Svētdiena, 7. decembris
Vārda dienas: Antonija, Anta, Dzirkstīte

Gada nogales vēdera prieki

Druva
00:00
29.12.2006
14

Gada nogale ir traks izēšanās laiks. Tikko veiksmīgi pārdzīvojuši Ziemassvētku pārēšanos, jau esam gatavi mesties nākamajā – gadu mijas gastronomiskajā priekā.

Jo esam taču pelnījuši atļauties arī kādu vēdera prieku. Ja nu radīsies problēmas, zinām taču ko meklēt, jo televīzijas reklāmas mūs izglītojušas. Ja gāzes vēderā – espumizāns nāks palīgā, bet pēc maltītes pāris tabletes mezym, lai vēders smaguma sajūtu nezin. Un kā jau pieņemts, ar jauno gadu sāksim jaunu, pieticīgāku dzīvi, varbūt pat ar kādu vieglu diētu.

Bet tagad visa uzmanība pievērsta Vecgada maltītei, jo tā ir iespēja pārsteigt savu ģimeni, varbūt arī sevi, pagatavojot ko neparastāku. Protams, var izvēlēties vienkāršāku, tiesa, dārgāku veidu – aiziet svētku vakariņās uz kādu glaunu restorānu. Un pasūtīt uzkodās svaigu bifeļpiena mocarella siera karpačo ar piparmētru vai izturētas Šarolē jaunlopa filejas karpačo ar skūtām zoss aknām. Siltajā – grilētu savvaļas jūrasvilka fileju ar līdaku uzpūteni, gambu un melnajām trifelēm, pasniegtu ar fenheļa žuljēnu un velutē vai arī grilētas tīģergarneles ar olu nūdelēm Taizemes oranžajā karija kokoskrēma mērcē ar bazilika pesto. Desertā iederēsies mango parfait terīne ar jogurta citronu sorbet, karamelizētām mandelēm un mango mērci. Ja liekas, ka maciņš to nepavilks, bankas taču piedāvā kredītus, lai svētkus var padzīvot zaļi.

Labi, nolaidīsimies uz zemes, jo mana pavāra – amatiera prasme tik augstu lidojumu vēl nespēj pacelt. Pareizāk varbūt būtu teikt, neesmu mēģinājis ko tādu pagatavot, jo pieļauju, ka tas sarežģītākais tajā visā ir nosaukums. Šoreiz trīs vienkāršāki ēdieni gadu mijai no manas puses.

Raibie salāti. Nepieciešams mocarella siers, divas cieti vārītas olas, trīs vidēja lieluma tomāti, olīvas, avokado, salātu lapas, nedaudz olīveļļas. Uz šķīvja uzliekam salātu lapas, uz kurām pamīšus liekam virsū visas sastāvdaļas. Olas un tomātus sagriežam daiviņās, mocarella sieru un avokado palielos gabalos, olīvas liekam veselas. Visu nedaudz pārkaisām ar sāli un pipariem, vislabāk lietot sāls un piparu maisījuma dzirnaviņas, un mazliet pārlejam ar olīveļļu. Ļoti laba un viegla uzkoda pirms siltā ēdiena.

Svētku cepetis. Ja svētku dienā nav lustes ilgi stāvēt pie plīts, siltajam var izvēlēties cepeti, jo tas itin labi noderēs arī pēcsvētku brokastīm. Un par svētku cepeti tas nosaukts tāpēc, ka to pagatavo uz svētkiem. Nepieciešams labs cūkgaļas karbonādes gabals un dažādas garšvielas. Ja ir laiks un vēlme, gaļu var iegaršvielot jau no rīta, ja cepšana paredzēta vakarpusē. Bet var arī to darīt pirms pašas cepšanas. Saspaidām dažas ķiploka daiviņas un sajaucam ar sāli, pipariem un maltām ķimenēm. Ierīvējam ar to cepeti, nedaudz iesmērējam arī ar sinepēm, un gaļa gatava cepšanai. Nupat no Mārtiņa Sirmā noskatījos, ka pannā cepeti var likt uz lielos gabalos sagrieztiem sīpoliem, ķiploku daivām, lai cepetis kļūtu vēl gardāks. Sanāca labi. Cepšanai vajadzīga apmēram stunda 180 – 190 grādu temperatūrā.

Šāds cepetis labi saderēs ar krāsnī ceptām kartupeļu pusītēm, kuru pagatavošanu var labi apvienot ar cepeša cepšanu. Nomizojam kartupeļus, pārgriežam gareniski un liekam uz pannas cepeškrāsnī. Kad tie nedaudz apcepušies, pārkaisām ar kartupeļu garšvielu un mazliet sāli. Te vajadzētu tā notrāpīt, lai kartupeļi ir gatavi vienlaicīgi ar cepeti, lai uzreiz var celt galdā. Uz šķīvja, protams, jābūt arī kādiem dārzeņiem, svaigiem vai marinētiem, bet tas pēc katra paša izvēles.

Žāvētu ābolu krēms. Svētku vakariņās nepieciešams arī deserts. Te nu gribas atgādināt vienkāršu patiesību – nevajag gatavot neko sarežģītu, lai gūtu garšīgi. Manuprāt, Vecgada galdam noderēs tāds latvisks saldais ēdiens kā žāvētu ābolu krēms. Nepieciešami vien žāvēti āboli un saldais krējums. Žāvētus ābolus izmērcē, sablenderē un sajauc ar saputotu saldo krējumu. Putukrējumu ieteicams ņemt pusi uz pusi ar ābolu daudzumu. Liekam trauciņos un ceļam galdā.

Un kā jau gada nogalē pieņemts, varam piedzert šampanieti, atceroties, ka pārmērīga alkohola lietošana ir kaitīga veselībai un sēšanās pēc tā lietošanas pie stūres vispār nav pieļaujamā. Lietojot šo dzērienu, atcerieties, ka tas nedrīkst būt silts (līdz 8°C), lai nesabojātu aromātu un garšas buķeti. Lai sasniegtu pareizo dzēriena temperatūru, ieteicams neatvērtu pudeli uz 20 – 30 minūtēm ievietot traukā, kas pildīts ar ledu un ūdeni. Ja tāds nav pieejams, uz trim, četrām stundām var ielikt pudeli ledusskapī (nevis saldētavā) horizontālā stāvoklī. Šampanieša burvība slēpjas arī tā dzīvajos burbulīšos, kas priecē gan mūsu acis gan garšas kārpiņas. Kaut kur lasīju, ka pudelē noslēpušies 49 miljoni burbulīšu. Tāpēc pudeli ieteicams atvērt bez blīkšķa, lai neizlaistu ārā pārāk daudz šo burbulīšu, bet saglabātu tos dzērienā.

Atliek novēlēt garšīgu un bagātīgu gada nogali un visu nākamo gadu!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Atklāj priekšmetu un uzzini tā stāstu

00:00
07.12.2025
8

Cēsu muzejā simtgades izstādē “Cēluma simtā satikšanās. No Vidzemes muižām līdz Cēsu muzejam” apmeklētāji nesteidzas. Te ir daudz interesanta, ko pētīt, uzzināt, iespēja pārliecināties par kādiem zināmiem faktiem, kā arī var  apskatīt vēsturiskus priekšmetus, gūt priekšstatu par Bauņu, Jāņamuižas, Kārļu, Ruckas, Ungurmuižas, Vecates, Veselavas muižu, Cēsu pilsmuižā, Mazstraupes un Lielstraupes pilī krātajām vērtībām. Visas šīs […]

Turpina tradīciju - veidot eglīšu aleju

00:00
06.12.2025
26

Šonedēļ Cēsīs, Rožu laukumā, alejā izvietotas 25 mazas eglītes, kas ved līdz lielajai svētku eglei. Šajās dienās novadnieki rotās arī īsās eglītes, ļaujoties pērn aizsāktajai tradīcijai, lai svētdien, 7.decembrī, atklātu zaļoksno aleju. Cēsu novada pašvaldības iestādes Kultūras pārvaldes vadītājas vietniece Kristīne Timer­mane-Malēja pastāsta, ka pērn izvietoja 20 eglītes, jo nebija zināms, cik aktīvi iedzīvotāji iesaistīties […]

Gadskārtēji sveic gan pieredzējušos, gan jaunpienācējus Cēsu uzņēmēju vidē

00:00
05.12.2025
144

Cēsu novada uzņēmēji  tikās pašvaldības rīkotā forumā, lai kopīgi atskatītos uz aizvadīto darba gadu un pasniegtu pagodinājumus par paveikto kādā īpašā jomā. Pasākuma ievadā bija iespējams iepazīt vietējos uzņēmējus un viņu produkciju, kam piešķirta preču zīme “Radīts Cēsu novadā”. Pasākumu, kurā ieskatu tautsaimniecībā Latvijā,  reģionā vai novadā sniedz amatpersonas un speciālisti, caurvija uzņēmēju apbalvošana. To […]

Kad vainojams tas, kurš nav klāt

00:00
04.12.2025
413
2

Drustu Tautas namā tikties ar vēja parka “Augstkalni”, ko būvē Drustu un Launkalnes pagastā, būvniekiem un projekta attīstītāju bija sanācis ap pussimts iedzīvotāju. Ne tikai drustēnieši, arī kaimiņi no Jaunpiebalgas. Aktuālākais jautājums – ceļi Drusti – Jaunpiebalga un Drusti – Launkalne. Tos ikdienā izmanto vēja elektrostacijas (VES) būvnieki, no karjera Jaunpiebalgā ved granti, lai ierīkotu pievedceļus […]

Kino CĒSIS piedalās Eiropas kino naktī un aicina uz filmas “Buenosairesas meitenes” bezmaksas seansu

12:06
03.12.2025
46

Kino CĒSIS, kas darbojas Koncertzālē “Cēsis”, līdz ar vairāk nekā 90 kinoteātriem visā Eiropā svinēs Eiropas kino nakti, 4. decembrī aicinot uz filmas “Buenosairesas meitenes” bezmaksas seansu un sarunu pēc filmas “Māksla kā terapija”. Eiropas kino nakti organizē starptautiskais kinoteātru tīkls “Europa Cinemas” un “Creative Europe MEDIA” – Eiropas Komisijas programma, kas atbalsta Eiropas audiovizuālo […]

Satiekas Cēsu kultūras gada noslēgums un Ziemassvētku gaidīšana

00:00
03.12.2025
94

Cēsu novada pašvaldības iniciatīvas “Cēsis 2025. gada Latvijas kultūras galvaspilsēta” noslēguma notikumi Cēsīs pulcēja apmeklētājus gan koncertzālē, gan pilsētas laukumos. Ar Sergeja Rahmaņinova Trešo klavierkoncertu pianista Daumanta Liepiņa un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra izpildījumā izskanēja koncerts, kas, kā norādījusi pašvaldība, iezīmēja “muzikālu atskatu uz kultūras galvaspilsētas gadu”. Klausī­tāji ar stāvovācijām pateicās par mūziķu sniegumu, bet […]

Tautas balss

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
14
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
29
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Ielas daļa joprojām tumsā

08:29
24.11.2025
42
1
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Lenču ielā, garš posms joprojām tumšajā diennakts laikā nav apgaismots. Ja jau tur nav iespējams pievadīt elektrību, varbūt pašvaldība var izvietot gaismekļus, kas izmanto saules enerģiju. Privā­tajās teritorijās tādi mēdz būt. Ielu laternas, protams, tie neaizvietos, tomēr būs daudz patīkamāka sajūtu gan gājējiem, gan braucējiem,” ieteica Lenču ielas apkaimes iedzīvotāja.

Ja nav savas automašīnas

08:29
24.11.2025
31
Līgatnes iedzīvotāja raksta:

“Ja nav sava transporta, mums, līgatniešiem, nav iespējas aizbraukt uz koncertu vai izrādi Cēsīs. Pēdējais autobuss uz mūsu pusi nāk astoņos vakarā, bet arī ar to var aizbraukt tikai līdz Augšlīgatnei, ne pilsētai. Tātad var teikt, ka kultūras pasākumi pilsētā mums nav pieejami. Kā to varētu mainīt?” jautāja Līgatnes iedzīvotāja.

Veidenbauma prēmijai jāatgriežas Liepā

08:27
23.11.2025
35
Literatūras cienītāja raksta:

“Izlasīju “Druvā”, ka Eduarda Veidenbauma prēmiju šogad pasniegs Cēsīs, ne Liepā, kā tas bijis tradicionāli. Uzskatu, ka tas nav pareizi. Tieši tas, ka pagodinājuma pasniegšanas ceremonija gandrīz 60 gadu notiek dzejnieka dzimtajā pagastā Liepā, ir īpašā pievienotā vērtība. Tā ir kā visu Veidenbauma novadnieku novērtējums literātam, Veidenbauma prēmijas saņēmējam. Cēsīs un Cēsu Izstāžu namā notiek […]

Sludinājumi