
Mājās smaržo piparkūkas, vēstot, ka tuvojas Ziemassvētki.
“Novembra beigās sākām cept piparkūkas,” stāsta SIA “Cēsu maiznīca” tehnoloģe Ruta Balode un piebilst, ka tagad maizes ceptuve smaržo ne tikai pēc tikko no krāsns izņemtas maizītes, bet arī piparkūkām. Gadu gaitā pieprasījums pēc tām mazumā neiet. Maiznīcas meistari izmanto laika gaitā pārbaudītu recepti un viņu ceptās piparkūkas par garšīgām un kraukšķīgām atzīst gan lieli, gan mazi.
“Piparkūku cepšana ir roku darbs. To brīvākos brīžos dara maizes cepēji, kuriem tas sagādā prieku,” saka Ruta Balode un atklāj, ka piparkūkas ir tādas pašas kā mājās ceptas, tajās ir tikai dabiskas garšvielas un milti. Dienā pircējiem tiek piegādāts ap 20 kilogramu smaržīgo cepumu. Tie ir fasēti 300 gramu, puskilograma un kilograma iesaiņojumā. Piparkūku maisiņā bērni noteikti var meklēt dažādu figūriņu cepumus – zvaigznītes, mēnestiņus, lapiņas, putniņus.
“Darbs patīk, tāpēc arī iznāk tik garšīgas piparkūkas,” “Druvai” atzīst Inga Timofejeva un piebilst, ka ļoti svarīgi, lai piparkūkas būtu plānas, tikai tad tās ir arī kraukšķīgas. Cepējām to nodrošināt nav
grūti, to dara mīklas rullējamā mašīna.
Lai gan šogad piparkūkas ir dārgākas nekā pērn, jo cēlušās izejvielu cenas, to piedāvājums veikalos ir ļoti plašs, “Cēsu maiznīca” nevar apmierināt visus šo Ziemassvētku cepumu kārotājus.
“Piparkūkas pērk līdz Ziemassvētkiem. Sagaidot Jauno gadu, galdā tiek likti citi kārumi,” pārliecināta Ruta Balode un piebilst, ka pirmssvētku laikā palielinājies arī pieprasījums pēc kliņģeriem, auzu cepumiem, prjaņikiem.
Komentāri