
Jānis Gabrāns
Kad pārnākam mājās pēc ziemas prieku baudīšanas, vislabāk sasildīties ar karstu un garšīgu zupu. Jau pēc dažām karotēm jūtams, kā siltums pārņem ķermeni un dzīve kļūst brīnišķīga. Zupas ir lielisks ātru un vienkāršu vakariņu risinājums. Tās var būt gan vieglas un maigas, gan treknas un sātīgas, viss atkarīgs no gatavotāja vēlmēm un iemaņām.
Šoreiz nedaudz par biezeņzupām un krēmzupām. Pēc konsistences abas ir līdzīgas, vien ar to atšķirību, ka krēmzupām pievieno saldo krējumu vai pienu. Biezeņzupās ieteicams izmantot cieti saturošus dārzeņus, kas zupu padarīs biezāku. Sastāvdaļas krēmzupas pagatavošanai ir ārkārtīgi daudzveidīgas, un to kombinācijas ir neizsmeļamas. Te fantāzijai nav robežu, un katrs var radīt savu iecienītāko krēmzupas vai biezeņzupas recepti.
Zupas garšu interesantāku padarīs garšvielas, piemēram, tomātu biezzupai labi piederēsies baziliks, pētersīlis, ķiploks un sīpols. Savdabīgāku garšu var iegūt, pievienojot “Santa Maria” piedevu picai, kuras sastāvā ir majorāns, raudene un baziliks.
Viens padoms: gatavojot zupu, kam ir gaiša krāsa, vislabāk izmantot baltos piparus, lai izvairītos no melnajām daļiņām gaišajā ēdienā.
Lai padarītu zupu samtainu, to sakuļ viendabīgā masā, izmantojot virtuves kombainu vai blenderi.
Dažas receptes.
Burkānu-ābolu krēmzupa ar kariju. Ņemam divus stingrus ābolus, divus burkānus, litru piena vai saldā krējuma, divas ēdamkarotes eļļas, tējkaroti “Santa Maria”, sāli, piparus.
Ābolus nomizojam un sagriežam, burkānus sagriežam pusaplīšos. Katliņā ielejam pusporciju eļļas un sautējam burkānus un ābolus, līdz tie kļūst mīksti. Pievienojam kariju pēc garšas, tad pielejam saldo krējumu vai pienu un turpinām sautēt burkānus un ābolus, līdz tie gatavi. Sablenderējam, pievienojam atlikušo eļļu, sāli un piparus pēc garšas.
Dārzeņu krēmzupa ar bekonu. Ņemam 250 g tomātu savā sulā , sīpolu, vidēju burkānu, 100 g selerijas saknes, 200 g bekona, 50 g saldā krējuma, sāli, melnos piparus, kaltētu baziliku un timiānu. Katliņā apcepam sagrieztus sīpolus, burkānus, seleriju, pusi bekona un baziliku. Pievienojam tomātus savā sulā un vārām, kamēr dārzeņi gatavi. Pievienojam saldo krējumu, sāli, piparus pēc garšas, šķipsniņu timiāna un visu sablenderējam. Atlikušo bekonu apcep lielā tauku daudzumā. Zupu lejam šķīvī, virsū kārtojam bekonu un zaļumus.
Svarīga nianse ir arī zupas greznojums, kas var gan uzlabot garšu, gan izcelt krāsu. Arī te iespējas visplašākās, var izmantot svaigus garšaugus, sarīvētu vai sadrupinātu sieru, sakapātu cieti vārītu olu, kraukšķīgus speķa gabaliņus, maizes grauzdiņus un daudz ko citu, ko pats atrodat par labu esam. Lai labi garšo!
Komentāri