Trešdiena, 3. jūlijs
Vārda dienas: Benita, Everita, Verita, Emerita

Modernās indes ierīces. Veipošanas rīki un e-cigaretes jauniešu vidū

Anna Kola
11:13
13.02.2023
28

Kaitīgie ieradumi. Tie vienā vai otrā veidā, substancē vai formā, šķiet, bijuši kārdinājums mūsu sugai kopš neatminamiem laikiem.

Liela problēma tajā ir kāpjošā jauniešu tendence izstrādājumus lietot ar apbēdinošu regularitāti. Par to bieži vēstī dažādi mediji. Arī Slimību profilakses un kontroles centra informācija liecina, ka pēdējos gados strauji palielinās pieprasījums pēc jauniem nikotīnu un tabaku saturošiem izstrādājumiem.

Tā rezultātā tirgū ienāk aizvien vairāk produktu, kas aizstāj tradicionālo smēķēšanu, izmantotas dažādas tehnoloģijas (karsēšana, pulverizācija), lai patērētājs varētu uzņemt nikotīnu bez tabakas klātbūtnes vai turpināt tabakas lietošanu, taču bez tabakas degšanas rezultātā radīto kancerogēno vielu ieelpošanas. Pie jauniem nikotīnu un tabaku saturošiem izstrādājumiem pieder elektroniskās cigaretes, tabakas karsēšanas ierīces, nikotīna spilventiņi u.c. Tiek radīts maldīgs priekšstats, ka šie produkti ir “veselīgāka” alternatīva tabakas smēķēšanai.

Problēma tā, ka, vērojot pieaugušos, kas teju ik uz stūra kūpina šīs ierīces, jaunajai paaudzei tāds ieradums šķiet “stilīgs”, un tādā veidā arī viņi kļūs par soli tuvāk tam, “kā ir būt par pieaugušo”.
Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra pētījuma datiem 2019. gadā elektroniskās cigaretes regulāri, ar to domājot mēneša laikā vairākas reizes, lietojuši 18% 13-15 gadīgie skolēni, tostarp 22% zēnu un 14% meiteņu. Kopš 2011. gada e-cigarešu lietotāju īpatsvars šajā vecuma grupā ir dubultojies. Šie rādītāji nudien ir briesmīgi! Vēl trakāk, ka daudzviet izskan viedokļi – veipošana un e-cigaretes jau nav kaitīgas, salīdzinot tās ar ierastajām cigaretēm, kuras atstāj aiz sevis raksturīgo tabakas smaku.

Pati vairākkārt esmu pieredzējusi, ka pusaudži no pārdevējas mierīgi saņem vienas vai citas garšas aro­matizētos “Salt”. Katru reizi, redzot šo situāciju, rodas vēlme pārdevējai pajautāt, vai tiešām jaunieša dokumenti apstiprināja viņa vecumu. Tomēr es ar savu novērotāja neapmierinātību šajās situācijas noteikti neko nepanāktu, vien to, ka tas pats jaunietis gadījumā, ja veikala darbiniece nokaunētos un ierīci nepārdotu, aizsoļotu pārdesmit metru tālāk uz citu veikalu, kurā saņemtu kāroto indes aparātu.

Pārsteidzoši šķiet arī sabiedrībā atzītu speciālistu viedokļi šajā jautājumā. Piemēram, Pusaudžu un jauniešu psihoterapijas centra vadītāja Nila Saksa Konstanti­nova sacītais, ka strauji pieaugušajai veipu un e-cigarešu popularitātei faktiski ir divas puses: “Reālistiskā aina, skatoties uz labiem un nopietniem pētījumiem no visas pasaules, viens – mēs redzam, ka daudzviet pusaudži mas­veidā veipo. To dara tie, kuri iepriekš būtu smēķējuši. Mēs tagad redzam, ka tradicionālo cigarešu smēķēšana samazinās. Kopu­mā ņemot, pēc visiem datiem cigarešu smēķēšana ir kārtu lielāks risks pusaudzim un kaitējums veselībai nekā veipošana. Līdz ar to vajadzētu uzmanīties ar masveida aizliegumu veipošanai, jo pēc tās atgriezīsies cigarešu lietošana jauniešu vidū.”

No pieredzes, kas gūta, tuviem paziņām smēķējot šīs ierīces, zinu, ka to lietošanu faktiski nav iespējams pamanīt nekā citādi, kā vien fiziski būt blakus smēķēšanas brīdī vai atrast pašas ierīces. Veipo­šana un e-cigarešu smēķēšana neatstāj nekādu aromātu, kā tas pierasts ar parastajām cigaretēm, kuras, domājams, jebkurš vecāks uzreiz varējis saost. Šīs indīgās uzpariktes atrašanos bērna vai jaunieša lietošanā noteikti iespējams konstatēt vienīgi ar reāliem, fiziskiem, taustāmiem pierādījumiem.

Tas ir satraucoši, jo patiešām nozīmē to, ka bērni var itin viegli smēķēšanas ierīces gan iegādāties, gan lietot, neviena nemanīti. Arī no paziņām, ilggadējiem smēķētājiem, esmu dzirdējusi, ka viņi nu ir pārgājuši uz “veselīgāku dzīvesveidu”, no ierastajām cigaretēm savu atkarību transformējot uz šīm “nekaitīgajām” veipošanas ierīcēm vai e-cigaretēm. Tomēr tik nekaitīgi šie krāmi nemaz nav. Kā vēsta SPKC dati, 2019. gada oktobrī pirmoreiz publicēti pētījuma rezultāti, kurā konstatēts, ka e-cigarešu smēķēšana izraisījusi plaušu vēzi pelēm. Tas ir pirmais pētījums, kurā konstatēta uzskatāma saikne starp e-cigarešu smēķēšanu un vēzi.

Tāpat pēdējā laikā pētnieku pastiprināta uzmanība tiek pievērsta e-cigarešu šķidrumam pievienoto aromatizējošo vielu toksicitātei. E-cigarešu sastāvā ir vielas, kas plaši tiek izmantotas pārtikas ražošanā un tiek uzskatītas par it kā drošām pārtikas piedevām. Tā kā pierādījumi par pārtikas ražošanā izmantotu ķīmisku vielu ietekmi to inhalācijas rezultātā ir ierobežoti, šo pašu vielu izmantošana e-cigarešu šķidrumu sastāvā nevar tikt uzskatīta par ieelpošanai drošām. Arvien turpinās pētījumi par dažādu aromatizējošo vielu izmantošanu elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs un to ietekmi uz veselību.

Saskaņā ar 2020. gadā publicētiem pētījuma datiem 44% Lat­vijas iedzīvotājiem, kuri smēķē vai smēķējuši e-cigaretes, to smēķēšana nav palīdzējusi samazināt vai pārtraukt tabakas izstrādājumu lietošanu. 4% iedzīvotāju e-cigarešu smēķēšanas rezultātā palielinājusies tabakas izstrādājumu lietošana. Pasaules Veselī­bas organizācija arī neiesaka lietot elektroniskās smēķēšanas ierīces, lai atmestu tradicionālo cigarešu smēķēšanu, un vienlaikus uzsver, ka pāriešana no viena smēķēšanas produkta uz citu nav smēķēšanas atmešana.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Kur drošība grūtā brīdī

12:27
02.07.2024
24

Šo sezonu neuzsāka otrs lielākais dārzeņu audzētājs    SIA “Rītausma” Jēkabpils pusē. Veikalos vairs nav un nebūs gurķu, tomātu ar uzlīmi “Rītausma”.    Pēc 30 gadiem, kuros attīstīta mūsdienīga dārzeņu audzēšana, uzbūvēta infrastruktūra, darbs pārtraukts. Iemesls – Valsts ieņēmumu dienesta administrēto nodokļu (nodevu) parāds, kas uz 19.jūniju bija 128 782 eiro.    2020.gadā SIA “Rītausma” […]

Seniori ir svarīgi, bet nedrīkst aizmirst par jauniešiem

12:26
01.07.2024
21

Sociālajā jomā strādājošie uzsver, ka mūsdienās, kad sabiedrība noveco, saprotams, ka pastiprināti tiek domāts par senioriem, bet nedrīkst aizmirst arī jauniešus. To saka līdzšinējais novada Sociālā dienesta vadītājs Ainārs Judeiks, norādot, ka būtiska šajā darbā ir arī prevencija, kas vērsta uz bērniem un jauniešiem. To pieminēja arī Cēsu pilsētas pansionāta direktore Inga Gunta Paegle, vērtējot, […]

Manifestēt savu realitāti. Kas tas par zvēru?

12:25
30.06.2024
18

Pēdējā laikā arī mūsu zemē populārs kļuvis vārds “manifestēt”! Anglicisms, kas daudziem nerada skaidrību – ko gan tas īsti nozīmē? Izrādās, kaut ko manifestēt nozīmē padarīt savus sapņus, mērķus un centienus par realitāti, ticot, ka tos patiešām iespējams sasniegt. Visam pamatā ir ideja, ka, ticot, ka patiešām varat kaut ko izdarīt, un koncentrējot savas domas […]

Lielā politika un karš

12:24
29.06.2024
21

Ukraina otrdien, 25. jūnijā, oficiāli sāka iestāšanās sarunas ar Eiropas Savienību (ES). Protams, tas nozīmē vairākus gadus ilgu procesu, tā laikā valstij ne tikai jāpārņem Eiropas Savienības normatīvās prasības, bet arī jāpierāda, ka sabiedrība un valsts pārvalde ir gatava pievienoties blokam. Šonedēļ ES ir vieno­jusies par jaunām sank­cijām pret Balt­krieviju. Ir zināms arī , ka […]

Noguruši no ziņu virsrakstiem…

12:29
27.06.2024
20

Raugoties TV ekrānā uz kādu no daudzajiem ziņu raidījumiem, pamanīju tekstu, kas rotāja ekrāna apakšmalu, ka kādā pasaules mēroga pētījumā apstiprinājies – cilvēki arvien mazāk seko līdzi ziņām. Atskār­tu, ka šim apgalvojumam absolūti piekrītu arī pati. Un, šķiet, daļai paziņu, tuvāku un tālāku, pēdējā laikā bija līdzīgs viedoklis. Ir skaidrs, ka ziņu mērķis vairs pat […]

Nemainīgie priekšstati

09:58
25.06.2024
30

Katram no mums, arī tautām un nācijām ir savi priekšstati par to, kādi esam, nereti ar laiku tie mēdz arī vairāk vai mazāk mainīties. Izskatās, ka Krievijas Federā­cijas iedzīvotāju priekšstati un uzskati tomēr nemainās, gan domājot par lielāko ienaidnieku, gan pašiem par sevi. Nav noslēpums, ka Krievijā vara to atbalsta un iedzīvotāji dzīvo priekšstatos, ka […]

Tautas balss

Pļauj, ka putekļi pa gaisu

10:12
02.07.2024
20
Priekulietis A. raksta:

“Priekuļu centrā pagājušajā nedēļā pašvaldība pļāva zāli, putekļi vien gāja pa gaisu. Zā­līte tik īsa un nīkulīga, ka tur nav, ko pļaut. Bet laikam jau noteiktie kvadrātmetri jāno­pļauj, citādi nesaņems naudu. Manuprāt, pļaušanu nevajadzētu organizēt pēc grafika, bet gan tad, kad tas nepieciešams,” pārdomās dalījās priekulietis A.

Zāļu ražotāji negodprātīgi

12:29
28.06.2024
18
Lasītāja raksta:

“Re nu! Eiropā ražotāji zāļu cenas valstīm nosaka slepeni, mazākās un nabadzīgākās valstis maksā vairāk. Tāpēc jau arī mums ir tik dārgi medikamenti un jauno zāļu maz. Te būtu gudri, ja, piemēram, Baltijas valstis vienotos un iepirktu vajadzīgo kopā. Bet varbūt jautājums jārisina Eiropas Savienības līmenī?” sprieda lasītāja.

Autobusu pieturā lietū un vējā

12:29
28.06.2024
59
Vilma raksta:

“Ikdienā diezgan bieži nākas ar autobusu braukt no Valmieras un Cēsu autoostas. Autobusa gaidīšanu abās pilsētās nevar salīdzināt. Valmierā nojume pasargā pasažierus no lietus un saules, Cēsīs pa bedrainu laukumu no stacijas ēkas var aizklunkurēt līdz pieturai, sēdēt uz soliņa, lai kādi laikapstākļi, un skatīties uz apdrupušo mūra sienu,” pārdomās dalījās Vilma un piebilda, ka […]

Pasaki, kas ir tavs draugs…

10:01
25.06.2024
26
Politikas vērotājs raksta:

“Kā gan Krievijas sabiedrība var nejusties pazemota, ja viņu valsts līderim jāslēdz vienošanās ar visu citu pasaules valstu ignorēto un nosodīto Ziemeļkoreju? Tas taču ir kauns, ka par sabiedroto jāizvēlas kas tāds!” pauda politikas vērotājs.

Vai tiešām ietaupīja

10:01
25.06.2024
22
Zaubēniete raksta:

“Zaubē vairs nav pagasta pārvaldes. Nezinu, cik daudz paš­valdība ietaupīja, bet cilvēkiem gan tagad grūtāk. Nav speciālista, kas var pastāstīt par visiem jautājumiem pagastā, par katru jāiet pie cita darbinieka. Kad bija pārvalde, bija tā kā drošāk, zināji, ka ir, uz kuru paļauties, arī kam prasīt atbildību,” pastāstīja zaubēniete.

Sludinājumi