Piektdiena, 10. janvāris
Vārda dienas: Tatjana, Dorisa

Siers ar raksturu

Druva
00:00
09.02.2007
14

Tieši šādu apzīmējumu atradu, meklējot informāciju par mocarellas sieru. Tātad turpinām februārī runāt par sieriem un to pagatavošanas iespējām. Šoreiz kā jau noprotat, ēdienkartē mocarella. Tiesa, dzirdētas atziņas, ka šim produktam ar sieru tradicionālajā izpratnē maz kopēja – tam nav ne caurumu, ne jūtamas miziņas, un arī garša tikai nosacīti atgādina sieru. Pat izkausētā veidā tas nestaipās gluži tā, kā varētu gaidīt. Vēstures avoti vēsta, ka pirmsākumos, vairāk nekā četrus gadsimtus pirms Kristus, mocarellu gatavoja tikai un vienīgi no bifeļu piena. Un bija svarīgi , kādu zāli bifeļi ēduši, kādā mēness fāzē slaukts piens un pat tas, kādu dziesmu gani bifeļiem dziedājuši. Te nu prātā nāk reklāmai par maigi pamodinātām govīm naktī, lai iegūtu augstvērtīgāko nakts pienu.

Tā kā tagad bifeļu skaits gājis mazumā, bet mocarellas baudītāju skaits pieaudzis, ražotāji izmanto govs pienu, lai gan īstie siera pazinēji un cienītāji varot iegādāties arī īsto mocarellu, kas gatavots no bifeļmātes piena un ko siera meistari veidojuši ar rokām un glabājuši sālsūdenī. Šāds siers atšķiras ne tikai garšas, bet arī cenas ziņā.

Kā mocarellu varam izmantot ikdienā? Iespējas plašas, var griezt šķēlēs, gabaliņos, var rīvēt, cept un kausēt, lai gan tik staipīgs kā tradicionālais siers šis nebūs. Šobrīd viszināmākais un izplatītākais šī siera pielietošanas veids ir mocarellas salāti ar tomātiem un baziliku – baltās siera šķēlītes pārmaiņus ar sarkanajām tomātu šķēlītēm un zaļajām bazilika lapiņām. Gan skaisti, gan garšīgi un galvenais – ātri un vienkārši.

Jāatceras viena nianse, proti, mocarellu ieteicams izņemt no ledus­skapja vismaz stundu pirms ēšanas vai ēdiena gatavošanas, lai būtu jūtama īstā garša un aromāts. Šo sieru ilgāku laiku var uzglabāt arī sasaldētu. Mocarella labi garšo ar dažādiem salātiem, marinētiem dārzeņiem, to pievieno omletēm un sacepumiem, liek uz picas un pilda lielajos makaronos. Lūk, dažas receptes ar mocarellas sieru.

Ātrā, gardā uzkoda. Ņemam mocarellas sieru, sagriežam nelielos kubiņos un ar rokām izveidojam bumbiņas. Sasmalcinām grauzdētus ciedru riekstus un baziliku, veidojot jauktu maisījumu. Katru mocarellas bumbiņu pārkaisām ar pipariem un apviļājam šajā maisījumā. Katru bumbiņu ietinam plānā auksti kūpināta šķiņķa šķēlītē, galus aizlokām, veidojot tādu kā tītenīti. Liekam tos karstā eļļā, vispirms ar locījuma pusi uz leju. Apcepam no visām pusēm un pasniedzam ar svaigiem lapu salātiem. Šos tītenīšus var jau sagatavot dienu iepriekš, lai svētku dienā atliktu tos tikai apcept. Sagatavotos tīstokļus ieliek bļodā, pārsedz ar pārtikas plēvi, lai garšas labāk savelkas.

Siltie salāti. Ņemam 250 gramus mocarellas sieru, garšaugus (baziliks, pētersīļi), divus gatavus avokado, 400 gramus nelielu tomātiņu, olīveļļu, balzametiķi, pāris daiviņas ķiploka, garšvielas. Vispirms apcepam tomātus. Uzkarsējam cepeškrāsni līdz 200 grādiem, tomātus pārgriežam uz pusēm. Pannā ieklājam cepamo papīru, uz tā liekam tomātu pusītes, ko pārkaisām ar sāli, pipariem un sakapātiem ķiplokiem un apslakām ar olīveļļu. Ieliekam krāsnī uz kādām piecām minūtēm.

Tad pagatavojam mērcīti no balzametiķa, olīveļļas, vienas tējkarotes kaltētas raudenes, sāls un pipariem. Mocarellas sieru sadalām nelielos gabaliņos. Padziļā traukā ieliekam izceptos tomātus, pievienojam mocarellas siera gabaliņus, sakapātus zaļumus un visu samaisām. Nomizojam avokado un sagriežam četrās daļās. Uz liela šķīvja liekam avokado, siltos salātus un visu pārlejam ar pagatavoto mērci.

Vēl dažas idejas mocarellas izmantošanai. Mocarellu kopā ar tomātu šķēlītēm liek uz grauzdētas maizītes, apslaka ar balzāma etiķi, pārkaisa ar sāli un svaigi maltiem melnajiem pipariem.

Mazās mocarellas bumbiņas pārmaiņus ar melnajām olīvām un mazajiem tomātiņiem uzdur uz kokteiļu irbulīšiem un pasniedz kā vieglu uzkodu.

Mazās siera bumbiņas, mazos tomātiņus un saplūkātas salātu lapiņas samaisa ar eļļas un etiķa mērci un pārkaisa ar ceptiem ķiplokiem.

Un šādas versijas katrs var izdomāt arī pats. Atgādinu, ka gaidu arī jūsu receptes, kā pagatavot sieru salātos, uzkodās, siltajos ēdienos vai desertā. Recepšu sūtītāji saņems balvas no „Santa Maria”. Jau iepriekš pateicos!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Desmit gadi pilni brīnumiem

00:00
10.01.2025
45

Sabiedriskā labuma organizācija “Brīnummāja” Cēsu Izstāžu namā svinēja jubilejas pasākumu “Mums jau viens desmits”, sakot paldies ikkatram, kurš palīdzējis – uzņēmējiem, sadarbības partneriem no valsts un pašvaldības iestādēm, nevalstiskā sektora, ziedotājiem, brīvprātīgajiem un speciālistiem. “Brīnummājas” vadītāja Liena Graudule sacīja: “Jūs katrs esat daļa no brīnuma – daļa no bērna smaida par izdošanos, daļa no vecāku […]

Kosmosa izziņas centrs - ieguldījums STEM priekšmetu apgūšanā

00:00
09.01.2025
38
2

Kosmosa izziņas centrā Cēsīs notika Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas izbraukuma sēde. Apakškomisijas sekretārs Atis Švinka pēc iepazīšanās ar centru atzina, ka te radīta lieliska iespēja gan atraisīt bērnu un jaunieši interesi par kosmosa pētniecības pamatiem un ar to saistītos STEM mācību virzienus, gan sniegt atbalstu skolotājiem. “Kosmosa industrija ir viena no […]

Sniegots pārbaudījums ielu un ietvju uzturētājiem

00:00
08.01.2025
133

Aizvadītās nedēļas nogale ar noturīgu salu un biežu snigšanu bija pirmais nopietnais pārbaudījums brauktuvju un ietvju uzturētājiem Cēsīs un Vaives pagasta Rīdzenē. Kā jau esam informējuši, saskaņā ar noslēgto līgumu kopš 1. decembra abās apdzīvotajās vietās par ielu, ietvju, kā arī sabiedriskā transporta pieturu, kāpņu tīrību gādā SIA “Kom-Auto”. “Kom-Auto” direktors Māris Lasmanis atzīst, ka […]

Raiskuma pagasts. Ko var izlemt pašvaldības un kas paliek valsts ziņā

00:00
07.01.2025
96

Vai daba jāsargā uz meža īpašnieku rēķina; ir jāsaremontē ceļš, lai nebojātu alejas ozolus; kā nodrošināt, lai, izkāpjot no autobusa lielceļa malā, cilvēks justos droši? Šos un vēl citus jautājumus Raiskuma pagasta un citi Cēsu novada Pārgaujas apvienības teritorijā dzīvojošie pirms Ziemassvētkiem uzdeva novada domes priekšsēdētājam Jānim Rozenbergam, viņa vietniecei Inesei Suijai-Markovai un izpilddirektorei Līgai […]

Vēsture dzīvo, kamēr to atceramies

00:00
06.01.2025
57

Vidzemes šosejas 79.kilometrā ceļmalas uzkalniņā granīta piemineklis atgādina par pirmo latviešu karaspēka bruņoto sadursmi ar Padomju Krievijas Sarkano armiju.  1918.gada 24.decembrī kapteiņa Artūra Jansona izlūku komanda ar smagā ložmetēja uguni aizkavēja Sarkanās ar­mijas izlūku virzīšanos no Cēsīm uz Ieriķiem. Kaujas simtgadē pēc Strēlnieku apvienības  Cēsu nodaļas aktīvistu Māra Niklasa un Ēvalda Krie­viņa ierosmes, piesaistot ziedojumus […]

Gadu sāk ar labu darbu – asins ziedošanu

00:00
05.01.2025
71

Gada pirmajā darba dienā donori bija gaidīti Cēsu 2. pamatskolas aktu zālē, kur Latvijas Sarkanā Krusta (LSK) Vidzemes komitejas Cēsu birojs organizēja tradicionālo Donoru dienu. Asinis ziedot vēlējās 61, to darīt varēja 56. No tiem pirmo reizi par donoru kļuva četri cilvēki. Lai pēc garajām svētku brīvdienām palīdzētu atjaunot asins krājumus, bija un joprojām ir […]

Tautas balss

Cik pieliek, tik atņem

16:03
10.01.2025
9
R. raksta:

“Valdība stāsta, kas šogad būs labāk, ka vairāk naudas paliks maciņā. Bet, ja paskatās otru pusi, to, cik nāksies izdot, skaidri saprotams, ka viss būs dārgāks. Degvielai nodoklis klāt, tas jau vien visu sadārdzinās, jo mūsdienās nekas nav iespējams bez pārvadājumiem. Kopumā jau nevar teikt, ka slikti dzīvojam, ja paskatāmies uz pirmssvētku rindām veikalos, tikai […]

Gribas zināt, vai palīdzēts

16:03
10.01.2025
5
L. raksta:

“Priecājos, ka akcijā “Dod pieci” savāca tik lielu ziedojumu summu un varēs palīdzēt daudziem slimniekiem. Taču gribētos, lai, atskaitoties, kā izlietots saziedotais, ne tikai pasaka, kam tas iedots, bet arī to, vai cilvēku dotais patiesi sniedzis palīdzību un vai slimnieku veselība uzlabojusies,” priekšlikumu izteica L.

Zaķu ielas zīmes jeb mātes sapnis

11:02
03.01.2025
74
22
Cēsinieks E.L. raksta:

Kad es, radis drukāt notis, senam draugam palūdzu palīdzību pārslēgties burtrakstīšanai, viņš izteica aizdomas, ka ķeršos pie memuāru sacerēšanas. Tad mani ķēra apgaismība. Memu­ārus mudina rakstīt pēdējā cerība. Varbūt nākotnē kāds gribēs uzzināt, kā izskatījās pasaule pirms viņa dzimšanas , paņems vērtīgo un atmetīs kaitīgo. Bija viegli uzrakstīt virsrakstu, grūtības radās uzreiz pēc tam. Skaidrs, […]

Novērtē zemessargu spēku

09:45
31.12.2024
25
Seniore L. raksta:

“Gribu īpašu paldies teikt zemessargiem, kas visu gadu atbildīgi piedalījās dažādās mācībās, nežēlojot brīvo laiku. Ir tik svarīgi redzēt, ka ir cilvēki, kas apņēmības pilni mācīties, trenēties, lai aizstāvētu savu zemi, tuviniekus un visus citus – bērnus, seniorus. Vēlu, lai ikvienam zemessargam nākamais gads ir bagāts panākumiem, lai ir veselība un dzīvesprieks,” sacīja seniore L.

Gribētu vairāk krāšņuma

09:45
30.12.2024
36
Cēsniece raksta:

“Gribējās jau gan pilsētu svētkos spožāku. Vai nevarēja, piemēram, Pils parkā izveidot kādas gaismas takas, kur pastaigāties, papriecāties un gūt svētku noskaņu. Ne jau katram sev mājās iespējams sagādāt krāšņumu, dažs dzīvo ļoti pieticīgi. Bet Ziemassvētkos gribas kādas īpašas sajūtas. Televīzijā rāda koši izrotātas pilsētas, gribētos, lai kas līdzīgs būtu arī Cēsīs,” atzina cēsniece, kam […]

Sludinājumi