Pirmdiena, 22. jūlijs
Vārda dienas: Marija, Marika, Marina

Suši un mīdiju zupa

Druva
15:52
26.10.2012
67
312342434231

Tas ir tikai neliels ieskats Āzijas valstu virtuvē, kurā šoreiz centās ielūkoties krodziņa „Glendeloka” šefpavāre Anita Krasnā un Nodarbinātības valsts aģentūras Cēsu filiāles vadītāja Zane Meļķe. Jāatzīst, ka Ķīnas un Japānas virtuve Latvijā pēdējo gadu laikā kļuvusi ļoti populāra. Suši iegādājamies ne tikai veikalos un kafejnīcās, bet nereti paši gatavojam arī mājās, nemaz nerunājot par to, ka arī nūdeles, rīsi sen jau kļuvuši par ēdienkartes ikdienu.

„Ķīnas tradicionālās virtuves svarīgākais princips ir pretstatu harmonija, kombinējot garšas, visā pilnībā jāizbauda kontrasti un to harmonija. Ķīniešu maltītēs ir apvienots auksts un karsts, salds un skābs, maigs un ass, kā arī mīksts un kraukšķīgs. Taču vissvarīgākais viņu virtuvē- izmantot svaigas sastāvdaļas un izcelt dabisko produkta garšu. Gaļa, zivis un dārzeņi tiek sagriezti sīkos gabaliņos, līdz ar to nepieciešama īsāka termiskā apstrāde. Īslaicīga termiskā apstrāde ir viens no ķīniešu kulinārijas tradīciju stūrakmeņiem. Strauji apcepot vai izvārot lielā karstumā, tiek iegūts lielisks rezultāts. Ķīnas ēdiens tradicionāli sastāv no diviem elementiem – vai nu rīsi, nūdeles vai maize un gaļa, vai zivis, vai dārzeņi,” stāsta šefpavāre A. Krasnā un bilst- kā būtisku ķīniešu virtuves sastāvdaļu nedrīkst aizmirst sojas mērci.

Runājot par japāņu virtuvi, izcelts tiek suši. Tas esot radies tādēļ, ka japāņi atklājuši – rīsos ieliekot jēlu zivi, tā uzglabājas ilgāk. „Suši ir daudz veidu un dažādas receptes, bet to var pagatavot arī mājas apstākļos. Nepieciešami suši rīsi, rīsu etiķis, nedaudz sāls un cukurs, nori – speciālas ūdenszāļu lapas, kuras izmanto suši pagatavošanai, vasabi pasta, kā arī marinētas ingvera šķēles. Vasabi bieži vien sauc par mārrutku, jo tiem ir līdzīga garša. Der atcerēties, ka vasabi pasta pēc atvēršanas jāuzglabā ledusskapī un jāizlieto dažās nedēļās.

Suši pildījumam Latvijā ierasti izmanto lasi, garneles, avokado, gurķi, Philadelphia sieru, krabju nūjiņas un pat papriku. Lai suši satītu, nepieciešams bambusa paklājiņš. Visu nepieciešamo veikalos var viegli atrast, jo suši popularitātes dēļ šīm sastāvdaļām parasti atvēlēts atsevišķs plaukts,” stāsta šefpavāre un turpina: „Rīsu vārīšanas process ir ļoti svarīgs, jo no rīsu kvalitātes būs atkarīga suši garša. Rīsus liek vēsā ūdenī un vismaz 20 minūtes ļauj tiem mērcēties, tad nokāš un noskalo. Procesu atkārto. Kad rīsi pēdējo reizi noskaloti, tos liek katlā, pielej ūdeni un uz lēnas uguns vāra 20 minūtes. Der atcerēties, ka katliņā rīsus aplej ar tā, lai ūdens būtu apmēram trīs pirkstus virs rīsiem. Rīsus vārīšanas laikā nedrīkst maisīt! Kad rīsi izvārījušies un piecas minūtes pastāvējuši, lai nobriest,

pievienojam sešas ēdamkarotes rīsu etiķa un tikai tad ar koka lāpstiņu lēnām iecilājam rīsos, tad tos atdzesējam. Kad rīsi ir tiktāl atdzisuši, ka var ņemt ar rokām, uz bambusa paklājiņa izklāj nori lapu un uz tās plānā kārtiņā klāj rīsus, tad gar vienu malu liek salmiņos sagrieztu izvēlēto pildījumu un ar paklājiņa palīdzību sarullē suši rullītī.” Viešņa Zane Meļķe atzīst, ka viņai ļoti garšo suši, un tos mājās labprāt gatavo. Viņa uzsver, ka suši var pagatavot ātri, galvenais novārīt rīsus un iegādāties nepieciešamo pildījumam. „Jāteic, ka suši vislabāk izdodas, ja izmanto speciālos suši rīsus, kuri, pareizi apstrādāti, ir pietiekami irdeni, turklāt tos var nopirkt gandrīz ikvienā veikalā arī Cēsīs. Esmu pildījusi suši arī ar tunci, avokado, bet pildījuma izvēle atkarīga no tā, kas katram garšo. Kad rīsi novārīti un nedaudz atdzesēti, ņem bambusa paklājiņu rīsu tīšanai, uz tā klāj nori ar spīdīgo pusi uz leju (to būtiski atcerēties-aut.). Tad uz nori plānā kārtiņā klāj atdzesētus rīsus. Vienā malā, kur liksim pārējās sastāvdaļas, klāj nedaudz mazāk rīsu. Kad sastāvdaļas saliktas, ar bambusa paklājiņa palīdzību rullējam kopā. Jāatceras, ka jārullē blīvi, lai nepaliktu tukšumi. Kad suši sarullēts, griež tos divus līdz trīs centimetrus biezos gabaliņos. Suši pasniedz uz šķīvīša, atsevišķa trauciņā lejot sojas mērci, kurā iemaisīts vai atsevišķi pasniedz vasabi. Tā kā vasabi ir ass, atgādina mārrutkus, sākumā iesaku iemaisīt pavisam nedaudz. Suši gabaliņus pa vienam mērc sojas mērcē, pa starpu suši gabaliņiem ēd marinētu ingveru, kas domāts garšas kārpiņu attīrīšanai, lai varētu pilnvērtīgi izgaršot katru nākamo suši,” savā suši receptē dalās Zane Meļķe.

Gatavojot suši, šefpavāre norāda, ka gabaliņiem jābūt kumosa lielumā. Lai sagrieztu suši, nepieciešams labs, ass nazis. Var iegādāties arī speciālo suši nazi, ja zina, ka šis ēdiens mājās tiks taisīts bieži. Pirms griešanas nazi var saslapināt, tad tas arī zaļo lapu neplēsīs. Šefpavāre, runājot par Āzijas virtuvi, stāsta, ka tajā visplašāk tiek izmantota citronzāle, ingvers, ķiploks, anīss un daudzas garšvielas. Interesanta un garšīga ir sezama eļļa, ko pievieno arī salātiem un daudz kam citam. Šefpavāre norāda, ka Latvijā uzturā maz lieto nūdeles, kas ir ātri un viegli pagatavojamas. Turklāt tās var gatavot arī kopā ar dārzeņiem.

Savukārt runājot par rīsiem, A. Krasnā teic, ka uzturā labāk izmantot nebalinātos rīsus vai pat sajauktus ar melnajiem un sarkanajiem. Tādus veikalos var nopirkt.

„Āzijas virtuvē daudz tiek lietotas zivis, tās ir augstvērtīgs olbaltumvielu un minerālvielu avots, bet kaloriju tajās ir mazāk nekā pašā liesākajā vistas vai citu dzīvnieku gaļā. Turklāt zivis un citi jūras produkti gandrīz nemaz nesatur holesterīnu,” norāda A. Krasnā, sakot, ka zivis uzturā ieteicams lietot biežāk.

Pēc pagatavotās maltītes un nelielā ceļojuma pa Āzijas virtuvi Z. Meļķe atzina, ka Āzijas tautu ēdieni viņai garšo. Interesanti bijis redzēt, cik viegli pagatavojama mīdiju zupa un vista saldskābā mērce ar svaigiem ananasiem. ”Zupa likās ļoti neierasta, bet garšīga. Arī jauktie rīsi ar mērci ļoti interesanti un garšīgi. Suši kā suši, man tie garšo vienmēr,” atzina Z. Meļķe. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Pārraut apburto loku

06:02
16.07.2024
47

Jauno māmiņu un grūtnieču atbalsta centrs “Madaras”, kas darbojas Liepā, nosvinējis 20 gadu jubileju. Tā darbība organizēta kā ģimenes modelis ar atbilstošu vidi, lai katrai māmiņai veltītu individuālu uzmanību. Šobrīd “Madarās” uzturas septiņas mammas un deviņi bērni, daļa māmiņu ir ar īpašām vajadzībām. Bet šo gadu laikā palīdzēts vairākiem simtiem sieviešu. Teju no pirmsākumiem biedrības […]

Svešumā latviskums uztur garu

08:03
11.07.2024
36

Jāņa Vecozola dzīve metusi dažādus līkumus. “Kā daudziem latviešiem šajos laikos,” viņš saka un piebilst, ka vasarā gribas būt Latvijā. Jānis dzimis un bērnību pavadījis Cēsīs, tad ģimene pārcēlās uz Priekuļiem, tur mācības pamatskolā, tad Jāņmuižas lauksaimniecības skolā, armija, darbs un ģimene Cēsīs. “Strādāju par šoferi, lai tiktu pie dzīvokļa, pārgāju uz celtniecību. Tad sākās […]

Suns māca dzīvot rotaļīgi un dalīties ar to

06:24
08.07.2024
34

 “Kanisterapija ir suņu asistēta terapija. Nereti šķiet, ka tā ir suņa glaudīšana, un dažreiz tā tas arī var izskatīties, taču kanisterapija ir daudzveidīga gan atkarībā no mērķauditorijas, gan suņa,” teic kanisterapijas speciāliste Tamāra Kabakova. “Bērni visbiežāk vēlas suni paglaudīt, pabužināt, samīļot. Tāpēc arī lielos pasākumos ir svarīgi stāstīt, kā ar suni pareizi darboties. Es to […]

Savā īpašajā vietā

07:21
07.07.2024
85

“Kamēr vēl mitrs un neput, zāle jānopļauj,” saka Solvita Jansone un steidz appļaut mājas apkārtni. Viņa atzīst, ka pagaidām vasara ilgstoši nav bijusi tik karsta kā  pērn, bet puķes nācās regulāri un cītīgi laistīt, dārzam gan bija jāpietiek ar rezervēm un rasu. “Lietus bija ļoti vajadzīgs, tagad apkārt    svaigums, viss var augt,” teic Solvita […]

Radošais process kā terapija

05:26
07.07.2024
37

Saruna ar digitālā satura veidošanas un skatuves mākslinieci DĀRTU ZVANERI Daudziem Dārtas vārds noteikti pazīstams caur labskanīgā ķeltu arfas un čella dueta “Infini” skaņām. Ar viņu sarunājāmies par mūzikas ceļu, teātri un to, ka dzīve allaž zina labāk, kas mums vajadzīgs. -Daudzi jūs iepazinuši caur mūziku, bet pati sakāt, ka esat ļoti radoša būtne – […]

Veselīgu matu augšanas noslēpums

14:31
05.07.2024
329

Veselīgu matu veidošana ir kopīgs mērķis daudziem, tomēr bieži vien tas šķiet kā slepenas dārgumu medības ar grūti iegūstamām balvām. Patiesi veselīgu matu pamatā ir ne tikai spīdīgi attēli reklāmās un nemitīgi mainīgās matu kopšanas tendences, bet arī izpratne par to unikālajām vajadzībām un rūpes par tām. Veselīgu matu kopšanas nozīme ir nepārspīlēta; tā nav […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
24
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
17
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
23
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
30
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi