Trešdiena, 3. jūlijs
Vārda dienas: Benita, Everita, Verita, Emerita

Kafija – možs dienas sākums

Liene Lote Čemme
10:41
12.10.2016
45
Img 4057 1

Bez kafijas savu rītu vai pusdienlaiku nevar iedomāties daudzi. Tasīte labas kafijas nereti ir enerģijas lādiņš un možums visai dienai. Kafijas pazinējs, cēsnieks Kaspars Lapsa “Druvai” stāsta, ka mīlestība pret kafiju un kafijas dzeršanas kultūru radusies jau sen. Pats apmeklējis Rīgā Kafijas akadēmijas kursus, daudz lasījis un eksperimentējis, lai pagatavotu kvalitatīvu kafiju. Šobrīd savā kafijas namiņā jau mēnesi kafiju gatavo ne tikai sev, bet ikvienam, kas pie viņa iegriežas ciemos. Kaspars jau oktobrī sāks organizēt arī kafijas degustāciju vakarus. Viņš uzskata, ka ir daudz ko mācīties, iegūt un izzināt jautājumus, kas cieši skar kafijas dzeršanas kultūru un lieliskas kafijas praktisku pagatavošanu.

Runājot par kafijas izcelsmi, Kaspars bilst, ka ir gana daudz leģendu, kā tika atklāta kafija. Taču diezgan skaidrs, ka kafijas krūms atklāts Etiopijā apmēram pirms 1500 gadiem. Pazīstamākā kafijas leģenda vēstī, ka kafijas pupiņas atklāja aitu gans. Viņš ieraudzīja, ka aitas ēd sarkanās ogas no krūma, un ievēroja, ka dzīvnieki kļūst neparasti kustīgi. Viņš nolēma pamēģināt šīs ogas pats un pēc to ēšanas jutās mundrāks. Vēlāk mūki šajā teritorijā sāka vārīt pupiņas un dzert aromātisko kafijas dzērienu, lai paliktu nomodā ilgo lūgšanu laikā.

“Lai pagatavotu labu kafiju, svarīgas ir kafijas pupiņas, turklāt es iesaku pupiņas samalt pašiem, nevis veikalā iegādāties jau samaltu kafiju. Arī es, gatavojot kafiju saviem ciemiņiem, vienmēr sāku ar kafijas pupiņu malšanu,” bilst Kaspars un norāda, lai kafiju saglabātu svaigu un aromātisku, tā jāuzglabā hermētiski noslēgtā iepakojumā un jāievieto slēgtā traukā.

Kaspars stāsta, ka kafijas pasaule ir neizdibināma. Pats iemācījies daudzus noslēpumus. Rāda, kā kafijas pupiņas maļ ar roku, kā gatavo dažādus kafijas veidus, un līdz niansēm zina dažādas kafijas garšas – skābenas, rūgtas, piesātinātas.

“Esmu bijis ciemos pie dažādiem kafijas pupiņu grauzdētājiem, tirgotājiem, pie kafijas gatavotājiem un pasniedzējiem. Esmu mācījies, kā kafijas tasītē veido zīmējumus ar uzputotu pienu, un vēl citas lietas,” stāsta Kaspars un bilst, ka strādā ar dažādām kafijas pupiņu šķirnēm, taču viena no labākajām esot kāda armēņa izstrādātā “Rīgas kafija”, kura ir izgatavota no labākajām Arabikas šķirnēm. Kafijai piemītot augsts blīvums un patīkama pēcgarša. Taču vēl interesantāk, ka Kaspars var piedāvāt un pagatavot arī kafiju, kas pasaulē ir pati dārgākā.

“Civetkaķu kafija ir pasaules dārgākā kafija, kuras cena kilogramā ir vairāki simti eiro. Interesanti, ka Indonēzijā, kur šī kafija tiek iegūta, viss notiek ar dzīvnieku palīdzību. Proti, Civetkaķi apēd kafijas pupiņas un fekāliju veidā izvada no organisma. Interesanti, ka tikai šie dzīvnieciņi ar savām maņām jūt, kad kafijas pupiņas ir visgatavākajā stadijā, cilvēks neredz un nezina, kad pupiņas jānovāc. Civetkaķa gremošanas traktā nonākušie kafijas augļi pilnībā nepārstrādājas, tāpēc, iznākot ārā fekāliju veidā, kafijas sēklas jeb pupiņas nav bojātas. Tāpat arī gremošanas procesā civetkaķu kuņģis izstrādā īpašas vielas, kas samazina kofeīna daudzumu pupiņās,” stāsta Kaspars un atklāj, ka ik dienu ir kāds ciemiņš, kuram nākas pagatavot tasīti pašas dārgākās kafijas pasaulē. Tiesa gan, ne vienmēr cilvēku iedomātais atbilst cerētajam, bet Kaspars uzsver, ka katram kafijas cienītājam kaut reizi mūžā šī kafija ir jānobauda.

Vaicāts, kā mājas apstākļos varam pagatavot labu kafiju, Kaspars norāda, ka svarīgi izvēlēties pareizo malumu konkrētajai kafijas pagatavošanas metodei. Piemēram, gatavojot kafiju automātā, labāks būtu vidējs kafijas malums, uzlejot kafiju tieši krūzītē – smalkāks malums, gatavojot kafiju espreso kafijas automātos – ļoti smalks malums, bet, izmantojot kafijas spiedkannu – rupjāks malums. Tāpat der atcerēties, ka kafijas gatavošanā neiesaka lietot vārošu ūdeni, bet gan nedaudz padzisušu ūdeni – apmēram 92 līdz 96 grādi.

Pagatavojis dažādus kafijas veidus, Kaspars mudina tos nobaudīt un paskaidro, lai pilnībā izbaudītu bagātīgo kafijas garšu un smaržu, tā jādzer uzreiz.

“Kafijas pagatavošanas veidi ir dažādi. Latte, kafija ar putukrējumu un kanēli, un rīvētu šokolādi. Tāpat pavisam drīz piedāvāšu kafijas kokteili “Melnais gulbis”, kas tiek gatavots no espreso un iebiezinātā piena. Tas būs ļoti gardi,” stāsta kafijas pazinējs un bilst, ka pie kafijas piedāvā bezē cepumus ar kafiju, saldos riekstiņus ar kafijas krēma pildījumu un mandeļu- kafijas cepumiņus. Pats saimnieks pie kafijas gatavs uzcept un pasniegt siltu vafeli.
“Kafiju veidi ir dažādi. Itāļi teiks, ka labākā un vienīgā ir espreso kafija, kas ir ļoti stipra. To pasniedz nelielā daudzumā kopā ar glāzi ūdens. Iecienīts ir kafijas dzēriens – kapučīno. To gatavo no espreso kafijas un svaiga piena. Tāpat jau pati minēji, ka kafiju var gatavot moka kanniņā, kas ir īpaša vārāmā ierīce, ar kuru mājas apstākļos ir iespējams iegūt lielisku espreso. Baudītāji kafiju dzer bez cukura. Tā labāk atklājas garša. Taču kafiju var saldināt ar dažādiem sīrupiem,” stāsta Kaspars. Viņš bilst, ka kafijas baudīšana vienmēr gājusi rokrokā ar labām sarunām.

Lattes pagatavošanā mājas apstākļos

Nepieciešams (2 kafijas krūzēm):

Espreso
Piens
Kanēlis

Vispirms pagatavo divas espreso (stipras) kafijas tasītes. Burciņā, kurai var uzlikt vāku, ielej aptuveni 180 ml liesa piena, tas labāk putosies. Burciņai uzskrūvē vāku, kārtīgi krata aptuveni minūti. Pēc tam noņem vāku un burciņu liek mikroviļņu krāsnī uz 30 sekundēm. Karstumā no burciņas pacelsies stingras piena putas.
Pagatavoto espreso lej divās lielās kafijas krūzēs vai biezās stikla glāzēs. Pa virsu ar lielu karoti liek saputoto pienu, lai piena putas skaisti nostātos krūzē. Pārkaisa ar kanēli.

Kafija ar putukrējumu

Nepieciešams:

Kafija
Ūdens
Cukurs
Saldais krējums

Pagatavo kafiju atbilstoši vēlamajam stiprumam. Uzputo putukrējumu stingrās putās, kam var pievienot nedaudz vaniļas, cukura. Kafiju lej stikla kafijas glāzē un lēnām liek virsū putukrējumu. Pārkaisa ar kanēli un brūno cukuru.

Smaržīgs dekors

Kafijas pupiņas var kalpot arī par lielisku dekoru. Stikla vāzē ieber kafijas pupiņas, pa virsu uzliek zaļu ābolu, apsien lentīti, un dekors gatavs. Turklāt pupiņu aromāts telpā radīs īpašu auru.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Vīriešu peldbikses – 2024.gada vasaras tendences

18:06
03.07.2024
8

2024.gada vasara vīriešiem, kas bieži atpūšas pludmalē, piedāvā plašu peldbikšu izvēli – ikvienai gaumei un augumam. Šogad svarīgākais ir funkcionalitāte, ērtums un stilīgs izskats. Lūk, daži no galvenajiem trendiem, kas dominēs pludmalēs un baseinos šajā sezonā. Klasiskās peldbikses Klasiskās vīriešu peldbikses ir teju vai mūžīgs variants, kas nekad neiziet no modes. 2024. gadā tās piedzīvo […]

Veido namiņu, kur vecļaudis jūtas labi

07:32
30.06.2024
70

Cēsu pilsētas pansionātam 12. jūlijā apritēs 30 gadi. Vairāk nekā pusi no šī laika sociālās aprūpes un rehabilitācijas iestādes direktore ir Inga Gunta Paegle. -Pansionātam ir 30 gadu jubileja. Kā tas šo gadu laikā mainījies? -Es kā šodien atceros 1994. gada 12. jūliju, kad pansionāts no Glūdas kalna Cēsīs ienāca šeit, Cīrulīšos. Glūdas kalnā istabiņās […]

Mērķis - cilvēkiem palīdzēt atgūt veselību, dzīvesprieku un enerģiju

10:24
27.06.2024
668

Saruna ar holistiskās medicīnas eksperti Ingrīdu Mergupi – Leitlandi -Jums ir interesants uzvārds. Tāds rets – Mergupe. -Manas saknes ir no Mālpils. Tur ir upe Mergupe, un šo uzvārdu nes arī mana dzimta. 1928. gadā vectētiņš Jānis Mergups lika pirmo akmeni dzimtas mājai. Un tā nu arī es izceļojos pa pasauli, apgūstot zināšanas, un vēlāk ar […]

Dzīve enerģētiski spēcīgā vietā – kalna galā

10:12
25.06.2024
276

“Jau četrdesmit gadus strādāju Krimuldas vidusskolā par skolotāju, esmu tur kopš skolas dibināšanas brīža. Man jau ir pensionāres statuss, bet darbu turpinu, pēc diviem gadiem gan došos pavisam pensijā,” tā par sevi stāsta Edīte Kanberga, saimniece Drabešu pagasta Kārļu “Eglainēs”. “Eglaines” ir arī viesu nams un atpūtas bāze, bet Jāņu laiku ģimene aizvada savā lokā. […]

Jāņuzāles klimata pārmaiņās

09:54
25.06.2024
52

Par ziedošām pirmsjāņu pļavām, par trejdeviņu ziedu vainadziņu un dabas norišu izpratni saruna ar zālāju biotopu eksperti Maiju Medni. -Jāņi klāt, brienam pļavās, lai no trejdeviņām puķītēm pītu vainadziņu. Vai to var izdarīt?    -Ar katru gadu to izdarīt ir aizvien grūtāk. Lielāka iespēja saplūkt trejdeviņas jāņuzāles ir bioloģiski vērtīgos zālājos, bet tādi Latvijā ir mazāk […]

Balto ceriņu smarža gadu desmitu garumā

06:30
19.06.2024
123

Dace un Alfrēds Jurciņi izstaigā dārzu. Puķes šopavasar steidzas ziedēt, arī rozes pie namdurvīm. Karstās dienās paēnu un spēku dod nelielā birzīte. “Dzīvojam šo dzīvi, kaut reizēm gadās dzelkšņi vai iekož asa nātre. Dzīvojam kopā jau 50 gadus. Visi saka, ka pamatā ir mīlestība, bet šis vārds tāds novalkājies, reizē dziļš un skan dvēselē. Visjaukāk […]

Tautas balss

Pļauj, ka putekļi pa gaisu

10:12
02.07.2024
23
Priekulietis A. raksta:

“Priekuļu centrā pagājušajā nedēļā pašvaldība pļāva zāli, putekļi vien gāja pa gaisu. Zā­līte tik īsa un nīkulīga, ka tur nav, ko pļaut. Bet laikam jau noteiktie kvadrātmetri jāno­pļauj, citādi nesaņems naudu. Manuprāt, pļaušanu nevajadzētu organizēt pēc grafika, bet gan tad, kad tas nepieciešams,” pārdomās dalījās priekulietis A.

Zāļu ražotāji negodprātīgi

12:29
28.06.2024
18
Lasītāja raksta:

“Re nu! Eiropā ražotāji zāļu cenas valstīm nosaka slepeni, mazākās un nabadzīgākās valstis maksā vairāk. Tāpēc jau arī mums ir tik dārgi medikamenti un jauno zāļu maz. Te būtu gudri, ja, piemēram, Baltijas valstis vienotos un iepirktu vajadzīgo kopā. Bet varbūt jautājums jārisina Eiropas Savienības līmenī?” sprieda lasītāja.

Autobusu pieturā lietū un vējā

12:29
28.06.2024
59
Vilma raksta:

“Ikdienā diezgan bieži nākas ar autobusu braukt no Valmieras un Cēsu autoostas. Autobusa gaidīšanu abās pilsētās nevar salīdzināt. Valmierā nojume pasargā pasažierus no lietus un saules, Cēsīs pa bedrainu laukumu no stacijas ēkas var aizklunkurēt līdz pieturai, sēdēt uz soliņa, lai kādi laikapstākļi, un skatīties uz apdrupušo mūra sienu,” pārdomās dalījās Vilma un piebilda, ka […]

Pasaki, kas ir tavs draugs…

10:01
25.06.2024
26
Politikas vērotājs raksta:

“Kā gan Krievijas sabiedrība var nejusties pazemota, ja viņu valsts līderim jāslēdz vienošanās ar visu citu pasaules valstu ignorēto un nosodīto Ziemeļkoreju? Tas taču ir kauns, ka par sabiedroto jāizvēlas kas tāds!” pauda politikas vērotājs.

Vai tiešām ietaupīja

10:01
25.06.2024
22
Zaubēniete raksta:

“Zaubē vairs nav pagasta pārvaldes. Nezinu, cik daudz paš­valdība ietaupīja, bet cilvēkiem gan tagad grūtāk. Nav speciālista, kas var pastāstīt par visiem jautājumiem pagastā, par katru jāiet pie cita darbinieka. Kad bija pārvalde, bija tā kā drošāk, zināji, ka ir, uz kuru paļauties, arī kam prasīt atbildību,” pastāstīja zaubēniete.

Sludinājumi