Vaives pagasta uzņēmuma SIA “Vidzemes nafta” kafejnīca un viesu nams, kas abi nes nosaukumu “Saules vārti”, ieguvuši uzvarētāju titulu Latvijas tirgotāju asociācijas rīkotajā konkursā “Latvijas labākais tirgotājs 2006”.
“Saules vārtu” vadītāja Jana Vozņesenska pārliecināta, ka kafejnīcas trumpis ir kvalitatīvs ēdiens. Lai cik skaists būtu interjers, lai cik laipni viesmīļi un jauka mūzika, ēdināšanas uzņēmums klientu pievilina un notur ar ēdiena garšu, smaržu un izskatu. Maltītei jābūt gatavotai no svaigiem produktiem, ar izdomu un interesi.
– Vienmēr cenšamies meklēt, ko jaunu piedāvāt apmeklētājiem, saglabājot to, kas jau iecienīts. Jāatzīst, ka Cēsu publika gan ir diezgan konservatīva, tādēļ ar svešiem, mazpazīstamiem ēdieniem esam piesardzīgi. Tas jāņem vērā, jo mūsu apmeklētāju lielākā daļa ir pastāvīgie klienti, – stāsta Jana Vozņesenska, atceroties, ka atsaucību “Saules vārtos” nav radis Rīgā tik iecienītais suši. Tomēr ik pa brīdim ēdienu karti papildina kāds eksotisks ēdiens no Austrumāzijas virtuves. Liela vērība tiek pievērsta arī ēdiena noformējumam. Jau palūkojoties uz viesmīļa atnesto maltīti, apmeklētājam jājūt, ka siekalas saskrien mutē.
Uzņēmuma vadība dod iespēju pavāriem regulāri papildināt savas zināšanas un prasmi gan ēdiena gatavošanā, gan maltītes pasniegšanā. Regulāri “Saules vārtu” pavārus konsultē kolēģe no Rīgas, augstas klases restorāna “Hotel de Rome”.
– Darbiniekiem vajadzīga motivācija, – saka Jana Vozņesenska. – Un to nevar dot tikai alga. Svarīga ir iespēja attīstīties, mācīties. Uzņēmums nekad nav atteicies apmaksāt dalību izglītojošos pasākumos.
Arī citus kafejnīcas darbiniekus sagatavo pašu spēkiem. Ļoti nozīmīga figūra kafejnīcā ir bārmenis. Tieši bārmenis un viesmīlis ir tas, ar ko pirmo sastopas apmeklētājs un kas veido attieksmi pret kafejnīcu.
Viesu apkalpotājam jābūt ne tikai laipnam, bet jāizprot klients, vērtē “Saules vārtu” vadītāja. Jāmācās izprast, kādēļ apmeklētājs ieradies. Vai viņš grib tikai paēst, vai pakavēties un papriecāties, vai remdēt skumjas.
Agrāk kafejnīcā bārmeņu- viesmīļu pienākumus pildīja tikai sievietes, tagad vienā maiņā strādā gan puisis, gan meitene. Nevar noliegt, ka vīrietim labāk piedienas jaukt kokteiļus un mērīt glāzēs alkoholiskos dzērienus.
Kafejnīcas gaisotni veido arī interjers un dekorējums. “Saules vārti” par to domā īpaši. Viena viesmīle apguvusi floristikas prasmi. Viņas ziņā ir viesu zāles noformējums, kas mainās atkarībā no gadalaika, svētkiem. Arī ēdienkartē katriem svētkiem ir īpašs, tikai šai reizei raksturīgs piedāvājums.
Kafejnīca klāj arī svinību galdus ne vien savā apmeklētāju zālē, bet arī viesu nama banketa zāle. Svētku galdu klāšanu “Saules vārtu” virtuve piedāvā arī kā izbraukuma pakalpojumu, ja ir tāds pieprasījums.
Viesu veiksmes formula ir tīrība un kārtība, namam ir moteļa statuss, taču ik numurs aprīkots ar visu, ko klients saņems viesnīcā – ir televizors, fēns, ledusskapis, kā arī duša un tualete. Minibāra gan nav, bet tādēļ līdzās ir kafejnīca, kurā var iegādāties nepieciešamo.
Apmeklētāju netrūkst ne ziemā, ne vasarā. Ziemā viesu namu izmanto slēpotāji, kas atbraukuši izslēpoties Cēsu apkaimes slaloma trasēs. Savukārt siltajā gadalaikā moteli izmanto autotūristi.
Latvijas tirgotāju asociācijas rīkotajā konkursā uzņēmums “Vidzemes nafta” piedalās otro reizi. 2005. gadā kafejnīcu un viesu namu “Latvijas labākajam tirgotājam” pieteica, lai pārbaudītu savus spēkus.
– Tā kā ieguvām augstu novērtējumu pagājušajā gadā, nevarējām nepieteikties konkursam. Līmenis taču jānotur, – saka Jana Vozņesenska.
Konkurss “Latvijas labākais tirgotājs” notiek kopš 1995. gada. Latvijas tirgotāju asociācija to rīko kopīgi ar Latvijas pašvaldību savienību. Konkursa mērķis ir popularizēt labākos tirdzniecības, ēdināšanas un pakalpojumu uzņēmumus, paaugstināt nozarē strādājošo profesionalitāti un iepazīstināt ar tiem plašu sabiedrību. Konkurss notiek divās kārtās: pirmā kārtā nosaka pilsētu un rajona labākos uzņēmumus, kas tālāk piedalās otrajā kārtā valsts mērogā. Konkursā piešķir galveno balvu un uzvarētāja titulu, kā arī laureāta nosaukumu.
Komentāri