Svētdiena, 14. decembris
Vārda dienas: Auseklis, Gaisma

Pilnīgs rasols

Sarmīte Feldmane
09:26
22.12.2024
719
1
2 Sarmite Feldmane 150x150.jpg

Tiklīdz tuvojas kādi svētki un garākas brīvdienas, sarunās iezogas divas svarīgākās tēmas – kādi būs laikapstākļi un kādus ēdienus gatavot. Ja laikapstākļus nevaram ietekmēt, tad tas, ko celt galdā, ir pašu ziņā. Padzīvojoties sociālajos tīklos, brīžam rodas iespaids, ka cilvēkus nekas tā neinteresē kā ēst gatavošana. Receptes, padoms padomam galā, pieredzes stāsti, kā darīja vecmāmiņa, kas rakstīts vecās pavārgrāmatās un vēl citzemju ēdieni, kurus iesaka noteikti pagaršot.

Jau vairākus gadus, runājot par ēdieniem, nebeidzama ir diskusija par rasolu, rosolu, Olivjē salātiem. Vispirms jau, kur tie pirmoreiz celti galdā, 17. vai 19.gadsimtā, kādām jābūt sastāvdaļām, vai nosaukums ir ar a vai o, jo gramatiski pareizi tā, bet cilvēki runā šitā. Un uzskatu strīdi turpinās, pētnieki pēta noputējušas grāmatas arhīvos un ik pa laikam paziņo kādu jaunumu, ka patiesībā bijis tā. Tas gan paliek viņu pašu un kulinārā mantojuma glabātāju ziņā, jo ļaudis nesteidzas pieņemt un izmēģināt katru atklājumu. Katram sava recepte, kurā var kaut ko pamainīt. Ne velti ikdienā to, kur daudz kas sajaukts kopā, kur nav uzreiz saprotamas skaidrības, dēvē par rasolu. Dzirdēts, ka, uzmetot acis puķu dobei, vērotājs nosaka: “Īsts rasols!” Tāpat par filmu vai grāmatu, kur nespēj izsekot samudžinātām sižeta līnijām, vai apjukuma brīdī, kad galvā maisās neskaitāmas risināmas lietas, sakām taču: “Man galvā rasols!”

Tā vien gribas teikt: “Lai taču tas rasols ir, kāds ir! Ar bietēm vai rutkiem, nēģiem, siļķi vai vēžiem, tītara, liellopa, vistas vai cūkas gaļu, ar zaļajiem zirnīšiem, āboliem vai marinētiem gurķiem, ar desu vai bez.” Kāds todien būs noskaņojums, ko saimniecei vairāk kārosies, kas būs ledusskapī, ko aizmirsīsies nopirkt, kādus produktus kāds ģimenē neēd – tas visbūtiskāk ietekmē to, kāds kuram rasols būs uz galda. Diezin vai izskanēs neizpratne, vai tas tiešām rasols!

Ziemassvētkos vai varbūt gadu mijā uz galda esot jābūt deviņiem, dažos padomos 12 ēdieniem. Ja jau dietologi un citi ēšanas paradumu pētnieki uztraucas par sabiedrības veselību un tradīciju ievērošanu, varbūt var popularizēt viedokli, ka, piemēram, rasolā katra sastāvdaļa ir kā vērtīgs produkts un uzskatāma par vienu ēdienu. Tad varēs droši teikt – viegli eleganta recepte. Šo emocionāli piesātināto apzīmējumu izlasīju vēstījumā, kurā aicināts gatavot jūras veltes.

Var jau filozofēt par tradīcijām, bet nekad nebūs tā, ka katrs iesaistīsies to kopšanā un uzturēšanā. Kā liecina aptaujas un apstiprina ticējumi, Latvijā, lai nodrošinātu sevī ticību, ka nākamais Saules cikls būs veiksmīgs un laimīgs, Ziemassvētkos galdā jāliek cūkas cepetis laimei.    Savukārt pelēkie zirņi, lai nebūtu asaru, speķa pīrāgi, lai būtu pārsteigumi, sautēti kāposti, lai būtu spēks,    lielzvīņu zivis simbolizē naudu un ienākumus, bet bietes un burkāni, lai būtu laba veselība… Katram produktam taču var piemeklēt savu stāstu.

Tikai rasols gan nav minēts ne tautasdziesmās, ne ziņģēs, arī literatūrā pirms gadsimta, senāk vai vēlāk nav lasīts, kā ģimene vai saime pie kopīga galda katrs kaut ko griež un liek kopīgā bļodā, ka kaimiņi sanāktu un katrs atnestu    kaut ko no šī tradicionālā ēdiena un tad taptu kopīga maltīte. Varbūt to var pamēģināt kopienas? Jau tradicionālo zupas vārīšanu katlā uz uguns aizstāt ar rasola gatavošanu?

Kā nu kurš gribēs un mācēs, tā svinēs. Un tāpat ar ēšanu un dzīvošanu atbilstoši tradīcijām. 

Komentāri

  • Adel saka:

    Sasmejos.par tuem rasoliem un rosoliem..bet kaaut kaa bez tiem nevaram iztikt…vismaz kaazaas un beeres un svinibaas…ziemassvetkos es galdu sakllaju tradicionalu..pamata smoretas ribinas desnas ar kapostiem. Pelekie zirni
    Piiragi….augli un saldais pietiek 4 cilvekiem..rasolu netaisu jo visi jau ta pieedusues ka tam vederaa vairs nav.vietas un tas saskabst..brivdienas garas to pagatavojuu cita dienaa ….bet ari parmainas.. jau divu gadu garumaa. Plandemij.as un kari
    man skiet pilnigs rasols…duez kurs pavars izgudrojis so nebaudamo recepti..man skiet ka …to pavaru daudz un katrs ielicis savu sastavdalu kopigaa katlaa..labu appetiti

  • Atbildēt

    Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

    Saistītie raksti

    Kā Putins pasauli dancināja

    15:10
    13.12.2025
    20

    Atceraties, kā Sprīdītis, pūšot stabulē, velnu dancināja? Tā vien šķiet, ka Vladimirs Putins ir ticis pie Sprīdīša stabules un varen izbauda, ka visi pārējie aizgūtnēm dejo, nespēdami pašu spēkiem apstāties, kamēr vien viņš tajā pūš. Un kārdinājums turpināt pūst ir visnotaļ liels, lai rimtos, jo šī iegūtā varas sajūta ir pārāk patīkama. Tā, protams, nav […]

    Drūms. Dzirksteles skrien gaisā

    12:20
    10.12.2025
    31

    “Joprojām drūms. No mākoņiem var pat smidzināt… Kļūst nedaudz siltāks, temperatūra celsies līdz piektdienai,” tās ir iepriekšējo divu dienu ziņas no meteo portāla. Nu var teikt, patiesas, pārbaudītas dzīvē. Par laikapstākļiem katru dienu var dzirdēt gana pretrunīgas prognozes. Bet ar tām ir arī viens liels labums: ja man vienalga – līst vai spīd saule-, pagaidīšu […]

    Vai iespējami Ziemassvētki bez svētku eglītes

    11:58
    07.12.2025
    33

    Dodoties pārgājienā un kopā ar pārējiem dalībniekiem aplūkojot pa ceļam redzamās egles, kas bija cietušas no egļu astoņzobu mizgrauža un nokaltušas, aizrunājāmies, vai iespējams, ka pēc pārdesmit gadiem egļu vairs nebūs. Un manā prātā pazibēja doma – bet kā tad Ziemassvētki bez eglītes?Svētdien otrā Advente. Pil­sētās un pagastos izrotātas pirmās svētku egles. Svētku skaistules jau […]

    Saldējums pret galvassāpēm

    11:55
    06.12.2025
    26

    Izklausās lielisks attaisnojums saldējuma lietošanai. Un regulārai – jo vairāk. Taču nopietni par nenopietno – šāds saldējums tik tiešām esot ieviests, lai arī cik savādi un pat smieklīgi tas neizklausītos. Nu jau vairāk nekā gadsimtu iznākošā zinātnes žurnāla “ScienceNews” sociālā medija vietnē “Facebook” publiskotā ziņa liecina – kāds Nīderlandes aptieku tīkls piedāvājis neparastu sadarbības projektu […]

    Tas vēl nav noskaidrots

    19:59
    04.12.2025
    41

    Līdz ar filmas “Tīklā. TTT leģendas dzimšana”, kam veltītas tikai pozitīvas atsauksmes, sabiedrība pievērsusi lielāku uzmanību Latvijas basketbola vēsturei un tās veidotājiem. Tā pēdējās nedēļās interneta portālos un preses izdevumos bieži lasāmas intervijas ar vienu no Latvijas basketbola leģendām Skaidrīti Smildziņu-Budovsku. Viņa ir viena no pirmās TTT komandas meitenēm, kas vēl ir mūsu vidū. 82 […]

    Vai mākslīgais intelekts nogalinās medijus?

    19:58
    03.12.2025
    29
    1

    Kad radās un plašu popularitāti iemantoja televizori un dažādas televīzijas pārraides, ātrs gals tika paredzēts radio, jo kāda gan jēga kaut ko tikai klausīties, ja var reizē arī skatīties. Tomēr radio dzīvo vēl šodien un nebūt nešķiet, ka būtu uz miršanu. Kad parādījās datortehnoloģijas un vēl jo vairāk plašās interneta iespējas, ātru galu paredzēja abiem […]

    Tautas balss

    Klientus necenšas piesaistīt

    15:11
    13.12.2025
    14
    Lasītāja I. raksta:

    “Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

    Latvijas preces - dārgas

    15:11
    13.12.2025
    14
    Seniore M. raksta:

    “Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

    Ko mainīs likuma maiņa

    11:58
    07.12.2025
    34
    1
    Lasītāja A. raksta:

    “Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

    Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

    11:57
    06.12.2025
    37
    1
    Vecmāmiņa raksta:

    “Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

    Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

    09:49
    01.12.2025
    35
    G.Z. raksta:

    “Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

    Sludinājumi