Sestdiena, 20. decembris
Vārda dienas: Arta, Minjona

Itāliskās nianses virtuvē

Druva
23:00
20.04.2007
15

Pavasaris ir laiks, kad mūsu ēdienkartē arvien vairāk atgriežas zaļumi un dažādi dārzeņi, jo gurķi sāk garšot pēc gurķiem, arī tomātos jau var nojaust tomātu īpašo smaržu. Ir tik garšīgi un vienkārši sataisīt gurķus ar krējumu un notiesāt tos ar svaigu maizi. Bet reizēm jau ir vēlme iebaudīt arī kaut ko nedaudz atšķirīgāku.

Esot Itālijā, nedaudz varēju iepazīties arī ar nacionālo virtuvi, ar tās divām galvenajām sastāvdaļām – pastu jeb makaroniem, kā tos saucam šeit, un picu. Bija interesanti uzzināt par picas tradīcijām, jo īsta pica ir itāļu virtuves lepnums. Ja picu pasniedz pusdienā, tā, visticamāk, ir sildīta mikroviļņu vai elektriskajā krāsnī un nav uzskatāma par īstu. Picas laiks ir vakarā, kad īstajās picērijās kurina malkas krāsnis, jo īsta pica top tikai un vienīgi malkas krāsnī. Klasiskajā picā ir ne vairāk kā trīs sastāvdaļas, no kurām viena ir mocarellas siers. Jau rakstīju, ka, lai pica pilnībā atbilstu visām prasībām, mocarellas siers jāgriež ar rūsējoša tērauda nazi, jo metāls piešķir īpašu garšas niansi, kas nonāk arī picā. Man bija iespēja nobaudīt picu tieši tās dzimtenē – Neapolē. Pasūtīju picu “Diavolo”, kurā bija mocarella, šķiņķis un peperoni. Ko lai saka – bija lieliski, peperoni deva to burvīgo stiprumiņu, pica bija plāna, kā jau tam jābūt klasiskajā picā. Pie picas itāļi piedzerot alu, arī itāļu bija itin gards. Vēsture liecina, ka ideja izrotāt plānu un plakanu plāceni nacionālā karoga krāsās – ar sarkaniem tomātiem, baltu sieru un zaļām zālītēm – radās Neapolē. Pirmā pica ieguva Margaritas vārdu – par godu Itālijas karalienei, un joprojām šī pica tur ir topā.

Viens ir skaidrs – itāliešiem patīk labi paēst un viņi zina, kā to darīt. Pusdienas un vakariņas – tā ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa, kam tiek atvēlētas vairākas stundas. Tad neviens nesteidzas, bet izbauda ēdienu, šo laiku un sabiedrību. Itāļi esot gatavi brīvdienās braukt tālus gabalus, ja zina, ka tur ir labs krodziņš, kur par pieņemamām cenām gatavo garšīgi. Bet gatavot negaršīgi – tas nav itāļu gaumē.

Otra svarīga nacionālās virtuves sastāvdaļa ir pasta. Par tās izcelsmi vēl īstas skaidrības nav, lai gan itāļi ir pārliecināti, ka tieši viņu dzimtenē radies šis ēdiens. Ir arī versija, ka pastas recepte nokļuva Itālijā, pateicoties slavenajam ceļotājam Marko Polo, kurš to atvedis no Ķīnas. Mūsu veikalos nopērkamajiem itāļu makaroniem gan ir maz līdzības ar īstu itāļu pastu. Bet, ja ir vēlme, var to pagatavot arī mājās. Tā kā neesmu to mēģinājis, recepti vēl nedošu, bet derētu pamēģināt. Varu piedāvāt pavisam vienkāršu recepti, kā pagatavot makaronus. Mums šo ēdienu pagatavoja un pasniedza pavārs Džankarlo Sketini, kurš var lepoties ar daudzām medaļām, tostarp augstākā kaluma dažādos starptautiskos konkursos. Viņa specializācija ir tieši itāļu virtuve. Šoreiz meistars negatavoja neko sarežģītu, bet tieši vienkāršībā jau bieži slēpjas burvība. Un to var izdarīt ikviens. Sagriežam daiviņās tomātus, vēlams tādus, kas tiešām jau garšo pēc tomātiem, un liekam tos cepties olīveļļā. Tikmēr uzliekam vārīties makaronus. Kad tomāti izjukuši, klāt pieliekam svaigas bazilika lapiņas un vēl nedaudz pacepam. Nokāšam makaronus, beram klāt tomātiem un bazilikam, samaisām, un ēdiens gatavs! To pasniedz ar rikotas sieru, bet itin labi derēs arī mūsu pašu biezpiens.

Vēl Itālijā pasniedz dažādus sierus, un tur pirmo reizi uzzināju, ka siers itin labi sader ar medu un ābolu ievārījumu. Ar medu viņi ēd pūdētos sierus un iesaku pamēģināt, garšas buķete ir ļoti interesanta un savdabīga. Īpašos cietos sierus viņi pasniedz ar ābolu ievārījumu, arī šis salikums bija kaut kas nebaudīts. Tiesa, nezinu, vai pie mums šādi itāļu sieri nopērkami, iespējams, tādi jāmeklē Rīgā, bet pūdēto sieru ar medu var pamēģināt arī tepat.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Jaunpiebalgā zināšanas un prasmes veicina ziedošanu bērniem ar kustību traucējumiem

00:00
20.12.2025
12

Ar erudīcijas spēli “Apslēptās zināšanas” un dāsni nosolītiem amatnieku un mājražotāju darbiem Jaunpiebalgā savākti 2141 eiro bērnu ar kustību traucējumiem atbalstam. Labdarības pasākums – aizraujošas zinību sacensības un vietējo meistaru darbu izsole – pagasta Kultūras centrā notika otro gadu. Idejas iniciatore Kitija Stauvere ir bērnu un jauniešu interešu centra “Tagad” vadītāja. “Tas bija negaidīti! Tā […]

Sēņu festivāls labi “iesakņojas”

00:00
19.12.2025
49

Jau trešo gadu Cēsīs norisinājās īpašs sēņu un mākslas vienotībai veltīts festivāls, kas šogad ieguvis nosaukumu “Mikokultūra”, ik gadu tā programmai – tāpat kā sēnēm labvēlīgos apstākļos – tikai pieaugot un paplašinoties. Aizvadītajā sestdienā dažādās pilsētas vietās apmeklētāji varēja gūt visnotaļ plaša spektra informāciju par sēnēm – no to audzēšanas pieredzes stāstiem, sēņu kulinārijas brīnumu […]

Cēsīs autobusi sāk kursēt no atjaunotā Stacijas laukuma

00:00
18.12.2025
332

15.decembrī gan kājāmgājēji, gan autobraucēji ievēroja, ka Cēsu Stacijas laukumā vairs nav norobežojošo zīmju, kas liegtu kustību. Tā kā pabeigti galvenie rekonstrukcijas darbi, šodien no plkst. 12 AS “CATA” atsāks reisu izpildi un pasažieru apkalpošanu atjaunotajā teritorijā, izmantojot jaunizveidotās iekāpšanas un izkāpšanas platformas. Galvenais, kas iedzīvotājiem jāievēro, – tagad transporta kustība Stacijas laukumā organizēta pa […]

Straupe – maza toreiz un tagad. Pamanāma un zināma

10:05
17.12.2025
110

Straupe bija mazākā pilsēta Hanzas savienībā pirms gadsimtiem un tāda ir arī mūsdienu tīklojumā “Jaunā Hanza”.  “Vēsturiskā atmiņa veido identitāti. Hanzas savienība ir saistīta ar Straupi. Kaut tas bija ļoti tālā pagātnē, pret šo laiku ir pozitīva attieksme. Straupie­šiem sava vēsture ir svarīga,” saka Lielstraupes pils pārvald­niece Rudīte Vasile un pastāsta, ka ik vasaru Pārgaujas […]

Ne tikai kārtības sargi, bet arī iedvesmas avots cits citam

00:00
17.12.2025
543

Gadskārtējā policistu apbalvošanas pasākumā, kas aizvadītajā nedēļā norisinājās Limbažos, arī šoreiz par īpašākiem darba sasniegumiem vai ievērojamu dienestā aizvadīto laiku godināta virkne Vidzemes kārtībsargu, tostarp arī 18 no Dienvidvidzemes iecirkņa, kura pārziņā ir Cēsu un Madonas novads. Atzīmējot Valsts policijas (VP) 107. gadadienu, teju 60 Vidzemes reģiona pārvaldes (VRP) likumsargu 11. decembrī bija aicināti uz […]

Tradīcija - Ziemassvētku tirdziņi. Ne tikai iepirkšanās

00:00
16.12.2025
78

Decembris ir Ziemassvētku tirdziņu laiks. Laukumos un skvēros, ielās, kultūras namos valda svētku noskaņa, skan dziesmas, smaržo piparkūkas, tiek piedāvāts plašs preču klāsts. Dažviet Ziemassvētku egles iedegšana ar dažādiem priekšnesumiem lieliem un maziem pašsaprotami ir arī tirdziņš. Katrā vietā savas tradīcijas. Bet visur rīkotāji uzsver, ka Ziemassvētku tirdziņu nevar salīdzināt ar citiem, jo tajos valda […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
19
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
36
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
33
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
50
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
49
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi