Trešdiena, 17. decembris
Vārda dienas: Hilda, Teiksma

Gada nogales vēdera prieki

Druva
00:00
29.12.2006
16

Gada nogale ir traks izēšanās laiks. Tikko veiksmīgi pārdzīvojuši Ziemassvētku pārēšanos, jau esam gatavi mesties nākamajā – gadu mijas gastronomiskajā priekā.

Jo esam taču pelnījuši atļauties arī kādu vēdera prieku. Ja nu radīsies problēmas, zinām taču ko meklēt, jo televīzijas reklāmas mūs izglītojušas. Ja gāzes vēderā – espumizāns nāks palīgā, bet pēc maltītes pāris tabletes mezym, lai vēders smaguma sajūtu nezin. Un kā jau pieņemts, ar jauno gadu sāksim jaunu, pieticīgāku dzīvi, varbūt pat ar kādu vieglu diētu.

Bet tagad visa uzmanība pievērsta Vecgada maltītei, jo tā ir iespēja pārsteigt savu ģimeni, varbūt arī sevi, pagatavojot ko neparastāku. Protams, var izvēlēties vienkāršāku, tiesa, dārgāku veidu – aiziet svētku vakariņās uz kādu glaunu restorānu. Un pasūtīt uzkodās svaigu bifeļpiena mocarella siera karpačo ar piparmētru vai izturētas Šarolē jaunlopa filejas karpačo ar skūtām zoss aknām. Siltajā – grilētu savvaļas jūrasvilka fileju ar līdaku uzpūteni, gambu un melnajām trifelēm, pasniegtu ar fenheļa žuljēnu un velutē vai arī grilētas tīģergarneles ar olu nūdelēm Taizemes oranžajā karija kokoskrēma mērcē ar bazilika pesto. Desertā iederēsies mango parfait terīne ar jogurta citronu sorbet, karamelizētām mandelēm un mango mērci. Ja liekas, ka maciņš to nepavilks, bankas taču piedāvā kredītus, lai svētkus var padzīvot zaļi.

Labi, nolaidīsimies uz zemes, jo mana pavāra – amatiera prasme tik augstu lidojumu vēl nespēj pacelt. Pareizāk varbūt būtu teikt, neesmu mēģinājis ko tādu pagatavot, jo pieļauju, ka tas sarežģītākais tajā visā ir nosaukums. Šoreiz trīs vienkāršāki ēdieni gadu mijai no manas puses.

Raibie salāti. Nepieciešams mocarella siers, divas cieti vārītas olas, trīs vidēja lieluma tomāti, olīvas, avokado, salātu lapas, nedaudz olīveļļas. Uz šķīvja uzliekam salātu lapas, uz kurām pamīšus liekam virsū visas sastāvdaļas. Olas un tomātus sagriežam daiviņās, mocarella sieru un avokado palielos gabalos, olīvas liekam veselas. Visu nedaudz pārkaisām ar sāli un pipariem, vislabāk lietot sāls un piparu maisījuma dzirnaviņas, un mazliet pārlejam ar olīveļļu. Ļoti laba un viegla uzkoda pirms siltā ēdiena.

Svētku cepetis. Ja svētku dienā nav lustes ilgi stāvēt pie plīts, siltajam var izvēlēties cepeti, jo tas itin labi noderēs arī pēcsvētku brokastīm. Un par svētku cepeti tas nosaukts tāpēc, ka to pagatavo uz svētkiem. Nepieciešams labs cūkgaļas karbonādes gabals un dažādas garšvielas. Ja ir laiks un vēlme, gaļu var iegaršvielot jau no rīta, ja cepšana paredzēta vakarpusē. Bet var arī to darīt pirms pašas cepšanas. Saspaidām dažas ķiploka daiviņas un sajaucam ar sāli, pipariem un maltām ķimenēm. Ierīvējam ar to cepeti, nedaudz iesmērējam arī ar sinepēm, un gaļa gatava cepšanai. Nupat no Mārtiņa Sirmā noskatījos, ka pannā cepeti var likt uz lielos gabalos sagrieztiem sīpoliem, ķiploku daivām, lai cepetis kļūtu vēl gardāks. Sanāca labi. Cepšanai vajadzīga apmēram stunda 180 – 190 grādu temperatūrā.

Šāds cepetis labi saderēs ar krāsnī ceptām kartupeļu pusītēm, kuru pagatavošanu var labi apvienot ar cepeša cepšanu. Nomizojam kartupeļus, pārgriežam gareniski un liekam uz pannas cepeškrāsnī. Kad tie nedaudz apcepušies, pārkaisām ar kartupeļu garšvielu un mazliet sāli. Te vajadzētu tā notrāpīt, lai kartupeļi ir gatavi vienlaicīgi ar cepeti, lai uzreiz var celt galdā. Uz šķīvja, protams, jābūt arī kādiem dārzeņiem, svaigiem vai marinētiem, bet tas pēc katra paša izvēles.

Žāvētu ābolu krēms. Svētku vakariņās nepieciešams arī deserts. Te nu gribas atgādināt vienkāršu patiesību – nevajag gatavot neko sarežģītu, lai gūtu garšīgi. Manuprāt, Vecgada galdam noderēs tāds latvisks saldais ēdiens kā žāvētu ābolu krēms. Nepieciešami vien žāvēti āboli un saldais krējums. Žāvētus ābolus izmērcē, sablenderē un sajauc ar saputotu saldo krējumu. Putukrējumu ieteicams ņemt pusi uz pusi ar ābolu daudzumu. Liekam trauciņos un ceļam galdā.

Un kā jau gada nogalē pieņemts, varam piedzert šampanieti, atceroties, ka pārmērīga alkohola lietošana ir kaitīga veselībai un sēšanās pēc tā lietošanas pie stūres vispār nav pieļaujamā. Lietojot šo dzērienu, atcerieties, ka tas nedrīkst būt silts (līdz 8°C), lai nesabojātu aromātu un garšas buķeti. Lai sasniegtu pareizo dzēriena temperatūru, ieteicams neatvērtu pudeli uz 20 – 30 minūtēm ievietot traukā, kas pildīts ar ledu un ūdeni. Ja tāds nav pieejams, uz trim, četrām stundām var ielikt pudeli ledusskapī (nevis saldētavā) horizontālā stāvoklī. Šampanieša burvība slēpjas arī tā dzīvajos burbulīšos, kas priecē gan mūsu acis gan garšas kārpiņas. Kaut kur lasīju, ka pudelē noslēpušies 49 miljoni burbulīšu. Tāpēc pudeli ieteicams atvērt bez blīkšķa, lai neizlaistu ārā pārāk daudz šo burbulīšu, bet saglabātu tos dzērienā.

Atliek novēlēt garšīgu un bagātīgu gada nogali un visu nākamo gadu!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ne tikai kārtības sargi, bet arī iedvesmas avots cits citam

00:00
17.12.2025
21

Gadskārtējā policistu apbalvošanas pasākumā, kas aizvadītajā nedēļā norisinājās Limbažos, arī šoreiz par īpašākiem darba sasniegumiem vai ievērojamu dienestā aizvadīto laiku godināta virkne Vidzemes kārtībsargu, tostarp arī 18 no Dienvidvidzemes iecirkņa, kura pārziņā ir Cēsu un Madonas novads. Atzīmējot Valsts policijas (VP) 107. gadadienu, teju 60 Vidzemes reģiona pārvaldes (VRP) likumsargu 11. decembrī bija aicināti uz […]

Tradīcija - Ziemassvētku tirdziņi. Ne tikai iepirkšanās

00:00
16.12.2025
54

Decembris ir Ziemassvētku tirdziņu laiks. Laukumos un skvēros, ielās, kultūras namos valda svētku noskaņa, skan dziesmas, smaržo piparkūkas, tiek piedāvāts plašs preču klāsts. Dažviet Ziemassvētku egles iedegšana ar dažādiem priekšnesumiem lieliem un maziem pašsaprotami ir arī tirdziņš. Katrā vietā savas tradīcijas. Bet visur rīkotāji uzsver, ka Ziemassvētku tirdziņu nevar salīdzināt ar citiem, jo tajos valda […]

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
41

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
119

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
104

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
171

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
31
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
29
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
42
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
44
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
42
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi