Sestdiena, 23. novembris
Vārda dienas: Zigrīda, Zigfrīda, Zigrīds

Suši un mīdiju zupa

Druva
15:52
26.10.2012
95
312342434231

Tas ir tikai neliels ieskats Āzijas valstu virtuvē, kurā šoreiz centās ielūkoties krodziņa „Glendeloka” šefpavāre Anita Krasnā un Nodarbinātības valsts aģentūras Cēsu filiāles vadītāja Zane Meļķe. Jāatzīst, ka Ķīnas un Japānas virtuve Latvijā pēdējo gadu laikā kļuvusi ļoti populāra. Suši iegādājamies ne tikai veikalos un kafejnīcās, bet nereti paši gatavojam arī mājās, nemaz nerunājot par to, ka arī nūdeles, rīsi sen jau kļuvuši par ēdienkartes ikdienu.

„Ķīnas tradicionālās virtuves svarīgākais princips ir pretstatu harmonija, kombinējot garšas, visā pilnībā jāizbauda kontrasti un to harmonija. Ķīniešu maltītēs ir apvienots auksts un karsts, salds un skābs, maigs un ass, kā arī mīksts un kraukšķīgs. Taču vissvarīgākais viņu virtuvē- izmantot svaigas sastāvdaļas un izcelt dabisko produkta garšu. Gaļa, zivis un dārzeņi tiek sagriezti sīkos gabaliņos, līdz ar to nepieciešama īsāka termiskā apstrāde. Īslaicīga termiskā apstrāde ir viens no ķīniešu kulinārijas tradīciju stūrakmeņiem. Strauji apcepot vai izvārot lielā karstumā, tiek iegūts lielisks rezultāts. Ķīnas ēdiens tradicionāli sastāv no diviem elementiem – vai nu rīsi, nūdeles vai maize un gaļa, vai zivis, vai dārzeņi,” stāsta šefpavāre A. Krasnā un bilst- kā būtisku ķīniešu virtuves sastāvdaļu nedrīkst aizmirst sojas mērci.

Runājot par japāņu virtuvi, izcelts tiek suši. Tas esot radies tādēļ, ka japāņi atklājuši – rīsos ieliekot jēlu zivi, tā uzglabājas ilgāk. „Suši ir daudz veidu un dažādas receptes, bet to var pagatavot arī mājas apstākļos. Nepieciešami suši rīsi, rīsu etiķis, nedaudz sāls un cukurs, nori – speciālas ūdenszāļu lapas, kuras izmanto suši pagatavošanai, vasabi pasta, kā arī marinētas ingvera šķēles. Vasabi bieži vien sauc par mārrutku, jo tiem ir līdzīga garša. Der atcerēties, ka vasabi pasta pēc atvēršanas jāuzglabā ledusskapī un jāizlieto dažās nedēļās.

Suši pildījumam Latvijā ierasti izmanto lasi, garneles, avokado, gurķi, Philadelphia sieru, krabju nūjiņas un pat papriku. Lai suši satītu, nepieciešams bambusa paklājiņš. Visu nepieciešamo veikalos var viegli atrast, jo suši popularitātes dēļ šīm sastāvdaļām parasti atvēlēts atsevišķs plaukts,” stāsta šefpavāre un turpina: „Rīsu vārīšanas process ir ļoti svarīgs, jo no rīsu kvalitātes būs atkarīga suši garša. Rīsus liek vēsā ūdenī un vismaz 20 minūtes ļauj tiem mērcēties, tad nokāš un noskalo. Procesu atkārto. Kad rīsi pēdējo reizi noskaloti, tos liek katlā, pielej ūdeni un uz lēnas uguns vāra 20 minūtes. Der atcerēties, ka katliņā rīsus aplej ar tā, lai ūdens būtu apmēram trīs pirkstus virs rīsiem. Rīsus vārīšanas laikā nedrīkst maisīt! Kad rīsi izvārījušies un piecas minūtes pastāvējuši, lai nobriest,

pievienojam sešas ēdamkarotes rīsu etiķa un tikai tad ar koka lāpstiņu lēnām iecilājam rīsos, tad tos atdzesējam. Kad rīsi ir tiktāl atdzisuši, ka var ņemt ar rokām, uz bambusa paklājiņa izklāj nori lapu un uz tās plānā kārtiņā klāj rīsus, tad gar vienu malu liek salmiņos sagrieztu izvēlēto pildījumu un ar paklājiņa palīdzību sarullē suši rullītī.” Viešņa Zane Meļķe atzīst, ka viņai ļoti garšo suši, un tos mājās labprāt gatavo. Viņa uzsver, ka suši var pagatavot ātri, galvenais novārīt rīsus un iegādāties nepieciešamo pildījumam. „Jāteic, ka suši vislabāk izdodas, ja izmanto speciālos suši rīsus, kuri, pareizi apstrādāti, ir pietiekami irdeni, turklāt tos var nopirkt gandrīz ikvienā veikalā arī Cēsīs. Esmu pildījusi suši arī ar tunci, avokado, bet pildījuma izvēle atkarīga no tā, kas katram garšo. Kad rīsi novārīti un nedaudz atdzesēti, ņem bambusa paklājiņu rīsu tīšanai, uz tā klāj nori ar spīdīgo pusi uz leju (to būtiski atcerēties-aut.). Tad uz nori plānā kārtiņā klāj atdzesētus rīsus. Vienā malā, kur liksim pārējās sastāvdaļas, klāj nedaudz mazāk rīsu. Kad sastāvdaļas saliktas, ar bambusa paklājiņa palīdzību rullējam kopā. Jāatceras, ka jārullē blīvi, lai nepaliktu tukšumi. Kad suši sarullēts, griež tos divus līdz trīs centimetrus biezos gabaliņos. Suši pasniedz uz šķīvīša, atsevišķa trauciņā lejot sojas mērci, kurā iemaisīts vai atsevišķi pasniedz vasabi. Tā kā vasabi ir ass, atgādina mārrutkus, sākumā iesaku iemaisīt pavisam nedaudz. Suši gabaliņus pa vienam mērc sojas mērcē, pa starpu suši gabaliņiem ēd marinētu ingveru, kas domāts garšas kārpiņu attīrīšanai, lai varētu pilnvērtīgi izgaršot katru nākamo suši,” savā suši receptē dalās Zane Meļķe.

Gatavojot suši, šefpavāre norāda, ka gabaliņiem jābūt kumosa lielumā. Lai sagrieztu suši, nepieciešams labs, ass nazis. Var iegādāties arī speciālo suši nazi, ja zina, ka šis ēdiens mājās tiks taisīts bieži. Pirms griešanas nazi var saslapināt, tad tas arī zaļo lapu neplēsīs. Šefpavāre, runājot par Āzijas virtuvi, stāsta, ka tajā visplašāk tiek izmantota citronzāle, ingvers, ķiploks, anīss un daudzas garšvielas. Interesanta un garšīga ir sezama eļļa, ko pievieno arī salātiem un daudz kam citam. Šefpavāre norāda, ka Latvijā uzturā maz lieto nūdeles, kas ir ātri un viegli pagatavojamas. Turklāt tās var gatavot arī kopā ar dārzeņiem.

Savukārt runājot par rīsiem, A. Krasnā teic, ka uzturā labāk izmantot nebalinātos rīsus vai pat sajauktus ar melnajiem un sarkanajiem. Tādus veikalos var nopirkt.

„Āzijas virtuvē daudz tiek lietotas zivis, tās ir augstvērtīgs olbaltumvielu un minerālvielu avots, bet kaloriju tajās ir mazāk nekā pašā liesākajā vistas vai citu dzīvnieku gaļā. Turklāt zivis un citi jūras produkti gandrīz nemaz nesatur holesterīnu,” norāda A. Krasnā, sakot, ka zivis uzturā ieteicams lietot biežāk.

Pēc pagatavotās maltītes un nelielā ceļojuma pa Āzijas virtuvi Z. Meļķe atzina, ka Āzijas tautu ēdieni viņai garšo. Interesanti bijis redzēt, cik viegli pagatavojama mīdiju zupa un vista saldskābā mērce ar svaigiem ananasiem. ”Zupa likās ļoti neierasta, bet garšīga. Arī jauktie rīsi ar mērci ļoti interesanti un garšīgi. Suši kā suši, man tie garšo vienmēr,” atzina Z. Meļķe. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Cienīt laika nospiedumus

06:44
22.11.2024
28

Atjaunotais Uzvaras piemineklis Cēsu centrā    ir līdz šim arhitekta Imanta Timermaņa vērienīgākais darbs. Par Atmodas gadu notikumiem un šodienu saruna ar SIA “Arhitekta Imanta Timermaņa birojs” vadītāju. -Par pieminekļiem runā, diskutē, ceļ un nojauc arī šodien. -Šķiet, virziens aizgājis ne īstajās dimensijās. Andreja Upīša    pieminekļa zāģēšana ir muļķība. Ja ir kādi izteikti ideoloģiski […]

Viens bez otra nevaram nekādi

10:41
21.11.2024
326

Straupes pagasta bioloģisko zemnieku saimniecību “Eicēni” divi skoloti dārznieki Elita un Jānis Reinhardi nodibināja pagājušā gadsimta deviņdesmitajos, drīz pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Sāka tā romantiski – ar mazu siltumnīcu pie Elitas dzimtas mājām, kurā koši izauga izjukušās kopsaimniecības pamesti rožu stādi. Veidojot saimniecību, piedzīvota gan ziedēšana, gan ērkšķu dūrieni, un nu jau abi dārznieki ar […]

Katrā augā ir kas vērtīgs. Jāprot to izmantot

11:32
20.11.2024
34

Pastāv uzskats, ka kaut kur tālās zemēs ir tie vērtīgie augi, kas veselību var ļoti pozitīvi ietekmēt. Patiesībā viss, kas ir vajadzīgs mums, aug tepat tuvumā, atzīst dabas velšu vācēja, aktīva ārstniecības augu pētniece un augu valsts izzinātāja ELITA MELNE. “Savs jaukums ir būt dabā arī šajā nosacīti drūmajā laikā, tas ļauj izjust zināmu pirmatnību. […]

Militārā tehnika – stāsts par Latvijas vēsturi

11:04
18.11.2024
21

Cēsniekam Lūkasam Matutim bija pieci gadi, kad televīzijā redzēja, kā brauc tanki. “Tas šķita kas tik liels un interesants,” ar smaidu atceras Lūkass. Jau padsmitnieka gados viņš sāka izgatavot dažādas tehnikas modeļus. Un, protams, arī tanku. Līdztekus arī izzināja Latvijas militārās tehnikas vēsturi. Cēsu muzejā šomēnes apskatāma viņa veidoto modeļu    izstāde “Latvijas militārās tehnikas […]

Kā ikdienas paradumi var uzlabot zobu veselību

19:03
16.11.2024
30

Ikdienas paradumi spēlē būtisku lomu zobu veselības uzturēšanā un var novērst daudzas mutes dobuma problēmas. Regulāra un pareiza zobu kopšana palīdz ne vien uzturēt skaistu smaidu, bet arī izvairīties no biežām zobārsta vizītēm saistībā ar infekcijām, kariesu un smaganu iekaisumu. Aplūkosim trīs vienkāršus ieradumus, kas var ievērojami uzlabot zobu veselību. Regulāra un pareiza zobu tīrīšana […]

Vai plastiskā ķirurģija patiesi ir ceļš uz pārliecinošāku ārieni?

19:00
16.11.2024
26

Šis jautājums, kas sākotnēji var šķist vienkāršs, patiesībā slēpj sevī vairākus aspektus, kas saistīti gan ar fiziskajām, gan psiholoģiskajām izmaiņām. Plastiskā ķirurģija ne vienmēr nozīmē tikai ārējas pārmaiņas – tā bieži ietekmē arī cilvēka pašpārliecību un kopējo dzīves kvalitāti. Daudziem pacientiem šīs izmaiņas ir ceļš uz harmoniskāku dzīvi, kurā viņi izjūt gan iekšēju, gan ārēju […]

Tautas balss

Vai svarīgākā ir domes vadība

11:01
21.11.2024
49
J. raksta:

“Pagājušajā “Druvas” numurā bija ziņa, ka Cēsu novada pašvaldība par labu darbu valsts svētkos apbalvo 50 darbiniekus. Neviens pagodinātais vārdā nebija nosaukts, bet domes priekšsēdētājs un viņa vietnieki gan minēti pilnībā. Vai tad tikai viņi pelnījuši tādu godu, citi ne,” neapmierinātību ar publikāciju izteica J.

Sveiciens glābējiem un policistiem

11:01
21.11.2024
16
14
Seniore raksta:

“Noskatījos dokumentālo filmu par ugunsdzēsēju glābēju darbu. Tajā bija uzskatāmi parādīti Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku pienākumi, reālas situācijas, kādās viņi strādā, ar kādu bīstamību jāsastopas un cik profesionāli viņi atrisina situācijas. Gribu novēlēt visiem, kas strādā šajā dienestā, veselību un izturību un visus sveikt svētkos. Paldies vēlos teikt arī Valsts policijai. Arī tas […]

Kur novilkt robežu

11:39
20.11.2024
32
Lasītāja raksta:

“Lasu, ka Cēsīs Leona Paegles ielai atjaunots Ģimnāzijas ielas nosaukums. Nosaukumā, protams, nav nekā slikta, taču, manuprāt, nav pareizi, ka mēs cenšamies aizslaucīt visu mūsu vēsturi. Šoreiz varbūt ne tik daudz par Cēsīm, bet kopumā. Nav jau neviens cilvēks ideāls, arī rakstnieki, mākslinieki. Katram savi un varbūt daudziem nepareizi uzskati, bet vai tāpēc viņu vārdi […]

Pilsoniska atbildība

11:39
20.11.2024
27
M.N. raksta:

“Paldies priekulietim Gundaram Muceniekam, kurš Lāčplēša dienas rītā Priekuļu birzītē pie piemiņas zīmes Kārlim Ulmanim nopļāva kūlu. G.Mucenieks nežēloja savu laiku un izmantoja arī savu trimmeri,” pastāstīja M.N.

Nevar atrast tualetes

14:54
13.11.2024
65
Seniore no kaimiņu novada raksta:

“Mēs, trīs kundzes astotajā gadu desmitā, no kaimiņu novada bijām ciemos Cēsīs. Izstaigājām pilsētu, vēsturiskās vietas. Kā jau ekskursijā, katrai bija līdzi ūdens pudele. Pienāca brīdis, kad, kā mēdz teikt, daba sauc. Tā kā man Cēsis zināmākas, vedu draudzenes uz Rožu laukumu, atceros, tam līdzās bija pārvietojamās tualetes. Aizgājām, bet nekā, to vairs nav. Un […]

Sludinājumi