Svētdiena, 14. decembris
Vārda dienas: Auseklis, Gaisma

Lieldienu ēdieni

Anna Kola
00:00
01.04.2024
434
Edieni3

Signes spinātu pankūciņu kārtojums.

Senākos laikos, Lieldienas svinot, latviešu lauku sētā neatņemama maltītes daļa bijuši arī vārīti zirņi, ne tikai olas. Zirņi sniedzot turību, bagātību, vēsta ticējums. Pārlūkojot Dainu skapī sakrātās tautasdziesmas, uzzinām, ka Lieldienām darīts arī alus, cepti rauši un pīrāgi, bet visvairāk pieminētas “baltas oliņas”, vairāk gan kā pateicība šūpuļu kārējam un šūpotājam.

Pavasarī jau apcirkņi bija patukši un lielas izvēlas ēdienu gatavošanā droši vien nebija. Literatūrā atrodams, ka gatavota taukotne – ūdenī vārītas grūbas vai putraimi, pieliekot saceptu speķi vai taukus un kartupeļus. Pieminētas arī zirņu pikas.

Pēdējos gadu desmitos Lieldienu galdā ienākusi pasha, no biezpiena gatavots deserts. Lasāms, ka tas bijis pazīstams saldais ēdiens arī 20.gadsimta sākumā. Pasha vēsturiski ir pareizticīgo Lieldienu svinēšanas neatņemama daļa, bet jau sen to gatavo daudzās mājās.

Taču svētku svinēšanā katrā ģimenē ir kas īpašs, arī ēdieni, ko tradicionāli ceļ galdā.

Lienes olu krēms

Edieni2

Liene Margeviča ir skujeniete, sirdī dziļi lepna par savu pagastu un tā skaistumu tik daudzos dažādos aspektos. Jautāta par Mar­geviču ģimenes Lieldienu tradīcijām, Liene gan atzīst, ka lielākoties brīvdienas ģimene izmanto, lai iepazītu kādas citas vietas, arī ārzemes. “Ir četras brīvas dienas, ko vienmēr cenšamies izmantot kādam ārzemju braucienam. Divas reizes Lieldienas pavadījām pie Melnās jūras. Reiz bijām Islandē, un tur olas krāsojām geizerā. Bijām kopā ar turienes latviešiem, viņi mums palīdzēja, sarūpēja visu vajadzīgo. Izmanto­jām sīpolu mizas, virs vārošā geizera turējām katliņu, kur verda ūdens. Tā arī olas skaisti nokrāsojām,” piedzīvojumos dalās Liene. Šajā gadā gan viņa ar ģimeni plāno Lieldienas aizvadīt savā mīļajā pagastā Skujenē – māju omulībā.

“Šī deserta recepte tapa pagājušajā pavasarī tieši uz Lieldienām. Zemnieku saimniecība “Indrāni” rīkoja Lieldienu piknika piedāvājumu, aicinājām pie mums iegādāties pagatavotu ēdienu, ko sev vest uz mājām. Ļoti gribējās ieturēt Lieldienu tematiku, tāpēc arī tāds deserts, protams, saistīts ar olām. Kā gan Lieldienas bez olas galvenajā lomā,” tā par deserta idejas rašanos teic L. Margeviča.

Pagatavošana (4 porc.)
200g piena
2 olas
50 g miltu
100 g cukura
200 g saldā krējuma
Vaniļa
Želatīns
Svaigas vai saldētas ogas, augļi.

Pienu uzvāra, olu, miltus un 50 g cukura sakuļ, pievienojot vaniļu. Tad sakultajai masai pielej verdošu pienu, turpina kult un karsēt, līdz sabiezē. Atdzesē, pārklājot ar pārtikas plēvi, lai virsma neapkalst. Uzputo putukrējumu, samaisa ar atdzisušo olu – miltu masu. Ja vēlas, masu var iebiezināt ar želatīnu (tējk. želatīna un 50g piena).Pasniedz ar svaigām vai saldētām ogām, augļiem.

Signes spinātu pankūciņu kārtojums

“Pie mums, Skujenē, vēl šur tur redzams sniegs un, iespējams, Lieldienās tas gluži kā sniegpulkstenīšu klājiens arvien vēl vietām būs manāms.  Pēc gara, melnbalta perioda visi esam izslāpuši pēc krāsām, tāpēc rotaļājamies, krāsojam olas, svinam jauno dabas veģetācijas sākumu!” tā par burvīgo Lieldienu tuvošanās laiku teic skujeniete Signe Šlos­ber­ga.  “Lieldienās piedāvāju izcept spinātu pankūciņas, kuras var kārtot kā sāļo torti, izmantojot olu kaujās kritušās olas, klāt zaļumus, majonēzi vai krēmsieru, avokado, gurķi, redīsus, sālītas sēnes no pagraba vai mazsālītu zivtiņu, visu,  kas mājās sarūpēts. Esiet radoši un sviniet dzīvi!”

Pagatavošana
100 g mazo spinātu
1 liela ola
krūze piena
krūze auzu pārslu
2 ēdamkarotes eļļas
šķipsniņa sāls un
tējkarote cukura
malti pipari, var pievienot
nedaudz kaltētu ķiploku.

Visas sastāvdaļas sablendē līdz vienmērīgai konsistencei, jāpatur, līdz auzu pārslas uzbriest un masa sabiezinās līdz krējuma konsistencei, ja ir par šķidru, jāpievieno milti vai jāpieblendē auzu pārslas.

Uzkarsē pannu, uzliek (vai uzlej) nedaudz taukvielu, pankūkas cep no abām pusēm uz lēnas uguns.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
18

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
44

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
126

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
46
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Piparkūkas, vaska sveces, egļu smarža un dziesmas

00:00
10.12.2025
137

Skan Ziemassvētku dziesmas, muzicē Aivars Lapšāns. Tā ir sestdiena, kad Cēsu tirgus rosība dzirdama tālu, jo daudzi laiku velta, lai iepirktos. Jau rīta agrumā cēsnieki un iebraucēji no pagastiem ir klāt īpašajā Zie­massvētku tirdziņā. Tirdzi­nie­ki stendos radījuši gaidāmo svētku noskaņu, piedāvā gan saldus, gan ceptus, žāvētus, skābētus un marinētus kārumus, gan kaut ko jauku daiļumam […]

Ceļ pirmo zemas īres maksas daudzdzīvokļu māju Cēsīs

00:00
09.12.2025
360

Iemūrēta laika kapsula un nosvinēti spāru svētki pirmajai zemas īres maksas daudzdzīvokļu mājai Cēsīs, kas ir Lāču ielā 9. Būvdarbus plānots pabeigt pirms termiņa, jau nākamā gada maija beigās. Energoefektīvajā daudzdzīvokļu namā būs pieejami 56 dzīvokļi, kuros ievākties varēs sākt vasaras beigās. Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozen­bergs pirms kapsulas iemūrēšanas uzsvēra, ka šī ir […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
14
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
14
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
34
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
37
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
35
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi