Sestdiena, 29. marts
Vārda dienas: Aldonis, Agija

Pilnīgs rasols

Sarmīte Feldmane
09:26
22.12.2024
682
1
2 Sarmite Feldmane 150x150.jpg

Tiklīdz tuvojas kādi svētki un garākas brīvdienas, sarunās iezogas divas svarīgākās tēmas – kādi būs laikapstākļi un kādus ēdienus gatavot. Ja laikapstākļus nevaram ietekmēt, tad tas, ko celt galdā, ir pašu ziņā. Padzīvojoties sociālajos tīklos, brīžam rodas iespaids, ka cilvēkus nekas tā neinteresē kā ēst gatavošana. Receptes, padoms padomam galā, pieredzes stāsti, kā darīja vecmāmiņa, kas rakstīts vecās pavārgrāmatās un vēl citzemju ēdieni, kurus iesaka noteikti pagaršot.

Jau vairākus gadus, runājot par ēdieniem, nebeidzama ir diskusija par rasolu, rosolu, Olivjē salātiem. Vispirms jau, kur tie pirmoreiz celti galdā, 17. vai 19.gadsimtā, kādām jābūt sastāvdaļām, vai nosaukums ir ar a vai o, jo gramatiski pareizi tā, bet cilvēki runā šitā. Un uzskatu strīdi turpinās, pētnieki pēta noputējušas grāmatas arhīvos un ik pa laikam paziņo kādu jaunumu, ka patiesībā bijis tā. Tas gan paliek viņu pašu un kulinārā mantojuma glabātāju ziņā, jo ļaudis nesteidzas pieņemt un izmēģināt katru atklājumu. Katram sava recepte, kurā var kaut ko pamainīt. Ne velti ikdienā to, kur daudz kas sajaukts kopā, kur nav uzreiz saprotamas skaidrības, dēvē par rasolu. Dzirdēts, ka, uzmetot acis puķu dobei, vērotājs nosaka: “Īsts rasols!” Tāpat par filmu vai grāmatu, kur nespēj izsekot samudžinātām sižeta līnijām, vai apjukuma brīdī, kad galvā maisās neskaitāmas risināmas lietas, sakām taču: “Man galvā rasols!”

Tā vien gribas teikt: “Lai taču tas rasols ir, kāds ir! Ar bietēm vai rutkiem, nēģiem, siļķi vai vēžiem, tītara, liellopa, vistas vai cūkas gaļu, ar zaļajiem zirnīšiem, āboliem vai marinētiem gurķiem, ar desu vai bez.” Kāds todien būs noskaņojums, ko saimniecei vairāk kārosies, kas būs ledusskapī, ko aizmirsīsies nopirkt, kādus produktus kāds ģimenē neēd – tas visbūtiskāk ietekmē to, kāds kuram rasols būs uz galda. Diezin vai izskanēs neizpratne, vai tas tiešām rasols!

Ziemassvētkos vai varbūt gadu mijā uz galda esot jābūt deviņiem, dažos padomos 12 ēdieniem. Ja jau dietologi un citi ēšanas paradumu pētnieki uztraucas par sabiedrības veselību un tradīciju ievērošanu, varbūt var popularizēt viedokli, ka, piemēram, rasolā katra sastāvdaļa ir kā vērtīgs produkts un uzskatāma par vienu ēdienu. Tad varēs droši teikt – viegli eleganta recepte. Šo emocionāli piesātināto apzīmējumu izlasīju vēstījumā, kurā aicināts gatavot jūras veltes.

Var jau filozofēt par tradīcijām, bet nekad nebūs tā, ka katrs iesaistīsies to kopšanā un uzturēšanā. Kā liecina aptaujas un apstiprina ticējumi, Latvijā, lai nodrošinātu sevī ticību, ka nākamais Saules cikls būs veiksmīgs un laimīgs, Ziemassvētkos galdā jāliek cūkas cepetis laimei.    Savukārt pelēkie zirņi, lai nebūtu asaru, speķa pīrāgi, lai būtu pārsteigumi, sautēti kāposti, lai būtu spēks,    lielzvīņu zivis simbolizē naudu un ienākumus, bet bietes un burkāni, lai būtu laba veselība… Katram produktam taču var piemeklēt savu stāstu.

Tikai rasols gan nav minēts ne tautasdziesmās, ne ziņģēs, arī literatūrā pirms gadsimta, senāk vai vēlāk nav lasīts, kā ģimene vai saime pie kopīga galda katrs kaut ko griež un liek kopīgā bļodā, ka kaimiņi sanāktu un katrs atnestu    kaut ko no šī tradicionālā ēdiena un tad taptu kopīga maltīte. Varbūt to var pamēģināt kopienas? Jau tradicionālo zupas vārīšanu katlā uz uguns aizstāt ar rasola gatavošanu?

Kā nu kurš gribēs un mācēs, tā svinēs. Un tāpat ar ēšanu un dzīvošanu atbilstoši tradīcijām. 

Komentāri

  • Adel saka:

    Sasmejos.par tuem rasoliem un rosoliem..bet kaaut kaa bez tiem nevaram iztikt…vismaz kaazaas un beeres un svinibaas…ziemassvetkos es galdu sakllaju tradicionalu..pamata smoretas ribinas desnas ar kapostiem. Pelekie zirni
    Piiragi….augli un saldais pietiek 4 cilvekiem..rasolu netaisu jo visi jau ta pieedusues ka tam vederaa vairs nav.vietas un tas saskabst..brivdienas garas to pagatavojuu cita dienaa ….bet ari parmainas.. jau divu gadu garumaa. Plandemij.as un kari
    man skiet pilnigs rasols…duez kurs pavars izgudrojis so nebaudamo recepti..man skiet ka …to pavaru daudz un katrs ielicis savu sastavdalu kopigaa katlaa..labu appetiti

  • Atbildēt

    Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

    Saistītie raksti

    Skola, kas ceļ augšup… degunus

    21:28
    28.03.2025
    14

    Pagājušajā nedēļā pēc vairāk nekā divu gadu prombūtnes savā vēsturiskajā ēkā atgriezās Cēsu Valsts ģimnāzijas kolektīvs. Prieks un sajūsma par jaunā veidolā atdzimušo namu bija visiem, un, kā atklāšanas ceremonijā teica skolas direktore Ina Gaiķe, – Cēsu Valsts ģimnāzija stāv uz stipriem pamatiem. Var tikai piekrist direktorei, jo skola šogad atzīmē savu simtgadi un dažādos […]

    Komunikācijas nepārvaramie vaļņi

    13:59
    27.03.2025
    13

    Lai gan dzīvojam laikā, kad esam cits citam sasniedzamāki kā jebkad agrāk, pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, šķiet, komunikācijā un vienam otra saprašanā problēmu kļūst arvien vairāk. Turklāt ne tikai ikdienas saziņā, bet arī starp darba ņēmēju un darba devēju. Un tas sākas jau ar brīdi, kad uzņēmums vēl tikai meklē darbinieku. Te piedzīvojam vēl kādu savdabīgu […]

    Ne pratības, ne prasmju, bet jādzīvo vien ir

    13:43
    24.03.2025
    37

    Bērnībā ne viens vien nosaukts par neprašu, tādā mīlīgā vārdā, lai norādītu, ka kaut ko izdarījis nepareizi, nevietā, nelaikā. “Viņš nu gan ir prasmīgs!” tā savukārt teica par kārtīgu amata meistaru, cilvēku, kurš zināja savu lietu. Pēdējos gados daudz tiek runāts par dažādu prasmju apgūšanu, kad kāds ko jaunu iemācījies vai vēlas to darīt. Un […]

    Kaimiņos siro laupītājs, bet mēs turpinām svinēt

    13:41
    23.03.2025
    53

    Pagriezt pārvaldes institūciju darbības virzienus nav vienkārši un ātri. Pat tad, ja skaidri redzams – situācija deg spēcīgām liesmām un jauni lēmumi un virziena maiņa ir neatliekama. Redzam, cik grūti Eiropas Savienības līderiem tikt līdzi sprādzienbīstamām pārmaiņām, kuras globālajā politikā iemet pasaules lielvaras avantūriskā prezidenta ieraksti sociālajā tīklā. Jā, 27 valstīm, kur katrai savas ambīcijas, […]

    Nāve sarkanās "Prada" kurpēs

    17:13
    17.03.2025
    59

    Domāt par nāvi ir noderīgs vingrinājums. Tas ir svarīgs, ja ne pats svarīgākais, notikums dzīvē un nepielūdzami tiešs spogulis, kurā ieskatoties var labi pamanīt, cik jēdzīgas vai bezjēdzīgas ir tavas gaitas šajā saulē.    Domāšana par nāvi, izrādās, var būt arī atspēriena dēlītis, kas palīdz pārlidot pāri kādam no nāves sliekšņiem. Ir gan filoloģiska ķeza: […]

    Sievišķība, demokrātija un gudrība

    17:23
    16.03.2025
    31

    Šogad šķietami klusāk nekā citus gadus, jo 8. marts iekrita brīvdienā, aizvadīta Starptautiskā sieviešu diena. Bet vīriešu rosība ziedu veikalos bija vērojama, un pasākumu klāsts, kas veltīts tieši Sieviešu dienai, bija bagātīgs gan sestdien, gan jau dienu iepriekš, piektdien. Tāpat kā par daudziem svētkiem, ko atzīmējam Latvijā, arī par 8. martu viedokļi ir atšķirīgi – […]

    Tautas balss

    Smiltis pieputina visu apkārtni

    14:00
    27.03.2025
    18
    Garāmgājēja raksta:

    “Skatījos, kā pagājušajā nedēļā Cēsīs, Bērzaines ielā, liela automašīna ar rotējošu slotu no ielas malas tīrīja ziemā sakrājušās smiltis. Putekļi cēlās gaisā lielā mākonī. Droši vien apkaimes mājas un dārzi pieputēja ne pa jokam, nemaz nerunājot par cilvēkiem, kas tobrīd bija mašīnas tuvumā. Agrāk pavasarī smiltis no brauktuves Cēsīs tīrīja mitrā laikā, kad tās neput, […]

    Raiņa un Piebalgas ielas krustojumā jāuzmanās

    14:00
    27.03.2025
    28
    10
    Ģimnāzijas ielas apkaimes iedzīvotāja raksta:

    “Cēsīs, Raiņa un Piebalgas ielas satiksmes aplī, gan autovadītājiem, gan gājējiem vairāk jāuzmanās. Savā izremontētajā skolā Ģimnāzijas ielā pagājušajā nedēļā atgriezās ģimnāzisti, tagad īpaši rītos kustība te ļoti liela. Turklāt laiks kļūst aizvien siltāks, jaunieši brauc ar skūteriem, velosipēdiem, kuru ziemā gandrīz nav, tāpēc situācija saspringta. Arī skolēnu vecākiem vajadzētu bērniem atgādināt, ka pa iet­vi […]

    Karogi aizēno laukumu

    13:44
    23.03.2025
    19
    Lasītāja V. raksta:

    “Nesaprotu, kāpēc tiem, kas atbild par Cēsu noformējumu, tik ļoti patīk karogi. Pil­sētas centrs mazliet atgādina skatus no vēsturiskām filmām, kur rāda pagājušā gadsimta 30.gadu Vāciju un Padomju Savienību. Turklāt, domāju, karogi ap Vienības laukumu aizēno pieminekli, skatu uz apkārtējām ēkām. Tās it kā pazūd,” pārdomās dalījās lasītāja V.

    Varētu labot, bet vieglāk izmest

    13:43
    22.03.2025
    40
    Cēsniece raksta:

    “Videi draudzīgai ikdienai nemaz ne tik sen visos medijos runāja, ka būs atbalsts amatniekiem, kas labo dažādas sadzīves lietas, arī apavus un tamlīdzīgi. Cēsīs gan nejūtam, ka būtu tāds atbalsts un šādi pakalpojumi ir kļuvuši pieejamāki. Ja šuvējas, kas uzņemas apģērbu arī labot, var atrast, apavu meistars jāmeklē ar uguni. Salabot fēnu, mikseri vai kādi […]

    Tautiskās dejas rada pavasarīgu noskaņu

    11:42
    20.03.2025
    17
    Skatītāja raksta:

    “Priecājos par tradicionālo koncertu “Uzziedi dejā!”, kas notika Priekuļos. Redzēt vienuviet tik daudz labu deju kolektīvu, gan pašus priekuliešus, gan citus, ir skaisti. Guvu tik jaukus iespaidus un pavasarīgu noskaņu,” pau­da skatītāja.

    Sludinājumi