dombrovskim, kurš savā iepriekšējā darbavietā bija kā kontaktpersona starp “Latmetālu” un “Laimu”. Bedova teikto apliecina arī “Firmas.lv” informācija – uzņēmums “GR Metāls” reģistrēts šogad aprīlī un pieder Dombrovskim.

Bedovs gan nenoliedza, ka “Laima” pēc negadījuma lūgusi “Latmetālam” izskaidrot, kādas uzņēmumam attiecības ir ar Dombrovski.

Iespējams, ka Dombrovskim ar “Laimu” vēl saglabājās kontakti un viņš ar savu uzņēmumu apņēmās noorganizēt metāllūžņu demontāžu,” pieļāva Bedovs.

“Sarunās ar “Laimu” esam noskaidrojuši, ka cietušā aizvešanu un pārējās notikuma detaļas piefiksējušas videonovērošanas kameras un to policija var elementāri pārbaudīt. Lai parāda kaut vai vienu cilvēku no “Latmetāla”, kurš bija negadījuma brīdī “Laimā”, uzsvēra Bedovs. Uz aģentūras LETA nocitēto Bedova komentāru, Voronkova atbildēja, ka “Laima” visu uzņēmumā rīcībā esošo informāciju nodevusi VDI, taču uzņēmums pašlaik nevēlas publiski skaidrot dokumentāciju un pārsteidzīgus secinājumus. “”Laimas” darbinieki šajā objektā nestrādāja un negadījumā nav cietuši, un ar notikušā skaidrošanu jānodarbojas izmeklēšanas iestādēm,” piebilda Voronkova.

LETA

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Valmieras novadā policija izņem nereģistrētus ieročus un munīciju

12:57
04.07.2024
64

Vakar, 3.jūlijā, Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Rietumvidzemes iecirkņa izmeklēšanas nodaļas amatpersonas veica kratīšanu kādā privātmājā Valmieras novadā un izņēma vairākus nereģistrētus šaujamieročus un munīciju. Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Rietumvidzemes iecirkņa rīcībā bija informācija par iespējamu nelegālu ieroču uzglabāšanu. Lai pārbaudītu informāciju, iepriekš uzsāktā kriminālprocesa ietvaros, vakar, 3.jūlijā, Valsts policijas amatpersonas ieradās Valmieras novadā, […]

Par laupīšanu grupā policija Valmierā aiztur divus vīriešus

09:10
02.07.2024
52

Aizvadītajā piektdienā Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Rietumvidzemes iecirkņa amatpersonas par laupīšanu grupā Valmierā aizturēja divus vīriešus, kuri, pielietojot vardarbību, aplaupīja kādu vīrieti. Par notikušo sākts kriminālprocess, izmeklēšana kriminālprocesā turpinās. Aizvadītajā piektdienā, 28.jūnijā, ap pulksten 16.17 Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Rietumvidzemes iecirkņa amatpersonas saņēma izsaukumu uz Strazdu ielu, Valmierā, kur, pielietojot vardarbību, tika aplaupīts […]

Pieķerti vairāki autovadītāji alkohola reibumā

12:48
28.06.2024
31

Aizvadītajā diennaktī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 79 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 11 ceļu satiksmes negadījumi, bez fiziski cietušām personām. Ceļu satiksmes jomā pieņemti 129 administratīvā pārkāpuma lēmumi, tajā skaitā 64 par ātruma pārsniegšanu, kā arī trīs gadījumos transportlīdzekļu vadītāji […]

Aizvadītajās dienās dažādi noziegumi un negadījumi

10:31
25.06.2024
79

Aizvadītajās dienās Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 423 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 29 ceļu satiksmes negadījumi, kur vienā gadījumā viena cietusi persona. Ceļu satiksmes jomā pieņemts 397 administratīvā pārkāpuma lēmums, tajā skaitā 223 par ātruma pārsniegšanu, kā arī 11 gadījumos […]

Aizvadītajā diennaktī vairākas sadursmes

14:33
19.06.2024
87

Aizvadītajā diennaktī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 94 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 12 ceļu satiksmes negadījumi, kur vienā gadījumā viena cietusi persona. Ceļu satiksmes jomā pieņemti 93 administratīvā pārkāpuma lēmumi, tajā skaitā 34 par ātruma pārsniegšanu, kā arī divos gadījumos […]

Krāpnieki uzdodas par Valsts policijas amatpersonu un sūta viltus foto ar dienesta apliecību

20:23
13.06.2024
56

Joprojām Valsts policija iegūst informāciju no iedzīvotājiem par saņemtiem telefona zvaniem no nepazīstamām personām, kuras uzdodas par tiesībsargājošo iestāžu, tostarp Valsts policijas amatpersonām un bieži tērzēšanas platformā “WhatsApp” nosūta viltus fotogrāfijas ar it kā Valsts policijas dienesta apliecībām. Iedzīvotāji lielākoties ir vērīgi un informēti par telefonkrāpšanas riskiem, neatklājot zvanītājiem prasītos datus un pārtraukuši sarunu. Otrdien, […]

Tautas balss

Nav, no kā ietaupīt

15:13
05.07.2024
8
Seniore raksta:

“Ja cels pievienotās vērtības nodokli, tiem, kas dzīvo pieticīgi, būs vēl grūtāk. Tāpat jau no pensijas nekas nepaliek pāri, kad nopērku pārtiku. Ja tā būs dārgāka, tad vairs par dzīvokli arī nevarēšu samaksāt. No ēdiena neko ietaupīt nevaru, tāpat jau pērku tikai akciju preces,” pauda seniore.

Par ko uztraucas, par ko ne

15:13
05.07.2024
7
Iedzīvotāja raksta:

“Kad Cēsu Pils parkā notiek pasākumi, no centra līdz Festivāla ielai slēdz Lenču ielu. Un neviens neuztraucas, ka vairākas dienas Festivāla ielas iedzīvotājus traucē vēl lielāka satiksmes plūsma. Par Rīgas ielu gan visi raizējas, tur cilvēkiem neesot droši, iemītniekus traucē mašīnu trokšņi. Bet kā ar mums, kas dzīvo Festivāla ielā?” bija neapmierināta iedzīvotāja.

Apburtais loks

15:03
05.07.2024
10
Seniore raksta:

“Tomēr cilvēki spēj ietekmēt situāciju. Latvijas Pasts neuzdrošinās slēgt visas nodaļas, tās paliks arī laukos, lasu, pavisam 155. Tomēr 12 slēgšot, vienu no tām arī Cēsīs. Divas mūsu pilsētā neesot obligātas. Jau tā pastā bieži ir rindas, tagad būs vēl garākas. Un tad cilvēki neizvēlas šos pakalpojumus, bet Pasts tik saka, ka cilvēkiem tos nevajag,” […]

Cenas pārāk augstas

15:03
05.07.2024
13
Lasītāja O. raksta:

“Dārzeņaudzētāji saka, ka produkcija dārgāka, jo lielāks pievienotās vērtības nodoklis, kādu laiku bija pieci procenti, tad 12. Taču septiņu procentu palielinājums nav tik liels, lai piemēram, par lauka gurķiem prasītu gandrīz trīs eiro kilo­gramā. Var jau būt lielu uzcenojumu uzliek tirgotāji, tad audzētājiem jārunā ar tiem. Cenām jābūt samērīgām,” pau­da lasītāja O.

Rezultātā būs grausti

15:02
05.07.2024
7
J. raksta:

“Kāpēc Cēsu vecpilsētas tukšo namu īpašnieki nepārdod ēkas? Par saprātīgu cenu gan jau atrastos pircēji, kas tās savestu kārtībā. Tās mājas taču turpina brukt, ja neko nedarīs, pēc gadiem pieciem tur būs grausti, kādus jau dažviet redzam,” domas izteica J.

Sludinājumi