
Lai arī ziema vēl pašā plaukumā, veikalos jau kādu laiku nopērkami pirmie zaļumi – lociņi, lapu salāti. Ja reiz ir veikalā, jāceļ galdā, jo tie sniedz ne tikai svaigumu, bet ir noderīgi arī veselībai. To īpaši ielāgot vajadzētu stiprā dzimuma pārstāvjiem, ar to domājot vīriešus. Jo, redz, zinātnieki izpētījuši, ka vīrieši, kuri pārtikā lieto vismaz deviņus gramus loku, sīpolu vai ķiploku dienā, ar prostatas vēzi saslimst divreiz retāk nekā tie, kuri tos nelieto. Pēc zinātnieku domām, visvērtīgākie ir lociņi, jo vīriešiem, kuri dienā apēd aptuveni trīs gramus lociņu vai vairāk, risks saslimt ar prostatas vēzi samazinās par 70 procentiem. Turklāt zaļie lociņi ir arī laba C vitamīnu krātuve.
Izmantošanas iespējas lociņiem ir plašas. Tos var ēst gan svaigus, sagrieztus uzberot uz žāvētas gaļas maizes, vai sajauktus ar biezpienu. Var pagatavot labu piedevu pamatēdieniem. Vispirms uz pannas izkausējam sviestu, kurā apcepam sagrieztus lociņus. Tad pārlejam ar saldo krējumu un karsējam, līdz krējums sāk nedaudz sabiezēt. Ar šādu mērci pārlieta grilēta vistas fileja būs garšīga.
Var pagatavot arī ceptu lasi ar zaļo sviestu. Vispirms pagatavojam zaļo sviestu. Tam vajadzēs puspaciņu mīksta sviesta, sauju zaļo lociņu, sauju svaigu pētersīļu, kuri arī jau nopērkami veikalos, nedaudz citrona sulas. Rupji sagriežam zaļumus, pievienojam sviestu, piespiežam citrona sulu, visu sajaucam viendabīgā masā. Var izmantot virtuves kombainu, lai process raitāks. Gatavo masu ietinam folijā un noliekam ledusskapī, lai sacietē. Sviestu var pagatavot arī vairāk, tas derēs vēl dažas nedēļas.
Kad sviests sacietējis, gatavojam lasi. Apkaisām laša fileju ar sāli un pipariem, apcepam olīveļļā no abām pusēm. Kad lasis gatavs, liekam uz šķīvja, virsū uzliekam pāris šķēles zaļā sviesta, rotājam ar citrona daiviņu un sagrieztiem zaļumiem. Skaisti, veselīgi un garšīgi.
Lapu salāti ir kultūraugs ar senu vēsturi, bija pazīstams jau senajā Ēģiptē, Grieķijā, Romā. 16.gadsimta beigās salāti beidzot nonāca Francijā, kur pavāri tos pacēla augstākā kvalitātē, salāti piedzīvoja uzplaukumu, kas turpinās vēl šodien. Salāti ir veselīgi, satur daudz karotīna, C vitamīna, folijskābes, nikotīnskābes, biotīna. No minerālvielām – kalciju, magniju, kāliju, dzelzi, kobaltu, jodu, varu un cinku.
Gatavojot salātus, vajadzētu izmantot eļļu, vislabāk, olīvu vai riekstu eļļu. Vēl kāda svarīga nianse – salātus nevajadzētu griezt ar nazi, bet saplucināt ar pirkstiem. Šādā veidā tie ilgāk saglabā zaļumu.
Viena recepte salātu izmantošanai. Zaļie tunča salāti. Ņemam bundžiņu konservēta tunča eļļā, divus svaigus tomātus, divas cieti vārītas olas, galviņu lapu salātu, vienu papriku, olīvas bez kauliņiem, citrona sulu, salātu majonēzi.
Saplucinām lapu salātus. Traukā sajaucam pusi no sagrieztajiem lapu salātiem, sasmalcinātu tunci, sagrieztu papriku, tomātus un olīvas. Virsū uzberam otru pusi salātu, uzliekam daiviņās sagrieztu olu, pārlejam ar majonēzi un citrona sulu.
Lai labi garšo!
Komentāri