Piektdiena, 27. decembris
Vārda dienas: Elmārs, Inita, Helmārs

Gada nogales vēdera prieki

Druva
00:00
29.12.2006
6

Gada nogale ir traks izēšanās laiks. Tikko veiksmīgi pārdzīvojuši Ziemassvētku pārēšanos, jau esam gatavi mesties nākamajā – gadu mijas gastronomiskajā priekā.

Jo esam taču pelnījuši atļauties arī kādu vēdera prieku. Ja nu radīsies problēmas, zinām taču ko meklēt, jo televīzijas reklāmas mūs izglītojušas. Ja gāzes vēderā – espumizāns nāks palīgā, bet pēc maltītes pāris tabletes mezym, lai vēders smaguma sajūtu nezin. Un kā jau pieņemts, ar jauno gadu sāksim jaunu, pieticīgāku dzīvi, varbūt pat ar kādu vieglu diētu.

Bet tagad visa uzmanība pievērsta Vecgada maltītei, jo tā ir iespēja pārsteigt savu ģimeni, varbūt arī sevi, pagatavojot ko neparastāku. Protams, var izvēlēties vienkāršāku, tiesa, dārgāku veidu – aiziet svētku vakariņās uz kādu glaunu restorānu. Un pasūtīt uzkodās svaigu bifeļpiena mocarella siera karpačo ar piparmētru vai izturētas Šarolē jaunlopa filejas karpačo ar skūtām zoss aknām. Siltajā – grilētu savvaļas jūrasvilka fileju ar līdaku uzpūteni, gambu un melnajām trifelēm, pasniegtu ar fenheļa žuljēnu un velutē vai arī grilētas tīģergarneles ar olu nūdelēm Taizemes oranžajā karija kokoskrēma mērcē ar bazilika pesto. Desertā iederēsies mango parfait terīne ar jogurta citronu sorbet, karamelizētām mandelēm un mango mērci. Ja liekas, ka maciņš to nepavilks, bankas taču piedāvā kredītus, lai svētkus var padzīvot zaļi.

Labi, nolaidīsimies uz zemes, jo mana pavāra – amatiera prasme tik augstu lidojumu vēl nespēj pacelt. Pareizāk varbūt būtu teikt, neesmu mēģinājis ko tādu pagatavot, jo pieļauju, ka tas sarežģītākais tajā visā ir nosaukums. Šoreiz trīs vienkāršāki ēdieni gadu mijai no manas puses.

Raibie salāti. Nepieciešams mocarella siers, divas cieti vārītas olas, trīs vidēja lieluma tomāti, olīvas, avokado, salātu lapas, nedaudz olīveļļas. Uz šķīvja uzliekam salātu lapas, uz kurām pamīšus liekam virsū visas sastāvdaļas. Olas un tomātus sagriežam daiviņās, mocarella sieru un avokado palielos gabalos, olīvas liekam veselas. Visu nedaudz pārkaisām ar sāli un pipariem, vislabāk lietot sāls un piparu maisījuma dzirnaviņas, un mazliet pārlejam ar olīveļļu. Ļoti laba un viegla uzkoda pirms siltā ēdiena.

Svētku cepetis. Ja svētku dienā nav lustes ilgi stāvēt pie plīts, siltajam var izvēlēties cepeti, jo tas itin labi noderēs arī pēcsvētku brokastīm. Un par svētku cepeti tas nosaukts tāpēc, ka to pagatavo uz svētkiem. Nepieciešams labs cūkgaļas karbonādes gabals un dažādas garšvielas. Ja ir laiks un vēlme, gaļu var iegaršvielot jau no rīta, ja cepšana paredzēta vakarpusē. Bet var arī to darīt pirms pašas cepšanas. Saspaidām dažas ķiploka daiviņas un sajaucam ar sāli, pipariem un maltām ķimenēm. Ierīvējam ar to cepeti, nedaudz iesmērējam arī ar sinepēm, un gaļa gatava cepšanai. Nupat no Mārtiņa Sirmā noskatījos, ka pannā cepeti var likt uz lielos gabalos sagrieztiem sīpoliem, ķiploku daivām, lai cepetis kļūtu vēl gardāks. Sanāca labi. Cepšanai vajadzīga apmēram stunda 180 – 190 grādu temperatūrā.

Šāds cepetis labi saderēs ar krāsnī ceptām kartupeļu pusītēm, kuru pagatavošanu var labi apvienot ar cepeša cepšanu. Nomizojam kartupeļus, pārgriežam gareniski un liekam uz pannas cepeškrāsnī. Kad tie nedaudz apcepušies, pārkaisām ar kartupeļu garšvielu un mazliet sāli. Te vajadzētu tā notrāpīt, lai kartupeļi ir gatavi vienlaicīgi ar cepeti, lai uzreiz var celt galdā. Uz šķīvja, protams, jābūt arī kādiem dārzeņiem, svaigiem vai marinētiem, bet tas pēc katra paša izvēles.

Žāvētu ābolu krēms. Svētku vakariņās nepieciešams arī deserts. Te nu gribas atgādināt vienkāršu patiesību – nevajag gatavot neko sarežģītu, lai gūtu garšīgi. Manuprāt, Vecgada galdam noderēs tāds latvisks saldais ēdiens kā žāvētu ābolu krēms. Nepieciešami vien žāvēti āboli un saldais krējums. Žāvētus ābolus izmērcē, sablenderē un sajauc ar saputotu saldo krējumu. Putukrējumu ieteicams ņemt pusi uz pusi ar ābolu daudzumu. Liekam trauciņos un ceļam galdā.

Un kā jau gada nogalē pieņemts, varam piedzert šampanieti, atceroties, ka pārmērīga alkohola lietošana ir kaitīga veselībai un sēšanās pēc tā lietošanas pie stūres vispār nav pieļaujamā. Lietojot šo dzērienu, atcerieties, ka tas nedrīkst būt silts (līdz 8°C), lai nesabojātu aromātu un garšas buķeti. Lai sasniegtu pareizo dzēriena temperatūru, ieteicams neatvērtu pudeli uz 20 – 30 minūtēm ievietot traukā, kas pildīts ar ledu un ūdeni. Ja tāds nav pieejams, uz trim, četrām stundām var ielikt pudeli ledusskapī (nevis saldētavā) horizontālā stāvoklī. Šampanieša burvība slēpjas arī tā dzīvajos burbulīšos, kas priecē gan mūsu acis gan garšas kārpiņas. Kaut kur lasīju, ka pudelē noslēpušies 49 miljoni burbulīšu. Tāpēc pudeli ieteicams atvērt bez blīkšķa, lai neizlaistu ārā pārāk daudz šo burbulīšu, bet saglabātu tos dzērienā.

Atliek novēlēt garšīgu un bagātīgu gada nogali un visu nākamo gadu!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Līgatnes bibliotēkai simts gadu

00:00
27.12.2024
7

Sanākot bijušajiem darbiniekiem un lasītājiem, nosvinēta Līgatnes pilsētas bibliotēkas simtgade. Kā jau salidojumā, bibliotekāres Agneses Osītes vēstures faktu atgādinājums mijās ar atmiņām. “Šodienas bibliotēka ir    saistīta ar 1924.gadā dibinātās Līgatnes papīrfabrikas slimo kases bibliotēku. Tā atradās tagadējā Pavāru mājā, toreiz to sauca “Wilhema”,” stāsta A.Osīte, piebilstot, ka bibliotēkas vēsturē Līgatnē ir senāka. 1897.gadā, kad Līgatnes […]

Pasargāt sevi no nelaimēm

00:00
27.12.2024
7

Krāpnieki kļuvuši ļoti aktīvi. Iedzīvotājiem jābūt aizvien uzmanīgākiem. Decembrī aktualizējusies krāpšana pa telefonu un šī metode kļuvusi tehnoloģiski vēl smalkāka. Cilvēks, kas saņem zvanu, dzird sava tuvinieka balsi, kurā tiek lūgta palīdzība. Arī kopumā telefonkrāpšanu decembrī bijis daudz, vairāk nekā parasti reģistrē mēnesī. Un cietuši arī Cēsu novada iedzīvotāji. Par krāpniecību un citām aktualitātēm “Duva” […]

Rada noskaņu eglīšu alejā

00:00
26.12.2024
40
1

Ziemassvētku laikā ne viens vien cēsnieks un pilsētas viesis dodas uz Rožu laukumu, lai apskatītu organizāciju un iestāžu izpušķotās divdesmit svētku eglītes. Sestdien, 14.12., pie eglīšu alejas cēsniece Ingrīda “Druvai” sacīja: “Ir patiesi interesanti apskatīt izrotātās eglītes, īpaši tās, kur ļoti piedomāts un ieguldīts darbs    – Piebalgai rotājumos ir ūdensrožu tēma, gaļas kombināts izvēlējies […]

Dāvanas tepat no pagastiem

00:00
25.12.2024
33

“Piebalgas dāvanu pietura” Vecpiebalgas kultūras nama mazajā zālē guvusi lielu interesi. Ideja, ka pirms Ziemassvēt­kiem, kad ikviens domā, kā iepriecināt savējos, jāpiedāvā kaut ko no vietējo amatnieku un mājražotāju darinājumiem, radās rokdarbniecei Ilzītei Sarmulei. “Ļoti gribējās, lai cilvēki iznāk no mājas, atnāk līdz kultūras namam. Ne katrs var aizbraukt uz pilsētu pēc dāvanām, bet tepat […]

Ziemassvētku miers lai katrā namā!

00:00
24.12.2024
33
1

Šajos Ziemassvētkos vēlam jums visu to gaišāko un siltāko – tādu piparkūku smaržu mājās, kas spēj sadziedēt jebkuru sirdi un tādas sniegpārslas debesīs, kas liek noticēt brīnumiem! Lai eglītes zaros iemirdzas ne tikai lampiņas, bet arī acis par kopā būšanu ar savējiem! Neaizmirstiet pa laikam nosnausties – pat Ziemassvētku vecītis to dara! Un, ja kūkas […]

Saule kalnā, sliktais sadedzis

00:00
23.12.2024
29
1

Kad diena pa minūtei vien pārvar nakti, ir Ziemas saul­grieži. Ceļu uz tiem latvisko tradīciju kopēji sāk ar Bluķa vakaru. Tā simbolam bluķim vienalga, cik tas smags vai mazs, atdodam veco, to, kas sevi izsmēlis, ko negribam ņemt līdzi jaunajā Saules gadā. Bluķa vakars allaž ir priecīgs rituāls notikums, kas pulcē dažādas paaudzes. Nedēļas nogalē […]

Tautas balss

Balvas kā no pārpilnības raga

18:43
17.12.2024
28
Seniore T. raksta:

“Saprotams, ka katra nozare, ministrija, organizācija grib savu jomu celt saulītē. Tiek rīkoti dažnedažādi konkursi, vērtēšanas. Un nu gada balvas birst kā no pārpilnības raga, nav nedēļas, kad negodina vismaz trīs četru sfēru sasniegumus. Vai tas nav mazliet par traku, un vai tā nedevalvējas pagodinājumu vērtība? Beigās jau sajūk, kas ko kam pasniedzis, kas ko […]

Iela grimst tumsā

18:42
17.12.2024
26
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Viestura ielas posmā, kas ved gar dzīvnieku patversmi, labu gabalu ir pilnīga tumsa. Nedeg pat tās pāris laternas, kas tur atrodas. Māju šai apkārtnē maz, taču cilvēki dodas pastaigās, un tagad, decembra pusē, tumšs jau ap pulksten četriem pēcpusdienā,” sacīja apkaimes iedzīvotāja.

Neizdarība kavē palīdzību

18:42
17.12.2024
22
13
Lasītāja V. raksta:

“Diezgan traki dzirdēt, ka cilvēkiem ar invaliditāti tehnisko palīglīdzekļu trūkst tādēļ, ka iestādes, kas par to rūpējas, neprot organizēt darbu. Mēs pārmetam valdībai, ka tā nedod pietiekami daudz līdzekļu, bet, izrādās, nauda iedota, vajadzīgais sagādāts, tikai lietas nenokļūst pie tiem, kam tās nepieciešamas. Iestāde, kas sadala tehniskos palīglīdzekļus, nemaz nezina, kas ir noliktavā, nesteidzas ar […]

Rada gaismas svētkus

18:41
17.12.2024
20
Silvija raksta:

“Ziemassvētku noskaņu, protams, katrs rada pats. Taču nevaram neietekmēties, redzot skaisto – tad sirds gavilē un acīs ir prieks. Nedēļas nogalē iznāca pabūt Taurenē un Dzērbenē pie radiem. Sasmēlos gaismu. Cik skaists Nēķena muižas parks, Dzērbenes muiža un izrotātās eglītes! Arī iedzīvotāji izgaismojuši pagalmus, balkonus, mājas. Var doties nesteidzīgā braucienā, ja negribas iet kājām. Un […]

Kā tālāk dzīvosim

22:00
16.12.2024
31
1
Lasītāja M. raksta:

“Bail klausīties, ka ASV stāsies laukā no NATO! Kas tad būs mūsu, Baltijas valstu, aizstāvis no agresīvajiem lielajiem kaimiņiem? Tad mūs var glābt tikai, ja Eiropas Savie­nība izveidojas par konfederāciju. Ja visa Eiropa būs kā viens, tad tai būs lielāks spēks. Un Krievijai jau vajag Fran­ciju, Itāliju, Vāciju, ja būsim cieši kopā, mazākas bažas, ka […]

Sludinājumi