Svētdiena, 24. novembris
Vārda dienas: Velta, Velda

Gada nogales vēdera prieki

Druva
00:00
29.12.2006
5

Gada nogale ir traks izēšanās laiks. Tikko veiksmīgi pārdzīvojuši Ziemassvētku pārēšanos, jau esam gatavi mesties nākamajā – gadu mijas gastronomiskajā priekā.

Jo esam taču pelnījuši atļauties arī kādu vēdera prieku. Ja nu radīsies problēmas, zinām taču ko meklēt, jo televīzijas reklāmas mūs izglītojušas. Ja gāzes vēderā – espumizāns nāks palīgā, bet pēc maltītes pāris tabletes mezym, lai vēders smaguma sajūtu nezin. Un kā jau pieņemts, ar jauno gadu sāksim jaunu, pieticīgāku dzīvi, varbūt pat ar kādu vieglu diētu.

Bet tagad visa uzmanība pievērsta Vecgada maltītei, jo tā ir iespēja pārsteigt savu ģimeni, varbūt arī sevi, pagatavojot ko neparastāku. Protams, var izvēlēties vienkāršāku, tiesa, dārgāku veidu – aiziet svētku vakariņās uz kādu glaunu restorānu. Un pasūtīt uzkodās svaigu bifeļpiena mocarella siera karpačo ar piparmētru vai izturētas Šarolē jaunlopa filejas karpačo ar skūtām zoss aknām. Siltajā – grilētu savvaļas jūrasvilka fileju ar līdaku uzpūteni, gambu un melnajām trifelēm, pasniegtu ar fenheļa žuljēnu un velutē vai arī grilētas tīģergarneles ar olu nūdelēm Taizemes oranžajā karija kokoskrēma mērcē ar bazilika pesto. Desertā iederēsies mango parfait terīne ar jogurta citronu sorbet, karamelizētām mandelēm un mango mērci. Ja liekas, ka maciņš to nepavilks, bankas taču piedāvā kredītus, lai svētkus var padzīvot zaļi.

Labi, nolaidīsimies uz zemes, jo mana pavāra – amatiera prasme tik augstu lidojumu vēl nespēj pacelt. Pareizāk varbūt būtu teikt, neesmu mēģinājis ko tādu pagatavot, jo pieļauju, ka tas sarežģītākais tajā visā ir nosaukums. Šoreiz trīs vienkāršāki ēdieni gadu mijai no manas puses.

Raibie salāti. Nepieciešams mocarella siers, divas cieti vārītas olas, trīs vidēja lieluma tomāti, olīvas, avokado, salātu lapas, nedaudz olīveļļas. Uz šķīvja uzliekam salātu lapas, uz kurām pamīšus liekam virsū visas sastāvdaļas. Olas un tomātus sagriežam daiviņās, mocarella sieru un avokado palielos gabalos, olīvas liekam veselas. Visu nedaudz pārkaisām ar sāli un pipariem, vislabāk lietot sāls un piparu maisījuma dzirnaviņas, un mazliet pārlejam ar olīveļļu. Ļoti laba un viegla uzkoda pirms siltā ēdiena.

Svētku cepetis. Ja svētku dienā nav lustes ilgi stāvēt pie plīts, siltajam var izvēlēties cepeti, jo tas itin labi noderēs arī pēcsvētku brokastīm. Un par svētku cepeti tas nosaukts tāpēc, ka to pagatavo uz svētkiem. Nepieciešams labs cūkgaļas karbonādes gabals un dažādas garšvielas. Ja ir laiks un vēlme, gaļu var iegaršvielot jau no rīta, ja cepšana paredzēta vakarpusē. Bet var arī to darīt pirms pašas cepšanas. Saspaidām dažas ķiploka daiviņas un sajaucam ar sāli, pipariem un maltām ķimenēm. Ierīvējam ar to cepeti, nedaudz iesmērējam arī ar sinepēm, un gaļa gatava cepšanai. Nupat no Mārtiņa Sirmā noskatījos, ka pannā cepeti var likt uz lielos gabalos sagrieztiem sīpoliem, ķiploku daivām, lai cepetis kļūtu vēl gardāks. Sanāca labi. Cepšanai vajadzīga apmēram stunda 180 – 190 grādu temperatūrā.

Šāds cepetis labi saderēs ar krāsnī ceptām kartupeļu pusītēm, kuru pagatavošanu var labi apvienot ar cepeša cepšanu. Nomizojam kartupeļus, pārgriežam gareniski un liekam uz pannas cepeškrāsnī. Kad tie nedaudz apcepušies, pārkaisām ar kartupeļu garšvielu un mazliet sāli. Te vajadzētu tā notrāpīt, lai kartupeļi ir gatavi vienlaicīgi ar cepeti, lai uzreiz var celt galdā. Uz šķīvja, protams, jābūt arī kādiem dārzeņiem, svaigiem vai marinētiem, bet tas pēc katra paša izvēles.

Žāvētu ābolu krēms. Svētku vakariņās nepieciešams arī deserts. Te nu gribas atgādināt vienkāršu patiesību – nevajag gatavot neko sarežģītu, lai gūtu garšīgi. Manuprāt, Vecgada galdam noderēs tāds latvisks saldais ēdiens kā žāvētu ābolu krēms. Nepieciešami vien žāvēti āboli un saldais krējums. Žāvētus ābolus izmērcē, sablenderē un sajauc ar saputotu saldo krējumu. Putukrējumu ieteicams ņemt pusi uz pusi ar ābolu daudzumu. Liekam trauciņos un ceļam galdā.

Un kā jau gada nogalē pieņemts, varam piedzert šampanieti, atceroties, ka pārmērīga alkohola lietošana ir kaitīga veselībai un sēšanās pēc tā lietošanas pie stūres vispār nav pieļaujamā. Lietojot šo dzērienu, atcerieties, ka tas nedrīkst būt silts (līdz 8°C), lai nesabojātu aromātu un garšas buķeti. Lai sasniegtu pareizo dzēriena temperatūru, ieteicams neatvērtu pudeli uz 20 – 30 minūtēm ievietot traukā, kas pildīts ar ledu un ūdeni. Ja tāds nav pieejams, uz trim, četrām stundām var ielikt pudeli ledusskapī (nevis saldētavā) horizontālā stāvoklī. Šampanieša burvība slēpjas arī tā dzīvajos burbulīšos, kas priecē gan mūsu acis gan garšas kārpiņas. Kaut kur lasīju, ka pudelē noslēpušies 49 miljoni burbulīšu. Tāpēc pudeli ieteicams atvērt bez blīkšķa, lai neizlaistu ārā pārāk daudz šo burbulīšu, bet saglabātu tos dzērienā.

Atliek novēlēt garšīgu un bagātīgu gada nogali un visu nākamo gadu!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Plaša teritorija jaudīgai uzņēmējdarbībai

00:00
24.11.2024
31

Valmieras pievārtē pagājušajā nedēļā atklāja Industriālā parka būvniecību nepilnu 60 hektāru plašā teritorijā. Darbus plānots pabeigt nākamā gada beigās. Apbūves teritorijā būs inženierkomunikāciju infrastruktūra, liels loģistikas centrs, industriāls elektroenerģijas pieslēgums, plašas stāvvietas, dzelzceļa pievads. Dzelzceļu varēs izmantot, lai nodrošinātu kravu pārvietošanu starp Valmieras dzelzceļa staciju un    Industriālo parku. Paredzēts izbūvēt platsliežu dzelzceļa privātās lietošanas […]

Sava laika personība. Arturs Dronis

00:00
23.11.2024
34

Vairākas paaudzes atceras Arturu Droni – cēsnieku, mākslinieku, skolotāju. Šis ir viņa 120.jubilejas gads. “Viņš bija gleznotāju gleznotājs, skolotāju skolotājs, iedvesmoja skolēnus, sabiedrību gan ar savām gleznām, gan personību. Skatot šodien viņa darbus, varam sajust mākslinieka vienkāršību, inteliģenci. A.Dronis teica, ka katru dienu jāuzglezno kāds portrets, ja nav modeļa, gleznoja pats sevi. Tāpēc starp viņa […]

Jaunieši pagatavo svētku maltīti senioriem

00:00
22.11.2024
50
1

124 seniori Cēsu novadā Lāčplēša dienā saņēma siltu svētku maltīti. Pusdienas Smiltenes tehnikuma jaunieši un “Latvijas Samariešu apvienības” aprūpētāji piegādāja visiem senioriem, kuri novadā saņem pakalpojumu “Aprūpe mājās”. “Senioru emocijas, prieku, laimi, sajūsmu un pateicību nav iespējams aprakstīt,” “Dru­vai” teic Dana Laicāne, vecākā aprūpētāja Cēsu un Valmieras novadā. “Lai gan bijām pieteikuši, ka viņi saņems […]

Automašīnu iegādē cilvēki kļūst arvien racionālāki

10:27
21.11.2024
51

Iegādājoties automašīnu, cilvēki kļūst arvien racionālāki, intervijā aģentūrai LETA norādīja lietoto auto tirgotāja “Longo Group” valdes priekšsēdētājs Edgars Cērps. Pieprasījums pēc vieglajām automašīnām cenu kategorijā zem 10 tūkstošiem eiro palielinājies, bet spēkratiem, kas dārgāki par 20 tūkstošiem eiro, sarucis. Ar Edgaru Cērpu sarunājas LETA žurnāliste Justīne Bere­zovska. “Druvas” lasītājiem piedāvājam saīsinātu interviju.  -Kā pašlaik varētu […]

Zaubē aptieka pārcēlusies uz gaišām un plašām telpām

00:00
21.11.2024
146
1

Zaubē ilgi gaidīts brīdis –vietējā aptieka iekārtojusies ērtākās un gaišākās telpās. Pagājušajā nedēļā uz jauno telpu atklāšanu pulcējās pagasta iedzīvotāji un cilvēki, kas gādāja, lai aptieka būtu mūsdienīga. Zaubes aptieka ir “Lat­vijas aptieka” filiāle, uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Alvis Ērglis telpu atklāšanā sacīja: “Šodien vairākkārtīgi izskanēja vārdi – tik saviļņojoši. Un patiesi ir prieks, ka laikā, […]

Sagatavo auto Ukrainai

00:00
20.11.2024
62

Patriotiskās noskaņās Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikuma (VTDT) audzēkņi fondam “Uzņēmēji mieram” nodeva salaboto automašīnu, kas tiks nogādāta Ukrainā. Tehnikums saņēma arī nākamo mašīnu, kuru saremontēs, lai sūtītu ukraiņiem uz fronti. VTDT ir pirmais tehnikums, kurš iesaistījies Ukrainai ziedoto automašīnu tehniskā sagatavošanā, tagad jau to dara septiņas mācību iestādes. “Valsts policijas ziedotais spēkrats, kuru mēs […]

Tautas balss

Vai svarīgākā ir domes vadība

11:01
21.11.2024
49
J. raksta:

“Pagājušajā “Druvas” numurā bija ziņa, ka Cēsu novada pašvaldība par labu darbu valsts svētkos apbalvo 50 darbiniekus. Neviens pagodinātais vārdā nebija nosaukts, bet domes priekšsēdētājs un viņa vietnieki gan minēti pilnībā. Vai tad tikai viņi pelnījuši tādu godu, citi ne,” neapmierinātību ar publikāciju izteica J.

Sveiciens glābējiem un policistiem

11:01
21.11.2024
18
16
Seniore raksta:

“Noskatījos dokumentālo filmu par ugunsdzēsēju glābēju darbu. Tajā bija uzskatāmi parādīti Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku pienākumi, reālas situācijas, kādās viņi strādā, ar kādu bīstamību jāsastopas un cik profesionāli viņi atrisina situācijas. Gribu novēlēt visiem, kas strādā šajā dienestā, veselību un izturību un visus sveikt svētkos. Paldies vēlos teikt arī Valsts policijai. Arī tas […]

Kur novilkt robežu

11:39
20.11.2024
33
Lasītāja raksta:

“Lasu, ka Cēsīs Leona Paegles ielai atjaunots Ģimnāzijas ielas nosaukums. Nosaukumā, protams, nav nekā slikta, taču, manuprāt, nav pareizi, ka mēs cenšamies aizslaucīt visu mūsu vēsturi. Šoreiz varbūt ne tik daudz par Cēsīm, bet kopumā. Nav jau neviens cilvēks ideāls, arī rakstnieki, mākslinieki. Katram savi un varbūt daudziem nepareizi uzskati, bet vai tāpēc viņu vārdi […]

Pilsoniska atbildība

11:39
20.11.2024
27
M.N. raksta:

“Paldies priekulietim Gundaram Muceniekam, kurš Lāčplēša dienas rītā Priekuļu birzītē pie piemiņas zīmes Kārlim Ulmanim nopļāva kūlu. G.Mucenieks nežēloja savu laiku un izmantoja arī savu trimmeri,” pastāstīja M.N.

Nevar atrast tualetes

14:54
13.11.2024
66
Seniore no kaimiņu novada raksta:

“Mēs, trīs kundzes astotajā gadu desmitā, no kaimiņu novada bijām ciemos Cēsīs. Izstaigājām pilsētu, vēsturiskās vietas. Kā jau ekskursijā, katrai bija līdzi ūdens pudele. Pienāca brīdis, kad, kā mēdz teikt, daba sauc. Tā kā man Cēsis zināmākas, vedu draudzenes uz Rožu laukumu, atceros, tam līdzās bija pārvietojamās tualetes. Aizgājām, bet nekā, to vairs nav. Un […]

Sludinājumi