Trešdiena, 3. jūlijs
Vārda dienas: Benita, Everita, Verita, Emerita

Vienots reģistrs suņiem, kaķiem, seskiem

Druva
23:00
04.10.2007
2

Katru gadu 4. oktobris visā pasaulē tiek atzīmēts kā Pasaules dzīvnieku diena, kurā visbiežāk nevalstiskās dzīvnieku aizsardzības un labdarības organizācijas rīko pasākumus, lai vērstu sabiedrības uzmanību uz dzīvnieku labturības un aizsardzības problēmām.

“Druva” šajās dienās pamanīja Zemkopības ministrijas (ZM) aicinājumu iedzīvotājiem, proti, izteikt savu viedokli par jaunu projektu, kurā atrunāta mājdzīvnieku, tieši istabas dzīvnieku – suņu, kaķu un, ticiet vai ne, arī mājas sesku, kas kļuvuši par daudzu iemīļotiem radījumiem, reģistrēšanas kārtība un nepieciešamība.

ZM speciālisti informatīvajā ziņojumā presei skaidro, ka pašlaik nav noteikumu, kas regulētu mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas un identifikācijas kārtību. Līdz ar to nav iespēju noteikt klaiņojošu dzīvnieku identitāti un atrast to īpašniekus, lai sauktu pie atbildības par dzīvnieku aizsardzības noteikumu pārkāpumiem. Tāpat ir grūti atrast pazudušus dzīvniekus, bet atrastos pazīt, lai informētu īpašniekus.

Plānots, ka noteikumi “Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība” stāsies spēkā nākamā gada 1. jūlijā.

Iecerēts, ka valstī vienota mājas dzīvnieku reģistra un noteikumu ieviešana palīdzēs vietējām pašvaldībām to teritorijā uzlabot sabiedrisko kārtību, uzlabot pašvaldību noteikto nodevu iekasēšanu par dzīvnieku turēšanu , radīs apstākļus trakumsērgas ierobežošanai, kā arī pastiprinās šo dzīvnieku aizsardzību.

“Druva” uzklausīja Cēsu pilsētas domes komunālās nodaļas speciālistes Anitas Bukejas viedokli par to, kā pašlaik mājdzīvnieku turētāji sadzīvo ar prieku, atbildību un pienākumiem, kurus diktē četrkājaino draugu klātbūtne, kā sabiedrības attieksmi maina līdzšinējie un, iespējams, mainīs jauni noteikumi.

“Cēsu pilsētas domē pērnā gada nogalē tika apstiprināti saistošie noteikumi par suņu un kaķu turēšanu pilsētā. Kopš 2003. gada pavasara darbojas arī saistošie noteikumi, kuros noteikta nodeva, kāda jāmaksā suņu un kaķu turētājiem. Nodeva jeb likme par suni ir divi lati gadā, par vienu kaķīti 50 santīmi. Noteikumos arī paredzēts, ka vairākām personu grupām nodevas nav jāmaksā, bet dzīvnieciņu iespējams reģistrēt. Nodevas atlaides noteiktas pensionāriem, kastrēto, sterilizēto dzīvnieku īpašniekiem, privātmāju un privāto daudzdzīvokļu namu īpašniekiem. Nevaru teikt, ka dzīvnieku turētāji būtu ļoti atsaucīgi. Ir cilvēki, kuri labprāt reģistrējuši mājdzīvnieku, izņēmuši tā identifikācijas žetonu, kas vislielāko vērtību iegūst brīdī, ja suņuks vai kaķis pazūd. Pēc žetoniņā uzrakstītās informācijas ātri varam atrast dzīvnieka saimnieku, mājas. Tomēr kopumā reģistrēti vien 588 suņi un 315 kaķi. Noteikti mājdzīvnieku pilsētā ir vairāk.

Kā tērējam no atbildīgo mājdzīvnieku saimniekiem iekasēto naudu? Visvairāk līdzekļu aiziet sīkdzīvnieku patversmes uzturēšanai. Tajā katru gadu tiek ievietoti ap 90 sunīšu, ap 60 kaķīšu. Tā gan sanāk, ka atbildīgie maksā par to rīcību, kuriem uzmanības, mīlestības un izpratnes par dzīvnieka vajadzībām pietrūcis. Patversme darbojas jau gandrīz sešus gadus un joprojām ir vajadzīga. Negribu teikt, ka mūspusē dzīvo slikti cilvēki, kas ļauni izturētos pret dzīvniekiem, bet dažu rīcības dēļ kāds mājdzīvnieks tomēr cieš. Vēl bija diskusijas par suņu pastaigu laukuma izveidi. Citos Latvijas rajonos diemžēl ir pieredze, ka tie neattaisno cerības. Neved cilvēki savu mīluli pastaigāties uz otru pilsētas galu. Iedomājieties situāciju – Cīrulīšu iedzīvotājam jāved suns ar mašīnu līdz Lauciņiem, lai tas var izskrieties. Lai kārtība darbotos, būtu jāiekārto vismaz trīs pastaigu laukumi pilsētā.

Vai noteikumi stimulē mājdzīvnieka saimnieka atbildību? Noteikti dzīvnieki ir jāreģistrē, jāvakcinē, bet tajā pašā laikā varu sacīt, ka dzīvnieku aizsardzība, četrkājainā mīluļa dzīves apstākļi un labsajūta ir un būs ļoti atkarīgi no viņu saimnieku sirdsapziņas. Katram klaiņojošajam sunim, arī kaķim kādreiz ir bijušas savas mājas, līdz cilvēks izlēma, ka četrkājainais draugs ir nevajadzīgs… Kāda ir cilvēka atbildība? Ja mājdzīvnieks noķerts klaiņojam pirmo reizi, administratīvais sods saimniekam ir līdz 25 latiem, ja otro reizi un vairākkārt, tad soda summa kāpj līdz 50 latiem. Vai šādas summas iekasējam? Ir saimnieki maksājuši.

Pilsētas pašvaldība ir noslēgusi sadarbības līgumu ar deviņiem apkārtnes pagastiem, kur paredzēts, ka pilsētā izveidotā klaiņojošo dzīvnieku ķeršanas brigāde izlīdzas arī laukos. Ķērāji kopā ar pašvaldības policiju ir pat rīkojuši reidus, apzinājuši vietas, kur visbiežāk uzturas bezsaimnieka dzīvnieki. Visvairāk jau kaķīši – tirgū, daudzdzīvokļu namu pagalmos. Laukos ir vairāk problēmu ar klaiņojošajiem suņiem. Ja vietējie nezina suņa mājas, saimnieku, tad izsauc ķērājus un dzīvnieki nonāk patversmē, gaidot savus vecos vai jaunus saimniekus. Lielai daļai izdodas atrast mājas, taču dzīvnieciņus nākas arī eitanazēt. Kā situāciju mainīt? Mēs ieklausāmies pasaules pieredzē. Tur ir valsts programmas, palīdz turīgi cilvēki un iedala finansējumu, lai klaiņojošos dzīvniekus varētu sterilizēt, kastrēt. Tas ir risinājums, lai klaidonīšu nekļūtu vairāk. Dzīvnieks jau nav vainīgs. Zinu Cēsīs sievieti, kura šādi rūpējusies par vairākiem kaķīšiem Valmieras ielas namos. Pirms vairākiem gadiem bija gadījums, kad Cēsu taksometru vadītāji bija pie veterinārārsta aizveduši vairākas kaķenītes, kas klīdušas autoostā. Pēc sterilizācijas kaķenītes palaistas brīvībā un noteikti dzīvo pilnvērtīgi savu mūžu.

Runājot par dzīvniekiem viņu aizsardzības dienā, mans vislielākais lūgums izskan cilvēkiem – kad izvēlaties kļūt par mājdzīvnieka saimnieku, padomājiet, ka esat par viņu atbildīgs kā par savu ģimenes locekli – no dzīvnieka pirmās līdz pēdējai mūža dienai. Un tā pienāk pēc 12, 15, pat 20 gadiem. Šādā laika posmā izaug bērni, cilvēki noveco, bet dzīvnieciņš joprojām uzticīgi ir kopā ar jums.”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Kur drošība grūtā brīdī

12:27
02.07.2024
26

Šo sezonu neuzsāka otrs lielākais dārzeņu audzētājs    SIA “Rītausma” Jēkabpils pusē. Veikalos vairs nav un nebūs gurķu, tomātu ar uzlīmi “Rītausma”.    Pēc 30 gadiem, kuros attīstīta mūsdienīga dārzeņu audzēšana, uzbūvēta infrastruktūra, darbs pārtraukts. Iemesls – Valsts ieņēmumu dienesta administrēto nodokļu (nodevu) parāds, kas uz 19.jūniju bija 128 782 eiro.    2020.gadā SIA “Rītausma” […]

Seniori ir svarīgi, bet nedrīkst aizmirst par jauniešiem

12:26
01.07.2024
21

Sociālajā jomā strādājošie uzsver, ka mūsdienās, kad sabiedrība noveco, saprotams, ka pastiprināti tiek domāts par senioriem, bet nedrīkst aizmirst arī jauniešus. To saka līdzšinējais novada Sociālā dienesta vadītājs Ainārs Judeiks, norādot, ka būtiska šajā darbā ir arī prevencija, kas vērsta uz bērniem un jauniešiem. To pieminēja arī Cēsu pilsētas pansionāta direktore Inga Gunta Paegle, vērtējot, […]

Manifestēt savu realitāti. Kas tas par zvēru?

12:25
30.06.2024
18

Pēdējā laikā arī mūsu zemē populārs kļuvis vārds “manifestēt”! Anglicisms, kas daudziem nerada skaidrību – ko gan tas īsti nozīmē? Izrādās, kaut ko manifestēt nozīmē padarīt savus sapņus, mērķus un centienus par realitāti, ticot, ka tos patiešām iespējams sasniegt. Visam pamatā ir ideja, ka, ticot, ka patiešām varat kaut ko izdarīt, un koncentrējot savas domas […]

Lielā politika un karš

12:24
29.06.2024
23

Ukraina otrdien, 25. jūnijā, oficiāli sāka iestāšanās sarunas ar Eiropas Savienību (ES). Protams, tas nozīmē vairākus gadus ilgu procesu, tā laikā valstij ne tikai jāpārņem Eiropas Savienības normatīvās prasības, bet arī jāpierāda, ka sabiedrība un valsts pārvalde ir gatava pievienoties blokam. Šonedēļ ES ir vieno­jusies par jaunām sank­cijām pret Balt­krieviju. Ir zināms arī , ka […]

Noguruši no ziņu virsrakstiem…

12:29
27.06.2024
20

Raugoties TV ekrānā uz kādu no daudzajiem ziņu raidījumiem, pamanīju tekstu, kas rotāja ekrāna apakšmalu, ka kādā pasaules mēroga pētījumā apstiprinājies – cilvēki arvien mazāk seko līdzi ziņām. Atskār­tu, ka šim apgalvojumam absolūti piekrītu arī pati. Un, šķiet, daļai paziņu, tuvāku un tālāku, pēdējā laikā bija līdzīgs viedoklis. Ir skaidrs, ka ziņu mērķis vairs pat […]

Nemainīgie priekšstati

09:58
25.06.2024
30

Katram no mums, arī tautām un nācijām ir savi priekšstati par to, kādi esam, nereti ar laiku tie mēdz arī vairāk vai mazāk mainīties. Izskatās, ka Krievijas Federā­cijas iedzīvotāju priekšstati un uzskati tomēr nemainās, gan domājot par lielāko ienaidnieku, gan pašiem par sevi. Nav noslēpums, ka Krievijā vara to atbalsta un iedzīvotāji dzīvo priekšstatos, ka […]

Tautas balss

Pļauj, ka putekļi pa gaisu

10:12
02.07.2024
21
Priekulietis A. raksta:

“Priekuļu centrā pagājušajā nedēļā pašvaldība pļāva zāli, putekļi vien gāja pa gaisu. Zā­līte tik īsa un nīkulīga, ka tur nav, ko pļaut. Bet laikam jau noteiktie kvadrātmetri jāno­pļauj, citādi nesaņems naudu. Manuprāt, pļaušanu nevajadzētu organizēt pēc grafika, bet gan tad, kad tas nepieciešams,” pārdomās dalījās priekulietis A.

Zāļu ražotāji negodprātīgi

12:29
28.06.2024
18
Lasītāja raksta:

“Re nu! Eiropā ražotāji zāļu cenas valstīm nosaka slepeni, mazākās un nabadzīgākās valstis maksā vairāk. Tāpēc jau arī mums ir tik dārgi medikamenti un jauno zāļu maz. Te būtu gudri, ja, piemēram, Baltijas valstis vienotos un iepirktu vajadzīgo kopā. Bet varbūt jautājums jārisina Eiropas Savienības līmenī?” sprieda lasītāja.

Autobusu pieturā lietū un vējā

12:29
28.06.2024
59
Vilma raksta:

“Ikdienā diezgan bieži nākas ar autobusu braukt no Valmieras un Cēsu autoostas. Autobusa gaidīšanu abās pilsētās nevar salīdzināt. Valmierā nojume pasargā pasažierus no lietus un saules, Cēsīs pa bedrainu laukumu no stacijas ēkas var aizklunkurēt līdz pieturai, sēdēt uz soliņa, lai kādi laikapstākļi, un skatīties uz apdrupušo mūra sienu,” pārdomās dalījās Vilma un piebilda, ka […]

Pasaki, kas ir tavs draugs…

10:01
25.06.2024
26
Politikas vērotājs raksta:

“Kā gan Krievijas sabiedrība var nejusties pazemota, ja viņu valsts līderim jāslēdz vienošanās ar visu citu pasaules valstu ignorēto un nosodīto Ziemeļkoreju? Tas taču ir kauns, ka par sabiedroto jāizvēlas kas tāds!” pauda politikas vērotājs.

Vai tiešām ietaupīja

10:01
25.06.2024
22
Zaubēniete raksta:

“Zaubē vairs nav pagasta pārvaldes. Nezinu, cik daudz paš­valdība ietaupīja, bet cilvēkiem gan tagad grūtāk. Nav speciālista, kas var pastāstīt par visiem jautājumiem pagastā, par katru jāiet pie cita darbinieka. Kad bija pārvalde, bija tā kā drošāk, zināji, ka ir, uz kuru paļauties, arī kam prasīt atbildību,” pastāstīja zaubēniete.

Sludinājumi