Pirmdiena, 22. jūlijs
Vārda dienas: Marija, Marika, Marina

Sviestmaizes cena

Sallija Benfelde
17:19
04.03.2023
28

Stāsts gan nav par budžetu, bet par to, cik “maksā” tas, ko dēvējam par mūsu, par Eiropas kopējām vērtībām – brīvību un demokrātiju.

Vārdos tās atbalsta vairākums iedzīvotāju, bet darbos gan, izrādās, ikdienas ērtības un smukums nereti ir pats svarīgākais, jo “sviestmaize” taču ir vajadzīga katru dienu, bet tās vērtības nedz pilda vēderu, nedz priecē acis ar skaistiem skatiem.

Stāsts ir par Ogres mēru Egilu Helmani, Ogres Vēstures un mākslas muzeju, mēra partiju Nacionālo apvienību (NA) un konfliktu, kurš nu jau kļuvis par skandālu. Proti, Ogres mērs gribēja, lai muzejā notiek Pjotra Avena, Putinam pietuvinātā baņķiera un atbalstītāja, Krievijas miljardiera, Latvijas porcelāna kolekcijas izstāde. Avens kā Putinam pietuvināta persona ir iekļauts Eiropas Savienības (ES) sankcionēto personu sarakstā par atbalstu Krievijas darbībām pret Ukrainas suverenitāti un neatkarību. Tas gan nav traucējis Ogres mēram pagājušā gada decembrī tikties ar Avenu viņa īpašumā Latvijā, aizbildinoties, ka Avens taču ir Latvijas pilsonis.

Kā zināms, Avens 2016. gadā ieguva Latvijas pilsonību, 2012. gadā tika apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni. Pēc Krievijas plašā iebrukuma Ukrainā Ordeņu kapituls nolēma ordeni atņemt. Drīz vien pēc tam arī Latvijas Universitātes (LU) Senāts nolēma Avenam atņemt LU goda doktora grādu. Tagad Latvijas drošības iestādes vērtē, vai ir pamats pilsonības atņemšanai.

Droši vien ir vietā arī atgādināt, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) par pilsonības piešķiršanu bija ierosinājis kriminālprocesu, bet to izbeidza, jo trūka pierādījumu kukuļdošanā. Tiesa gan, procesā parādījās būvuzņēmēja Gunta Rāvja un politiķa Edgara Jaunupa vārds, kuri apgalvoja, ka atbalstījuši Avenu, jo viņš taču ir izveidojis labdarības fondu un viņa vectēvs bijis latviešu strēlnieks, kurš palicis Krievijā – likums paredz, ka  par Latvijas pilsoni atzīstams latvietis, kura priekštecis pastāvīgi dzīvojis Latvijas teritorijā laikā starp 1881.gadu un Latvijas Re­publikas okupācijas dienu 1940.gada 17.jūnijā.

KNAB Izmeklēšanas laikā noskaidrojās, ka latviešu valodas eksāmenu Avens kārtojis divreiz, pirmo reizi nav nolicis, otrajā reizē gan, bet atklātībā nonāca vienas komisijas locekles sacītais KNAB, ka viņai bijuši iebildumi par Avena zināšanu pārbaudes novērtējumu. Tomēr komisijas vadītāja abām pārējām loceklēm esot uzspiedusi savu viedokli, proti, ielikt minimālo nepieciešamo punktu skaitu.

KNAB pēc eksāmena audioieraksta noklausīšanās konstatēja, ka Avens atbildēja uz 11 no 23 pārbaudes komisijas uzdotajiem jautājumiem, “līdz ar to pretendents sniedza atbildes tikai aptuveni 47% no kopējā valodas zināšanu un prasmes pārbaudes apjoma”. Atklātībā nonāca arī saruna starp Rāvi un Jaunupu par “jautājumu sakārtošanu” ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi, lai Rāvja paziņas atrisinātu savus jautājumus un par kaut kāda “desmitnieka” iedošanu kādam.

Ar vārdu sakot, jautājums par Avena pilsonību joprojām nav skaidrs, bet ES sankcijas uz viņu attiecas. Turklāt jautājums jau nav tikai par to, ka Ogres mērs ticies ar viņu, bet par Avena kolekcijas izstādi, kuras iniciators bija Egils Helmanis.

Sabiedrības neapmierinātība ar paredzēto izstādi bija liela, pret to bija arī Ārlietu ministrija, iebildumus publiski pauda arī NA valdes priekšsēdētājs Raivis Dzintars, iebildumi bija Ogres Vēstures un mākslas muzejam. Valsts dro­šības dienests norādīja, ka “sank­cijām pakļautajām personām ir aizliegts tieši vai netieši darīt pieejamus finanšu līdzekļus vai saim­nieciskos resursus”. Tātad gadījumā, ja porcelāna kolekcija tiktu atvesta uz muzeju, varētu vērtēt, vai netiek pārkāpta Eiro­pas Savienības regula, par kuras pārkāpšanu var draudēt krimināl­atbildība. Sods varētu attiekties arī uz pašvaldību. Pēdējā brīdī Ogres mērs izstādi atcēla, tomēr apgalvoja, ka tā mēs aplaupām paši sevi, jo kolekcijā atrodas Latvijas dižgaru darbi.

Ogres Vēstures un mākslas muzejs no pēdējā brīdī atceltās izstādes norobežojās, norādot, ka kolekcijas īpašnieka dēļ paši to rīkot nevēlējās. Taču muzejs pieder paš­valdībai un saņem tās finansējumu. Mēra lēmuma dēļ nācās atcelt arī iepriekš ieplānotu citu izstādi.

Un tad sākās Ogres mēra “kara gājiens” pret muzeju, ko spilgti raksturo ogrēnietes Sandras Ošiņas ieraksts sociālajos tīklos pirms atbalsta akcijas, kas notika pie muzeja: “Šobrīd šķiet, ka Latvijas kultūras cilvēku vidū nav tādu, kuri nebūtu pamanījuši, kas notiek Ogrē. Bet sākās tas viss ar ziņu, ka Ogres muzejs atsakās izstādīt Pjotra Avena, Ukrainas kara sakarā sankcionēta cilvēka, porcelāna kolekciju kopā ar Avenu slavinošu plakātu. Tālāk jau sākās represijas pret muzeja darbiniekiem, atceļot algu pielikumu un iecerēto izstāžu svītrošanu. Ogres pašvaldības skaidrojumu īsumā var formulēt šādi: “Mutes ciet, klausiet, ko liek, pievērsieties vēstures pētniecībai, un muzejā rādīsiet tikai to, kas kaut kādā veidā būs saistīts ar Ogri!” Tad, lūk, šeit viena interesanta nianse. Ogres pašvaldība atcēla arī vasarā paredzēto Edītes Pauls Vīgneres izstādi “Koronetes”. Šī izstāde jau notikusi Valmieras muzejā un Bauskas pilī, un pagājušajā vasarā Ogres muzeja darbinieki uzrunāja māksliniekus, ka ļoti vēlētos skaistās galvas rotas, tajā skaitā vainagus, izstādīt Ogres muzejā Dziesmu svētku laikā (..).Tāpēc šovakar došos. Man nav bail rādīt savu seju, es nekādā veidā neesmu atkarīga no Ogres pašvaldības, mani nevar “reorganizēt”. Bet man ir neizsakāmi žēl cilvēku, kuru ilgus gadus ieguldīts, no sirds darīts darbs tagad tiks “reorganizēts” tā, lai nekas nepaliek pāri.”

Pēc aizvien pieaugošā skandāla kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) sasauca Muzeju padomes ārkārtas sēdi, kurā lemts, ka likumā vajadzīgi grozījumi, lai stiprinātu muzeju autonomiju. Helma­ņa partijas valde, arī kvēlais pat­riots, Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājs Jānis Dombrava Ogres mēra tikšanos ar Avenu sauc par “kļūdu”, gan nepieminot izstādi un vēršanos pret muzeju. Helmanis pats svētdien, 26. februārī, savā feisbuka profilā ierakstījis, ka lepojas ar kritiku, ka pret viņu vēršas apmelotāji un tas viss esot kompliments viņam un apliecinājums, ka viņš rīkojas pareizi.
Kādēļ ir vērts pieminēt šo skandālu, runāt par to?

Ogrēnieši atzīst, ka Helmanis vismaz kaut cik sakārtojis ielas pilsētas centrā, svētkos Ogre tiek izrotāta tik skaisti kā laikam neviena cita Latvijas pilsēta, ne viens vien brauc apskatīt skaisti izrotāto Ogri. Un no ogrēniešiem jau nācies dzirdēt arī to, ka tāda izstāde, muzejs un tāds Avens nemaz nav svarīgs, ja ielas sakārtotas un pilsēta svētkos krāšņa. Helmanis dara pareizi, jo svarīgākas par kaut kādu mākslu taču ir ielas.

Manuprāt, atliek piebilst tikai divas lietas: autoritārisms un vienpersonīga vara parasti uzreiz nesākas ar to, ka pareizs ir tikai tas, kas patīk viņiem, un ka runāt un darīt drīkst tikai to, ko grib viņi. Viss notiek pamazām. Vērts arī atcerēties, ka lielāko tiesu partijas tādas lietas izliekas neredzot vai saka, tās tikai “kļūdas”. Otra lieta saistībā ar budžetu, kurš otrajā un galīgajā lasījumā jāpieņem 8. martā, – lai tas tiktu pieņemts, Saeima, arī Jaunā Vie­notība, klusē, pat nemēģina kaut ko teikt, nav nekādu diskusiju. Saeimas 23. februāra balsojumā par iekļaušanu Saeimas darba kārtībā Ogres novada pašvaldības domes darbību izvērtējumu “par” nobalsoja tikai 16 deputāti, “pret” – 35 un atturējās 30. Lūk, arī “sviestmaize”– sakārtotas ielas, smuka pilsēta un budžets.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Cēsu ietves un veloceliņi

17:09
17.07.2024
42
1

Latvietis pēc dabas ir diezgan konservatīvs un visur grib zināmu kārtību. Tāpēc var saprast riteņbraucēju vēlmi pēc iespējami labākas velo infrastruktūras, kur galvenais elements ir veloceliņš. Tad skaidrs, tur uz divriteņa cilvēks var justies droši un kā galvenais. Jāpiebilst gan, ka velosipēdistus pamazām grib izkonkurēt citu mikromobilitātes ierīču lietotāji, piemēram, elektrisko skrejriteņu braucēji, bet šoreiz […]

Vienam atvaļinājums, citiem problēmas

08:55
16.07.2024
42

Cik nav dzirdēts gan skaļi un satraucoši, gan pieklusināti un argumentēti, ka Latvija izmirst, ka ģimenēm vajadzīgs atbalsts. Tad nez kāpēc ne viens vien iedomājas, ka runa atkal ir par naudu. Ir tik daudzas it kā vienkāršas lietas, kas būtu liels atbalsts un sapratnes demonstrējums jaunajām ģimenēm. Vasara ir atvaļinājumu laiks, ģimeņu speciālisti to vien […]

"Uzvarētāji"

16:53
15.07.2024
25

Nedēļas baisākais notikums ir agresorvalsts uzbrukums Kijivā lielākajai bērnu slimnīcai Ukrainā. Tiešs raķetes trāpījums, divi mediķi gājuši bojā, astoņi bērni ievainoti, viens bērns miris. Protams, Krievija apgalvo, kas slimnīcā bijis “Azov” kaujinieku centrs, jo teroristiem visā pasaulē tā ir ierastā lietu kārtība – izmantot iedzīvotājus, it sevišķi bērnus, kā vairogu kaujiniekiem. Tādēļ viņi negrib un […]

Nelaimīgie korķīši

10:48
10.07.2024
39

Domājams, nevienam nav paslīdējis garām fakts, ka plast­masas korķīšiem dzērienu pudelēm jābūt piestiprinātiem arī tad, kad pudele atvērta. No 2. jūlija visās Eiropas Savienības bloka dalībvalstīs vienreizlietojamām plastmasas pudelēm ar tilpumu līdz trīs litriem ir jābūt aprīkotām ar piestiprinātiem korķīšiem. To nosaka 2019. gadā pieņemtā direktīva. Ja paveicies nopirkt vēl pilnībā attaisāmu iepakojumu, tas tāpēc, […]

“Nespļauj akā, no kuras pašam būs jādzer”

06:06
08.07.2024
47

Pirms Eiroparlamenta vēlēšanām ne viens vien deputāta kandidāts solīja palīdzēt Latvijai, glābt to. Latvijas politiķu izteikumi reizēm folklorizējas, kļūst par tādiem kā sakāmvārdiem. Neapšaubāmi, viens no tādiem politiķiem ir nupat ievēlētais Eiroparlamenta (EP) deputāts, kurš ne reizi vien nosaucis Latviju par “muļķu zemi”, nu jau bijušais 14. Saeimas deputāts, gan Saeimā, gan EP ievēlēts no […]

Cik pļaviņu nopļāvi?

15:00
06.07.2024
47

Līdz ar dzīvesveida maiņu, jaunām tehnoloģijām sadzīvē un ražošanā daudz kas mainās un pazūd. Lauku dzīves ikdiena saglabājas tautasdziesmās, etno­grāfisko muzeju krājumos. Jaunā paaudze skatās, brīnās. Laiki un paaudzes mainās, un tā tas bijis vienmēr. “Kur Jānis aizgāja?” mamma jautā dēlam. “Viņš pļauj ar manuālo trimmeri,” atbild dēls. Māte sākumā apmulst, nesaprot, tad sāk smieties: […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
24
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
17
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
23
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
30
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi