Tieši šādu apzīmējumu atradu, meklējot informāciju par mocarellas sieru. Tātad turpinām februārī runāt par sieriem un to pagatavošanas iespējām. Šoreiz kā jau noprotat, ēdienkartē mocarella. Tiesa, dzirdētas atziņas, ka šim produktam ar sieru tradicionālajā izpratnē maz kopēja – tam nav ne caurumu, ne jūtamas miziņas, un arī garša tikai nosacīti atgādina sieru. Pat izkausētā veidā tas nestaipās gluži tā, kā varētu gaidīt. Vēstures avoti vēsta, ka pirmsākumos, vairāk nekā četrus gadsimtus pirms Kristus, mocarellu gatavoja tikai un vienīgi no bifeļu piena. Un bija svarīgi , kādu zāli bifeļi ēduši, kādā mēness fāzē slaukts piens un pat tas, kādu dziesmu gani bifeļiem dziedājuši. Te nu prātā nāk reklāmai par maigi pamodinātām govīm naktī, lai iegūtu augstvērtīgāko nakts pienu.
Tā kā tagad bifeļu skaits gājis mazumā, bet mocarellas baudītāju skaits pieaudzis, ražotāji izmanto govs pienu, lai gan īstie siera pazinēji un cienītāji varot iegādāties arī īsto mocarellu, kas gatavots no bifeļmātes piena un ko siera meistari veidojuši ar rokām un glabājuši sālsūdenī. Šāds siers atšķiras ne tikai garšas, bet arī cenas ziņā.
Kā mocarellu varam izmantot ikdienā? Iespējas plašas, var griezt šķēlēs, gabaliņos, var rīvēt, cept un kausēt, lai gan tik staipīgs kā tradicionālais siers šis nebūs. Šobrīd viszināmākais un izplatītākais šī siera pielietošanas veids ir mocarellas salāti ar tomātiem un baziliku – baltās siera šķēlītes pārmaiņus ar sarkanajām tomātu šķēlītēm un zaļajām bazilika lapiņām. Gan skaisti, gan garšīgi un galvenais – ātri un vienkārši.
Jāatceras viena nianse, proti, mocarellu ieteicams izņemt no ledusskapja vismaz stundu pirms ēšanas vai ēdiena gatavošanas, lai būtu jūtama īstā garša un aromāts. Šo sieru ilgāku laiku var uzglabāt arī sasaldētu. Mocarella labi garšo ar dažādiem salātiem, marinētiem dārzeņiem, to pievieno omletēm un sacepumiem, liek uz picas un pilda lielajos makaronos. Lūk, dažas receptes ar mocarellas sieru.
Ātrā, gardā uzkoda. Ņemam mocarellas sieru, sagriežam nelielos kubiņos un ar rokām izveidojam bumbiņas. Sasmalcinām grauzdētus ciedru riekstus un baziliku, veidojot jauktu maisījumu. Katru mocarellas bumbiņu pārkaisām ar pipariem un apviļājam šajā maisījumā. Katru bumbiņu ietinam plānā auksti kūpināta šķiņķa šķēlītē, galus aizlokām, veidojot tādu kā tītenīti. Liekam tos karstā eļļā, vispirms ar locījuma pusi uz leju. Apcepam no visām pusēm un pasniedzam ar svaigiem lapu salātiem. Šos tītenīšus var jau sagatavot dienu iepriekš, lai svētku dienā atliktu tos tikai apcept. Sagatavotos tīstokļus ieliek bļodā, pārsedz ar pārtikas plēvi, lai garšas labāk savelkas.
Siltie salāti. Ņemam 250 gramus mocarellas sieru, garšaugus (baziliks, pētersīļi), divus gatavus avokado, 400 gramus nelielu tomātiņu, olīveļļu, balzametiķi, pāris daiviņas ķiploka, garšvielas. Vispirms apcepam tomātus. Uzkarsējam cepeškrāsni līdz 200 grādiem, tomātus pārgriežam uz pusēm. Pannā ieklājam cepamo papīru, uz tā liekam tomātu pusītes, ko pārkaisām ar sāli, pipariem un sakapātiem ķiplokiem un apslakām ar olīveļļu. Ieliekam krāsnī uz kādām piecām minūtēm.
Tad pagatavojam mērcīti no balzametiķa, olīveļļas, vienas tējkarotes kaltētas raudenes, sāls un pipariem. Mocarellas sieru sadalām nelielos gabaliņos. Padziļā traukā ieliekam izceptos tomātus, pievienojam mocarellas siera gabaliņus, sakapātus zaļumus un visu samaisām. Nomizojam avokado un sagriežam četrās daļās. Uz liela šķīvja liekam avokado, siltos salātus un visu pārlejam ar pagatavoto mērci.
Vēl dažas idejas mocarellas izmantošanai. Mocarellu kopā ar tomātu šķēlītēm liek uz grauzdētas maizītes, apslaka ar balzāma etiķi, pārkaisa ar sāli un svaigi maltiem melnajiem pipariem.
Mazās mocarellas bumbiņas pārmaiņus ar melnajām olīvām un mazajiem tomātiņiem uzdur uz kokteiļu irbulīšiem un pasniedz kā vieglu uzkodu.
Mazās siera bumbiņas, mazos tomātiņus un saplūkātas salātu lapiņas samaisa ar eļļas un etiķa mērci un pārkaisa ar ceptiem ķiplokiem.
Un šādas versijas katrs var izdomāt arī pats. Atgādinu, ka gaidu arī jūsu receptes, kā pagatavot sieru salātos, uzkodās, siltajos ēdienos vai desertā. Recepšu sūtītāji saņems balvas no „Santa Maria”. Jau iepriekš pateicos!
Komentāri