Trešdiena, 3. jūlijs
Vārda dienas: Benita, Everita, Verita, Emerita

Nemierīgā pārmaiņu gaidīšana

Druva
23:00
07.05.2007
7

Nedēļa Latvijā

Referendums būs vasarā. Tautas nobalsošanā par referenduma sarīkošanu saistībā ar grozījumiem drošības likumdošanā savākti 212 188 paraksti. Tāpēc šonedēļ Centrālā vēlēšanu komisija izziņos datumu, kurā referendums notiks.

Lai referendums tiktu uzskatīts par notikušu, tajā jāpiedalās vismaz pusei balsstiesīgo vēlētāju, kas piedalījās pagājušajās Saeimas vēlēšanās, tas nozīmē – 453 730 cilvēkiem. Referenduma rīkošana varētu izmaksāt divus līdz divarpus miljonus latu.

Parakstu vākšana notika no 3. aprīļa līdz 2. maijam, un tā sākās pēc tam, kad Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga apturēja Saeimas pieņemtos grozījumus Nacionālās drošības likumā un Valsts drošības iestāžu likumā. Reaģējot uz ziņām, ka savākts gana liels parakstu skaits, V.Vīķe-Freiberga izplatītajā paziņojumā pateicās tiem, kas parakstījās par referenduma ierosināšanu, „tādējādi izrādot atbalstu Valsts prezidentes iepriekš paustajām bažām”. Tāpat Valsts prezidente izteica cerību, ka pilsoņu nostāja, kas pausta parakstu vākšanas laikā, Ministru kabinetam un Saeimai ļaus izdarīt secinājumus par Satversmē paredzēto varu līdzsvara nodrošināšanu arī jautājumos, kas saistīti ar valsts drošību.

Premjers Aigars Kalvītis, komentējot parakstu vākšanu, norādījis, ka iedzīvotāju aktivitāte apliecina sabiedrības vēlmi līdzdarboties svarīgu lēmumu pieņemšanā. Valdošā koalīcija bija aicinājusi pilsoņus parakstīties neiet, uzsverot, ka referendums būtībā ir bezjēdzīgs: pēc parakstu vākšanas ierosināšanas grozījumi tika „atgrozīti” atpakaļ.

A.Kalvītis atzīst, ka tautas aktivitāti parakstu vākšanā var skaidrot ar dažādiem motīviem, tāpēc nav pamata domāt, ka šādi ir nepārprotami izteikta neuzticība valdībai. Vairāku masu saziņas līdzekļu intervēto cilvēku paustā motivācija gan par to nerāda. Arī „Druva” rakstīja, ka biežākās atbildes par iemesliem, kāpēc cilvēks nācis parakstīties – atbalsts prezidentei, cerība uz pārmaiņām, negatīva attieksme pret valdību un Saeimu.

Tomēr, tā kā tautai būs jāatbild uz jautājumu par drošības likumdošanas grozījumiem, nevis par attieksmi pret valdību vai Saeimu, referenduma rezultātiem, domājams, lielas ietekmes uz valdības stabilitāti nebūs. Arī koalīcijas partijas noliedz, ka referenduma iznākums varētu ko liecināt par tautas attieksmi pret valdību. Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs, Tautas partijas pārstāvis Aigars Štokenbergs ir bijis vienīgais, kas publiski atzīst, ka valdība ir pieļāvusi kļūdas.

Svītrots Satversmes 81. pants. Saeima no Satversmes svītrojusi 81. pantu, kas ļāva valdībai Saeimas sesiju starplaikos pieņemt likumus (tieši šādā veidā tika pieņemti arī grozījumi drošības iestāžu likumos). Turpmāk bez Saeimas balsojuma likumus nevarēs pieņemt nekādos apstākļos.

Parlamenta debatēs gan pavīdēja doma, ka pavisam no šī panta atteikties nevajag, tāpēc ir jānosaka gadījumi, kuros valdība tomēr var pieņemt lēmumus ar likuma spēku, ziņo LETA. Saeimas priekšsēdētājs Indulis Emsis bija iesniedzis priekšlikumu, ka tiesības izdot noteikumus ar likuma spēku Ministru kabinetam būtu tad, „ja Saeimai nav iespējams sanākt kara, izņēmuma stāvokļa vai valsts mēroga katastrofas dēļ”. Tomēr opozīcijas partijas šādus izņēmumus neatbalstīja.

Diskusijas par Satversmes 81. panta vajadzīgumu sākās pēc tam, kad V.Vīķe-Freiberga bloķēja šī panta kārtībā valdības pieņemtos un Saeimas vēlāk apstiprinātos grozījumus drošības iestāžu likumos. Nedēļa pasaulē

Francijai jauns prezidents. Pagājušajā svētdienā notikušo Francijas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā par jauno Francijas prezidentu kļuvis labēji noskaņotais Nikolā Sarkozī.

Vēlēšanu kampaņa noslēdzās pagājušajā piektdienā. Tad sociālistu pārstāve Segolēna Rojāla brīdināja, ka viņas konkurenta N.Sarkozī ievēlēšana izraisītu vardarbības vilni valstī. Viņa mudināja atminēties 2005. gada nogali, kad nabadzīgajās Parīzes priekšpilsētās izcēlās nekārtības, ko raisīja imigrantu neapmierinātība ar sociālajiem apstākļiem. Tolaik N.Sarkozī bija iekšlietu ministrs, un viņš nemierus apspieda ar varu. N.Sarkozī tika kritizēts pa to, ka pret imigrantiem izturas nicīgi, nevis meklē risinājumus situācijas uzlabošanai.

„Nikolā Sarkozī būtu bīstama izvēle,” pagājušajā nedēļā intervijā radio stacijai „RTL” brīdināja S. Rojāla. „Mana atbildība ir brīdināt tautu, ka atbalsts viņa kandidatūrai var atraisīt vardarbību un brutalitāti valstī.” Pēc rezultātu paziņošanas bija dažas maznozīmīgas neapmierināto sadursmes, taču nākamajā rītā pēc ievēlēšanas N.Sarkozī solīja, ka būs prezidents visiem francūžiem un aicināja uz vienotību. Svētdienas balsojumā par viņu balsis atdeva 53 procenti vēlētāju, turklāt vēlēšanās piedalījās 85 procenti vēlētāju, vēsta „BBC”.

Francijas prezidenta vēlēšanu kampaņa bija viena no saspringtākajām pēdējā laikā. Prezidenta amata kandidātiem bija jāpiedāvā savs redzējums par ekonomiskajā depresijā slīgstošo valsti, kurā 17 līdz 22 procenti jauniešu ir bez darba, kā arī pastāv sabiedrības integrācijas problēmas – nabadzīgajās priekšpilsētās bezdarba līmenis sasniedz 40 procentus.

Situācijas uzlabošanai S.Rojāla aicināja valstī palielināt minimālo algu un pensijas, celt sociālās mājas, kā arī radīt pusmiljonu subsidētu darbavietu. N.Sarkozī piedāvāja dažādus labumus darba devējiem un darbiniekiem, kas vēlas strādāt vairāk, kā arī darba tirgus liberalizāciju. Tiesa, žurnāls „Newsweek”, komentējot N.Sarkozī izredzes, norādīja, ka N.Sarkozī ir labākais plāns, kura efektivitāte ir pārbaudīta daudzās citās valstīs, taču nav skaidrs, vai franču vēlētāji šo plānu grib.

Galu galā, pēdējos 12 gadus Francijas valdības ir mēģinājušas veikt pasākumus ekonomikas liberalizēšanai, taču publika protestos un ielu demonstrācijās sacījusi skaļu: „Nē”. Iemesls ir skaidrs. Piedāvātās reformas ir sāpīgas, tāpēc var gadīties, ka jaunais prezidents nonāk pretrunīgā situācijā: viņš ir ievēlēts, taču ne pieņemts.

Iepriekšējais prezidents Žaks Širaks pie varas bija pēdējos 12 gadus.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Kur drošība grūtā brīdī

12:27
02.07.2024
26

Šo sezonu neuzsāka otrs lielākais dārzeņu audzētājs    SIA “Rītausma” Jēkabpils pusē. Veikalos vairs nav un nebūs gurķu, tomātu ar uzlīmi “Rītausma”.    Pēc 30 gadiem, kuros attīstīta mūsdienīga dārzeņu audzēšana, uzbūvēta infrastruktūra, darbs pārtraukts. Iemesls – Valsts ieņēmumu dienesta administrēto nodokļu (nodevu) parāds, kas uz 19.jūniju bija 128 782 eiro.    2020.gadā SIA “Rītausma” […]

Seniori ir svarīgi, bet nedrīkst aizmirst par jauniešiem

12:26
01.07.2024
21

Sociālajā jomā strādājošie uzsver, ka mūsdienās, kad sabiedrība noveco, saprotams, ka pastiprināti tiek domāts par senioriem, bet nedrīkst aizmirst arī jauniešus. To saka līdzšinējais novada Sociālā dienesta vadītājs Ainārs Judeiks, norādot, ka būtiska šajā darbā ir arī prevencija, kas vērsta uz bērniem un jauniešiem. To pieminēja arī Cēsu pilsētas pansionāta direktore Inga Gunta Paegle, vērtējot, […]

Manifestēt savu realitāti. Kas tas par zvēru?

12:25
30.06.2024
18

Pēdējā laikā arī mūsu zemē populārs kļuvis vārds “manifestēt”! Anglicisms, kas daudziem nerada skaidrību – ko gan tas īsti nozīmē? Izrādās, kaut ko manifestēt nozīmē padarīt savus sapņus, mērķus un centienus par realitāti, ticot, ka tos patiešām iespējams sasniegt. Visam pamatā ir ideja, ka, ticot, ka patiešām varat kaut ko izdarīt, un koncentrējot savas domas […]

Lielā politika un karš

12:24
29.06.2024
23

Ukraina otrdien, 25. jūnijā, oficiāli sāka iestāšanās sarunas ar Eiropas Savienību (ES). Protams, tas nozīmē vairākus gadus ilgu procesu, tā laikā valstij ne tikai jāpārņem Eiropas Savienības normatīvās prasības, bet arī jāpierāda, ka sabiedrība un valsts pārvalde ir gatava pievienoties blokam. Šonedēļ ES ir vieno­jusies par jaunām sank­cijām pret Balt­krieviju. Ir zināms arī , ka […]

Noguruši no ziņu virsrakstiem…

12:29
27.06.2024
20

Raugoties TV ekrānā uz kādu no daudzajiem ziņu raidījumiem, pamanīju tekstu, kas rotāja ekrāna apakšmalu, ka kādā pasaules mēroga pētījumā apstiprinājies – cilvēki arvien mazāk seko līdzi ziņām. Atskār­tu, ka šim apgalvojumam absolūti piekrītu arī pati. Un, šķiet, daļai paziņu, tuvāku un tālāku, pēdējā laikā bija līdzīgs viedoklis. Ir skaidrs, ka ziņu mērķis vairs pat […]

Nemainīgie priekšstati

09:58
25.06.2024
30

Katram no mums, arī tautām un nācijām ir savi priekšstati par to, kādi esam, nereti ar laiku tie mēdz arī vairāk vai mazāk mainīties. Izskatās, ka Krievijas Federā­cijas iedzīvotāju priekšstati un uzskati tomēr nemainās, gan domājot par lielāko ienaidnieku, gan pašiem par sevi. Nav noslēpums, ka Krievijā vara to atbalsta un iedzīvotāji dzīvo priekšstatos, ka […]

Tautas balss

Pļauj, ka putekļi pa gaisu

10:12
02.07.2024
21
Priekulietis A. raksta:

“Priekuļu centrā pagājušajā nedēļā pašvaldība pļāva zāli, putekļi vien gāja pa gaisu. Zā­līte tik īsa un nīkulīga, ka tur nav, ko pļaut. Bet laikam jau noteiktie kvadrātmetri jāno­pļauj, citādi nesaņems naudu. Manuprāt, pļaušanu nevajadzētu organizēt pēc grafika, bet gan tad, kad tas nepieciešams,” pārdomās dalījās priekulietis A.

Zāļu ražotāji negodprātīgi

12:29
28.06.2024
18
Lasītāja raksta:

“Re nu! Eiropā ražotāji zāļu cenas valstīm nosaka slepeni, mazākās un nabadzīgākās valstis maksā vairāk. Tāpēc jau arī mums ir tik dārgi medikamenti un jauno zāļu maz. Te būtu gudri, ja, piemēram, Baltijas valstis vienotos un iepirktu vajadzīgo kopā. Bet varbūt jautājums jārisina Eiropas Savienības līmenī?” sprieda lasītāja.

Autobusu pieturā lietū un vējā

12:29
28.06.2024
59
Vilma raksta:

“Ikdienā diezgan bieži nākas ar autobusu braukt no Valmieras un Cēsu autoostas. Autobusa gaidīšanu abās pilsētās nevar salīdzināt. Valmierā nojume pasargā pasažierus no lietus un saules, Cēsīs pa bedrainu laukumu no stacijas ēkas var aizklunkurēt līdz pieturai, sēdēt uz soliņa, lai kādi laikapstākļi, un skatīties uz apdrupušo mūra sienu,” pārdomās dalījās Vilma un piebilda, ka […]

Pasaki, kas ir tavs draugs…

10:01
25.06.2024
26
Politikas vērotājs raksta:

“Kā gan Krievijas sabiedrība var nejusties pazemota, ja viņu valsts līderim jāslēdz vienošanās ar visu citu pasaules valstu ignorēto un nosodīto Ziemeļkoreju? Tas taču ir kauns, ka par sabiedroto jāizvēlas kas tāds!” pauda politikas vērotājs.

Vai tiešām ietaupīja

10:01
25.06.2024
22
Zaubēniete raksta:

“Zaubē vairs nav pagasta pārvaldes. Nezinu, cik daudz paš­valdība ietaupīja, bet cilvēkiem gan tagad grūtāk. Nav speciālista, kas var pastāstīt par visiem jautājumiem pagastā, par katru jāiet pie cita darbinieka. Kad bija pārvalde, bija tā kā drošāk, zināji, ka ir, uz kuru paļauties, arī kam prasīt atbildību,” pastāstīja zaubēniete.

Sludinājumi