Trešdiena, 3. jūlijs
Vārda dienas: Benita, Everita, Verita, Emerita

Latvijas jaunieši pārliecinātāki par savu lomu nākotnes iespējās

Līga Salnite
16:23
24.04.2021
10

Latvijas pusaudži vairāk tic savām iespējām un pašu personības lomai turpmākajā izaugsmē. Starp teju 80 valstīm mēs ar savu jauniešu redzējumu esam iekļuvuši optimistiskākajā sešiniekā.

Ar šādu visnotaļ negaidītu atziņu pārsteigusi Starptau­tiskās skolēnu novērtēšanas programmas (Programme for Inter­na­tional Student Assessment, PISA) jaunākais ziņojums.
Vērienīgā pētījuma, ko ik pēc trim gadiem sadarbības valstīs īsteno Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (Organisa­tion for Economic Co-operation and Development, OECD), mērķis ir salīdzināt piecpadsmitgadīgo pusaudžu lasītprasmi, matemātikas un dabaszinātņu izpratni, kā arī šī vecuma jauniešu spējas risināt reālās dzīves sarežģījumus. Lai gan pēdējais pētījums ir noticis šķietami sen – 2018.gadā, tā autori arvien jaunus secinājumus publisko joprojām.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), vēstot par PISA jaunāko ziņojumu, uzsver – starp 79 pētījuma dalībvalstīm mūsu piecpadsmitgadniekiem krietni vairāk piemīt uzskats, ka “viņi var attīstīt savas spējas un veicināt savu izaugsmi”. Latvijā 72,6% pusaudžu atzīst, ka viņu spējas un apstākļi nav fiksēti un tos var mainīt. Vēl augstāks šis rādītājs ir tikai piecās valstīs – Igaunijā (77%), Dānijā (75%), Vācijā (74%), Islandē (72,7%) un Īrijā (72,7%). Vidējais pozitīvās pārliecības radītājs OECD dalībvalstu lokā bijis 62,6%. Vēl kāda interesanta nianse – kopumā 32 pētījuma dalībvalstīs (arī Latvijā) zēnu un meiteņu uzskatos par savām iespējām nav būtisku atšķirību.

Ziņojumā secināts, ka skolēni, kuriem ir lielāka ticība savām spējām un paļaušanās uz tām, izjūt lielāku piederību savai skolai, labi tajā jūtas un kopumā ir apmierinātāki ar dzīvi. Skolēni ar izaugsmes domāšanu izvirza augstākus mācību mērķus, ir vairāk motivēti mācīties un mazāk saskaras ar bailēm no neveiksmēm. Turklāt viņi guvuši augstākus rezultātus PISA 2018 testos lasīšanā, matemātikā un dabaszinātnēs.

Pētījuma autori arī norādījuši, ka skolēnu izaugsmes domāšanu veicina pedagogu atbalsts, mācību metožu pielāgošana, kā arī atgriezeniskās saites nodrošināšana par skolēna stiprajām pusēm. Tātad – akcentēta tieši pedagogu loma, radot izaugsmes domāšanai rosinošu vidi.

Kas vēl varētu būt par pamatu šai pozitīvajai tendencei Latvijas skolēnu vidū, par to “Druva” jautāja divām mūspuses pedagoģēm. Lai gan neviena nebija ar šādu jautājumu iepriekš saskārusies, viņas atklāja savus minējumus, kas, visticamāk, patlaban stiprina jauniešu ticību sev.

Cēsu Valsts ģimnāzijas (CVĢ) direktores vietniece audzināšanas jomā Vineta Stīpniece nešaubās, ka lielākoties skolēna mērķtiecīgā virzība un līdzdalība savas nākotnes kaldināšanā ir ģimenes ieguldījums – vai nu tradīcijas, vai spēja saskatīt bērna talantus un tos ievirzīt auglīgā gultnē. Taču V.Stīpniece ir pārliecināta, ka jauniešu cerības un izpratni vairo pieejamais informācijas apjoms, ko katra izglītības iestāde par sevi cenšas sniegt skolēnam. Arī finansiālais jautājums mācībām un prasmju attīstīšanai vismaz nacionālā līmenī, visticamāk, nav tik sāpīgs. Latvijā ir visnotaļ plašas valsts apmaksātās izglītības iespējas, tostarp arī budžeta vietas starptautiski atzītajās augstskolās. Tāpat attālums līdz kvalitatīvai augstākajai izglītībai nav liels. Piemēram, tepat Cēsīs vien ir trīs augstskolu filiāles, tehnikums, Vidzemes Augstskola Valmierā gandrīz blakus un pat Rīga ar vēl plašākām iespējām nav aiz trejdeviņām jūrām. Arī kopmītņu jautājums nav sarežģījums, daudzām augstskolām ir lielas dienesta viesnīcas un “ne par lielām naudām”, kas jaunieša vecākiem jeb ģimenes budžetam nav mazsvarīgi. Vēl CVĢ direktores vietniece, kura regulāri organizē ģimnāzistiem sarunas ar dažādu profesiju pārstāvjiem, atgādina – jau ilgāku laiku arī mūspusē ir plaši izvērsta karjeras izglītības programma. Tā nenoliedzami “tieši uzrunā skolēnu ne tikai ar informāciju, bet arī dzīvu pieredzi”. Tāpat savs nopelns jaunās paaudzes pārliecinātības sekmēšanā ir Ēnu dienai un brīvprātīgā darba kustībai Latvijā.

Savukārt Raunas vidusskolas direktora vietniece audzināšanas darbā Justīne Buliņa pieļauj, ka tie varētu būt jau pirmie augļi pēdējā desmitgadē intensificētajam un jau sistēmiskajam darbam ar jaunatni – daudzo jauniešu centru nostiprināšanās, Eiropas fondu finansētie un uz jauniešiem vērstie projekti. “Jauniešu centri – tās ir tās tipiskās vietas, kur iesakņojas izjūta “nāc un dari!”,” atzīmē šīs skolas pārstāve, vienlaikus pau­žot pārliecību, ka labākos rezultātus vēl tikai redzēsim pēc kādiem desmit gadiem. Kā pretrunīgu, taču, iespējams, arīdzan Latvijas kontekstā trāpīgu minējumu J.Buliņa teic – ticība savam darbam varētu būt saistīta ar vēl no iepriekšējām paaudzēm mantotu disciplīnas izjūtu tās labākajā gaismā. Daļēji pārdisciplinētība un pārprasta darba tikuma vērtība ir aspekti, ar ko savā darbā pedagogi un jauniešu speciālisti patlaban cenšas cīnīties, lai mācītu sev dot vairāk brīvību. Taču J.Buliņa arī atzīmē – ja vecāku un vecvecāku piemērs nav uzspiests, tas var stiprināt jaunajā cilvēkā pārliecību par sava ieguldījuma lomu paša nākotnes iespēju veidošanā.

Izaugsmes domāšana šī pētījuma kontekstā ir “pārliecība, ka indivīda spējas un inteliģenci laika gaitā iespējams attīstīt”. Turpretī cilvēki ar fiksētu domāšanu talantus un inteliģenci uztver kā nemaināmu un iedzimtu.

Šādu apjomīgu pētījumu OECD rīko ik pēc trim gadiem, taču patlaban organizācijas mājaslapā lasāms, ka nolemts šī gada datu atlasi atlikt uz 2022.gadu un sākotnēji iecerēto 2024.gada pētījumu arī nobīdīt par gadu. Šāds lēmums pamatots ar vēlmi pētījumā izgaismot tieši pandēmijas un tās tūlītējo seku, kā arī vēlākā periodā radušās izmaiņas skolēnu prasmēs un attieksmē.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Kur drošība grūtā brīdī

12:27
02.07.2024
27

Šo sezonu neuzsāka otrs lielākais dārzeņu audzētājs    SIA “Rītausma” Jēkabpils pusē. Veikalos vairs nav un nebūs gurķu, tomātu ar uzlīmi “Rītausma”.    Pēc 30 gadiem, kuros attīstīta mūsdienīga dārzeņu audzēšana, uzbūvēta infrastruktūra, darbs pārtraukts. Iemesls – Valsts ieņēmumu dienesta administrēto nodokļu (nodevu) parāds, kas uz 19.jūniju bija 128 782 eiro.    2020.gadā SIA “Rītausma” […]

Seniori ir svarīgi, bet nedrīkst aizmirst par jauniešiem

12:26
01.07.2024
21

Sociālajā jomā strādājošie uzsver, ka mūsdienās, kad sabiedrība noveco, saprotams, ka pastiprināti tiek domāts par senioriem, bet nedrīkst aizmirst arī jauniešus. To saka līdzšinējais novada Sociālā dienesta vadītājs Ainārs Judeiks, norādot, ka būtiska šajā darbā ir arī prevencija, kas vērsta uz bērniem un jauniešiem. To pieminēja arī Cēsu pilsētas pansionāta direktore Inga Gunta Paegle, vērtējot, […]

Manifestēt savu realitāti. Kas tas par zvēru?

12:25
30.06.2024
20

Pēdējā laikā arī mūsu zemē populārs kļuvis vārds “manifestēt”! Anglicisms, kas daudziem nerada skaidrību – ko gan tas īsti nozīmē? Izrādās, kaut ko manifestēt nozīmē padarīt savus sapņus, mērķus un centienus par realitāti, ticot, ka tos patiešām iespējams sasniegt. Visam pamatā ir ideja, ka, ticot, ka patiešām varat kaut ko izdarīt, un koncentrējot savas domas […]

Lielā politika un karš

12:24
29.06.2024
23

Ukraina otrdien, 25. jūnijā, oficiāli sāka iestāšanās sarunas ar Eiropas Savienību (ES). Protams, tas nozīmē vairākus gadus ilgu procesu, tā laikā valstij ne tikai jāpārņem Eiropas Savienības normatīvās prasības, bet arī jāpierāda, ka sabiedrība un valsts pārvalde ir gatava pievienoties blokam. Šonedēļ ES ir vieno­jusies par jaunām sank­cijām pret Balt­krieviju. Ir zināms arī , ka […]

Noguruši no ziņu virsrakstiem…

12:29
27.06.2024
21

Raugoties TV ekrānā uz kādu no daudzajiem ziņu raidījumiem, pamanīju tekstu, kas rotāja ekrāna apakšmalu, ka kādā pasaules mēroga pētījumā apstiprinājies – cilvēki arvien mazāk seko līdzi ziņām. Atskār­tu, ka šim apgalvojumam absolūti piekrītu arī pati. Un, šķiet, daļai paziņu, tuvāku un tālāku, pēdējā laikā bija līdzīgs viedoklis. Ir skaidrs, ka ziņu mērķis vairs pat […]

Nemainīgie priekšstati

09:58
25.06.2024
30

Katram no mums, arī tautām un nācijām ir savi priekšstati par to, kādi esam, nereti ar laiku tie mēdz arī vairāk vai mazāk mainīties. Izskatās, ka Krievijas Federā­cijas iedzīvotāju priekšstati un uzskati tomēr nemainās, gan domājot par lielāko ienaidnieku, gan pašiem par sevi. Nav noslēpums, ka Krievijā vara to atbalsta un iedzīvotāji dzīvo priekšstatos, ka […]

Tautas balss

Pļauj, ka putekļi pa gaisu

10:12
02.07.2024
24
Priekulietis A. raksta:

“Priekuļu centrā pagājušajā nedēļā pašvaldība pļāva zāli, putekļi vien gāja pa gaisu. Zā­līte tik īsa un nīkulīga, ka tur nav, ko pļaut. Bet laikam jau noteiktie kvadrātmetri jāno­pļauj, citādi nesaņems naudu. Manuprāt, pļaušanu nevajadzētu organizēt pēc grafika, bet gan tad, kad tas nepieciešams,” pārdomās dalījās priekulietis A.

Zāļu ražotāji negodprātīgi

12:29
28.06.2024
18
Lasītāja raksta:

“Re nu! Eiropā ražotāji zāļu cenas valstīm nosaka slepeni, mazākās un nabadzīgākās valstis maksā vairāk. Tāpēc jau arī mums ir tik dārgi medikamenti un jauno zāļu maz. Te būtu gudri, ja, piemēram, Baltijas valstis vienotos un iepirktu vajadzīgo kopā. Bet varbūt jautājums jārisina Eiropas Savienības līmenī?” sprieda lasītāja.

Autobusu pieturā lietū un vējā

12:29
28.06.2024
59
Vilma raksta:

“Ikdienā diezgan bieži nākas ar autobusu braukt no Valmieras un Cēsu autoostas. Autobusa gaidīšanu abās pilsētās nevar salīdzināt. Valmierā nojume pasargā pasažierus no lietus un saules, Cēsīs pa bedrainu laukumu no stacijas ēkas var aizklunkurēt līdz pieturai, sēdēt uz soliņa, lai kādi laikapstākļi, un skatīties uz apdrupušo mūra sienu,” pārdomās dalījās Vilma un piebilda, ka […]

Pasaki, kas ir tavs draugs…

10:01
25.06.2024
26
Politikas vērotājs raksta:

“Kā gan Krievijas sabiedrība var nejusties pazemota, ja viņu valsts līderim jāslēdz vienošanās ar visu citu pasaules valstu ignorēto un nosodīto Ziemeļkoreju? Tas taču ir kauns, ka par sabiedroto jāizvēlas kas tāds!” pauda politikas vērotājs.

Vai tiešām ietaupīja

10:01
25.06.2024
22
Zaubēniete raksta:

“Zaubē vairs nav pagasta pārvaldes. Nezinu, cik daudz paš­valdība ietaupīja, bet cilvēkiem gan tagad grūtāk. Nav speciālista, kas var pastāstīt par visiem jautājumiem pagastā, par katru jāiet pie cita darbinieka. Kad bija pārvalde, bija tā kā drošāk, zināji, ka ir, uz kuru paļauties, arī kam prasīt atbildību,” pastāstīja zaubēniete.

Sludinājumi