Pirmdiena, 15. decembris
Vārda dienas: Johanna, Hanna, Jana

Jaunības eliksīrs zemene

Druva
23:00
05.07.2007
14

Zemeņu laiks palēnām iet uz beigām, jāsteidz vēl apēst iespējami daudz ogu, kas organismam un veselībai ir ļoti nepieciešamas. Ja ir iespēja, ieteicams tās sablenderēt un ielikt saldētavā, lai ziemas spelgonī atkausētu un atkal izjustu garšas un smaržas burvību.

Zemeņu vēsture ir gara. Tās bijušas vienas no pirmajām ogām, ar kurām mielojušies cilvēki. Tibetas me­dicīnā zemenes ir labs līdzeklis pret priekšlaicīgu novecošanos, jau­nī­bas un ilgdzīvošanas eliksīrs. Senat­nē dziedniekiem bijis teiciens: “Tajā mājā, kurā ēd zemenes, ārstiem nav ko darīt”. Zemenes ir vispāratzīts an­tidepresants.

Zemenes ir īsta dažādu organismam nepieciešamu vielu “noliktava”, lai gan tajās ap 90 procentu ir ūdens. Tās ir vērtīgs profilaktisks līdzeklis. Šajās ogās ir vairāk C vitamīna nekā citronos un apelsīnos. 150 – 200 grami zemeņu nodrošina C vitamīna dienas normu. Zemenes ir īpaši bagātas ar folskābi, kas svarīga šūnu attīstībai un asinsradei. Ogas ir labs asinstīrīšanas līdzeklis, tajās ir augsts dzelzs saturs, satur kāliju un karotīnu, nav daudz cukura.

Zemenes īpaši iesaka aknu un tuber­kulozes slimniekiem, tiem, kas sirgst ar mazasinību, kā arī slim­nie­kiem, kuriem ir kaulu bojājumi. Ar ze­­menēm var ierīvēties, ja ir ādas sli­m­ības. Šo uzskaitījumu varētu tur­pi­nāt.

Vēl vērtīgākas par dārza zemenēm ir meža zemenes. Tās satur dažādas organiskās skābes, dzelzi, kāliju, fosforu, kalciju, mangānu, nātrija sāli, karotīnus, tiamīnu, askorbīnskābi, ēteriskās eļļas, pektīnvielas. Pasaulē zināmas aptuveni 20 savvaļas zemeņu varietātes, bet dārza zemeņu šķirņu skaits pār­sniedz divus tūkstošus.

Zemenes var daudz ēst, taču jā­rē­ķinās, ka no šīm ogām diemžēl mēdz būt aler­ģija. Ja tās nav, veselīga būtu zemeņu kūre sešām dienām. Pir­majā dienā apēd kilogramu zemeņu (bro­kas­tīs 0,3 ki­logramus, pēc da­žām stun­­dām – 0,2 ki­lo­g­ra­mus, pus­­dienās – 0,2 ki­­lo­­gramus, va­karā atkal 0,3 kilo­gramus). Ot­rajā die­nā – divus kilogramus, trešajā un ceturtajā dienā – trīs, pie­­ktajā dienā – divus, bet sestajā die­nā – kilogramu. Šajā lai­kā ne­­drīkst lie­tot al­ko­holiskos dzē­rie­nus, sāli, cu­kuru un gaļu, minimāli jālieto piens.

Vislabāk zemenes ēst svaigā veidā, bet kādreiz der pagatavot ko interesantāku. Nav ieteicams zemenes maz­­gāt tekošā ūdenī, labāk tās uz īsu brī­di iemērkt aukstā ūdenī. Izrādās, ze­me­nes ir svarīgas ne tikai uzturā, tās var būt zīmīgas arī sapņos. Redzēt sapnī zemenes nozīmē, ka radīsies iespēja sasniegt nodomātos mērķus. Lasīt zemenes – zīme, ka dzī­vē ie­­stāsies būtiskas izmaiņas. Ja ze­­meņu ir ļoti daudz – drīzumā ļoti stipri ie­mī­lēsie­ties. Ēst ze­me­nes – sa­­ņemsiet la­bas ziņas, kas ie­p­rie­­ci­nās. Pirkt zemenes – gai­dā­mi būtiski ienākumu palie­li­nā­ju­mi.

Piedāvāju dažas receptes zemeņu desertam.

Nianse. Svai­gas, lielas un sal­­­das ze­me­nes pārgriež uz pu­sēm, uz­liek ne­­daudz pu­tukrējuma un svai­­ga ba­zilika la­piņu. Kārto ogas uz liela šķīvja.

Pildītas zemeņu puķītes. Ņem 15 lielas, stingras zemenes, 50 gramus biezpiena, divas ēdamkarotes pū­der­cukura, saldo krējumu, pipar­mēt­ru lapiņas. Zemenes nomazgā un nogriež kātiņu. Katru zemeni uzmanīgi vairākkārt iegriež, atstājot ap­mēram centimetru no pamatnes, lai veidotos zieda forma. Biez­pie­nu sa­maļ, pieliek pūdercukuru, sa­pu­totu saldo krējumu, samaisa, masu ie­­spiež zemeņu viducī, līdz ie­grie­ztās maliņas atveras. Katrai ze­menei virsū uzliek piparmētru la­pi­ņu.

Vienkāršais deserts. Ņem 400 g zemeņu, 200 g biez­pie­na, 150 ml sal­dā krējuma,50 g pū­der­cukura, rī­vē­­tu apelsīna miziņu. Ze­­menes no­mazgā, pārgriež uz pu­sēm un liek saldā ēdiena trau­ciņos. Biezpienu samaļ un sa­mai­sa ar saldo krējumu. Ar biezpie­na masu pārklāj zemenes, pārkaisa ar pūdercukuru un rīvētu apelsīna miziņu.

Ja ciemos iecerēts aicināt iemīļoto, var pagatavot īpašas zemenes. Zemenes mīļotajiem. Pirmā versija: zemenes pārlej ar liķieri, apmēram uz 10 stundām ieliek ledus­skapī. Pēc tam ūdens peldē izkausē šokolādi. Zemenes pa vienai izņem no liķiera un iemērc izkusušajā šokolādē. Kad šokolāde sastingusi, zemenes kārto saldumu traukā.

Otrā versija: zemenes apkaisa ar cukuru un sarīvētu citrona miziņu, stundu tur ledusskapī. Tad apslaka ar vīnu, konjaku vai liķieri. Var izmantot visus trīs dzērienus, sanāks kaut kas līdzīgs „Prozīt” kolekcijai. Pirms pasniegšanas garnē ar putu­krējumu. Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
27

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
65

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
82

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
153

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
52
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Piparkūkas, vaska sveces, egļu smarža un dziesmas

00:00
10.12.2025
148

Skan Ziemassvētku dziesmas, muzicē Aivars Lapšāns. Tā ir sestdiena, kad Cēsu tirgus rosība dzirdama tālu, jo daudzi laiku velta, lai iepirktos. Jau rīta agrumā cēsnieki un iebraucēji no pagastiem ir klāt īpašajā Zie­massvētku tirdziņā. Tirdzi­nie­ki stendos radījuši gaidāmo svētku noskaņu, piedāvā gan saldus, gan ceptus, žāvētus, skābētus un marinētus kārumus, gan kaut ko jauku daiļumam […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
25
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
23
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
39
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
41
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
39
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi