Ceturtdiena, 25. jūlijs
Vārda dienas: Jēkabs, Žaklīna

Nebaidīsimies no ūdens veltēm!

Druva
23:00
14.09.2007
7
8lp Veezis1

Ejot uz smalku restorānu, var pārņemt reizē svētku noskaņa un prieks, gan arī bailes no nezināšanas, kā rīkoties ar priekšā noliktajiem instrumentiem un kā apēst tik kāroto gardumu, kas gatavots no ūdens veltēm.

Galda uzvedības etiķete, protams, ir, tomēr nevajadzētu baidīties pavaicāt padomu viesmīlim. Turklāt vienkāršība ir vienmēr noderīga īpašība. Austeres

Svaigas austeres restorānos pasniedz speciālā šķīvī uz sasmalcināta ledus. Līdzās tiek novietots trauciņš ar ūdeni pirkstu noskalošanai, šķīvītis ar citronu un maizi, kā arī piparu dzirnaviņas.

Ja šī jūras velte būs patiesi svaiga, tad mīkstums sarausies mirklī, kad tiks uzpilināta citronu sula. Speciālisti iesaka austeri uzreiz nenorīt, bet ar mēli viegli piespiest to pie aukslējām. Lai baudītu austeres, zinātāji iesaka izmantot vai nu austeru dakšiņu, vai arī nekautrēties un austeri izsūkt no vāka kopā ar visu šķidrumu.

Vēzis

Lai nogaršotu vēzi, būs nepieciešama dakšiņa, nazis un vēžu nazītis. Arī ēdot vēžus, neiztikt bez pirkstu sasmērēšanas, tādēļ noderēs skalojamais trauciņš.

Vēzi ēst nav sarežģīti. Tas ir jāsatver aiz muguras ar kreiso roku, ar labo roku satverot asti, ko vajadzētu grozīt, kamēr čaula salūst un to var atdalīt. Tad kreisajā rokā jāņem vēža kājiņas, bet labajā – vēžu nazītis. Ar nazīti jānolauž kājiņām un spīlēm gali, tad jābauda. Omārs

Omārus restorānā var pasniegt gan veselus ar visu čaulu, gan pārdalītus uz pusēm, kā arī iztīrītus.

Ja omārs pasniegts vesels, tad tā izņemšanai no čaulas noderēs nazis, dakšiņa, omāru knaibles, šķīvis čaulām, kā arī trauciņš pirkstu skalošanai. Vispirms omārs jāsatver ar kreiso roku no mugurpuses un ar labo, pagriežot asti, tā jāatdala. Omāra muguru atliek atlikumu šķīvī, bet asti apakšpusē ar omāru knaiblēm gareniski sagriež. Tad ar knaiblēm šķeļot čaulu, atver spīles un ar dakšiņu no tām izņem mīkstumu.

Kājiņas ar pirkstiem locītavu vietās nolauž un ar knaiblēm pāršķeļ apakšējo daļu. Tad ar dakšiņu to izloba. Kājiņas vēl var arī izsūkt. Forele

Foreli sadala ar zivju dakšiņu, to turot kreisajā rokā un atdalot spuras. Ar zivju nazīti jāiegriež āda zivs mugurpusē no galvas līdz astei un jāatdala gaļa. Tad ar zivju dakšiņu un nazi jānovelk āda. Tālāk jāiegriež zem zivs galvas un zivs astes un jāatdala fileja no vidējās asakas. Būtiski atcerēties no žaunām izņemt vaidziņus – īpašo delikatesi. Kad tas paveikts, zivs jāapgriež otrādi un no tās jāatdala apakšējā āda. Ieteikumi

Ja pie zivs tiek pasniegta dakšiņa un lāpstiņa, tad lāpstiņa jāņem labajā rokā, bet dakšiņa – kreisajā. Dakšiņa paredzēta tam, lai būtu iespējams saturēt gabaliņu, lai ar lāpstiņu varētu izņemt asakas.

Ja pie zivs pasniedz divas dakšiņas, tad ar dakšiņu, kas labajā rokā, atdala asakas, ar otru liek zivi mutē.

Lai ēstu moluskus, nav nepieciešami speciāli galda piederumi un, lai atdalītu gaļu no gliemežnīcas, var izmantot parasto dakšiņu.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Vakar Gulbenes novadā divas automašīnu zādzības

09:39
25.07.2024
35

Aizvadītajā diennaktī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 66 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 14 ceļu satiksmes negadījumi, kur divos gadījumos kopumā cietušas divas personas. Ceļu satiksmes jomā pieņemti 116 administratīvā pārkāpuma lēmumi, tajā skaitā 60 par ātruma pārsniegšanu. NODARĪJUMI PRET ĪPAŠUMU […]

Kas mežā, tas tirgū

00:00
25.07.2024
35

Darba dienās Cēsu tirgū rimta dzīvība. Āra teritorijā dārzeņi, ogas, meža veltes. Pāris tirgotāju piedāvā gailenes. Cena no četriem eiro par litra trauciņu, ir arī mellenes, lācenes par astoņiem eiro. Jānis no Pārgaujas mežiem atvedis gailenes un mellenes. “Iegāju mežā un iznesu trīs spaiņus gaileņu,” pasmej Jānis un uzsver, ka īsts sēņotājs atradīs sēnes arī […]

Dzimtas likteņstāsts grāmatā

06:06
24.07.2024
28

Diena mākslai “Vieta, kur pagātnes satiekas ar šodienu” Zosēnu pagasta Skrāģu krogā veltīta divdesmit pieciem gadiem kopš sestajiem Piebalgas kultūras svētkiem Zosēnos un operas “Baņuta” libreta autora Artura Krūmiņa un komponista Alfrēda Kalniņa 145. dzimšanas dienai. Mākslas dienā tika atvērta arī Ilzes Būmanes grāmata “Piebal­dzēns ar pasaules apvārsni” par Artura Krūmiņa dzimtas likteņstāstu. Gan pats […]

Vai dzima tradīcija? Cēsu jubilejai Svētku koris, kurā ap simts dziedātāju

00:00
24.07.2024
78

Latvietim svētki bez dziedāšanas nav svētki. Kur nu vēl cēsniekiem Cēsu 818.dzimšanas dienā. Bija skaidrs, ka bez koriem neiztikt, bet koris var būt daudz plašāks. Un tika aicināts ikviens, kurš grib dziedāt. Diriģente Marika Slotina-Brante kopā ar instrumentālā ansambļa vadītāju Emīlu Zilbertu izraudzījās pazīstamas dziesmas: tautasdziesmas, dziesmas teātra izrādēm un kino, šlāgerus un citu no […]

Cēsu svētki - atskats

12:31
23.07.2024
115

Gājienā lepni par sevi un Cēsīm Trijās dienās pilsēta nenogura. Savu ceļu tuvāk zvaigznēm, lai cik augstu kuram tās būtu, ja vien vēlējās, ieraudzīja Cēsu 818. dzimšanas dienas svinību katrs dalībnieks. No vēstures līdz šodienai, no nopietnībai līdz nebēdnīgai jautrībai un spēku pārbaudei sportiskās sacensībās. Un, protams, satikšanās prieks ik uz soļa senajās un aizvien […]

Mērķis zināms – Zaļais kurss

10:58
23.07.2024
63

Festivālā “Rodam Raunā”, kura tēma šovasar bija “Pļava. Ko sēsi, to pļausi”, kā ik gadu notika arī uzņēmēju diskusija. Šoreiz par ikvienam aktuālo Eiropas zaļo kursu. Tajā piedalījās Raunas SIA “Firma “Pasāža”” valdes priekšsēdētāja Dace Neiberga, Zemkopības ministrijas Lauksai­mnie­cības departamenta Lauksai­mniecības ilgtspējīgas attīstības nodaļas vadītāja Kristīne Sirmā, Latvijas Lauku konsultāciju centra Cēsu nodaļas vadītāja Dace […]

Tautas balss

Varbūt jāalgo ārzemnieki

11:11
25.07.2024
7
Seniors raksta:

“Kad beidzot būs skaidrība par nodokļiem, tos cels vai ne! Darba grupa strādāja divus gadus, visi taču saņēma darba samaksu, vai tiešām nav nekāda saprotama rezultāta? Ja jau paši netiekam galā, tad lai labāk maksā citu valstu ekspertiem,” bija neapmierināts seniors.

Vajadzīgs veloceliņš uz Ninieri

11:10
25.07.2024
11
Riteņbraucēja raksta:

“No Cēsīm uz Līviem uzbūvēts labs veloceliņš. Tāds ir arī uz Priekuļiem. Taču daudzi cēsnieki vasarā ar divriteņiem brauc uz Niniera ezeru. Arī uz turieni vajadzētu veloceliņu, cilvēki to tiešām bieži izmantotu. Ninierī peldas ne tikai vasarās, daudzi to dara visu gadu. Protams, ziemā jau ar velosipēdu nebrauksi, bet pavasarī var sākt diezgan agri, un […]

Tīrumam apkārt ziedošs žogs

11:09
24.07.2024
17
Anda raksta:

“Zemnieki nav apmierināti un uzskata, ka ir muļķīgi apkārt laukiem atstāt neapstrādātu joslu. Viņiem taisnība, ka tā ir nezāļu audzēšanai. Nesen ceļmalā upes krastā redzēju dzeltenu labības lauku, un ap to visapkārt platā joslā zied puķu spriganes. Tās kā dzīvžogs apņēmis tīrumu. Vai tā ir prātīga saimniekošana! Puķu spriganes jau tā izplatās kā neapturama sērga. […]

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
29
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
16
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Sludinājumi