Nereti, izvēloties nākotnes profesiju, vecāki bērniem pamāca, lai iet apgūt pavāra profesiju- tā dzīvē noderēšot. Tam piekrīt arī pavāre Elīna Visocka, kura tikai pagājušajā gadā beidza Jāņmuižas profesionālo vidusskolu, kur apguva pavāra specialitāti. Šobrīd Elīna strādā Cēsīs jauniešu kafejnīcā “www.karstaissuns.lv”.
“Man šis darbs saistījis vienmēr, tādēļ skaidri zināju, ka pēc pamatskolas beigšanas došos apgūt pavāra profesiju. Domāju, ka ar to varēšu gan pelnīt naudu, gan arī iegūtās zināšanas noderēs sadzīvē un ģimenē saimniekojot,” saka Elīna un teic, ka pozitīvais pavāra darbā ir tas, ka tas nav garlaicīgs.
“Jāteic, ka pavāra darbs ir arī radošs. Es varu variēt ar dažādām receptēm, un droši varu teikt, ka vienādu ēdienu uztaisīt ir diezgan grūti. Vienmēr var mēģināt ēdiena garšu, kvalitāti, izskatu uzlabot un papildināt. Grūtākais ir tas, ka lielākoties jāstrādā stāvot kājās un karstumā, bet pagaidām tas mani neapgrūtina, jo esmu jau pieradusi,” saka pavāre un stāsta, ka līdzīgi kā citās profesijās, arī pavāra darbā svarīga ir aizraušanās.
“Svarīgi, lai cilvēkam patīk tas, ko viņš dara, lai darbs būtu arī hobijs, tad neviena nodarbošanās nebūs par grūtu,” saka Elīna un teic, ka būtiska nozīme arī tam, kādā uzņēmumā strādā un kādi ir kolēģi un darba vide.
“Esmu bijusi praksē un strādājusi vairākos uzņēmumos gan pilsētā, gan tālāk. Turklāt jāteic, ka katrai kafejnīcai vai ēdināšanas iestādei ir cita specifika. Būtiski ir sevi atrast un iejusties tajā vidē. Tāpat interesanti ir tas, kādu ēdienkarti piedāvā katrs ēdināšanas uzņēmumus. Tas ir izaicinājums arī pavāram,” saka Elīna.
Viņa stāsta, ka kopā ar viņu mācību iestādi beidza vēl 15 pavāri, bet savā amatā strādājot mazāk nekā puse.
“Jauniešiem darbu atrast grūti, tādēļ esmu priecīga, ka man nav nācies nevienu dienu pavadīt bezdarbnieces statusā. Zinu, ka vēl pieci kursa biedri strādā savā profesijā, ko dara pārējie, grūti pateikt. Pieļauju, ja būtu darba iespējas, daudzi to darītu. Svarīgs, protams, arī atalgojums, jo iekārtoties dzīvē nav viegli. Ja neesi cēsnieks, jādomā par dzīvesvietu un daudz ko citu. Algai jābūt tādai, lai vispār atmaksātos strādāt,” saka Elīna. Viņa nākotnē raugās ar optimismu un atzīst, ka daudz atkarīgs no paša cilvēka.
“Ir daudzi piemēri, kas liecina, ka pavāra profesijā var būt labi pelnīt un tā ir prestiža. Viss atkarīgs no mūsu izvirzītajiem mērķiem un tā, ko vēlamies sasniegt,” saka Elīna.
Liene Lote Grizāne
Komentāri