Pirmdiena, 15. decembris
Vārda dienas: Johanna, Hanna, Jana

Taizemes eksotika tavā virtuvē

Druva
00:00
01.02.2008
37
200801312321017032

Taizeme ir viena no eksotiskajām valstīm, par kurām nereti sapņojam aukstajās un pelēkajās Latvijas ziemas dienās. 12.janvāra “Druvā” varējāt lasīt par kolēģes Ilzes iespaidiem ceļojumā pa Taizemi, šobrīd piedāvāšu nedaudz ieskatīties šīs valsts virtuvē. To mums palīdzēs firma “Santa Maria”, kas piedāvā arī šīs virtuves garšvielas. Taizemes virtuve apvieno Ķīnas, Indijas un Malaizijas tradicionālās virtuves. Šo valstu iedzīvotāju kulinārās prasmes taizemieši adaptējuši un pārveidojuši, pievienojot atsevišķas Taizemei raksturīgās garšvielas, jūras produktus un citas pieejamās dabas veltes.

Viens no svarīgākajiem pārtikas produktiem Taizemē, līdzīgi kā citās Tālo Austrumu zemēs, ir rīsi, ko maltītes laikā parasti novieto galda vidū. Rīsu ēdienu daudzveidība ir pārsteidzoša – tvaicēti vārīti, cepti, rīsi ar zivi, krabjiem, dārzeņiem, gaļu, garnelēm vai olu. Dažādu veidu nūdeles – olu, rīsu, vok – tradicionāli tiek izmantotas zupās un cepšanai vokpannā, pievienojot jūras veltes, dārzeņus un citus vietējos produktus. Gatavošanas laikā rīsiem un nūdelēm pievieno arī garšvielas, piemēram, kariju, čilli, laima sulu, citronzāli. Populāri gaļas ēdieni ir cepta vista, cepta pīle, marinēta cūkgaļa, sautēti cūku stilbiņi, kas, jāteic, nav tik sveši arī latvieša vēderam. Taizemes virtuve nav iedomājama bez dārzeņiem un augļiem, tomēr iespējams, pati raksturīgākā Taizemes virtuves iezīme ir svaigu – nežāvētu un nekaltētu – garšvielu izmantošana. To daudzveidība ir patiešām iespaidīga un kombinēšanas iespējas – neizsmeļamas.

Šodien taizemiešu virtuve ir populāra ne vienā vien Rietumvalstī, jo īpaši – ASV, Lielbritānijā, Kanādā un Austrālijā, arī Latvijā interese par eksotiskiem ēdieniem nav sveša. Ja esat gatavs kulināram ceļojumam uz tālo Taizemi, nebūt nav vajadzīgas specifiskas zināšanas, profesionāls restorāna aprīkojums vai stundām ilgi nepieciešamo izejvielu un garšvielu meklējumi, vien radošs gars, izdoma un gatavība eksperimentēt. Es vienmēr esmu teicis, ka tieši gatavība eksperimentēt var dot gluži pārsteidzošus rezultātus. “Santa Maria” produktu klāstā ir īpaši Taizemes virtuves produkti – mērces, kokosriekstu piens, dažādi garšvielu maisījumi tradicionālajiem vok ēdieniem un garšvielu maisījumi zupu pagatavošanai taizemiešu gaumē. Šie speciāli veidotie maisījumi ļaus nelauzīt galvu par garšvielu proporcijām, jo paredzēti konkrētām ēdienu grupām vai specifiska ēdiena pagatavošanai.

Ar plašāku recepšu klāstu un “Santa Maria” Thai produktu aprakstu var iepazīties “Santa Maria” mājas lapā, es piedāvāšu divas vienkāršas receptes.

Saldskābais Thai voks. Kā teikt, nosaukums jau vien ir ko vērts. Lai pagatavotu šo ēdienu divām personām, ņemam 250 gramus vistas vai cūkgaļas filejas, sagrieztas gabaliņos, vienu ēdamkaroti augu eļļas, 250 gramus saldētu vok dārzeņu, bet vēl labāk būtu ņemt dažādus svaigus dārzeņus, vēl nepieciešama viena paciņa “Santa Maria” saldskābās vok mērces.

Pannā uzkarsējam eļļu un apcepam gaļu līdz piecu minūšu gatavībai. Pievienojam dārzeņus (ja izmantojat saldētus, nepieciešams tos iepriekš atlaidināt, ja svaigus – tie jāsagriež gabaliņos) un maisot cepam divas, trīs minūtes. Beigās pievienojam saldskābo vok mērci un, nepārtraucot maisīšanu, karsējam vēl divas minūtes. Lai pilnībā izjustu Taizemes garšas burvību, saldskābo Thai voku pasniedzam ar “Santa Maria” olu nūdelēm.

Iesaku pamēģināt arī kādu desertu šīs austrumu zemes gaumē. Piemēram, pagatavojot kokosriekstu piena un laima krēmu ar mango. Ņemam 200 ml 35% saldā krējuma, 200 ml “Santa Maria” kokosriekstu piena, trīs ēdamkarotes cukura, vienu tējkaroti “Santa Maria” želatīna, pusi – laima sulas un rīvētu miziņu dekorēšanai, vienu gatavu mango, ko nomizojam un sagriežam šķēlēs.

Katliņā sajaucam saldo krējumu, kokosriekstu pienu, cukuru un karsējam uz ļoti mazas uguns piecas minūtes, līdz cukurs izkusis. Želatīnu aplej ar laima sulu un uzbriedina, pēc tam to izkausē uz ļoti mazas uguns vai ūdens peldē. Svarīgi atcerēties, ka želatīnu nedrīkst uzvārīt! Izkausēto želatīnu iejauc vēl siltā kokosriekstu pienā un salej porciju trauciņos. Liek ledusskapī un atdzesē trīs līdz piecas stundas. Pasniedz ar mango šķēlītēm un rīvētu laima miziņu.

Kāpēc nepamēģināt kaut ko nedaudz eksotisku?! Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
27

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
61

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
82

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
153

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
52
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Piparkūkas, vaska sveces, egļu smarža un dziesmas

00:00
10.12.2025
147

Skan Ziemassvētku dziesmas, muzicē Aivars Lapšāns. Tā ir sestdiena, kad Cēsu tirgus rosība dzirdama tālu, jo daudzi laiku velta, lai iepirktos. Jau rīta agrumā cēsnieki un iebraucēji no pagastiem ir klāt īpašajā Zie­massvētku tirdziņā. Tirdzi­nie­ki stendos radījuši gaidāmo svētku noskaņu, piedāvā gan saldus, gan ceptus, žāvētus, skābētus un marinētus kārumus, gan kaut ko jauku daiļumam […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
25
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
23
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
37
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
41
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
39
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi