Otrdiena, 16. decembris
Vārda dienas: Alvīne

Apēd tomātu un jūties laimīgs!

Druva
23:00
28.06.2007
70

Dienas un nedēļas zib viena aiz otras, ka nespēj pat izsekot. Šķiet, nupat cepām Ziemassvētku cepeti, jau sasiets un apēsts Jāņu siers. Arī recepšu rubrikā vairs tik bieži netiekamies, bet tam ir objektīvi iemesli.

Beidzot iestājusies vasara, un katrs gadalaiks nāk ar raksturīgiem ēdieniem un produktiem. Vasaras neatņemama sastāvdaļa ir tomāts, tāpēc šoreiz parunāsim par šiem dārzeņiem.

Tomāts ne tikai labi garšo un satur daudz vitamīnu un minerālvielu, bet arī citas bioloģiski aktīvas vielas, kas var mazināt saslimšanas risku ar vairākām mūsdienās izplatītām slimībām.

Informācija liecina, ka tomātos ir cilvēka organismam nepieciešamās augu olbaltumvielas, ogļhidrāti, šķiedrvielas, ūdens. Tomāts satur aptuveni 13 vitamīnus, 17 minerālvielas, organiskās skābes, augu hormonus, organiskās skābes, ēteriskās eļļas un citas noderīgas sastāvdaļas. Uztura speciālisti rekomendē gadā apēst vismaz 20 kg tomātu, ideāli – 20 tomātus nedēļā.

Jo vairāk lasu par tomātu labajām īpašībām, jo lielāka izbrīna pārņem. Izrādās, sarkanos tomātus lieto pret mazasinību, jo tie satur folijskābi un organisko dzelzi. Bagātīgais kālija sāls daudzums stiprina sirds un asinsvadu sistēmu, stabilizē sirds ritmu, tādējādi mazinot infarkta risku, uztur tonusu, tāpēc tomātus iesaka regulāri lietot uzturā sirds slimniekiem un arī sirds slimību profilaksei. Svaigos tomātos ir daudz fitoncīdu, kas sekmē nedzīstošu brūču un trofisko čūlu sadziedēšanu. Lielais organisko skābju daudzums veicina gremošanu un organisma attīrīšanu no toksīniem, tāpēc tomātus iesaka cilvēkiem, kuriem ir kuņģa un zarnu trakta problēmas. Nogatavojušies tomāti, tāpat kā šokolāde, satur laimes hormonu serotonīnu, kas vairo enerģiju un labsajūtu. Uztura zinātnieki rekomendē tomātus izmantot dažādās ārstnieciskās diētās, jo tajos ir maz kaloriju, tie stabilizē holesterīna līmeni, mazina svaru.

Bet pats galvenais zinātniskais atklājums par tomātiem ir karotinoīds likopēns, kas piešķir tiem sarkano krāsu. Tas ir viens no visspēcīgākajiem antioksidantiem, kas iznīcina agresīvās molekulas – brīvos radikāļus, kas paātrina novecošanos, sargā no vides kaitīgās ietekmes. Antioksidanti palīdz izvairīties no sirds slimību, vēža, locītavu slimību un osteoporozes saslimšanas riska. Likopēns ir dabiska viela, ko nevar pārdozēt un kas nerada negatīvas sekas. Tāpat kā beta karotīns, tas organismā neveidojas pats, tāpēc nepieciešamais daudzums jāuzņem ar uzturu. Likopēns, iznīcinot brīvos radikāļus, sargā šūnas no vides kaitīgās ietekmes. Likopēns ir daudz iedarbīgāks, ja tomātus cep, vāra vai citādi karsē. Tas gan samazina C vitamīna daudzumu, bet jau pēc divu minūšu karsēšanas likopēna koncentrācija palielinās tieši par vienu trešdaļu. Tieši šā iemesla dēļ aizvien lielāku popularitāti iegūst tomātu mērces, kečupi, sula, dažādos veidos konservēti tomāti, jo tie satur daudz likopēna.

Vēl var piebilst, ja tomātus ēd ar olīveļļu vai linsēklu eļļu, organisma spēja absorbēt likopēnu palielinās par 70%.

To visu uzzinot, tā vien gribas skriet uz veikalu un nopirkt kādu kilogramu šo smaržīgo dārzeņu, lai notiesātu svaigā veidā vai pagatavotu kā īpaši. Ja negribas neko gatavot, tomāti teicami garšo uz īpašajām sviestmaizēm. Ņemam svaigu baltmaizi, neņemot vērā iebildumus, ka svaiga baltmaize nav laba veselībai. Uzsmērējam sviestu, uzliekam tomāta šķēli, uzliekam sīpola ripiņu, uzkaisām nedaudz sāls un melnos piparus, vēlams svaigi maltus. Lieliska maltīte!

Pikanta uzkoda dārza svētkos ir tomāti ar ķiplociņa piedevu. Nepieciešami tomāti, majonēze, ķiploks un siers. Tomātus sagriežam aptuveni puscentimetru biezās šķēlēs un kārto uz šķīvja vienu otrai blakus, lai nepārsedzas. Ķiplokus saspiež un samaisa ar majonēzi. Tad šo maisījumu liek uz tomātu šķēlēm, ko pēc tam pārkaisa ar sarīvētu sieru. Rotā ar svaigām dillēm.

Viegli pagatavot arī tomātus ar kausēto sieru. Ņemam dažus vidēja lieluma tomātus, kausēto sieru pēc savas izvēles. Pagatavošana pavisam vienkārša – tomātiem virspusē iegriež krusteniski tā, lai apakšā tie paliktu veseli. Griezumus piepilda ar kausētu sieru, rotā ar zaļumiem. Ātri un garšīgi!

Ja kādam kārojas kaut ko pamatīgāku un atceroties, ka likopēns ir daudz iedarbīgāks, ja tomātus karsē, piedāvāšu karsto pildīto tomātu recepti. Ņemam četrus palielus tomātus, 200 gramus marinētu šampinjonu, pāris sīpolus, nedaudz žāvēta vai kūpināta šķiņķa, 150 gramus siera, 100 gramus saldētu zirņu, 100 gramus skābā krējuma, lociņus, sāli, piparus.

Sasmalcinām šampinjonus, sīpolus, sagriežam šķiņķi nelielos gabaliņos. Nogriežam četras siera šķēles, pārējo sieru sagriežam kubiņos. Pannā uzkarsējam eļļu, nedaudz apcepam sēnes un sīpolus. Tad pievienojam zirņus, krējumu un visu dažas minūtes vārām. Pieliekam šķiņķi, sagriezto sieru un sasmalcinātus lociņus, uzkaisām sāli un piparus.

Tomātiem nogriežam vāciņus un ar karoti izņemam mīkstumu. Liekam tomātus cepamajā pannā un pildām ar gatavo maisījumu. Uz katra tomāta uzliekam siera šķēli.

Cepam krāsnī 225 grādos 10 – 12 minūtes. Pasniedzam ar maizi un salātiem.

Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Tradīcija - Ziemassvētku tirdziņi. Ne tikai iepirkšanās

00:00
16.12.2025
32

Decembris ir Ziemassvētku tirdziņu laiks. Laukumos un skvēros, ielās, kultūras namos valda svētku noskaņa, skan dziesmas, smaržo piparkūkas, tiek piedāvāts plašs preču klāsts. Dažviet Ziemassvētku egles iedegšana ar dažādiem priekšnesumiem lieliem un maziem pašsaprotami ir arī tirdziņš. Katrā vietā savas tradīcijas. Bet visur rīkotāji uzsver, ka Ziemassvētku tirdziņu nevar salīdzināt ar citiem, jo tajos valda […]

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
37

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
102

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
95

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
163

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
53
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
30
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
26
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
42
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
42
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
41
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi