Svētdiena, 14. decembris
Vārda dienas: Auseklis, Gaisma

Iepazīst Cēsu novada garšas

Iveta Rozentāle
00:00
19.09.2024
312
Tirgus (5)

Meistarklase tirgū. Pirmajā Cēsu novada garšu festivālā varēja ne tikai degustēt dažādas novada garšas, bet te notika arī meistarklases un konkursi. FOTO: Iveta Rozentāle

Pirmajā Cēsu novada garšu festivālā, kas notika Cēsu tirgū, varēja skatīt, degustēt un iegādāties zināmu un arī pavisam jaunu garšu produktus. Bija arī meistarklases un konkursi.

Festivālā rosība kūsāt kūsāja, apmeklētāji atzina, ka tirgus tagad patiesi izskatās un izklausās pēc tirgus. Cēsniece Agita uz tirgu nāk sestdienās, ja ir laiks, pērk mājražotāju ceptu maizi un sietu sieru: “To veikalā negribas iegādāties. Redzu, ka šodien tirdziņš ir plašāks un arī cilvēku vairāk nekā parasti.” Domājot par novada garšu, Agita vērtē, ka Cēsīm ir tāda senatnīguma un mājīguma aura, kurai piestāv tieši mājās gatavots ēdiens. Saiva Drozdovska ar bērniem un draugu ģimeni bija atbrauksi no Bauskas: “Bēgām no lietus, izlēmām atbraukt uz Cēsīm, kad uzzinājām par garšas festivālu, atnācām arī uz tirdziņu. Pati gan ar garšām reti eksperimentēju, mums ģimenē garšo kartupeļi, tos varam vārīt, cept, taisīt frī, arī pankūkās.”

Cēsu tirgus pagaidu valdes locekle Oksana Zariņa -Jarohoviča, stāstot par festivālu, teic: “Vēlamies ieviest šādu tradīciju sezonāli – četras reizes gadā, lai cilvēki uzzinātu gan par lielākiem, gan mazākiem tirgotājiem, viņu produkciju, varētu degustēt, iepazīt jaunas garšas. Tāpat mums svarīgi, ka arī tirgotāji ir ieinteresēti braukt uz šejieni. Tā garšu festivālā ir Ruckas muižas picu cepēji, tas ir viņu pirmais izbraukuma pasākums. Piedalās arī pazīstamais fitoterapeits Artūrs Tereško ar savām tējām.”

Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Priekuļu pētniecības centra zinātnieces meistarklasē “Kartupeļi ar stāstu” piedāvāja iepazīt un nogaršot Cēsu novadā veidotas jaunas, vietējiem apstākļiem piemērotas kartupeļu šķirnes, kā pirmo aicinot degustēt jaunāko  kartupeļu šķirni ‘Rigonda’. Tai dots nosaukums par godu šokolādei, kas ir garda, norādot, ka arī kartupeļi ir garšīgi. ‘Rigonda’ ir agra šķirne, raksturīgi daudzi lielie bumbuļi, tā ir mazmiltaina. Meistarklasē apmeklētāji varēja satikt arī šķirnes autori pētnieci Ilzi Skrabuli.

“Piebalgas kūpinātavas ” produkciju – karsti kūpinātas vistas un dažādus gaļas konservus – tirgū piedāvāja Alma Bērziņa, kas uzņēmumu vada no jūlija. Do­mājot par Cēsu novadam raksturīgo, jo pati ir zemgaliete, A.Bēr­ziņa vērtē, ka te īpaša ir atmosfēra: “Jūtams, ka vietējie atbalsta savējo produkciju, to prieks novērot. Piebalgas skaistā daba un jaukie cilvēki rosina domas par pārcelšanos uz šejieni.”

Ilze Mauriņa no Veselavas pagasta Bērzkroga gatavo un tirgo augu enzīmu koncentrātus, viņa regulāri ir Brāļu tirgū Rīgā un Straupes tirdziņā, tagad gūta pieredze arī Cēsīs. Viņa atzīst: “Rīgā par augu enzīmu koncentrātu zina vairāk, bet arī Cēsīs ir liela interese. Enzīmu koncentrāts “Džīva” ir gatavots no savvaļas un dārza augiem, tos nekarsējot, lai saglabātu visas vērtīgās vielas. Dzēriens ir veselīgs, palīdz gremošanai, sakārto organismu. Koncentrātu var lietot arī ārīgi. Pēc kovida cilvēki visvairāk meklē līdzekli, kas palīdz plaušām, sirdij. Tāpat sliktā holesterīna dēļ cilvēki vēlas uzlabot aknu veselību, kur ļoti labi palīdz mūsu pašu pīlādzis.” I.Mau­riņa enzīmu dzērieniem, ja vajadzīgs, pievieno arī sarkano mušmiri: “Bet tikai sarkano un svaigu, jo citas tik labi nepazīstu. Dzē­rienos pievienoju trīs līdz četrus augus, lai organisms viegli atpazīst un var pilnvērtīgi izmantot.”

Ilga Cābule ar māsu ir mājražotājas, piedāvā daudzveidīgus ievārījumus un citus konservējumus. Visiecienītākie ir fizāļi un to ogu ievārījums: “Fizāļi ir mūsu vizītkarte. Tam ir Latvijai neraksturīgi maiga garša, oga ir salda, tāpēc arī ievārījums ir tāds. Tas lieliski sader ar sieru un biezpienu, kas ir latviešu iecienīti produkti.” Imants Dauksts tirgo medu, cidonijas, sveces, kā arī ogu un medu maisījumus. “Mežro­zītes medū ir ļoti iecienītas. Neesmu dzirdējis, ka Latvijā vēl kāds cits gatavo tādu maisījumu,” pastāsta I.Dauksts un piebilst, ka arī dažādu ziedu medus, kas vākts Cēsu novadā, atšķiras no citos reģionos vāktā. “Te zied citi augi, garšas buķete ir bagātīgāka, medus vēl veselīgāks.”

Aivars Zaķis no zemnieku saimniecības “Ķingas” tirgo mājas krāsnī ceptu maizi. Viņš vērtē, ka nav vienas visvairāk pirktās, katram maizes veidam ir savi cienītāji. A.Zaķis pastāsta, ka pircēji iecienījuši “Zaķos” gatavoto putraimdesu, bet to sāk tirgot līdz ar vēsāka laika iestāšanos.

Ģimenes dārzniecībā “Liel­oga”, Priekuļos, audzē dārzeņus un zaļumus. Saimniece Ruanda Dembovska stāsta: “Pavasaris sākas ar sparģeļiem, tie ir mūsu firmas zīme. Vasaras izskaņā pircēji meklē mūsu arbūzus un melones, četrus gadus audzējot, esam atraduši mūsu visgaršīgākās šķirnes. Novadniekiem ļoti garšo arī Briseles kāposti, kāposti savā sulā.”

Ar “Dabas produktu” piedāvājumu iepazīstināja Sanita Capare. Viņa atzina, ka Cēsu tirgū iecienīts ir grauzdētu sēkliņu maisījums, ķiploku pulveris, grauzdēti sīpoli. No garšvielām pircēji vienmēr prasa apelsīnu piparus, kā arī garšvielu kafijai.

Vita Petrova no Straupes pagasta bioloģiskās saimniecības “Upītes” Cēsu tirgū piektdienās, sestdienās ir jau kopš 2012.gada, piedāvājot produkciju no bioloģiskā piena: “Vispopulārākā ir biezpienmaize ar rozīnēm, no sieriem – siers ar ķimenēm. Rudens vispār ir garšu pārbagātības gadalaiks, ir gan dārza veltes, gan arī gotiņām pieniņš daudz bagātīgāks. Tāpēc arī tirgus ir bagātāks. Mājražotāji izdomā arvien jaunu produktu receptes, ko piedāvāt tirdziņā, tādēļ katrs var piemeklēt savu garšu. Tik jānāk un jādegustē.”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
28

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
54

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
131

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
49
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Piparkūkas, vaska sveces, egļu smarža un dziesmas

00:00
10.12.2025
142

Skan Ziemassvētku dziesmas, muzicē Aivars Lapšāns. Tā ir sestdiena, kad Cēsu tirgus rosība dzirdama tālu, jo daudzi laiku velta, lai iepirktos. Jau rīta agrumā cēsnieki un iebraucēji no pagastiem ir klāt īpašajā Zie­massvētku tirdziņā. Tirdzi­nie­ki stendos radījuši gaidāmo svētku noskaņu, piedāvā gan saldus, gan ceptus, žāvētus, skābētus un marinētus kārumus, gan kaut ko jauku daiļumam […]

Ceļ pirmo zemas īres maksas daudzdzīvokļu māju Cēsīs

00:00
09.12.2025
361

Iemūrēta laika kapsula un nosvinēti spāru svētki pirmajai zemas īres maksas daudzdzīvokļu mājai Cēsīs, kas ir Lāču ielā 9. Būvdarbus plānots pabeigt pirms termiņa, jau nākamā gada maija beigās. Energoefektīvajā daudzdzīvokļu namā būs pieejami 56 dzīvokļi, kuros ievākties varēs sākt vasaras beigās. Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozen­bergs pirms kapsulas iemūrēšanas uzsvēra, ka šī ir […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
15
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
16
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
34
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
37
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
35
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi