Otrdiena, 22. aprīlis
Vārda dienas: Armands, Armanda

Svaigo zaļumu laiks

Druva
00:00
06.02.2009
5
200902092132074868

Lai arī ziema vēl pašā plaukumā, veikalos jau kādu laiku nopērkami pirmie zaļumi – lociņi, lapu salāti. Ja reiz ir veikalā, jāceļ galdā, jo tie sniedz ne tikai svaigumu, bet ir noderīgi arī veselībai. To īpaši ielāgot vajadzētu stiprā dzimuma pārstāvjiem, ar to domājot vīriešus. Jo, redz, zinātnieki izpētījuši, ka vīrieši, kuri pārtikā lieto vismaz deviņus gramus loku, sīpolu vai ķiploku dienā, ar prostatas vēzi saslimst divreiz retāk nekā tie, kuri tos nelieto. Pēc zinātnieku domām, visvērtīgākie ir lociņi, jo vīriešiem, kuri dienā apēd aptuveni trīs gramus lociņu vai vairāk, risks saslimt ar prostatas vēzi samazinās par 70 procentiem. Turklāt zaļie lociņi ir arī laba C vitamīnu krātuve.

Izmantošanas iespējas lociņiem ir plašas. Tos var ēst gan svaigus, sagrieztus uzberot uz žāvētas gaļas maizes, vai sajauktus ar biezpienu. Var pagatavot labu piedevu pamatēdieniem. Vispirms uz pannas izkausējam sviestu, kurā apcepam sagrieztus lociņus. Tad pārlejam ar saldo krējumu un karsējam, līdz krējums sāk nedaudz sabiezēt. Ar šādu mērci pārlieta grilēta vistas fileja būs garšīga.

Var pagatavot arī ceptu lasi ar zaļo sviestu. Vispirms pagatavojam zaļo sviestu. Tam vajadzēs puspaciņu mīksta sviesta, sauju zaļo lociņu, sauju svaigu pētersīļu, kuri arī jau nopērkami veikalos, nedaudz citrona sulas. Rupji sagriežam zaļumus, pievienojam sviestu, piespiežam citrona sulu, visu sajaucam viendabīgā masā. Var izmantot virtuves kombainu, lai process raitāks. Gatavo masu ietinam folijā un noliekam ledusskapī, lai sacietē. Sviestu var pagatavot arī vairāk, tas derēs vēl dažas nedēļas.

Kad sviests sacietējis, gatavojam lasi. Apkaisām laša fileju ar sāli un pipariem, apcepam olīveļļā no abām pusēm. Kad lasis gatavs, liekam uz šķīvja, virsū uzliekam pāris šķēles zaļā sviesta, rotājam ar citrona daiviņu un sagrieztiem zaļumiem. Skaisti, veselīgi un garšīgi.

Lapu salāti ir kultūraugs ar senu vēsturi, bija pazīstams jau senajā Ēģiptē, Grieķijā, Romā. 16.gadsimta beigās salāti beidzot nonāca Francijā, kur pavāri tos pacēla augstākā kvalitātē, salāti piedzīvoja uzplaukumu, kas turpinās vēl šodien. Salāti ir veselīgi, satur daudz karotīna, C vitamīna, folijskābes, nikotīnskābes, biotīna. No minerālvielām – kalciju, magniju, kāliju, dzelzi, kobaltu, jodu, varu un cinku.

Gatavojot salātus, vajadzētu izmantot eļļu, vislabāk, olīvu vai riekstu eļļu. Vēl kāda svarīga nianse – salātus nevajadzētu griezt ar nazi, bet saplucināt ar pirkstiem. Šādā veidā tie ilgāk saglabā zaļumu.

Viena recepte salātu izmantošanai. Zaļie tunča salāti. Ņemam bundžiņu konservēta tunča eļļā, divus svaigus tomātus, divas cieti vārītas olas, galviņu lapu salātu, vienu papriku, olīvas bez kauliņiem, citrona sulu, salātu majonēzi.

Saplucinām lapu salātus. Traukā sajaucam pusi no sagrieztajiem lapu salātiem, sasmalcinātu tunci, sagrieztu papriku, tomātus un olīvas. Virsū uzberam otru pusi salātu, uzliekam daiviņās sagrieztu olu, pārlejam ar majonēzi un citrona sulu.

Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Pie Cēsu klīnikas sākta stāvlaukuma pārbūve

00:00
22.04.2025
35

Lai gan pie Cēsu klīnikas ir divi stāvlaukumi – bruģēts Viestura ielā un ar grants segumu Turaidas ielā-, nodrošinot vietas teju 100 automašīnām, arvien biežāk klientu plūsma ir tik liela, ka pietrūkst vietu, kur novietot auto. “Gadiem izjūtam pacientu sāpi par auto stāvvietu trūkumu, jo tiešām nav patīkami, ja atbrauc uz vizīti, bet stāvvietas pie […]

Improvizēti pasniedz “Zelta āķis” balvas

00:00
19.04.2025
27

Teātra diena “Nenopietni par nopietno” Mārsnēnos aizritēja ar humora pieskaņu, iespēju skatītājiem iesaistīties arī mēģinājuma procesā un improvizētas balvas “Zelta āķis”  pasniegšanu. Pasākuma pirmajā daļā “Atvērsim priekškaru!” ikvienu aicināja ieskatīties mēģinājuma norisēs. “Tādējādi radīja nelielu priekšstatu par mēģinājumu procesu, arī skatītājiem ļaujot iejusties kādās lomās,” teic Mārsnēnu amatierteātra režisore Ingrīda Zilgalve. Otrajā daļā “Pacietības mērs” […]

Ar lina sajūtu agrāk un šodien

00:00
18.04.2025
33

Lins, vai tas būtu lina dvielis, galdsega vai galdceliņš, laiku laikos ir bijis katrā latvju mājā, arī Piebalgā. Tādēļ Jaunpiebalgas Kultūras centrā, kas reizē ir Cēsu novada metodiskais centrs tautas lietišķās mākslas studijām, aizvadīts seminārs “Baltie lina audumi Vidzemē agrāk un šodien”. Cēsu novada un kaimiņu novadu tautas lietišķās mākslas kolektīvi ieklausījās etnogrāfes Aijas Jansones […]

Likumpārkāpēju izdoma un policistu profesionālisms

00:00
17.04.2025
71

Esam jau informējuši “Druvas” lasītājus par Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes darba rādītājiem pagājušajā gadā. Kopumā vērojama noziedzības samazināšanās, un, kā uzsvēra Vidzemes reģiona pārvaldes priekšnieks Imants Mitrošenko, dzīvojam drošākajā Latvijas novadā. Taču ir noziedzības tendences, kas rada iedzīvotāju pamatotu satraukumu, jo tieši vai netieši skar daudzus. Šoreiz par policijas darba aktuālajiem virzieniem -narkotiku izplatības […]

Zemkopības ministrs Armands Krauze apmeklē PKS “Straupe”

21:41
16.04.2025
68

Šodien zemkopības ministrs Armands Krauze apmeklēja piensaimnieku kooperatīvo sabiedrību “Straupe”, lai personīgi iepazītos ar uzņēmuma darbu un apliecinātu tā ražoto produktu drošību un atbilstību pārtikas drošības standartiem. Tikšanās laikā tika pārrunāta situācija, kad, ievērojot Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) norādījumus, uz laiku tika apturēta manuālās fasēšanas līnija. Ministrs tika iepazīstināts ar uzņēmuma veiktajiem pārtikas drošības […]

Tautas balss

Vazā aiz deguna

15:10
16.04.2025
18
K. raksta:

“Pēc pēdējo dienu Krie­vijas uzbrukumiem Ukrainai nepārprotami redzams, ka ASV prezidents, solot apturēt karu, izvirzījis sev pārāk augstu mērķi. Putins vazā Trampu aiz deguna, ASV kļūst smieklīgas Krievijas un visas pasaules acīs. Te nu tiks parādīts, kurš ir tas stiprais, Krievijas diktators neatkāpsies,” sacīja K. un piebilda, ka tāpēc Eiropai jākļūst divtik stiprai.

Atkal deg pērnā zāle

15:09
16.04.2025
17
38
Lasītāja raksta:

“Atkal jau dedzina kūlu! Kā nav lietus, tā kāds pamanās pielaist uguni pērnajai zālei. Tas nav izturami. Vai tiešām nav iespējams ierobežot šos nejēgas? Sadeg dažādas dzīvas būtnes – kukainīši, vardes un citas. Un var izcelties liels ugunsgrēks. Daudz nevajag, lai vējš dzirksteles aiznestu uz tālāku vietu, piemēram, šķūni, māju,” sašutusi pastāstīja lasītāja, bet nevēlējās […]

Vienmēr zied puķes

15:09
15.04.2025
15
Anna raksta:

“Priecājos par Cēsu skaistajiem puķpodiem. “Kliģenu” saimniecība prot uzpost pilsētu un noturēt to skaistu līdz ziemas salam. Puķes regulāri aprauga, apkopj, ziedi vienmēr grezni. Cik labi, ka par pilsētvidi rūpējas vietējais uzņēmums,” viedoklī dalījās Anna.

Kur koks, kur plastmasa

08:05
12.04.2025
20
Lasītāja K. raksta:

“Cēsīs, Rožu lakumā, uzcelta mājiņa, kurā runās par vides problēmām. Bet namiņam izmantota arī plastmasa. Vai tas pareizi, ka vieta, kur runā par vidi, nav pilnībā būvēt no dabīgajiem materiāliem,” pārdomās dalījās lasītāja K.

Priecē dejotāji

09:20
07.04.2025
22
Lasītāja J. raksta:

“Ar prieku skatījos aizraujošo deju ansambļa “Raitais solis” jubilejas koncertu!  Tas bija izcils, gan mākslinieciski izstrādāts, gan emocionāli saistošs. Cik burvīgi, ka dejošanas tradīcija Cēsīs gadu desmitos uzturēta tik augstu,” pauda lasītāja J.

Sludinājumi