Otrdiena, 22. aprīlis
Vārda dienas: Armands, Armanda

Medus kā krēms un jaunas idejas

Druva
00:00
29.11.2006
39
4lp Sietinsons

Amatas novada Drabešu zemnieku saimniecība “Kalna Smīdes 1” konkursā “ Sējējs 2006” saņēma atzinību par piedalīšanos.

“Kalna Smīdes 1” konkursā piedalījās grupā “Netradicionālā lauksaimniecība”, kurā uz galveno balvu pretendēja seši dalībnieki – trīs biškopības saimniecības, kā arī zivju, strausu un dzērveņu audzētāji.

“Kalna Smīdes 1” ar biškopību nodarbojas jau vairāk nekā desmit gadus. Saimnieko ar bioloģiskām metodēm, audzējot nektāraugus un griķus, kas dod divus labumus – graudus un ganības bitēm. Līdztekus medum, kas ir galvenais produkcijas veids, pārdod sertificētu amoliņa, facēlijas un griķu sēklu.

Pēdējā gadā saimniecība paplašinājusies. Šobrīd tajā ir vairāk nekā simts bišu saimes, pirms tam ilgāku laiku to skaits bija stabilizējies ap 50 līdz 70.

– Domāju saimju skaitu vēl palielināt, padarot biškopību par pamatnodarbošanos. Līdz šim strādāju algotu darbu, taču turpmāk esmu iecerējis pilnībā strādāt saimniecībā, jo jau pašreizējais apjoms prasa pilnu darba laiku, – tā nākotnes plānus pamato saimnieks Jānis Sietiņsons.

Biškopība ir sezonāla nodarbe, taču, ja saražoto pārdod veikalu tīkliem, ja produkcija jāpiegādā precīzos termiņos un daudzumā, tad pilna darba diena nodrošināta augu gadu.

“Kalna Smīdes 1” medu “Rimi” tirdzniecības tīklā pārdod jau gadus četrus. Klāt nākusi arī sadarbība ar “VP Market”, kura “Maxima” veikalos bioloģiskās produkcijas stendos nopērkams arī Sietiņsonu saimniecībā iegūtais medus.

Pārdot preci tieši tirdzniecības uzņēmumiem saimniecība apguvusi jau sen. 90.gados medus burciņas ar uzlīmi “Kalna Smīdes 1” tika piegādātas desmitiem veikalu dažādos Latvijas nostūros.

Pircējiem piedāvā amoliņa – griķu un meža ziedu medu. To iespējams iegādāties svaigi sviestu un šūnās. Arī šūnu medus tiek fasēts burciņās. Jaunums ir krēmveida medus. To sāka gatavot pērn. Šāda veida saldais produkts Latvijas tirgū ir jaunums, pircēji to nepazīst.

– Daži medus cienītāji labprāt lieto svaigi sviestu, citiem garšo sacukurojies medus, jo to vieglāk uzziest uz maizes, siera. Taču kristalizējušos medu grūti lietot, tas kļūst ļoti ciets. Krēmveida medus konsistence ir kaut kas pa vidu starp svaigu medu un sacukurojušos. Tas līdzīgs pastai. Produktu viegli izmantot, un tas neko nav zaudējis no savām vērtīgajām īpašībām, – jauno produkciju raksturo J.Sietiņsons.

Krēmveida medus tiek iegūts ar īpašu tehnoloģiju. Produktu ielej ierīcē, kas medu maisa saudzējošā režīmā, diennaktī to apmaisa četras reizes, katrā 15 minūtes. Produkta sagatavošana notiek desmit dienās. Maisot tiek izjaukta lielo kristālu struktūra, kas rodas, medum cukurojoties. Kristāli izveidojas sīki, līdz ar to produkts ir vijīgs.

Pagaidām Latvijā šāda tehnoloģija ir maz sastopama, to izmanto tikai lielāki medus fasēšanas uzņēmumi. Zemnieku saimniecībās tas ir jaunums. Iekārta iegādāta, izmantojot Eiropas Savienības struktūrfondu atbalstu. Projekta ietvaros uzlabotas arī medus fasēšanas iespējas un iegādāts viens pārvietojamais vagoniņš stropu glabāšanai. Tagad “ Kalna Smīdēs 1” tādi ir četri.

Medus vākšanas sezonā daļu saimju ved uz ganībām mežā Gaujas Nacionālā parka teritorijā. Tur tiek iegūts meža ziedu medus. Stacionāros stropus tur pie mājas, bites ganās nektāraugu sējumos un kaut ko ienes arī no tuvīnās Amatas upes apkaimes augu bagātības. Arī šī vieta atrodas Gaujas NP. Saimnieki situāciju izmanto kā reklāmu savai produkcijai, uz etiķetēm norādot, ka medus iegūts Gaujas NP teritorijā, kurā saudzē vidi.

– Vides saglabāšana un bioloģiskā saimniekošana vienmēr bijusi mūsu pārliecība. Zaļā domāšana ir mūsu saimniecības idejiskais pamats jau kopš tās dibināšanas 90.gadu sākumā. Uzskatu, ka šeit, Amatas upes ielejā, šis saimniekošanas veids ir pats piemērotākais. Bioloģiskā augkopība un biškopība ne tikai nerada videi papildu slodzi, bet arī atstāj labvēlīgu iespaidu uz dabu,- domā J.Sietiņsons.

“Kalna Smīdes 1” plāno palielināt biškopības nozari, vērtējot, ka dravā jābūt tik saimēm, lai ienākumi nodrošinātu ģimeni. Vienā gadā, protams, to nevar panākt. Nedrīkst samazināt ienesumu, jo par produkcijas piegādi noslēgti līgumi. Neapdraudot medus ievākumu, gadā saimju skaitu var palielināt par 30 procentiem, vērtē biškopis. Tātad, lai nokļūtu līdz nākotnē iecerētajām divsimt, trīssimt saimēm, jāgaida vairāki gadi.

Līdztekus bišu ganāmpulka paplašināšanai iecerēts arī paplašināt medus pirmapstrādes un fasēšanas iespējas. Saimnieki Iveta un Jānis Sietiņsoni apsver iespēju būvēt jaunu ēku, kurā ierīkos gan medus sagatavošanas telpas, gan semināru zāli. “Kalna Smīdes 1” nodarbojas arī ar lauku tūrismu, uzņem apmeklētājus, kuriem stāsta par biškopību, medus īpašībām un izmantošanu, bioloģisko saimniekošanu. Līdz šim to dara ģimenes mājas lielajā viesistabā, taču “nebūtu slikti, ja varētu nodalīt uzņēmējdarbības daļu no personīgās telpas,” saka I.Sietiņsone.

Meklējot un rodot jaunus ceļus biškopības attīstībā, Sietiņsonu ģimene interesējas par bišu produktu izmantošanu ārstniecībā. Šoruden viņi piedalījušies apiterapijas speciālistu un interesentu kongresā Grieķijā.

“Sējējā” saimniecību piedalīties aicinājusi biškopju biedrība. Saimnieki piekrituši, vērtējot, ka gatavošanās konkursam ir stimuls paveikt darbus, kas citkārt tiek atlikti, kā arī iespēja paraudzīties uz paveikto no malas un labāk apzināt savas attīstības iespējas.

– Konkurss bija pamudinājums sākt īstenot idejas, kas ikdienā ir zināmas, bet kuras parasti tiek noliktas malā. Strādājot diendienā, veidojas rutīna. Grūti iziet ārpus šī ritma, – atzīst I.Sietiņsone.

“Kalna Smīdes 1” konkursā piedalās otro reizi. 1998.gadā saimniecība ieguva laureāta nosaukumu. Saņemti daudzi citi apbalvojumi, piemēram, tirgotāju asociācija piešķīrusi medaļu par griķu – amoliņa medus kvalitāti.

– Galvenais nav tituli, bet tie ieguvumi, ko konkurss dod izaugsmei. Tādēļ ieteiktu saimniekiem neslimot ar kautrīgumu un piedalīties šādos un līdzīgos pasākumos, – saka J.Sietiņsons.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Pie Cēsu klīnikas sākta stāvlaukuma pārbūve

00:00
22.04.2025
33

Lai gan pie Cēsu klīnikas ir divi stāvlaukumi – bruģēts Viestura ielā un ar grants segumu Turaidas ielā-, nodrošinot vietas teju 100 automašīnām, arvien biežāk klientu plūsma ir tik liela, ka pietrūkst vietu, kur novietot auto. “Gadiem izjūtam pacientu sāpi par auto stāvvietu trūkumu, jo tiešām nav patīkami, ja atbrauc uz vizīti, bet stāvvietas pie […]

Improvizēti pasniedz “Zelta āķis” balvas

00:00
19.04.2025
26

Teātra diena “Nenopietni par nopietno” Mārsnēnos aizritēja ar humora pieskaņu, iespēju skatītājiem iesaistīties arī mēģinājuma procesā un improvizētas balvas “Zelta āķis”  pasniegšanu. Pasākuma pirmajā daļā “Atvērsim priekškaru!” ikvienu aicināja ieskatīties mēģinājuma norisēs. “Tādējādi radīja nelielu priekšstatu par mēģinājumu procesu, arī skatītājiem ļaujot iejusties kādās lomās,” teic Mārsnēnu amatierteātra režisore Ingrīda Zilgalve. Otrajā daļā “Pacietības mērs” […]

Ar lina sajūtu agrāk un šodien

00:00
18.04.2025
31

Lins, vai tas būtu lina dvielis, galdsega vai galdceliņš, laiku laikos ir bijis katrā latvju mājā, arī Piebalgā. Tādēļ Jaunpiebalgas Kultūras centrā, kas reizē ir Cēsu novada metodiskais centrs tautas lietišķās mākslas studijām, aizvadīts seminārs “Baltie lina audumi Vidzemē agrāk un šodien”. Cēsu novada un kaimiņu novadu tautas lietišķās mākslas kolektīvi ieklausījās etnogrāfes Aijas Jansones […]

Likumpārkāpēju izdoma un policistu profesionālisms

00:00
17.04.2025
69

Esam jau informējuši “Druvas” lasītājus par Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes darba rādītājiem pagājušajā gadā. Kopumā vērojama noziedzības samazināšanās, un, kā uzsvēra Vidzemes reģiona pārvaldes priekšnieks Imants Mitrošenko, dzīvojam drošākajā Latvijas novadā. Taču ir noziedzības tendences, kas rada iedzīvotāju pamatotu satraukumu, jo tieši vai netieši skar daudzus. Šoreiz par policijas darba aktuālajiem virzieniem -narkotiku izplatības […]

Zemkopības ministrs Armands Krauze apmeklē PKS “Straupe”

21:41
16.04.2025
68

Šodien zemkopības ministrs Armands Krauze apmeklēja piensaimnieku kooperatīvo sabiedrību “Straupe”, lai personīgi iepazītos ar uzņēmuma darbu un apliecinātu tā ražoto produktu drošību un atbilstību pārtikas drošības standartiem. Tikšanās laikā tika pārrunāta situācija, kad, ievērojot Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) norādījumus, uz laiku tika apturēta manuālās fasēšanas līnija. Ministrs tika iepazīstināts ar uzņēmuma veiktajiem pārtikas drošības […]

Tautas balss

Vazā aiz deguna

15:10
16.04.2025
18
K. raksta:

“Pēc pēdējo dienu Krie­vijas uzbrukumiem Ukrainai nepārprotami redzams, ka ASV prezidents, solot apturēt karu, izvirzījis sev pārāk augstu mērķi. Putins vazā Trampu aiz deguna, ASV kļūst smieklīgas Krievijas un visas pasaules acīs. Te nu tiks parādīts, kurš ir tas stiprais, Krievijas diktators neatkāpsies,” sacīja K. un piebilda, ka tāpēc Eiropai jākļūst divtik stiprai.

Atkal deg pērnā zāle

15:09
16.04.2025
17
38
Lasītāja raksta:

“Atkal jau dedzina kūlu! Kā nav lietus, tā kāds pamanās pielaist uguni pērnajai zālei. Tas nav izturami. Vai tiešām nav iespējams ierobežot šos nejēgas? Sadeg dažādas dzīvas būtnes – kukainīši, vardes un citas. Un var izcelties liels ugunsgrēks. Daudz nevajag, lai vējš dzirksteles aiznestu uz tālāku vietu, piemēram, šķūni, māju,” sašutusi pastāstīja lasītāja, bet nevēlējās […]

Vienmēr zied puķes

15:09
15.04.2025
15
Anna raksta:

“Priecājos par Cēsu skaistajiem puķpodiem. “Kliģenu” saimniecība prot uzpost pilsētu un noturēt to skaistu līdz ziemas salam. Puķes regulāri aprauga, apkopj, ziedi vienmēr grezni. Cik labi, ka par pilsētvidi rūpējas vietējais uzņēmums,” viedoklī dalījās Anna.

Kur koks, kur plastmasa

08:05
12.04.2025
20
Lasītāja K. raksta:

“Cēsīs, Rožu lakumā, uzcelta mājiņa, kurā runās par vides problēmām. Bet namiņam izmantota arī plastmasa. Vai tas pareizi, ka vieta, kur runā par vidi, nav pilnībā būvēt no dabīgajiem materiāliem,” pārdomās dalījās lasītāja K.

Priecē dejotāji

09:20
07.04.2025
22
Lasītāja J. raksta:

“Ar prieku skatījos aizraujošo deju ansambļa “Raitais solis” jubilejas koncertu!  Tas bija izcils, gan mākslinieciski izstrādāts, gan emocionāli saistošs. Cik burvīgi, ka dejošanas tradīcija Cēsīs gadu desmitos uzturēta tik augstu,” pauda lasītāja J.

Sludinājumi