Trešdiena, 3. jūlijs
Vārda dienas: Benita, Everita, Verita, Emerita

Ja uzņēmējs strādā pārmaiņu zemē

Sarmīte Feldmane
13:20
02.08.2021
4

Katrai nozarei, lai tā pastāvētu un attīstītos ilgtermiņā, vissvarīgākais ir likumu un noteikumu rāmis, kurā drīkst strādāt. Ja to zina, var darīt un plānot, vai ieguldīt līdzekļus modernizācijā vai ne, palielināt apjomus vai ne.

Latvija ir pārmaiņu zeme. Diemžēl visās jomās. Likumi un noteikumi mainās tik bieži, ka plānot ilgtermiņā vai izvēlēties, kurā nozarē strādāt, ir liels izaicinājums, rēķinoties, ka sasniegtajam var sekot pamatīgs kritiens.

Pēdējās dienas sabiedrībā aizvien biežāk izskan neizpratne un arī ironija par Veselības ministrijas piedāvātajiem grozījumiem “Alkoholisko dzērienu aprites likumā”. Vajadzību pēc jauniem ierobežojumiem ministrija pamato ar augsto alkohola patēriņu Latvijā. Slimību profilakses un kontroles centrs atzīmējis, ka Latvija ir viena no dažām valstīm Eiropā, kur pēdējos desmit gados alkohola patēriņš ir palielinājies. Lai gan pēdējos divos gados vērojams neliels samazinājums, patēriņš joprojām ir augsts. Eko­nomiskās sadarbības un attīstības organizācijas dati liecina, ka Latvijā organizācijas valstu vidū alkoholu lieto visvairāk. SPKC kārtējo reizi atgādina, ka tas rada būtiskas problēmas sabiedrības veselībai.

Diezin vai kāds, protams, izņemot pieredzējušu dzērāju, noliegs, ka alkohols veselībai nav tas labākais draugs, bet gan kaitnieks. Tāpat kā ikviens atgādinās, ka sabiedrības veselība ir valsts atbildība. Un valsts arī mēģina saudzīgi to darīt.

Šoreiz ne par to, ka lietot alkoholu ir slikti, bet gan vērts paraudzīties no citas puses. Pēdējos gados Latvijā pamazām vien attīstās vietējā vīna darīšana. Pēc Valsts Ieņēmumu dienesta informācijas Latvijā ir reģistrētas apmēram 105 mazās vīna darītavas. Svarīgi, ka reģistrējot darītavu, vīnu, raudzētos dzērienus, starpproduktus vai pārējos alkoholiskos dzērienus var ražot no savā īpašumā vai valdījumā esošajos dārzos un dravās iegūtajiem produktiem vai savvaļā augošiem augiem. Turklāt saražotā vīna vai raudzēto dzērienu kopējais apjoms nepārsniedz 15 000 litru kalendāra gadā.
Latvijas vīndaru ogu un augļu vīni pamazām vien kļūst populāri, tos iegādājas tūristi. Zem­niekiem, kam augļu vai ogu dārzi, tā ir iespēja izmantot izejvielas un saražot vēl kādu produktu.
Grozījumi “Alkoholisko dzērienu aprites likumā”, protams, skars arī vietējos vīndarus. Lat­vijas Vīnkopju un vīndaru biedrības vadītājs Ričards Ivanovs atzīst, ka plānotie ierobežojumi, kas saistīti ar reklāmu, pašmāju vīndarus īpaši neietekmē, taču citas iecerētās izmaiņas gan var radīt apgrūtinājumu un papildu izdevumus. Biedrība ir uzrakstījusi vēstuli, kurā izklāsta savu viedokli un argumentus.
Likuma grozījumu projektā paredzēts, ka alkoholu drīkstēs tirgot no desmitiem rītā līdz astoņiem vakarā. “Vīndariem būs liegta iespēja tirdziņos, kur aktīvākā pircēju plūsma ir no rīta, pārdot savus vīnus. Savukārt vasarā tās divas vakara stundas no astoņiem līdz desmitiem ir ļoti nozīmīgas tūrismā, ekskursanti apmeklē vīna darītavas, degustācijas, veikaliņus,” stāsta R.Iva­novs un atgādina, ka mazo vīna darītavu vīni ir dārgs produkts, to nepērk, lai kārtējo reizi apreibinātos.

Mazos vīndarus vēl vairāk uztrauc plānotā prasība, ka uz etiķetes jābūt informācijai par uzturvērtības paziņojumu, “kura saturs var tikt ierobežots līdz produkta enerģētiskajai vērtībai; un sastāvdaļu saraksts uz etiķetes vai citā veidā ar nosacījumu, ka uz etiķetes ir norādīta skaidra un tieša saite uz minēto sarakstu”.

“Vīndariem nav laboratoriju, izmantojam pakalpojumus. Vīns taču ir raudzēts dzēriens, fermentēta sula, beigās ir ūdens, dabiskie aromatizētāji no ogām un spirts. Zemnieks no paša izaudzētām ogām var saraudzēt nedaudz vīna. Lai noteiktu, cik tajā kaloriju, laboratorijā jāveic analīzes, kuras maksā ap 200 eiro. Ja saraudzē simts litrus, katrs litrs maksās par diviem eiro vairāk,” skaidro R.Ivanovs un atgādina, ka pircējam, kurš pērk alkoholu, enerģētiskā vērtība nav svarīga. Pašmāju vīnus pērk tie, kuri alkoholu lieto samērīgi.

Mazās vīna darītavas nav tikai alkoholisko dzērienu ražotnes. Tās vispirms jau ir saimniecības, kurās audzē ogas un augļus, kurus pārstrādājot, iegūst vīnu. Laukos kaut viena darbavieta arī ir ieguvums, bet tūristi, kas atbrauc, jau ir ieguvums pagastam, novadam.

Līdz ar stingrāku tirdzniecības laika ierobežojumu ministrija rosina arī citas izmaiņas, piemēram, aizliegt alkoholisko dzērienu cenu un atlaižu reklāmas un aizliegt alkohola iekļaušanu tādos akciju piedāvājumos kā “divi par viena cenu”. Savukārt alkohola tirdz­niecības vietās rosināts izvietot brīdinājumus, ka dzērienu lietošana negatīvi ietekmē veselību un nepilngadīgie tos lietot nedrīkst.
Lielie ražotāji pārmaiņas pārdzīvo vieglāk, bet mazajiem katrs jaunums ražošanā ir kā izaicinājums. Atliek vien cerēt, ka līdz ar rūpēm par sabiedrības veselību, kas nenoliedzami ir viens no svarīgākajiem valsts pienākumiem, netiks nodarīts pāri vai pat iznī-cināts kāds mazais ražotājs laukos.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Kur drošība grūtā brīdī

12:27
02.07.2024
26

Šo sezonu neuzsāka otrs lielākais dārzeņu audzētājs    SIA “Rītausma” Jēkabpils pusē. Veikalos vairs nav un nebūs gurķu, tomātu ar uzlīmi “Rītausma”.    Pēc 30 gadiem, kuros attīstīta mūsdienīga dārzeņu audzēšana, uzbūvēta infrastruktūra, darbs pārtraukts. Iemesls – Valsts ieņēmumu dienesta administrēto nodokļu (nodevu) parāds, kas uz 19.jūniju bija 128 782 eiro.    2020.gadā SIA “Rītausma” […]

Seniori ir svarīgi, bet nedrīkst aizmirst par jauniešiem

12:26
01.07.2024
21

Sociālajā jomā strādājošie uzsver, ka mūsdienās, kad sabiedrība noveco, saprotams, ka pastiprināti tiek domāts par senioriem, bet nedrīkst aizmirst arī jauniešus. To saka līdzšinējais novada Sociālā dienesta vadītājs Ainārs Judeiks, norādot, ka būtiska šajā darbā ir arī prevencija, kas vērsta uz bērniem un jauniešiem. To pieminēja arī Cēsu pilsētas pansionāta direktore Inga Gunta Paegle, vērtējot, […]

Manifestēt savu realitāti. Kas tas par zvēru?

12:25
30.06.2024
18

Pēdējā laikā arī mūsu zemē populārs kļuvis vārds “manifestēt”! Anglicisms, kas daudziem nerada skaidrību – ko gan tas īsti nozīmē? Izrādās, kaut ko manifestēt nozīmē padarīt savus sapņus, mērķus un centienus par realitāti, ticot, ka tos patiešām iespējams sasniegt. Visam pamatā ir ideja, ka, ticot, ka patiešām varat kaut ko izdarīt, un koncentrējot savas domas […]

Lielā politika un karš

12:24
29.06.2024
23

Ukraina otrdien, 25. jūnijā, oficiāli sāka iestāšanās sarunas ar Eiropas Savienību (ES). Protams, tas nozīmē vairākus gadus ilgu procesu, tā laikā valstij ne tikai jāpārņem Eiropas Savienības normatīvās prasības, bet arī jāpierāda, ka sabiedrība un valsts pārvalde ir gatava pievienoties blokam. Šonedēļ ES ir vieno­jusies par jaunām sank­cijām pret Balt­krieviju. Ir zināms arī , ka […]

Noguruši no ziņu virsrakstiem…

12:29
27.06.2024
20

Raugoties TV ekrānā uz kādu no daudzajiem ziņu raidījumiem, pamanīju tekstu, kas rotāja ekrāna apakšmalu, ka kādā pasaules mēroga pētījumā apstiprinājies – cilvēki arvien mazāk seko līdzi ziņām. Atskār­tu, ka šim apgalvojumam absolūti piekrītu arī pati. Un, šķiet, daļai paziņu, tuvāku un tālāku, pēdējā laikā bija līdzīgs viedoklis. Ir skaidrs, ka ziņu mērķis vairs pat […]

Nemainīgie priekšstati

09:58
25.06.2024
30

Katram no mums, arī tautām un nācijām ir savi priekšstati par to, kādi esam, nereti ar laiku tie mēdz arī vairāk vai mazāk mainīties. Izskatās, ka Krievijas Federā­cijas iedzīvotāju priekšstati un uzskati tomēr nemainās, gan domājot par lielāko ienaidnieku, gan pašiem par sevi. Nav noslēpums, ka Krievijā vara to atbalsta un iedzīvotāji dzīvo priekšstatos, ka […]

Tautas balss

Pļauj, ka putekļi pa gaisu

10:12
02.07.2024
23
Priekulietis A. raksta:

“Priekuļu centrā pagājušajā nedēļā pašvaldība pļāva zāli, putekļi vien gāja pa gaisu. Zā­līte tik īsa un nīkulīga, ka tur nav, ko pļaut. Bet laikam jau noteiktie kvadrātmetri jāno­pļauj, citādi nesaņems naudu. Manuprāt, pļaušanu nevajadzētu organizēt pēc grafika, bet gan tad, kad tas nepieciešams,” pārdomās dalījās priekulietis A.

Zāļu ražotāji negodprātīgi

12:29
28.06.2024
18
Lasītāja raksta:

“Re nu! Eiropā ražotāji zāļu cenas valstīm nosaka slepeni, mazākās un nabadzīgākās valstis maksā vairāk. Tāpēc jau arī mums ir tik dārgi medikamenti un jauno zāļu maz. Te būtu gudri, ja, piemēram, Baltijas valstis vienotos un iepirktu vajadzīgo kopā. Bet varbūt jautājums jārisina Eiropas Savienības līmenī?” sprieda lasītāja.

Autobusu pieturā lietū un vējā

12:29
28.06.2024
59
Vilma raksta:

“Ikdienā diezgan bieži nākas ar autobusu braukt no Valmieras un Cēsu autoostas. Autobusa gaidīšanu abās pilsētās nevar salīdzināt. Valmierā nojume pasargā pasažierus no lietus un saules, Cēsīs pa bedrainu laukumu no stacijas ēkas var aizklunkurēt līdz pieturai, sēdēt uz soliņa, lai kādi laikapstākļi, un skatīties uz apdrupušo mūra sienu,” pārdomās dalījās Vilma un piebilda, ka […]

Pasaki, kas ir tavs draugs…

10:01
25.06.2024
26
Politikas vērotājs raksta:

“Kā gan Krievijas sabiedrība var nejusties pazemota, ja viņu valsts līderim jāslēdz vienošanās ar visu citu pasaules valstu ignorēto un nosodīto Ziemeļkoreju? Tas taču ir kauns, ka par sabiedroto jāizvēlas kas tāds!” pauda politikas vērotājs.

Vai tiešām ietaupīja

10:01
25.06.2024
22
Zaubēniete raksta:

“Zaubē vairs nav pagasta pārvaldes. Nezinu, cik daudz paš­valdība ietaupīja, bet cilvēkiem gan tagad grūtāk. Nav speciālista, kas var pastāstīt par visiem jautājumiem pagastā, par katru jāiet pie cita darbinieka. Kad bija pārvalde, bija tā kā drošāk, zināji, ka ir, uz kuru paļauties, arī kam prasīt atbildību,” pastāstīja zaubēniete.

Sludinājumi