![200901222317364098](https://edruva.lv/wp-content/uploads/2009/01/200901222317364098.jpg)
Latviešu nacionālā virtuve nav iedomājama bez skābētiem kāpostiem. Jau iedomājoties vien sautētus skābus kāpostos ar cūku ribiņām vai kūpinātām desiņām, siekalas saskrien mutē. Taču skābi kāposti labi garšo arī svaigā veidā, un tagad veikalos var atrast ļoti garšīgus piedāvājumus.
Skābi kāposti ir bagāti ar šķiedrvielām, kas izvada no organisma šlakvielas un toksīnus. Kāpostu sula novērš pūšanu, ietekmē kuņģa gļotādu un zarnu sieniņas.
Dietologi uzskata, ka skābēti kāposti ir labs produkts ziemā, ja tos prot pareizi izmantot un nepadara par treknu ēdienu. Ja skābētus kāpostus sutina vai vāra, C vitamīns pazūd, tāpēc skābētus kāpostus vajadzētu ēst svaigus. Ja ātrā laikā gribat zaudēt dažus kilogramus, jāievēro skābu kāpostu diēta, kur galvenais produkts ir skābēti kāposti, ko papildina ar dārzeņiem un augļiem. Kāposti specifiski stimulē vielmaiņu un dod ilgstošu sātu. Ja gribat uzzināt ko vairāk, meklētājā ierakstiet – skābu kāpostu diēta – un izvēlēties kādu no piedāvātajiem variantiem.
Izrādās, ka skābu kāpostu sula noder skaistumkopšanā, jo balina pigmenta plankumus un pabaro seju ar C vitamīna trieciendevu. Ja iepriekšējā vakarā bijis pamatīgs burziņš ar stiprā alkohola lietošanu, un no rīta gribas kā skāba, kā sālīta, lieti noderēs skābu kāpostu sula.
Skābus kāpostus ēdienkartē var izmantot ļoti plaši, gan vārot, gan sutinot, gan lietojot svaigus, kā piedevu pamatēdieniem. Lūk, dažas receptes:
Tomātu salāti ar skābiem kāpostiem. Ņemam tomātus, skābētus kāpostus, sīpolu, skābu krējumu, zaļumus. Produktu daudzums atkarīgs no ēdāju skaita. Vispirms uz šķīvja liekam kārtu skābētu kāpostu, virsū liekam šķēlēs sagrieztus tomātus. Virs tiem uzberam sīki sagrieztus sīpolus, pārlejam ar krējumu un pārberam ar zaļumiem. Ātri, ērti, garšīgi.
Jau pirms nedēļas minēju, ka karsta zupa aukstā laikā lieti noder. Kāpēc lai tā nebūtu skābu kāpostu zupa, kas ir vienkārša pagatavošanā un garšīga ēdot. Uz litru ūdens ņemam kilogramu skābu kāpostu, 500 gramus žāvētas krūtiņas, divas, trīs ēdamkarotes miežu putraimu, sīpolu, lauru lapas, piparus, sāli, cukuru. Vārām kāpostus, pēc neilga laika pievienojam pārējās zupas sastāvdaļas. Zupa labi garšo ar skābu krējumu un svaigiem sīpoliem, bet gaļa – ar sinepēm. Ja gribas kaut ko mazliet neparastāku, var pagatavot sutinātus kāpostus ar valriekstiem. Ņemam pus kilogramu skābu kāpostu, četras ķiploka daiviņas, četras ēdamkarotes sasmalcinātu valriekstu, trīs ēdamkarotes sviesta, vienu tējkaroti kaltētu garšaugu maisījuma, vienu ēdamkaroti cukura.
Katliņā izkausējam sviestu un apcepam ar ķiplokiem kopā saberztus riekstus. Pievienojam skābus kāpostus un sautēšanai nepieciešamo ūdens daudzumu. Uz lēnas liesmas sautējam, kamēr kāposti mīksti. Aptuveni 10 minūtes pirms sautēšanas noslēguma kāpostos iemaisām cukuru.
Lai labi garšo!
Komentāri