Trešdiena, 3. jūlijs
Vārda dienas: Benita, Everita, Verita, Emerita

Popularitātes un opozīcijas tirdziņš

Druva
00:00
30.10.2007
1

Nedēļa Latvijā

Nojauc Liepājas cukurfabriku. Līdz ar „Liepājas cukurfabrikas” ēku demontāžu Latvijas cukura rūpniecība iegājusi savas pastāvēšanas finiša taisnē.

Kopumā visu rūpnīcas ēku nojaukšana ilgs aptuveni 23 mēnešus, ziņo aģentūra LETA. „Liepājas cukurfabrikā” pašlaik vēl noris pērn saražotā cukura fasēšana, kas ilgs līdz nākamā gada sākumam. Uzņēmumā strādā nedaudz vairāk kā simts darbinieki, kuri , mēnesi iepriekš brīdināti, pakāpeniski tiek atlaisti.

Cukurfabrikas peļņa 2006. gadā bija gandrīz 443 tūkstoši latu, kas ir aptuveni trīs reizes vairāk nekā 2005. gadā. Tomēr „Liepājas cukurfabrika” un „Jelgavas cukurfabrika” šogad piekrita Eiropas Savienības piedāvājumam apturēt darbību, pretim saņemot kompensāciju. Abas fabrikas izvēlējās pilnīgu restrukturizāciju, kas nozīmē rūpnīcu likvidēšanu un iekārtu demontēšanu. Kompensāciju saņems arī cukurbiešu audzētāji, tomēr šāds pavērsiens, nenoliedzami, ir sāpīgs tām saimniecībām, kas nodarbojušās tikai ar cukurbiešu audzēšanu un gadiem šajā nozarē ieguldījušas gan naudu, gan darbu.

Cukura nozare Latvijā likvidēta, jo Pasaules Tirdzniecības organizācija ir piespiedusi Eiropas Savienību atvērt tirgu trešo pasaules valstu lētākajam cukurniedru cukuram.

Latvijas cukura nozares slēgšana ir privāto uzņēmēju – cukurfabriku īpašnieku lēmums, bet tā kā šai nozarei ir senas tradīcijas, tās iznīcināšanu daļa sabiedrības uztver sāpīgi.

sola jaunu partiju. No Tautas partijas par rindu graušanu izslēgtais bijušais reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Aigars Štokenbergs pagājušajā nedēļā atjaunoja Saeimas deputāta mandātu, stāstīja žurnālistiem par Andra Šķēles ietekmi Tautas partijā un Latvijā, kā arī savu pretdarbību. Viņš runāja arī par jaunas partijas veidošanu un to, cik daudzi cilvēki šādam viņa solim pauduši atbalstu.

„Ikvienam Tautas partijas biedram ir skaidrs, ka Andrim Šķēlem ir milzīga ietekme partijā un viņš piedalās lēmumu pieņemšanā, kur sev raksturīgu īpašību dēļ viņam ir spēja uzspiest lēmumus,” vidi partijā A.Štokenbergs raksturoja LTV raidījumam 100. pants.

A.Štokenbergs Saeimā būs pie frakcijām nepiederošs deputāts, savukārt Tautas partijai frakcijai turpmāk būs 22 deputāti.

Pagājušajā nedēļā par partijas rindu graušanu tika izslēgts arī kādreizējais premjerministra biroja vadītājs, „pozitīvisma” kampaņas veidotājs, bijušais A. Šķēles sabiedrotais un Tautas partijas priekšvēlēšanu kampaņu vadītājs Jurģis Liepnieks.

Tautas partija uzskata, ka J. Liepnieks un A.Štokenbergs mērķtiecīgi darbojušies „partijas graušanā” un jaunas partijas veidošanā, raksta LETA. A.Štokenbergs šādu apgalvojumu noliedz.

Savukārt A. Šķēle uzskata, ka A.Štokenbergs tikai vēlas izmantot Šķēles vārdu popularitātes veicināšanai. „Šobrīd izskatās, ka Štokenberga kungs par savas karjeras vadlīniju ir izvēlējies manis aprunāšanu un mana vārda locīšanu visās iespējamās vietās un veidos,” rakstā, kas publicēts laikrakstā “Diena”, norāda A. Šķēle. „Tam nav nekāda sakara ar patiesām ideoloģiskām pretrunām vai atšķirīgu izpratni par valsts varas un pārvaldes lietām, jo tās mums ar Štokenberga kungu, vismaz kamēr viņš bija TP biedrs, nekad nav īpaši atšķīrušās. Mēs abi esam cilvēki ar labēju politisku izpratni un mums līdz šim nav bijis domstarpību būtiskos politiskos uzstādījumos.”

Vienalga, vai Šķēles vārda valkāšana un Tautas partijas kritizēšana bijusi apzināta, vai arī savu patieso domu paušana, tā A.Štokenbergam ir nodrošinājusi popularitāti uz nepopularitātes kalngalus sasniegušās valdošās koalīcijas rēķina, var prognozēt, ka jauns politiskais spēks kā glābējs drīzumā parādīsies. Nedēļa pasaulē

Ķīna kļuvusi par lielāko eksportētājvalsti pasaulē. Saskaitot dažādu pasaules valstu eksportētās produkcijas daudzumu, redzams, ka pasaules lielākā eksportētājvalsts ir Ķīna. Tā apsteidz Vāciju un ASV, raksta britu „The Daily Telegraph”.

Pēc Pasaules Tirdzniecības organizācijas datiem, Ķīna augustā eksportējusi preces 111 miljardu dolāru vērtībā, par 55 procentiem vairāk nekā pirms gada. Pagājušajā gadā Vācijas eksports bija 628 miljardi latu, ASV eksports – 579,8 miljardi latu, savukārt Ķīnas eksports – 541,1 miljards latu. Ķīna ASV apsteidza jau gada sākumā, un pašlaik tā nodrošina astoņus procentus no kopējā pasaules eksporta, aptuveni 46 procenti eksportpreču ir iekārtas un aparatūra, mašīnbūves ražojumi un automobiļi.

Par šo straujo attīstību noraizējusies ir Eiropas Savienība, jo, Ķīnas ražojumiem pārpludinot ES tirgus, pieaug ES ārējās tirdzniecības deficīts. Savienības tirdzniecības lietu komisārs Pīters Mendelsons „The Daily Telegraph” teica, ka Pekinai jāpiebremzē preču plūsma, citādi tā no sabiedrotās var pārvērsties par naidnieci: „Ķīnai vajadzētu būt apzinīgākai, laužot sev ceļu mūsu tirdzniecības attiecībās.”

Polijas vēlēšanās uzvar opozīcija. Pagājušajā nedēļā Polijas parlamenta vēlēšanās uzvarējusi liberāli orientētā „Pilsoniskā platforma” (PP), kam izdevās sakaut pie varas esošo premjerministra Jaroslava Kačiņska partiju „Likums un taisnīgums” (LT), kuras konservatīvā politika ne reizi pārsteigusi Eiropu.

Donalda Tuska vadīto PP atbalstījis 41 procents balsotāju, savukārt sīvākie konkurenti LT ieguvuši 32,2 procentus balsu. PP jau paziņojusi, ka vēlas atjaunot attiecības ar sabiedrotajiem Eiropas Savienībā, veicināt ekonomiskas attīstību, kā arī izvest 900 karavīru lielo karaspēku no Irākas.

„Es pateicos ikvienam, kas taisnīgā veidā ir palīdzējis atjaunot cerību poļos,” pēc rezultātu paziņošanas sacīja D.Tusks. Vēlētāju aktivitāte šajās vēlēšanās bija lielākā kopš komunistiskā režīma sabrukuma.

Divus gadus Polijā pie varas bija dvīņubrāļi – Lehs un Jaroslavs Kačiņski, no kuriem pirmais ir prezidents, bet otrais – premjers. Šī eiroskeptiķu dueta pavadībā attiecības ar Eiropas Savienību, bet jo sevišķi

ar Vāciju,

Polijai

pasliktinājās, tomēr ar iespītēšanos Polijai izdevās panākt vairāku ES lēmumu vēršanu sev par labu, piemēram, ES reformu līgumā tika iekļauta

Polijas

prasība

piešķirt valstīm, kurām lēmumu pieņemšanā nav veto tiesību,

tiesības atlikt lēmumu izskatīšanu.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Kur drošība grūtā brīdī

12:27
02.07.2024
26

Šo sezonu neuzsāka otrs lielākais dārzeņu audzētājs    SIA “Rītausma” Jēkabpils pusē. Veikalos vairs nav un nebūs gurķu, tomātu ar uzlīmi “Rītausma”.    Pēc 30 gadiem, kuros attīstīta mūsdienīga dārzeņu audzēšana, uzbūvēta infrastruktūra, darbs pārtraukts. Iemesls – Valsts ieņēmumu dienesta administrēto nodokļu (nodevu) parāds, kas uz 19.jūniju bija 128 782 eiro.    2020.gadā SIA “Rītausma” […]

Seniori ir svarīgi, bet nedrīkst aizmirst par jauniešiem

12:26
01.07.2024
21

Sociālajā jomā strādājošie uzsver, ka mūsdienās, kad sabiedrība noveco, saprotams, ka pastiprināti tiek domāts par senioriem, bet nedrīkst aizmirst arī jauniešus. To saka līdzšinējais novada Sociālā dienesta vadītājs Ainārs Judeiks, norādot, ka būtiska šajā darbā ir arī prevencija, kas vērsta uz bērniem un jauniešiem. To pieminēja arī Cēsu pilsētas pansionāta direktore Inga Gunta Paegle, vērtējot, […]

Manifestēt savu realitāti. Kas tas par zvēru?

12:25
30.06.2024
18

Pēdējā laikā arī mūsu zemē populārs kļuvis vārds “manifestēt”! Anglicisms, kas daudziem nerada skaidrību – ko gan tas īsti nozīmē? Izrādās, kaut ko manifestēt nozīmē padarīt savus sapņus, mērķus un centienus par realitāti, ticot, ka tos patiešām iespējams sasniegt. Visam pamatā ir ideja, ka, ticot, ka patiešām varat kaut ko izdarīt, un koncentrējot savas domas […]

Lielā politika un karš

12:24
29.06.2024
23

Ukraina otrdien, 25. jūnijā, oficiāli sāka iestāšanās sarunas ar Eiropas Savienību (ES). Protams, tas nozīmē vairākus gadus ilgu procesu, tā laikā valstij ne tikai jāpārņem Eiropas Savienības normatīvās prasības, bet arī jāpierāda, ka sabiedrība un valsts pārvalde ir gatava pievienoties blokam. Šonedēļ ES ir vieno­jusies par jaunām sank­cijām pret Balt­krieviju. Ir zināms arī , ka […]

Noguruši no ziņu virsrakstiem…

12:29
27.06.2024
20

Raugoties TV ekrānā uz kādu no daudzajiem ziņu raidījumiem, pamanīju tekstu, kas rotāja ekrāna apakšmalu, ka kādā pasaules mēroga pētījumā apstiprinājies – cilvēki arvien mazāk seko līdzi ziņām. Atskār­tu, ka šim apgalvojumam absolūti piekrītu arī pati. Un, šķiet, daļai paziņu, tuvāku un tālāku, pēdējā laikā bija līdzīgs viedoklis. Ir skaidrs, ka ziņu mērķis vairs pat […]

Nemainīgie priekšstati

09:58
25.06.2024
30

Katram no mums, arī tautām un nācijām ir savi priekšstati par to, kādi esam, nereti ar laiku tie mēdz arī vairāk vai mazāk mainīties. Izskatās, ka Krievijas Federā­cijas iedzīvotāju priekšstati un uzskati tomēr nemainās, gan domājot par lielāko ienaidnieku, gan pašiem par sevi. Nav noslēpums, ka Krievijā vara to atbalsta un iedzīvotāji dzīvo priekšstatos, ka […]

Tautas balss

Pļauj, ka putekļi pa gaisu

10:12
02.07.2024
21
Priekulietis A. raksta:

“Priekuļu centrā pagājušajā nedēļā pašvaldība pļāva zāli, putekļi vien gāja pa gaisu. Zā­līte tik īsa un nīkulīga, ka tur nav, ko pļaut. Bet laikam jau noteiktie kvadrātmetri jāno­pļauj, citādi nesaņems naudu. Manuprāt, pļaušanu nevajadzētu organizēt pēc grafika, bet gan tad, kad tas nepieciešams,” pārdomās dalījās priekulietis A.

Zāļu ražotāji negodprātīgi

12:29
28.06.2024
18
Lasītāja raksta:

“Re nu! Eiropā ražotāji zāļu cenas valstīm nosaka slepeni, mazākās un nabadzīgākās valstis maksā vairāk. Tāpēc jau arī mums ir tik dārgi medikamenti un jauno zāļu maz. Te būtu gudri, ja, piemēram, Baltijas valstis vienotos un iepirktu vajadzīgo kopā. Bet varbūt jautājums jārisina Eiropas Savienības līmenī?” sprieda lasītāja.

Autobusu pieturā lietū un vējā

12:29
28.06.2024
59
Vilma raksta:

“Ikdienā diezgan bieži nākas ar autobusu braukt no Valmieras un Cēsu autoostas. Autobusa gaidīšanu abās pilsētās nevar salīdzināt. Valmierā nojume pasargā pasažierus no lietus un saules, Cēsīs pa bedrainu laukumu no stacijas ēkas var aizklunkurēt līdz pieturai, sēdēt uz soliņa, lai kādi laikapstākļi, un skatīties uz apdrupušo mūra sienu,” pārdomās dalījās Vilma un piebilda, ka […]

Pasaki, kas ir tavs draugs…

10:01
25.06.2024
26
Politikas vērotājs raksta:

“Kā gan Krievijas sabiedrība var nejusties pazemota, ja viņu valsts līderim jāslēdz vienošanās ar visu citu pasaules valstu ignorēto un nosodīto Ziemeļkoreju? Tas taču ir kauns, ka par sabiedroto jāizvēlas kas tāds!” pauda politikas vērotājs.

Vai tiešām ietaupīja

10:01
25.06.2024
22
Zaubēniete raksta:

“Zaubē vairs nav pagasta pārvaldes. Nezinu, cik daudz paš­valdība ietaupīja, bet cilvēkiem gan tagad grūtāk. Nav speciālista, kas var pastāstīt par visiem jautājumiem pagastā, par katru jāiet pie cita darbinieka. Kad bija pārvalde, bija tā kā drošāk, zināji, ka ir, uz kuru paļauties, arī kam prasīt atbildību,” pastāstīja zaubēniete.

Sludinājumi