Otrdiena, 16. decembris
Vārda dienas: Alvīne

Zinātne piedāvā jaunumus lauksaimniekiem

Monika Sproģe
23:00
20.04.2018
6
Kartupeli Fotomarta 2 1

Sadarbojoties lauksamniecības zinātniekiem un pārtikas tehnoloģijas speciālistiem, īstenots vērienīgs projekts, kurš ražotājiem dod jaunas  zināšanas par kvalitatīvu lauksaimniecības izejvielu ražošanu un to pārstrādi patērētājam pieejamos un veselīgos produktos. Pētījumā piedalījās arī Priekuļu pētniecības centra zinātnieki.

Nule kā aizvadīts Agro­resursu un ekonomikas institūta (AREI) Priekuļu pētniecības centra rīkotais pavasara seminārs lauksaimniekiem, kurā vadošie nozares pētnieki prezentēja valsts pētījumu programmas “AgroBioRes” projekta rezultātus un iegūtās zināšanas. Latvijas Lauksaim­nie­cības universitātes Pārtikas tehnoloģijas katedras profesore, vadošā pētniece Ruta Galoburda semināra ievadā uzsvēra, ka programmas mērķis bijis uzkrāt zināšanas un pieredzi par to, kas saistīts ar laukiem, ko tur var izaudzēt un kā to var izmantot. Pētījuma rezultāti balstās uz pieciem stūrakmeņiem: augsne, augļi, lopkopība, pārtika un mikroorganismi.

AREI Priekuļu pētniecības centra kartupeļu selekcionāre Ilze Skrabule skaidro: “Šis seminārs vēsta par pētījuma rezultātiem, tas vērsts uz lauksaimniekiem un tiem, kuri pārstrādā lauksaimnieku saražoto produkciju, piemēram, graudus vai kartupeļus. Se­mināra prezentācijas ir Program­mas “Vietējo lauksaimniecības resursu ilgtspējīga izmantošana kvalitatīvu un veselīgu pārtikas produktu izstrādei” rezultāts. Programma ilga četrus gadus, pētnieki pētīja konkrētu programmas projektu vai sadaļu, piemēram, Priekuļu pētniecības centra pētnieki pētīja ziemāju – tritikāles, rudzu – bioķīmisko sastāvu un to, kā sastāvs nodrošina produkta kvalitāti.”

Jāteic, ka zinātnieki arvien izteiktāk strādā ciešā sazobē ar lauksaimniecisko izejvielu ražotājiem, pārstrādātājiem un galu galā arī patērētājiem. Pētnieki vēsta, ka šis kopprojekts bijis unikāls un vērtīgs, jo nevienā citā projektā tik vienoti nestrādāja lauksaimniecības zinātnieki, pārtikas tehnoloģijas speciālisti. Šī stratēģija nodrošināja pārtikas izsekojamību ceļā no saimniecības līdz ēdienu galdam. Selekcionāri nākuši klajā ar izstrādātām šķirnēm, citi lauksaimniecības zinātnieki pētījuši, kā veicināt labvēlīgus apstākļus ražai, pārtikas tehnologi skatījušies, kā šīs ražas labāk uzglabāt, analizējuši veselīgos aspektus graudiem, augļiem, ogām, gaļai un kartupeļiem. Pieaugošā interese par vietējās izcelsmes pārtiku sniedz atspēriena iespējas arī vietējai ekonomikai.

“Šobrīd mērķtiecīgāk strādājam patērētājam, lai nodrošinātu veselīgu un drošu pārtikas produkciju, līdz ar to aktīvi konsultējam lauksaimniekus, kā izaudzēt pirmklasīgas izejvielas pārstrādei. Šī brīža virsuzdevums ir panākt, lai ražošanas veids būtu draudzīgs videi un cilvēkam. Līdzīgus pasākumus rīkojam, lai zemnieki redzētu, kādi ir jaunākie pētījumi un kā viņi ražošanas procesā var ietekmēt vai nodrošināt produkcijas kvalitāti,” saka I. Skrabule, piebilstot, ka interese par pētniecības centra rīkotajiem pasākumiem ir liela. “Ir lauksaimnieki, kuri pastāvīgi brauc uz semināriem, taču parādās arī jaunas sejas un gados jauni saimnieki. Ik gadu kupli apmeklētas ir mūsu rīkotās Lauku dienas, par to, protams, prieks,” pauž vadošā pētniece.

Ar lielu interesi zinātnieku secinājumos ieklausījās arī kooperatīva “Daiva” agronome Marta Liepiņa no Rūjienas novada: “Mū­su kooperatīvā apvienojušās gandrīz 80 saimniecības. Vien­mēr aktīvi iesaistāmies šādos semināros, jo mūsdienās jāseko līdzi novitātēm, jāzina, ko vēlas pārstrādātājs, bet ko sagaida patērētājs. Pēc šī semināra atgriezīšos pie kooperatīva biedriem, lai informētu par jaunākajiem pētījumu rezultātiem graudkopībā un kartupeļu audzēšanā. Ikviens saimnieks vēlas saimniekot efektīvāk un izdevīgāk.”

Kristaps Zīverts no Kocēnu novada Vaidavas pagasta savā zemnieku saimniecībā “Kalnozoli” audzē graudaugus aptuveni 100 ha platībā. “Esmu pabeidzis Lat­vijas Lauksaimniecības universitāti un pašlaik attīstu savu saimniecību. Priekuļu pētniecības centrā var uzzināt vērtīgu informāciju par jaunākajām graudaugu šķirnēm. Nedaudz esmu uzsācis rapša audzēšanu, izmēģināju arī audzēt pākšaugus. Nekad nevar likt visu uz vienas kārts, tādēļ visam rūpīgi jāseko līdzi. Priekuļu pētniecības centra pētnieki katru gadu patīkami pārsteidz ar jauniem rezultātiem, un gads lauksaimniekiem ir būtisks periods, lai kaut kas mainītos. Pats strādāju ar rudzu šķirni ‘Kau­po’, kas selekcionēta Prie­kuļos.”

Pētniece I. Skrabule uzsver, ka AREI pašlaik gatavo nopietnākas publikācijas zinātnes pasaulei, jo “mums jābūt konkurētspējīgiem arī Eiropas zinātnes telpā”.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Tradīcija - Ziemassvētku tirdziņi. Ne tikai iepirkšanās

00:00
16.12.2025
44

Decembris ir Ziemassvētku tirdziņu laiks. Laukumos un skvēros, ielās, kultūras namos valda svētku noskaņa, skan dziesmas, smaržo piparkūkas, tiek piedāvāts plašs preču klāsts. Dažviet Ziemassvētku egles iedegšana ar dažādiem priekšnesumiem lieliem un maziem pašsaprotami ir arī tirdziņš. Katrā vietā savas tradīcijas. Bet visur rīkotāji uzsver, ka Ziemassvētku tirdziņu nevar salīdzināt ar citiem, jo tajos valda […]

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
39

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
114

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
100

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
166

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
53
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
31
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
28
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
42
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
44
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
42
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi