Otrdiena, 2. jūlijs
Vārda dienas: Lauma, Ilvars, Halina

Kur drošība grūtā brīdī

Sarmīte Feldmane
12:27
02.07.2024
12
2 Sarmite Feldmane 150x150.jpg

Šo sezonu neuzsāka otrs lielākais dārzeņu audzētājs    SIA “Rītausma” Jēkabpils pusē. Veikalos vairs nav un nebūs gurķu, tomātu ar uzlīmi “Rītausma”.    Pēc 30 gadiem, kuros attīstīta mūsdienīga dārzeņu audzēšana, uzbūvēta infrastruktūra, darbs pārtraukts. Iemesls – Valsts ieņēmumu dienesta administrēto nodokļu (nodevu) parāds, kas uz 19.jūniju bija 128 782 eiro.   

2020.gadā SIA “Rītausma” nodokļu parāds bija tikai 1 818    eiro, bet trīs gadus vēlāk    jau    97 530    eiro, liecina pieejamā informācija. Gāzes cenas, elektroenerģijas kāpums, minimālās algas palielināšana paaugstināja izaudzētā izmaksas, bet pircēji nebija gatavi, jo nespēja maksāt vairāk. Valsts atbalsts energoresursu izmaksu pieaugumu nesedza. Un soli pa solim finansiālās situācijas risinājumam klāt ķērās VID. Dienests uzsvēris, ka uzņēmumam ir sezonāls darbs un kārtējā gada laikā tas parādus dzēst nespēj. Jau novembrī tika bloķēti uzņēmuma konti, medijos skaidrojusi SIA īpašniece.
Zvērināts tiesu izpildītājs rīkoja pirmo īpašuma izsoli. Interesenti neatradās. 30 gados uzceltas septiņas siltumnīcu ēkas, no kurām lielākā    10 603,2 kvadrātmetri, bet mazākā – 3419,1 kvadrātmetrs, iesākta 19 912,6    kvadrātmetru siltumnīcas celtniecība. SIA ir arī zeme, citas infrastruktūras ēkas.

Protams, taisnība VID, nodokļi jāmaksā un dienesta uzdevums tos iekasēt. Nevari samaksāt, tās paša problēmas, zināms taču, ka ir veiksmīgi un neveiksmīgi uzņēmēji, vieniem krīzes nāk par labu, citus iznīcina.

Bez SIA “Rītausma” dārzeņiem gan jau iedzīvotāji iztiks. Kaimiņi lietuvieši un poļi izaudzēs un atvedīs lētākus. Taču pēdējos gados tik bieži tiek uzsvērts, ka valstī jābūt pašpietiekamiem un jāspēj izaudzēt pārtiku pašiem, zaļais kurss virza ražošanu tuvāk patērētājam. Bet ražotspējīga uzņēmuma darbības pārtraukšana, tāpat kā siltumnīcu infrastruktūras būvniecībā ieguldītais vairs neiet kopā ar ilgtspējīgu attīstību. Ēkas, kuras jāizmanto dārzeņu audzēšanai, stāv tukšas. Nekas netiek audzēts, strādniekiem nav darba un algas, tirgū samazinās konkurence, un beigu beigās valsts budžetam netiek nekas. Atliek cerēt, ka siltumnīcas neizdemolēs un īpašumu neizvazās.

Šajā situācijā nevar nerunāt par valsts, šoreiz ne VID, bet Zemkopības, Ekonomikas, Finanšu ministrijas iespējām. Kas gan valsts mērogā ir nepilni 130 tūkstoši eiro?    Turklāt, ja uzņēmums redzēja, ka turpinot strādāt, ar laiku parādu segs. Vai amatpersonas dažādās institūcijās nav dzirdējušas, kā ekonomiku ietekmēja energoresursu cenu kāpums, iedzīvotāju pirktspējas kritums, dzīves dārdzība. Nu ja, kas ir viens uzņēmums valsts mērogā. Ja katru glābsim, tālu netiksim. Bet vai tālu tiksim, izpārdodot ražotspējīgu uzņēmumu? SIA “Rītausma” pamatkapitāls ir 639 000 eiro. Pērn tā apgrozījums bija 574 972 eiro, kas    bija 3,3 reizes mazāk nekā gadu iepriekš, bet uzņēmuma zaudējumi samazinājās par 4,8%.

Situācija ar dārzeņaudzētāju uzņēmumu kārtējo reizi raisa pārdomas, ko nozīmē būt uzņēmējam Latvijā, vai problēmbrīdī ir drošība, ka vienīgais risinājums nebūs visam amest ar roku? Kā pareizi lasāmi un saprotami dažāda līmeņa dokumentos ierakstītie un ikdienā bieži teiktie vārdi: uzņēmējdarbības veicināšana, atbalsts uzņēmējdarbībai, infrastruktūras nodrošināšana uzņēmējdarbībai?

Un stāsts nav par    miljoniem eiro, par kuriem ik dienas runā varas vīri, bet attīstītu lauksaimniecības uzņēmumu, kuram vairs nav rītdienas, bet varēja būt. Ja vien… Un tas jau ir vispirms izpratnes, tad attieksmes jautājums. To nevar ierakstīt nevienā likumā, noteikumos.
Veikalos tik daudz dažādu gurķu! Patiesi, par ko bēdāt. Tikai prieks mijas ar ko tādu, kas ārpus varas gaiteņiem nav izprotams.

    Komentāri

    Atbildēt

    Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

    Saistītie raksti

    Seniori ir svarīgi, bet nedrīkst aizmirst par jauniešiem

    12:26
    01.07.2024
    17

    Sociālajā jomā strādājošie uzsver, ka mūsdienās, kad sabiedrība noveco, saprotams, ka pastiprināti tiek domāts par senioriem, bet nedrīkst aizmirst arī jauniešus. To saka līdzšinējais novada Sociālā dienesta vadītājs Ainārs Judeiks, norādot, ka būtiska šajā darbā ir arī prevencija, kas vērsta uz bērniem un jauniešiem. To pieminēja arī Cēsu pilsētas pansionāta direktore Inga Gunta Paegle, vērtējot, […]

    Manifestēt savu realitāti. Kas tas par zvēru?

    12:25
    30.06.2024
    15

    Pēdējā laikā arī mūsu zemē populārs kļuvis vārds “manifestēt”! Anglicisms, kas daudziem nerada skaidrību – ko gan tas īsti nozīmē? Izrādās, kaut ko manifestēt nozīmē padarīt savus sapņus, mērķus un centienus par realitāti, ticot, ka tos patiešām iespējams sasniegt. Visam pamatā ir ideja, ka, ticot, ka patiešām varat kaut ko izdarīt, un koncentrējot savas domas […]

    Lielā politika un karš

    12:24
    29.06.2024
    21

    Ukraina otrdien, 25. jūnijā, oficiāli sāka iestāšanās sarunas ar Eiropas Savienību (ES). Protams, tas nozīmē vairākus gadus ilgu procesu, tā laikā valstij ne tikai jāpārņem Eiropas Savienības normatīvās prasības, bet arī jāpierāda, ka sabiedrība un valsts pārvalde ir gatava pievienoties blokam. Šonedēļ ES ir vieno­jusies par jaunām sank­cijām pret Balt­krieviju. Ir zināms arī , ka […]

    Noguruši no ziņu virsrakstiem…

    12:29
    27.06.2024
    20

    Raugoties TV ekrānā uz kādu no daudzajiem ziņu raidījumiem, pamanīju tekstu, kas rotāja ekrāna apakšmalu, ka kādā pasaules mēroga pētījumā apstiprinājies – cilvēki arvien mazāk seko līdzi ziņām. Atskār­tu, ka šim apgalvojumam absolūti piekrītu arī pati. Un, šķiet, daļai paziņu, tuvāku un tālāku, pēdējā laikā bija līdzīgs viedoklis. Ir skaidrs, ka ziņu mērķis vairs pat […]

    Nemainīgie priekšstati

    09:58
    25.06.2024
    30

    Katram no mums, arī tautām un nācijām ir savi priekšstati par to, kādi esam, nereti ar laiku tie mēdz arī vairāk vai mazāk mainīties. Izskatās, ka Krievijas Federā­cijas iedzīvotāju priekšstati un uzskati tomēr nemainās, gan domājot par lielāko ienaidnieku, gan pašiem par sevi. Nav noslēpums, ka Krievijā vara to atbalsta un iedzīvotāji dzīvo priekšstatos, ka […]

    Tāds tas dārza prieks

    09:56
    25.06.2024
    541

    Tad nu tā – šī dieniņa, rītdieniņa, un tad dārzam jābūt izravētam. Lai tad līgotāji brīnās par čaklo saimnieci un varenajiem burkāniem, gurķiem, kāpostiem, kartupeļiem vagās. Gribas jau palielīties, bet, ak, manu pasaulīt, ja viss notiktu pēc cilvēka prāta, cik skaista gan būtu dzīve! Šodienas cilvēkam kaut ko izaudzēt nav problēmu. Ja ko nezini, pajautā […]

    Tautas balss

    Pļauj, ka putekļi pa gaisu

    10:12
    02.07.2024
    15
    Priekulietis A. raksta:

    “Priekuļu centrā pagājušajā nedēļā pašvaldība pļāva zāli, putekļi vien gāja pa gaisu. Zā­līte tik īsa un nīkulīga, ka tur nav, ko pļaut. Bet laikam jau noteiktie kvadrātmetri jāno­pļauj, citādi nesaņems naudu. Manuprāt, pļaušanu nevajadzētu organizēt pēc grafika, bet gan tad, kad tas nepieciešams,” pārdomās dalījās priekulietis A.

    Zāļu ražotāji negodprātīgi

    12:29
    28.06.2024
    17
    Lasītāja raksta:

    “Re nu! Eiropā ražotāji zāļu cenas valstīm nosaka slepeni, mazākās un nabadzīgākās valstis maksā vairāk. Tāpēc jau arī mums ir tik dārgi medikamenti un jauno zāļu maz. Te būtu gudri, ja, piemēram, Baltijas valstis vienotos un iepirktu vajadzīgo kopā. Bet varbūt jautājums jārisina Eiropas Savienības līmenī?” sprieda lasītāja.

    Autobusu pieturā lietū un vējā

    12:29
    28.06.2024
    57
    Vilma raksta:

    “Ikdienā diezgan bieži nākas ar autobusu braukt no Valmieras un Cēsu autoostas. Autobusa gaidīšanu abās pilsētās nevar salīdzināt. Valmierā nojume pasargā pasažierus no lietus un saules, Cēsīs pa bedrainu laukumu no stacijas ēkas var aizklunkurēt līdz pieturai, sēdēt uz soliņa, lai kādi laikapstākļi, un skatīties uz apdrupušo mūra sienu,” pārdomās dalījās Vilma un piebilda, ka […]

    Pasaki, kas ir tavs draugs…

    10:01
    25.06.2024
    26
    Politikas vērotājs raksta:

    “Kā gan Krievijas sabiedrība var nejusties pazemota, ja viņu valsts līderim jāslēdz vienošanās ar visu citu pasaules valstu ignorēto un nosodīto Ziemeļkoreju? Tas taču ir kauns, ka par sabiedroto jāizvēlas kas tāds!” pauda politikas vērotājs.

    Vai tiešām ietaupīja

    10:01
    25.06.2024
    22
    Zaubēniete raksta:

    “Zaubē vairs nav pagasta pārvaldes. Nezinu, cik daudz paš­valdība ietaupīja, bet cilvēkiem gan tagad grūtāk. Nav speciālista, kas var pastāstīt par visiem jautājumiem pagastā, par katru jāiet pie cita darbinieka. Kad bija pārvalde, bija tā kā drošāk, zināji, ka ir, uz kuru paļauties, arī kam prasīt atbildību,” pastāstīja zaubēniete.

    Sludinājumi