Cēsīs pirms divām nedēļām tika atvērts ēdināšanas uzņēmums Studio Pizza. Tās idejas autori divi jaunieši – Edijs Bite (27 gadi) un Ģirts Bergins (26 gadi). Puiši stāsta, ka ideja par picērijas atvēršanu radās pirms gada, tieši tik daudz laika bija nepieciešams, lai ideju īstenotu un atvērtu gaišo, mājīgo picēriju. -Pastāstiet nedaudz, kā šāda ideja radās un cik viegli vai grūti bija to īstenot. Ģirts: – Radās vēlēšanās iesaistīties uzņēmējdarbībā, domājām, kas tas varētu būt. Domājām, kādēļ gan neuzsākt kaut ko ēdināšanas nozarē. Edijs: – Jā, un mums abiem patīk garšīgi paēst. Ģirts: – Taču tagad droši varu teikt, ka ideja ir tikai desmit procentu no visa ieguldītā darba. Sākt savu biznesu nav viegli, īpaši tad, ja iepriekš uzņēmējdarbībā nav lielas pieredzes. Es iepriekš biju autobusa vadītājs, bet Edijs darbojās mūzikā un celtniecībā. Tā ka picērijas atvēršana mums abiem bija un ir liels izaicinājums. Edijs: -Vēl svarīgi atrast labu komandu, cilvēkus, ar kuriem sastrādāties. Vēl joprojām meklējam darbiniekus, redzam, ka strādātgribētāju Cēsīs nav daudz. Likām cerības uz tehnikuma audzēkņiem, kuri Jāņmuižā apgūst viesmīlības zināšanas, tomēr arī viņu vidū nemaz tik viegli darbiniekus neatrodam.
– Ko nācās paveikt līdz tam, lai atvērtu picēriju? Ģirts: – Laikam lielākā problēma bija piemērotu telpu atrašana Cēsīs. Labi sagadījās, ka atbrīvojās šīs telpas Rīgas ielas namā, kuras, daudz nedomājot, paņēmām. Edijs: – Patiesībā mēs vēl mācāmies, apzinām situāciju un domājam, kā uzlabot darbu. Esam vienīgie, kuri piedāvā Cēsīs picu piegādi mājās, un redzam, ka tā ir pieprasīta. Ir dienas, kad ir pavisam liela skriešana. Jā, mūsu mazā picas piegādes mašīna Cēsīs jau pamanīta. Ģirts: – Varam jau secināt, ka Cēsīs pieprasījums pēc ēstuves bija lielāks, nekā gaidījām. Mēs nevaram sūdzēties, ka trūktu klientu. Strādājam cītīgi, lai visus pabarotu. -Kādas ir pirmās atsauksmes? Ģirts: – Tā jau saka, ka cēsnieki ir visai iedomīgi un ar augstām prasībām. To arī jūtam, ka līdzās labajiem vārdiem gadās dzirdēt arī kritiku. Taču zinām, ka strādājam no sirds un mūsu šefpavāra picas ir garšīgas. Tiklīdz cilvēks nobaudīs mūsu picu, tā visas negācijas aizmirsīs. Nu, ja tādas ir. Edijs: – Jā, cēsniekiem latiņa ir augsta, un mums ir jāvar celt un noturēt līmeni. Bet runājot par atsauksmēm, kāds klients atzina, ka gatavojam garšīgākās picas Latvijā. To ir patīkami dzirdēt, tas uzlabo omu un darbošanās prieku. – Vai ir liels pieprasījums picu piegādei mājās? Edijs: – Interese ir, bet pieļauju, ka daudzi vēl nemaz nav dzirdējuši ne par mums, ne par iespēju picu saņemt mājās. Taču pirmajā dienā vien bija seši pieteikumi. Tagad šis skaits ir palielinājies. Turklāt līdz šim tālāk piegādātā pica pat nav pilsētas robežās, bet Pārgaujas novadā. Ģirts: – Kopš picērijas atvēršanas esmu uzzinājis arī to, ka Cēsīs ir daudz vairāk cilvēku, nekā biju domājis. Ēdāju netrūkst un tūristu arī. – Kā esat iejutušies darba devēja lomā? Ģirts: – Vispirms jau jāsaka, ka mēs protam vienoties un visu sarunāt ar darbiniekiem, kas ir mūsu komandas neatņemama daļa. Tāpat prieks dzirdēt, ka darbinieki saka – pie mums valda pozitīva gaisotne un brīva atmosfēra. Edijs: – Taču nav arī tā, ka mēs justos kā lieli priekšnieki. Paši ar Ģirtu mazgājam traukus, uzkopjam grīdas un darām citus darbus, ja nepieciešams. Ar vienu roku pa telefonu pieņemam pasūtījumus, ar otru darām kaut ko citu. -Ko teiktu citiem jauniešiem, kuri vēlas pilsētā uzsākt biznesu? Edijs: – To vajag vienkārši darīt un nebaidīties. Jāprot riskēt un jābūt vēlmei realizēt savas idejas. Ģirts: – Jābūt nopietnai pieejai, uzņēmībai un pareizajai attieksmei pret lietām. Turklāt cilvēkam nav jālaužas darīt to, kas viņam nepatīk. Ir forši, ja darbs var būt arī hobijs un atpūta. Mēs patlaban savā darbā jūtamies ļoti labi.
-Cēsīs ir arī citi jauni cilvēki, kuri izveidojuši uzņēmumus un cītīgi darbojas. Kuru no tiem varat minēt kā labu un iedvesmojošu piemēru? Ģirts: – Lieliski savā nozarē darbojas “Fonokluba” komanda. Viņi rāda labu piemēru un arī no sirds dara savu lietu. Edijs: – Labs piemērs ir rīdzinieki Caffe Riga. Turklāt novērtēju, ka rīdzinieki izvēlējās uzsākt biznesu citā pilsētā, neņemot galvā runas, ka Cēsis kļūst tukšākas, nav cilvēku un tā tālāk. – Kura pica pašiem garšo vislabāk? Edijs: – Laša pica. Ļoti garšīga. Taču redzam, ka cēsniekiem iecienītākā ir vistas un mexicano pica. Ģirts: – Man garšo bekona pica. – Kādu atziņu esat guvuši ceļā līdz Studio Pizza atvēršanai? Edijs: – Svarīga ir laba komanda jebkurā lietā, ko dari. Ģirts: – Jāiegulda milzīgs darbs, lai sasniegtu mērķi, bet tas ir forši. Liene Lote Grizāne
Komentāri