Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Siers ar raksturu

Druva
00:00
09.02.2007
9

Tieši šādu apzīmējumu atradu, meklējot informāciju par mocarellas sieru. Tātad turpinām februārī runāt par sieriem un to pagatavošanas iespējām. Šoreiz kā jau noprotat, ēdienkartē mocarella. Tiesa, dzirdētas atziņas, ka šim produktam ar sieru tradicionālajā izpratnē maz kopēja – tam nav ne caurumu, ne jūtamas miziņas, un arī garša tikai nosacīti atgādina sieru. Pat izkausētā veidā tas nestaipās gluži tā, kā varētu gaidīt. Vēstures avoti vēsta, ka pirmsākumos, vairāk nekā četrus gadsimtus pirms Kristus, mocarellu gatavoja tikai un vienīgi no bifeļu piena. Un bija svarīgi , kādu zāli bifeļi ēduši, kādā mēness fāzē slaukts piens un pat tas, kādu dziesmu gani bifeļiem dziedājuši. Te nu prātā nāk reklāmai par maigi pamodinātām govīm naktī, lai iegūtu augstvērtīgāko nakts pienu.

Tā kā tagad bifeļu skaits gājis mazumā, bet mocarellas baudītāju skaits pieaudzis, ražotāji izmanto govs pienu, lai gan īstie siera pazinēji un cienītāji varot iegādāties arī īsto mocarellu, kas gatavots no bifeļmātes piena un ko siera meistari veidojuši ar rokām un glabājuši sālsūdenī. Šāds siers atšķiras ne tikai garšas, bet arī cenas ziņā.

Kā mocarellu varam izmantot ikdienā? Iespējas plašas, var griezt šķēlēs, gabaliņos, var rīvēt, cept un kausēt, lai gan tik staipīgs kā tradicionālais siers šis nebūs. Šobrīd viszināmākais un izplatītākais šī siera pielietošanas veids ir mocarellas salāti ar tomātiem un baziliku – baltās siera šķēlītes pārmaiņus ar sarkanajām tomātu šķēlītēm un zaļajām bazilika lapiņām. Gan skaisti, gan garšīgi un galvenais – ātri un vienkārši.

Jāatceras viena nianse, proti, mocarellu ieteicams izņemt no ledus­skapja vismaz stundu pirms ēšanas vai ēdiena gatavošanas, lai būtu jūtama īstā garša un aromāts. Šo sieru ilgāku laiku var uzglabāt arī sasaldētu. Mocarella labi garšo ar dažādiem salātiem, marinētiem dārzeņiem, to pievieno omletēm un sacepumiem, liek uz picas un pilda lielajos makaronos. Lūk, dažas receptes ar mocarellas sieru.

Ātrā, gardā uzkoda. Ņemam mocarellas sieru, sagriežam nelielos kubiņos un ar rokām izveidojam bumbiņas. Sasmalcinām grauzdētus ciedru riekstus un baziliku, veidojot jauktu maisījumu. Katru mocarellas bumbiņu pārkaisām ar pipariem un apviļājam šajā maisījumā. Katru bumbiņu ietinam plānā auksti kūpināta šķiņķa šķēlītē, galus aizlokām, veidojot tādu kā tītenīti. Liekam tos karstā eļļā, vispirms ar locījuma pusi uz leju. Apcepam no visām pusēm un pasniedzam ar svaigiem lapu salātiem. Šos tītenīšus var jau sagatavot dienu iepriekš, lai svētku dienā atliktu tos tikai apcept. Sagatavotos tīstokļus ieliek bļodā, pārsedz ar pārtikas plēvi, lai garšas labāk savelkas.

Siltie salāti. Ņemam 250 gramus mocarellas sieru, garšaugus (baziliks, pētersīļi), divus gatavus avokado, 400 gramus nelielu tomātiņu, olīveļļu, balzametiķi, pāris daiviņas ķiploka, garšvielas. Vispirms apcepam tomātus. Uzkarsējam cepeškrāsni līdz 200 grādiem, tomātus pārgriežam uz pusēm. Pannā ieklājam cepamo papīru, uz tā liekam tomātu pusītes, ko pārkaisām ar sāli, pipariem un sakapātiem ķiplokiem un apslakām ar olīveļļu. Ieliekam krāsnī uz kādām piecām minūtēm.

Tad pagatavojam mērcīti no balzametiķa, olīveļļas, vienas tējkarotes kaltētas raudenes, sāls un pipariem. Mocarellas sieru sadalām nelielos gabaliņos. Padziļā traukā ieliekam izceptos tomātus, pievienojam mocarellas siera gabaliņus, sakapātus zaļumus un visu samaisām. Nomizojam avokado un sagriežam četrās daļās. Uz liela šķīvja liekam avokado, siltos salātus un visu pārlejam ar pagatavoto mērci.

Vēl dažas idejas mocarellas izmantošanai. Mocarellu kopā ar tomātu šķēlītēm liek uz grauzdētas maizītes, apslaka ar balzāma etiķi, pārkaisa ar sāli un svaigi maltiem melnajiem pipariem.

Mazās mocarellas bumbiņas pārmaiņus ar melnajām olīvām un mazajiem tomātiņiem uzdur uz kokteiļu irbulīšiem un pasniedz kā vieglu uzkodu.

Mazās siera bumbiņas, mazos tomātiņus un saplūkātas salātu lapiņas samaisa ar eļļas un etiķa mērci un pārkaisa ar ceptiem ķiplokiem.

Un šādas versijas katrs var izdomāt arī pats. Atgādinu, ka gaidu arī jūsu receptes, kā pagatavot sieru salātos, uzkodās, siltajos ēdienos vai desertā. Recepšu sūtītāji saņems balvas no „Santa Maria”. Jau iepriekš pateicos!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Cēsu svētki - atskats

12:31
23.07.2024
57

Gājienā lepni par sevi un Cēsīm Trijās dienās pilsēta nenogura. Savu ceļu tuvāk zvaigznēm, lai cik augstu kuram tās būtu, ja vien vēlējās, ieraudzīja Cēsu 818. dzimšanas dienas svinību katrs dalībnieks. No vēstures līdz šodienai, no nopietnībai līdz nebēdnīgai jautrībai un spēku pārbaudei sportiskās sacensībās. Un, protams, satikšanās prieks ik uz soļa senajās un aizvien […]

Mērķis zināms – Zaļais kurss

10:58
23.07.2024
30

Festivālā “Rodam Raunā”, kura tēma šovasar bija “Pļava. Ko sēsi, to pļausi”, kā ik gadu notika arī uzņēmēju diskusija. Šoreiz par ikvienam aktuālo Eiropas zaļo kursu. Tajā piedalījās Raunas SIA “Firma “Pasāža”” valdes priekšsēdētāja Dace Neiberga, Zemkopības ministrijas Lauksai­mnie­cības departamenta Lauksai­mniecības ilgtspējīgas attīstības nodaļas vadītāja Kristīne Sirmā, Latvijas Lauku konsultāciju centra Cēsu nodaļas vadītāja Dace […]

Sniega kupenas vasarā. Hortenzijas

00:00
23.07.2024
37

Iebraucot Stalbes pagasta “Ozolkalnos”, pie norādes zīmes zied hortenzijas. “Man patīk visas puķes,” saka Baiba Svīķe un uzreiz atklāj, ka daudziem šķiet, hortenzijas ir vecu māju puķe, bet tā nav, mūsdienās tā ir tik moderna un dažāda. “Ziedi kupli, to krāsa mainās, cēla, liels krūms ar vieglumu,” tā Baiba raksturo hortenziju un uzsver: “Ja tās […]

Mazajam liepēnietim Kārlim īpaša uzmanība

00:00
22.07.2024
51

Vidzemes slimnīcā sagaidīts šī gada 400. bērniņš – puisītis Kārlis, kurš piedzimis liepēniešu ģimenei, informēja Vidzemes slimnīcā. Pasauli satikt Kārlis ieradās 10. jūlijā plkst. 11:52, mazulis dzimšanas brīdī svēra 3020 g un bija 51 cm garš. Tā kā arī abiem vecākiem – Kristiānai un Kristiānam – vārds sākas ar K, arī jaundzimušajam dots vārds, kas […]

Dienestu posteņiem būs ērtākas telpas

00:00
21.07.2024
46

Lai uzlabotu ēkas energoefektivitāti, aktīvi noris būvdarbi pašvaldības ēkā Brāļu Kaudzīšu ielā 9, Jaunpiebalgā. Ēkā atrodas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Jaunpiebalgas postenis. Darbi jau no pirmajām dienām pavasara beigās sokas raiti, vērtē Jaunpiebalgas apvienības pārvaldes vadītāja Dace Bišere-Valdemiere. Ja atklājas kādas problēmas, tām ātri rod risinājumu: “Bet jāteic, […]

Sirsnīgi un priecīgi nosvin Cēsu pansionāta jubileju

00:00
20.07.2024
77

Ar dziesmām, dejām, pansionāta jeb namiņa, kā iestādi dēvē darbinieki un iemītnieki, atmiņu stāstiem, svētku torti, daudziem sveicieniem, laba vēlējumiem, atzinības rakstiem un pateicībām aizvadīta Cēsu pilsētas pansionāta 30. jubileja. Svinot dienu, kad pirms 30 gadiem pašvaldības pansionāts pārcēlās no Glūdas kalna uz Cīrulīšiem, kopā ar iestādē dzīvojošajiem bija esošie un bijušie darbinieki, kādreizējie lēmumu […]

Tautas balss

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
16
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
13
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Skujenes pazīšanās zīme - neasfaltēti ceļi

10:54
23.07.2024
12
Autobraucēja raksta:

“Mūsu pagastu, Skujeni, viegli atrast. Šeit nekādas ceļazīmes nav vajadzīgas. Ja sākas neasfaltēts ceļš (Krustakrogs- Skujene), dodieties tik tālāk un būsit Skujenē. Ceļmalās, kur krūmi, samaziniet ātrumu, aiz tiem sekos līkums. Mierīgi braucot, nepārsniedzot ātrumu, nokļūsiet uz asfaltētiem ceļiem un droši varēsiet turpināt ceļu – Skujene beigusies!” ar ironiju saka autobraucēja ar stāžu.

Laiks pļaut zeltslotiņas

10:54
23.07.2024
10
1
Lasītāja G. raksta:

“Gar ceļu no pašām Cēsīm, caur Dukuriem un pamazām līdz Valmierai izplatās invazīvās Kanādas zeltslotiņas. Tagad tās sāk ziedēt, drīz izplatīs pūkainas sēklas, kas nākamgad jau veidos biežākas audzes. Cēsu novada pašvaldība un Latvijas Valsts ceļi ir informēti par situāciju, bet pagaidām invazīvos augus nepļauj, taču gar ceļu ir arī Eiropa nozīmes aizsargājamie biotopi,” uzsver […]

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
31
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Sludinājumi