Piektdiena, 26. jūlijs
Vārda dienas: Jēkabs, Žaklīna

Gatavi pārgājienam

Līga Eglīte
00:00
11.01.2019
5
Rolands Matisons Ar Meitu 1

“Nav sliktu laikapstākļu, ir tikai nepiemērots apģērbs,” vēsta sens teiciens. Par gatavošanos iešanai dabā “Druvai” pastāstīja Rolands Matisons jeb Roliss, brīvprātīgo pārgājienu rīkotājs, “Youtube” vlogeris un viens no “Tēvu un meitu” pārgājienu rosinātājiem.

Apģērbam nav jātērējas

Roliss ik pa laikam izpēta kādu dabas maršrutu Cēsu apkārtnē, uzfilmē, komentē un ar to dalās sociālajos tīklos. “Druva” ievēroja viņa sižetu par pārgājienu kopā ar meitiņu pa Cīrulīšu dabas taku un Līgatnes apkārtni, papildinātu ar noderīgiem padomiem ģimenēm, kurās ir bērni, – kā ģērbties, ko likt mugursomā un ko ņemt līdzi piknikam.

“Kad sāku iet dabā, piedzīvot uz savas ādas, sākās apģērba un apa­vu testēšana, daru to brīvprātīgi, savā brīvajā laikā,” stāsta Roliss. “Apģērba un ekipējuma izvēle atkarīga no tā, ar kādu intensitāti iesim – pastaigā vai pārgājienā – un cik bieži, kāda iecerēta distance, kāds temps, vai būs nakšņošana. Ekipējums ir tā attīstījies, ka nespējam pat izsekot. Apģērbu ražo plānu, vieglu, tas neaizņem daudz vietas, tomēr tas ir stāsts par katra dabā gājēja budžetu un to, kas tiešām ir vajadzīgs. Ja dodas pārgājienos kompānijas pēc tikai divreiz gadā, tad nav jāiztērē lieli līdzekļi, jo dārgais apģērbs netiks pilnībā izmantots. Vien­kāršā maršrutā pietiek ar labām botēm, vējjaku. Galvenais ir doties ārā, sākt iet, tad ar laiku būs pieredze.”

Visi dabā iešanas eksperti iesaka ziemā ģērbties kārtās un aizmirst par reklāmās redzētajiem skaistajiem skandināvu džemperiem ar briežiem. Ko vilkt zem vējjakas? Roliss uzskata, ka pārgājienam nevajag saģērbties biezi, lai kustoties nesāk svīst, bet paņemt līdzi rezervi, ko uzvilkt pusdienu pau­zē, kad stāvot vai sēžot var kļūt vēsi: “Jāparedz, cik tālu, cik ātri iesim. Neiesaku uz miesas ģērbt kokvilnas kreklu, bet sintētiku, jo tā izvada mitrumu. Aukstam laikam ieteicams miksēts materiāls ar vilnu. Tīr­vilnas apģērbs uz plikas miesas neder, jo svīstot tas sāks “kost”.”

Lai kājas sausas

Ekipējumā pirmie pēc svarīguma ir apavi. Pieaugušajiem, kuriem pēdas lielums vairs nemainās, vērts iegādāties labus apavus, kas kalpos piecus sešus gadus. Ziemai jāizvēlas medniekiem domātie, jo tie derēs, ejot pa brikšņiem vai šķērsojot upi.

Arī maziem bērniem var iegādāties labus pārgājienu apavus. Pērkot jāuzlaiko ar tām zeķēm, kuras tiks vilktas staigājot. Ba­hilas bērniem nav nepieciešamas. Pieaugušajiem tās noder, ir labi, ja apavos netiek sniegs vai lietus, taču bahilas gatavotas no neelpojoša materiāla, ar laiku veidojas kondensāts, kājas kļūst slapjas. Tās labi noder, ja ir sauss sniegs, kas Latvijā mēdz būt reti.

Nākamais svarīgais ir zeķes. Ro­liss skaidro, ka, pārgājienā ejot, nederēs adītas vilnas zeķes, jo, nēsātājam intensīvi kustoties, tās ātri izdilst: “Jāizvēlas sintētisks materiāls, kur vilna tikai iekšpusē. Nakšņojot teltī, noderēs arī omītes adītās, vislabāk, ja no merino vilnas. Avīzes zābakos mitruma uzsūkšanai un siltumam ir veca metode, to vairs nepraktizē, izmanto higiēniskās paketes. Slapji apavi pēc 15 minūtēm ir sausi.” Jā, jā, nesmejieties, paketes apavu sausināšanai jau sen lieto mednieki, me­žinieki, pat Aglonas svētceļnieki.

Cimdi bieži pazūd ne tikai bērniem, arī pieaugušajiem. Nav īpaši pētīts suņa vai aitas vilnas cimdu siltumspēju pārākums, taču svarīgi paņemt līdzi rezervi, īpaši aukstā laikā kādu lieku vilnas dūraiņu, ne pirkstaiņu pāri.

Ziemā nepieciešama cepure, jo medicīniski pierādīts, ka caur galvu atdziest ap 70 procentiem ķermeņa temperatūras. “Bērnam cepurītei jābūt obligāti, taču nepareizi aizsiet muti ar šalli. Seja ir vislabāk pieradusi pie aukstuma. Pie­augušie sejas maskas izmanto tikai ziemā, nakšņojot teltī. Nepa­reizi tādu lietot pārgājiena laikā, jo elpojot rodas mitrs gaiss, maska vai šalle apsarmo, apledo. No­ņemot nost, uz lūpām, uz vaigiem tiek aukstais gaiss, ādai tas nepatīk, tā sāk iekaist,” savu pieredzi stāsta Roliss.

Mugursoma un citas lietas

Trešais svarīgākais pārgājiena ekipējumā ir mugursoma, kura jāizvēlas atbildīgi. To izvēloties, ieteicams veikalā “uzlaikot” pilnu somu, saliekot tajā smagumus. Testēšana ilgst piecpadsmit vai vairāk minūtes, izjūtot, vai lences spiež vai grauž, vai soma pieguļ mugurai. Bērnam nepieciešama neliela mugursoma, tajā būs tikai personīgās lietas, dzeramais un ēdamais, kopsvarā apmēram kilograms. Pieaugušajiem nebūs lieks neliels tūristu paklājiņš, lai nav jāsēž vai jāguļ uz aukstas zemes. Trekinga nūjas šķēršļotā apvidū vairāk traucē, nekā noder, labāk atbalstam izmantot kādu dabā atrodamu koku. Tumšajā laikā, krēslā obligāta pieres lampiņa, kā arī atstarojošā veste, kas garantē ceļotāja drošību. Obligāti līdzi ņemamo lietu sarakstā ir aptieciņa ar pretsāpju, pretcaurejas līdzekli, leikoplastu, ūdeņraža pārskābi, pārsējiem, kā arī noteikti jāņem līdzi nazis un sērkociņi. Pārgājie­nos malku līdzi nenes, izmanto dabā pieejamo kurināmo vai piknika vietās speciāli sagatavoto.

Jāēd, kas garšo

Pārgājienā ar ģimeni ļoti svarīgs ir pikniks un ēst gatavošanas process. Roliss pārliecinājies, ka viņu kritizē cilvēki, kuri mēģina ēst “ļoti eko”: “Inter­netā publicētajā sižetā vēlējos parādīt, ko ātri pagatavojamu var pa­ņemt līdzi. To, protams, neēd ik­dienā. Man pārmet, ka mazās pa­­ciņās fasētā auzu putra un sausā zupa nav veselīga. Šokolāde, ko ņēmu līdzi bērnam, nav veselīga. Esmu skeptisks. Ce­ļojumā ēd, ko gribi un kas garšo, kas ir ērti. Nevajag ņemt līdzi tik daudz, kā ikdienā spēj apēst. Obligāti līdzi jābūt pamat­ēdie­nam. Vajadzīgi arī saldumi, tie dod enerģiju. Šokolādes pārstrādei organisms patērē resursus, kuņģī ir smagums. Labāk ēst riekstus un žāvētus augļus. Grūtākos pārgājienos ņem līdzi dzeršanas sistēmu, glukozes kapsulas, magnija kapsulas, lai iegūtu ātrāku enerģiju.”

Pieredzējušais pārgājienu rīkotājs atzīst, ka ēdienu var sagatavot jau mājās, bet var arī gatavot dabā, abi varianti labi. Taču Ro­liss atzīst: “Ejot kopā ar meitu, man patīk gatavot dabā, tas process ir interesants. Tad ņemu līdzi prīmusu, katliņu, traukus.”

Rēķinot, cik ūdens ņemt, bērniem iesaka puslitru negāzēta ūdens, pieaugušajam litru uz desmit kilometriem, taču var iztikt ar pusotru litru dienā, ieskaitot ēdiena gatavošanai nepieciešamo. At­karīgs no tā, cik kilometru paredzēts iet un cik svīst. Sevi pārbaudot, izejot no komforta zonas, atklājas, ka organisms strādā citādi.
Galvenais pārgājienā justies labi un izbaudīt procesu.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Turpinās sadarbība Vācu kapu kopšanā

00:00
26.07.2024
6

Cēsīs viesojās Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas pārstāvis atvaļinātais feldfēbelis Marcels Herbsts. Pirms desmit gadiem Latvijas Brāļu kapu komitejas un vācu Karavīru kapu kopšanas apvienības “Volksbund” kopā ar Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas biedriem rīkoja Latvijas Zemessardzes un vācu karavīru kapu sakopšanas talku Cēsu Vācu kapos, šajos gados par kapu kopšanu […]

Vakar Gulbenes novadā divas automašīnu zādzības

09:39
25.07.2024
121

Aizvadītajā diennaktī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 66 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 14 ceļu satiksmes negadījumi, kur divos gadījumos kopumā cietušas divas personas. Ceļu satiksmes jomā pieņemti 116 administratīvā pārkāpuma lēmumi, tajā skaitā 60 par ātruma pārsniegšanu. NODARĪJUMI PRET ĪPAŠUMU […]

Kas mežā, tas tirgū

00:00
25.07.2024
48

Darba dienās Cēsu tirgū rimta dzīvība. Āra teritorijā dārzeņi, ogas, meža veltes. Pāris tirgotāju piedāvā gailenes. Cena no četriem eiro par litra trauciņu, ir arī mellenes, lācenes par astoņiem eiro. Jānis no Pārgaujas mežiem atvedis gailenes un mellenes. “Iegāju mežā un iznesu trīs spaiņus gaileņu,” pasmej Jānis un uzsver, ka īsts sēņotājs atradīs sēnes arī […]

Dzimtas likteņstāsts grāmatā

06:06
24.07.2024
30

Diena mākslai “Vieta, kur pagātnes satiekas ar šodienu” Zosēnu pagasta Skrāģu krogā veltīta divdesmit pieciem gadiem kopš sestajiem Piebalgas kultūras svētkiem Zosēnos un operas “Baņuta” libreta autora Artura Krūmiņa un komponista Alfrēda Kalniņa 145. dzimšanas dienai. Mākslas dienā tika atvērta arī Ilzes Būmanes grāmata “Piebal­dzēns ar pasaules apvārsni” par Artura Krūmiņa dzimtas likteņstāstu. Gan pats […]

Vai dzima tradīcija? Cēsu jubilejai Svētku koris, kurā ap simts dziedātāju

00:00
24.07.2024
79

Latvietim svētki bez dziedāšanas nav svētki. Kur nu vēl cēsniekiem Cēsu 818.dzimšanas dienā. Bija skaidrs, ka bez koriem neiztikt, bet koris var būt daudz plašāks. Un tika aicināts ikviens, kurš grib dziedāt. Diriģente Marika Slotina-Brante kopā ar instrumentālā ansambļa vadītāju Emīlu Zilbertu izraudzījās pazīstamas dziesmas: tautasdziesmas, dziesmas teātra izrādēm un kino, šlāgerus un citu no […]

Cēsu svētki - atskats

12:31
23.07.2024
117

Gājienā lepni par sevi un Cēsīm Trijās dienās pilsēta nenogura. Savu ceļu tuvāk zvaigznēm, lai cik augstu kuram tās būtu, ja vien vēlējās, ieraudzīja Cēsu 818. dzimšanas dienas svinību katrs dalībnieks. No vēstures līdz šodienai, no nopietnībai līdz nebēdnīgai jautrībai un spēku pārbaudei sportiskās sacensībās. Un, protams, satikšanās prieks ik uz soļa senajās un aizvien […]

Tautas balss

Varbūt jāalgo ārzemnieki

11:11
25.07.2024
25
Seniors raksta:

“Kad beidzot būs skaidrība par nodokļiem, tos cels vai ne! Darba grupa strādāja divus gadus, visi taču saņēma darba samaksu, vai tiešām nav nekāda saprotama rezultāta? Ja jau paši netiekam galā, tad lai labāk maksā citu valstu ekspertiem,” bija neapmierināts seniors.

Vajadzīgs veloceliņš uz Ninieri

11:10
25.07.2024
17
Riteņbraucēja raksta:

“No Cēsīm uz Līviem uzbūvēts labs veloceliņš. Tāds ir arī uz Priekuļiem. Taču daudzi cēsnieki vasarā ar divriteņiem brauc uz Niniera ezeru. Arī uz turieni vajadzētu veloceliņu, cilvēki to tiešām bieži izmantotu. Ninierī peldas ne tikai vasarās, daudzi to dara visu gadu. Protams, ziemā jau ar velosipēdu nebrauksi, bet pavasarī var sākt diezgan agri, un […]

Tīrumam apkārt ziedošs žogs

11:09
24.07.2024
17
Anda raksta:

“Zemnieki nav apmierināti un uzskata, ka ir muļķīgi apkārt laukiem atstāt neapstrādātu joslu. Viņiem taisnība, ka tā ir nezāļu audzēšanai. Nesen ceļmalā upes krastā redzēju dzeltenu labības lauku, un ap to visapkārt platā joslā zied puķu spriganes. Tās kā dzīvžogs apņēmis tīrumu. Vai tā ir prātīga saimniekošana! Puķu spriganes jau tā izplatās kā neapturama sērga. […]

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
29
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
16
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Sludinājumi