Svētdiena, 25. augusts
Vārda dienas: Ludvigs, Ludis, Ivonna, Patrīcija, Patriks

Novērtē par videi draudzīgu saimniekošanu

Sarmīte Feldmane
00:00
08.12.2022
10
Zauie Tiristi 1

Lauku tūrisma asociācija “Lauku ceļotājs” gadskārtējā sanāksmē, kas notika Līgatnē, 39 lauku tūrisma uzņēmējiem piešķīra nacionālo eko zīmi “Zaļais sertifikāts”.

“Zaļais sertifikāts” ir vides kvalitātes zīme lauku tūrisma saim­niecībām, kurās ievēro zaļas saimniekošanas principus, sau­dzējot resursus, veidojot videi un vietējai kopienai draudzīgu, viesiem ērtu un patīkamu tūrisma piedāvājumu. 12 dažādu nozaru eksperti apseko sertifikāta pretendentu saimniecības, viesu namus,    ēdināšanas uzņēmumus, šogad pirmoreiz vērtēti arī kempingi. Katru vērtē pēc vairāk  nekā 90 kritērijiem, un ik gadu tie tiek papildināti.

“Lauku ceļotāja” vadītāja Asnāte Ziemele pastāstīja, ka šogad sertifikātam pieteikušies daudzi jauni pretendenti. Zaļā sertifikāta derīguma termiņš ir 36 mēneši. Lai to pagarinātu, tiek veikta atkārtota saimniecības apsekošana atbilstoši Zaļā sertifikāta piešķiršanas kārtībai un kritērijiem. “Ir ļoti jaukas, skaistas atpūtas vietas, bet saimnieki atzinuši, ka kautrējas pieteikties sertifikātam. Tas    jāpārvar. Vērtēšanas komisija ir kā zināšanu banka, kur gūt padomu, kā pilnveidot zaļo saimniekošanu, attīstīties,” teica A.Ziemele un uzsvēra, ka Latvijā “Zaļais sertifikāts” ir piešķirts 106 lauku uzņēmējiem.

Pirmoreiz sertifikātu saņēma Raiskuma pagasta kempinga “Apaļkalns” saimnieks Juris Leimanis. Viņš “Druvai” atzina, ka visiem, kuri apmetas kempingā, tas ir svarīgi un uzreiz skaidri noteikumi. “Sertifikātu kempingiem piešķir pirmoreiz , ir gandarījums to saņemt,” sacīja raiskumietis.

Raunas pagasta “Jaun – Ieviņas” ir bioloģiskā saimniecība, saimnieks Uldis Rudzītis uzsver: “Ir tikai pašsaprotami, ka mums ir “Zaļais sertifikāts”. Tas ceļ pašlepnumu.” Viņš atzina, ka sertifikātu jau daudzreiz atjaunojis. Savulaik to iegūt mudinājis toreizējais vides ministrs Raimonds Vējonis.

Otro reizi sertifikātu ieguva “Kārļa muiža” Drabešu pagastā. Saimniece Baiba Stepiņa kā piedzīvojumu pastāstīja, ka dienā, kad ieradās komisija, mājā nebija elektrības, bet viesi tika uzņemti godam.

Komisijas loceklis, Vidzemes Augstskolas docents, tūrisma un vides eksperts Juris Smaļinskis uzsvēra, ka vispirms lauku uzņēmējs, kurš ieguvis “Zaļo sertifikātu” ir zaļi domājošs. “Bieži uzņēmēji jautā – kādu labumu dod sertifikāts. Vispirms tas ir pašu audits savai saimniekošanai. Vērtēšanas komisija apsekošanas reizē un arī pēc tam sniedz padomus. Šovasar, apbraukājot viesmīlības sniedzējus laukos, redzams, kā saimnieki iet līdzi laikam. Pie katras otrās mājas ir saules paneļi, elektroauto uzlādes iespējas, tiek domāts un strādāts ilgtermiņā. “Zaļais sertifikāts” ir dzīvesveids, filozofija. Tie, kuri ierodas šādās vietās, zina, ka viņiem ar saimniekiem    ir kopīgi uzskati,vērtības,” pastāstīja J.Smaļinskis.

Vides eksperte Ērika Lagzdiņa atminējās, kā mainījušies vērtēšanas kritēriji, kā mainījusies saimnieku un sabiedrības attieksme, kā tas, kas bija kas jauns, tagad ir pašsaprotams.    “Pirms gadiem vērtējām, vai un kā saimnieki šķiro atkritumus, tagad – kam saimnieks tērē elektroenerģiju, kā vēl varētu samazināt. Ir mainījusies saimnieku izpratne, saimniecību nosaukumi tieši paši, bet mainījušies saimnieki, ienākusi jaunā paaudze, kas pārņem lauku dzīvesveidu un biznesu. Viņi ir zinoši, darīt varoši, jāpiesaista augstas raudzes speciālisti, lai viņiem varētu palīdzēt ar padomu,” sacīja Ē. Lagzdiņa.

Dabas aizsardzības pārvaldes eksperte Agnese  Balandiņa tūrisma mītnēs vērtē bioloģisko daudzveidību. “Kādreiz laukos viss notika pats par sevi. Nevajadzēja domāt, ko darīt ar  nopļautu pļavu. Tāds bija dzīvesveids. Tagad par to speciāli jādomā. Mana vecmāmiņas saķertu galvu, uzzinot, ka pārvalde rīko dabas talkas dabas daudzveidībai, lai atjaunotu dabiskās pļavas,” teica A. Balandiņa.

Katrs komisijas loceklis vērtēja atbilstošiem kritērijiem. Bezizmešu mobilitātes atbalsta biedrības pārstāvis Raitis Mazjānis raudzījās, kādas    iespējas uzlādēt elektromobiļus, bet Rīgas Tehniskās universitātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta pētnieks, zinātņu doktors    Edgars Vīgants vērtēja, kās iekārtas uzstādītas, lai saražotu elektroenerģiju pašpatēriņam, kādas izmanto apkures iekārtas.

“Iespēju ir daudz, tikai jāizvēlas piemērotākais, lai būtu videi draudzīgi un arī finansiāli izdevīgi,” atgādināja  E.Vīgants.

Raunēnietis U.Rudzītis atzina, ka “Lauku ceļotājs” dod pleca sajūtu, bet “Zaļais sertifikāts” paver durvis jauniem viesiem.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Kafejnīcas mājas pagalmā

00:00
25.08.2024
67

Pagājušajā nedēļas nogalē 30 lauku sētas, māju pagalmi, viesu mājas, meistaru darbnīcas un citas vietas, kurās ikdienā neaicina ciemiņus uz gardām maltītēm, vēra durvis savām Mājas kafejnīcām. Saimnieki uzdrošinājās ko jaunu un galdā cēla pašu un kaimiņu izaudzēto produktu ēdienus. Tie pārtapa gan ikdienišķās maltītēs, gan uz dzīvās uguns gatavotiem sautējumiem un zupām, jēra gaļas plovu, dažāda […]

Dāvina salaboto sadzīves tehniku

00:00
24.08.2024
21

Rehabilitācijas centrs “Līgatne” saņēmis dāvinājumu no SIA “Eco Baltia vide” – salabotu sadzīves tehniku. “Pie mums ”Eco Baltia vide” šķirošanas rūpnīcā nonāk dažāda sadzīves tehnika. Tā tiek sašķirota, atsevišķas iekārtas sadalītas pa detaļām, lai tālāk tiktu novirzītas pārstrādei. Tomēr    pārstrāde nav vienīgais elektrotehnikas ceļš atkārtotā apritē. Lielāku lomu sāk ieņemt arī tās salabošana. Mēs […]

Taureniešiem svarīgi, kas notiek pagastā

00:00
23.08.2024
85
1

Uz sarunu vakaru ar Vecpiebalgas apvienības pārvaldes vadītāju Leldi Burdaju un speciālistiem bija atnākuši vairāk nekā desmit taurenieši. Vairāki vīri bija pikti par pagasta ezeru apsaimniekošanu. “Tā nav apvienības pārvaldes kompetence, par to atbild Gaujas Ilgtspējīgas attīstības biedrība. Būtiskākais ir informācijas trūkums,” pastāsta L.Burdaja. Satraukumu radījis fakts, ka tagad Inesī un Alaukstā ir licencētā makšķerēšana, […]

Brīvi prātā, domās un darbos

00:00
22.08.2024
61

Jauniešu organizētais mūzikas un mākslas festivāls “Veidenfests”, kurā būtiskas ir dzejnieka un domātāja Eduarda Veidenbauma vērtības – sevis iepazīšana un pārvarēšana caur mākslu, prāta brīvība, satikšanās – pēc gada “Kalāčos” piedzīvojis savu otro uznācienu. Mūzika, dzeja un citas mākslas izpausmes nemainīgi ietvertas trīs festivāla virzienos: “norauj jumtu”, “atbrīvo prātu” un “atklāj sevi”. “Druva” sarunājās ar […]

Miers. Harmonija. Mūzika. Māksla

00:00
21.08.2024
29

“Papīrfabrikas Festivāls” ir harmoniska dzīvesstila notikums, kas jau trešo gadu risinājās Līgatnes papīrfabrikas plašajā pagalmā, aicinot kļūt nesteidzīgākiem, rāmākiem un apzinātākiem, iedvesmojot dzīvot saskaņā ar sevi un dabu. Festivāla pārstāve Līga Gablika “Druvai” teic: “Jau kopš pirmā festivāla norises gada esam definējuši tā konceptu un vērtības, pie tā turamies: iedvesmojam apzinātākam un nesteidzīgākam dzīvesveidam, dzīvošanai […]

Policija aiztur divas personas saistībā ar slepkavības mēģinājumu Valmierā

14:02
20.08.2024
62

Šī gada augusta sākumā Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Rietumvidzemes iecirkņa Izmeklēšanas nodaļas amatpersonas, veicot rūpīgu izmeklēšanu, aizturēja divus vīriešus aizdomās par slepkavības mēģinājumu Valmierā. Abiem aizdomās turētajiem, 1966. un 1958. gadā dzimušiem vīriešiem, tiesa 8. augustā piemēroja drošības līdzekli – apcietinājumu. Pašlaik kriminālprocesā turpinās pirmstiesas izmeklēšana. Nopietnais noziedzīgais nodarījums tika konstatēts 6. augustā, Valmierā, […]

Tautas balss

Vai sapratīs? Gribētos cerēt

13:38
23.08.2024
12
K. raksta:

“Par karu vispār nedrīkst priecāties, arī par citu cilvēku nelaimēm, bet tomēr esmu patiesi priecīga, ka Ukraina Krievijas iedzīvotājiem reāli parāda, ko nozīmē karš un uzbrukums. Varbūt tas kaut mazliet liks aizdomāties, kādas ir sajūtas, ka tavā zemē ielaužas sveša armija, ka iznīcina ēkas un infra­struktūru. Protams, ukraiņi uzvedas pavisam citādi kā rīkojas Krievijas armija, […]

Jaunajiem riteņbraucējiem jāmācās noteikumi

13:38
23.08.2024
11
Cēsniece raksta:

“Drīz klāt pirmā skolas diena. Septembrī, kamēr labs laiks, pusaudži bieži uz skolu brauc ar velosipēdiem. Tas ir labi, tikai bērniem vajadzētu vairāk mācīt satiksmes noteikumus un braukšanas kultūru. Tagad ik pa reizei ziņās ieraugu, ka, braucot ar divriteni, kāds kritis un guvis traumas. Bet ne jau satiksmes negadījumā, vienkārši neveiksmīga situācija. No septembra ielās […]

Grāmatu nojume jāuzlabo

12:53
20.08.2024
17
Cēsniece raksta:

“Cēsīs, Stacijas laukumā ir nojume grāmatām. Bet plaukti augstu, droši vien tāpēc atnesto cilvēki atstāj uz zemes. Taču mitrā laikā grāmatas iet bojā. Nezinu, kas šai vietai saim­nieks, bet vajadzētu padomāt, kā atnestos izdevumus pasargāt,”sacīja cēsniece.

Pilsētas autobusi reizēm tukši

12:27
19.08.2024
24
Lasītājs raksta:

“Kad redzu Cēsīs braucam pilsētas autobusus, bieži vien tie ir pustukši, nereti tikai daži pasažieri. Vai nebūtu jādomā, kā organizēt sabiedrisko transportu, lai ekonomētu? Agrāk cēsniekus vadāja arī mikroautobusi. No malas liekas, ka reisos, kad prognozējams maz braucēju, būtu izdevīgāk izmantot tādus. Droši vien taču mazāks degvielas patēriņš. Protams, tas jau jāvērtē speciālistiem, bet, manuprāt, […]

Gaida pašvaldības izdevumu

10:57
09.08.2024
30
Greiveru iedzīvotāja raksta:

“Mums, Greiveru apkaimes iedzīvotājiem, atkal nepiegādā novada domes informatīvo izdevumu. Jau ziemā tā nebija, tad kādus pāris mēnešus saņēmām, nu atkal nav. Gribam zināt, kas notiek novadā. Nav taisnīgi, ka citi vecpiebaldzēni to saņem, bet mēs ne,” sacīja Vecpiebalgas pagasta Greiveru iedzīvotāja.

Sludinājumi