Pirmdiena, 22. jūlijs
Vārda dienas: Marija, Marika, Marina

Latviskās pārdomas Kenijā

Jānis Gabrāns
08:22
01.05.2020
67
Kenija 1

Ir pierasts, ja ļaudis no Latvijas brauc dzīvot un strādāt uz Lielbritāniju, Īriju, Vāciju, Norvēģiju, krietni retāk dzirdēts, ka izvēle ir kāda Āfrikas valsts. Tāpēc bija interesanti sazināties ar cēsnieku Ivo Verneru, kurš jau vairāk nekā trīs gadus dzīvo un strādā finanšu nozarē Kenijā.

Izziņai, Kenija ir valsts Aus­trum­āfrikā, Indijas okeāna piekrastē. Mombasa, kurā dzīvo Ivo, ir otrā lielākā pilsēta Kenijā, tajā ir vairāk nekā miljons iedzīvotāju.

No +28 līdz +32

Jautāts par šādu izvēli, viņš skaidro, ka visu noteicis darba piedāvājums: “Latvijā biju nolēmis mainīt darbu, izskatīju dažādus variantus, nāca piedāvājums par Keniju. Bija oktobris vai novembris, priekšā aukstie ziemas vakari, man teica – braucam, tur vienmēr būs silts! Nodomāju, vismaz paskatīšos, kā dzīvo cilvēki Āfrikā. Pēc trim gadiem varu teikt, ka tie aizritējuši piepildīti, nav bijis laika skumt, tāpēc pagaidām izvēli nenožēloju.”

Pieņemt lēmumu palīdzējis tas, ka tur jau sastrādājuši daži latvieši.

“Zināju viņu prasības pret dzīves kvalitāti, tāpēc biju pārliecināts, ka arī es varēšu iedzīvoties,” saka Ivo, paskaidrojot, ka tagad uzņēmumā strādā jau 12 latvieši.

Atceroties pirmos iespaidus Kenijā, viņš stāsta, ka atšķirība sajusta, jau kāpjot no lidmašīnas: “Uzreiz top skaidrs, ka viss būs citādi. Dzīvojam netālu no ekvatora, okeāna krastā, te visu gadu valda ļoti stabila temperatūra, no +28 līdz +32 grādiem, nav ekstrēmu temperatūras svārstību.
Ļoti pārsteidza daba, pirmie trīs četri mēneši pagāja emocionālā pacēlumā, nepārtraukti bija, par ko brīnīties. Viss citāds: koki, dzīvnieki, augi.

Vienīgie, kas atgādina par dzimteni, ir zvirbuļi un vārnas.”
Ivo noraida stereotipus, ka Āfrikā ir tikai tuksneši, milzīgs karstums, viss izkaltis. Tā nebūt neesot, ir vietas, kur nemitīgi zaļš, kur bieži līst, augu bagātība liela, zeme auglīga. Kenijas galvaspilsētā Nairobi, kas atrodas 500 km no Mombasas, gaisa temperatūra kopumā pat esot līdzīga Latvijai.

Rodas jautājums, vai, visu gadu dzīvojot tik siltos apstākļos, ziemas nepietrūkst? Ivo atzīst, ka reizēm pietrūkst gan: “Ir brīži, kad ļoti gribas dzestrumu. Mombasā tagad sākusies lietus sezona, tad dažu brīdi var uzelpot. Tā kā dzīvojam pie okeāna, dažkārt uzpūš vējš, tad varam izvējoties. Mājās, darbā, mašīnā ir gaisa kondicionētāji, tad nu ikdienā to karstumu pārāk nejūt. Dažkārt brīvdienā nekur negribas iet, jo karstumu ilgi panest tomēr grūti.”

Medicīnas nav, korupcija liela

Ivo stāsta, ka, dzīvojot Cēsīs, bijis sabiedriski aktīvs, interesējies, kā funkcionē valsts, tās struktūras. Piedzīvotais Kenijā ļaujot analizēt, kā ir dzīvot valstī, kurā normāli nestrādā neviena institūcija.

“Tiesu sistēma te ir ļoti bēdīgā stāvoklī, tāpat arī izglītības sistēma, medicīnas sistēmas praktiski nav, policija ļoti korumpēta. Latvijā sūdzamies, ka kaut kas nefunkcionē, bet, tikai esot prom, var novērtēt, cik labi, ka nav jādod kukulis, lai samainītu autovadītāja apliecību, dabūtu kādu vienkāršu izziņu. Te viss balstās tikai uz kukuli, tāpēc latviešiem vajadzētu novērtēt, ka mums ir tiesiska valsts.

Arī izglītības līmenis ir nesalīdzināms, tagad ļoti novērtēju izglītību, ko man iedeva Cēsu skolas. Kenijā izglītības līmenis ļoti zems, tas labi pamanāms viņu ikdienas dzīvē, izpaužas visās jomās. Ikviens Latvijas uzņēmējs, kurš apņemtos darboties Kenijā, būtu veiksmīgs, jo spēj visu izdarīt daudz labāk par vietējiem,” stāsta Ivo.

Kā pozitīvo viņš min to, ka Kenijā pret baltajiem cilvēkiem izturas ļoti labi, tur nav naida vai nicinājuma, kā novērojams dažā citā Āfrikas valstī. Mombasā esot daudz itāļu, kuri sapirkuši īpašumus gar okeāna krastu. Šo vietu iecienījuši arī vācieši.

Situācija par korupciju kļūst vairāk saprotama, kad Ivo stāsta par “Covid-19” Kenijā: “Inficēto un mirušo skaits procentuāli neliels, bet nav zināms, cik daudz testu tiek veikts. Kenijas valdība saprot, ka jāsper drakoniski soļi, lai vīruss neizplatītos, jo, kā jau minēju, medicīnas sistēmas te nav vispār, viss balstās uz ticību, cerību un stingriem ierobežojumiem, par kuru pārkāpšanu pienākas milzīgi sodi. Teiksim, par atrašanos uz ielas bez sejas maskas var dabūt pusgadu cietumā. Taču cietumā neviens negrib nonākt, tāpēc, ja policists tevi pieķer, izmanto iespēju atpirkties.”

Biezpiens ir luksus prece

Runājot ar latviešiem ārzemēs, saruna vienmēr nonāk arī pie vēdera priekiem, jo esam izlepuši ar plašo piedāvājumu mūsu veikalos un virtuvēs. Ivo neslēpj, ka tā esot problēma, jo vietējais ēdiens prieku nerada. Kad darbojušies restorāni, gājuši uz itāļu krodziņiem, kur varēja pasūtīt visdažādākās jūras veltes.

“Tagad jāiztiek ar to, kas veikalos,” stāsta Ivo. “Maizes izvēle minimāla, pārsvarā baltmaize. Ar piena produktiem Kenijā vēl nedaudz labāk kā citās Āfrikas valstīs, bet cenas ziņā tā ir luksus prece. Šodien nopirku 250 gramus biezpiena, samaksāju piecus dolārus. Saldo krējumu nevar dabūt, skābo var, bet arī par dārgu cenu. Arī siers ļoti dārgs, sākot no 28 dolāriem kilogramā, bet, ja ļoti sagribas, vismaz varam nopirkt.

Pirmajā gadā likās, ka būs grūti izdzīvot, jo nevar tikt pie pārtikas, pie kādas esmu radis. Labi, ka esam attīstījušies, kļuvuši turīgāki, latvieši, kuri dzīvojam vienā mājā, kopā algojam pavāru, kas lieliski gatavo, protot izspiest maksimāli labāko rezultātu no vietējiem produktiem.”
Ivo arī atzīst, ka pietrūkst ne tikai latviskās pārtikas, bet arī kultūras pasākumu, Latvijas dabas, lauku, kur aizbraukt un pastrādāt savam priekam.

Skrējēju noslēpums

Pajautāju, vai izdevies atklāt noslēpumu, kāpēc Kenijā tik labi skrējēji, kuri pasaulē nepārspēti garajās distancēs. Ivo stāsta, ka skaidrojums esot interesants: “Cilvēkiem liekas, ka kenijieši to vien dara, kā skrien. Patiesībā Kenijā ir 43 ciltis, visi skrējēji pārsvarā nāk tikai no vienas – kalendžin cilts, kas dzīvo augstkalnes reģionā.”

Interesanti arī, ka katrai ciltij ir sava valoda, bet valstī ir divas kopējās valodas – angļu un svahili. Saziņa darbā notiekot pārsvarā angliski, dzirdama arī svahili, tā kā viens kolēģis ir no Ukrainas, dažkārt dzirdama krievu valoda, bet latvieši savā starpā runā latviski.
“Jau apmēram gadu draudzējos ar vietējo meiteni, kurai ir trīs gadus jauna meitiņa, tad nu nākas ielauzīties arī svahili valodā. Viegli neiet, bet vismaz jāatzīmē, ka latviešu ausij tā fonētiski ir skanīga atšķirībā no citās Āfrikas valstīs dzirdētajām.”
Sarunas beigās Ivo gan atzīst, ka neesot gatavs Kenijā pavadīt visu atlikušo dzīvi, neesot vēlmes pilnībā saraut saites ar Latviju. Gan jau atgriezīšoties.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Pārraut apburto loku

06:02
16.07.2024
45

Jauno māmiņu un grūtnieču atbalsta centrs “Madaras”, kas darbojas Liepā, nosvinējis 20 gadu jubileju. Tā darbība organizēta kā ģimenes modelis ar atbilstošu vidi, lai katrai māmiņai veltītu individuālu uzmanību. Šobrīd “Madarās” uzturas septiņas mammas un deviņi bērni, daļa māmiņu ir ar īpašām vajadzībām. Bet šo gadu laikā palīdzēts vairākiem simtiem sieviešu. Teju no pirmsākumiem biedrības […]

Svešumā latviskums uztur garu

08:03
11.07.2024
36

Jāņa Vecozola dzīve metusi dažādus līkumus. “Kā daudziem latviešiem šajos laikos,” viņš saka un piebilst, ka vasarā gribas būt Latvijā. Jānis dzimis un bērnību pavadījis Cēsīs, tad ģimene pārcēlās uz Priekuļiem, tur mācības pamatskolā, tad Jāņmuižas lauksaimniecības skolā, armija, darbs un ģimene Cēsīs. “Strādāju par šoferi, lai tiktu pie dzīvokļa, pārgāju uz celtniecību. Tad sākās […]

Suns māca dzīvot rotaļīgi un dalīties ar to

06:24
08.07.2024
34

 “Kanisterapija ir suņu asistēta terapija. Nereti šķiet, ka tā ir suņa glaudīšana, un dažreiz tā tas arī var izskatīties, taču kanisterapija ir daudzveidīga gan atkarībā no mērķauditorijas, gan suņa,” teic kanisterapijas speciāliste Tamāra Kabakova. “Bērni visbiežāk vēlas suni paglaudīt, pabužināt, samīļot. Tāpēc arī lielos pasākumos ir svarīgi stāstīt, kā ar suni pareizi darboties. Es to […]

Savā īpašajā vietā

07:21
07.07.2024
85

“Kamēr vēl mitrs un neput, zāle jānopļauj,” saka Solvita Jansone un steidz appļaut mājas apkārtni. Viņa atzīst, ka pagaidām vasara ilgstoši nav bijusi tik karsta kā  pērn, bet puķes nācās regulāri un cītīgi laistīt, dārzam gan bija jāpietiek ar rezervēm un rasu. “Lietus bija ļoti vajadzīgs, tagad apkārt    svaigums, viss var augt,” teic Solvita […]

Radošais process kā terapija

05:26
07.07.2024
37

Saruna ar digitālā satura veidošanas un skatuves mākslinieci DĀRTU ZVANERI Daudziem Dārtas vārds noteikti pazīstams caur labskanīgā ķeltu arfas un čella dueta “Infini” skaņām. Ar viņu sarunājāmies par mūzikas ceļu, teātri un to, ka dzīve allaž zina labāk, kas mums vajadzīgs. -Daudzi jūs iepazinuši caur mūziku, bet pati sakāt, ka esat ļoti radoša būtne – […]

Veselīgu matu augšanas noslēpums

14:31
05.07.2024
329

Veselīgu matu veidošana ir kopīgs mērķis daudziem, tomēr bieži vien tas šķiet kā slepenas dārgumu medības ar grūti iegūstamām balvām. Patiesi veselīgu matu pamatā ir ne tikai spīdīgi attēli reklāmās un nemitīgi mainīgās matu kopšanas tendences, bet arī izpratne par to unikālajām vajadzībām un rūpes par tām. Veselīgu matu kopšanas nozīme ir nepārspīlēta; tā nav […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
24
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
17
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
23
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
30
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi