Zemeņu laiks palēnām iet uz beigām, jāsteidz vēl apēst iespējami daudz ogu, kas organismam un veselībai ir ļoti nepieciešamas. Ja ir iespēja, ieteicams tās sablenderēt un ielikt saldētavā, lai ziemas spelgonī atkausētu un atkal izjustu garšas un smaržas burvību.
Zemeņu vēsture ir gara. Tās bijušas vienas no pirmajām ogām, ar kurām mielojušies cilvēki. Tibetas medicīnā zemenes ir labs līdzeklis pret priekšlaicīgu novecošanos, jaunības un ilgdzīvošanas eliksīrs. Senatnē dziedniekiem bijis teiciens: “Tajā mājā, kurā ēd zemenes, ārstiem nav ko darīt”. Zemenes ir vispāratzīts antidepresants.
Zemenes ir īsta dažādu organismam nepieciešamu vielu “noliktava”, lai gan tajās ap 90 procentu ir ūdens. Tās ir vērtīgs profilaktisks līdzeklis. Šajās ogās ir vairāk C vitamīna nekā citronos un apelsīnos. 150 – 200 grami zemeņu nodrošina C vitamīna dienas normu. Zemenes ir īpaši bagātas ar folskābi, kas svarīga šūnu attīstībai un asinsradei. Ogas ir labs asinstīrīšanas līdzeklis, tajās ir augsts dzelzs saturs, satur kāliju un karotīnu, nav daudz cukura.
Zemenes īpaši iesaka aknu un tuberkulozes slimniekiem, tiem, kas sirgst ar mazasinību, kā arī slimniekiem, kuriem ir kaulu bojājumi. Ar zemenēm var ierīvēties, ja ir ādas slimības. Šo uzskaitījumu varētu turpināt.
Vēl vērtīgākas par dārza zemenēm ir meža zemenes. Tās satur dažādas organiskās skābes, dzelzi, kāliju, fosforu, kalciju, mangānu, nātrija sāli, karotīnus, tiamīnu, askorbīnskābi, ēteriskās eļļas, pektīnvielas. Pasaulē zināmas aptuveni 20 savvaļas zemeņu varietātes, bet dārza zemeņu šķirņu skaits pārsniedz divus tūkstošus.
Zemenes var daudz ēst, taču jārēķinās, ka no šīm ogām diemžēl mēdz būt alerģija. Ja tās nav, veselīga būtu zemeņu kūre sešām dienām. Pirmajā dienā apēd kilogramu zemeņu (brokastīs 0,3 kilogramus, pēc dažām stundām – 0,2 kilogramus, pusdienās – 0,2 kilogramus, vakarā atkal 0,3 kilogramus). Otrajā dienā – divus kilogramus, trešajā un ceturtajā dienā – trīs, piektajā dienā – divus, bet sestajā dienā – kilogramu. Šajā laikā nedrīkst lietot alkoholiskos dzērienus, sāli, cukuru un gaļu, minimāli jālieto piens.
Vislabāk zemenes ēst svaigā veidā, bet kādreiz der pagatavot ko interesantāku. Nav ieteicams zemenes mazgāt tekošā ūdenī, labāk tās uz īsu brīdi iemērkt aukstā ūdenī. Izrādās, zemenes ir svarīgas ne tikai uzturā, tās var būt zīmīgas arī sapņos. Redzēt sapnī zemenes nozīmē, ka radīsies iespēja sasniegt nodomātos mērķus. Lasīt zemenes – zīme, ka dzīvē iestāsies būtiskas izmaiņas. Ja zemeņu ir ļoti daudz – drīzumā ļoti stipri iemīlēsieties. Ēst zemenes – saņemsiet labas ziņas, kas iepriecinās. Pirkt zemenes – gaidāmi būtiski ienākumu palielinājumi.
Piedāvāju dažas receptes zemeņu desertam.
Nianse. Svaigas, lielas un saldas zemenes pārgriež uz pusēm, uzliek nedaudz putukrējuma un svaiga bazilika lapiņu. Kārto ogas uz liela šķīvja.
Pildītas zemeņu puķītes. Ņem 15 lielas, stingras zemenes, 50 gramus biezpiena, divas ēdamkarotes pūdercukura, saldo krējumu, piparmētru lapiņas. Zemenes nomazgā un nogriež kātiņu. Katru zemeni uzmanīgi vairākkārt iegriež, atstājot apmēram centimetru no pamatnes, lai veidotos zieda forma. Biezpienu samaļ, pieliek pūdercukuru, saputotu saldo krējumu, samaisa, masu iespiež zemeņu viducī, līdz iegrieztās maliņas atveras. Katrai zemenei virsū uzliek piparmētru lapiņu.
Vienkāršais deserts. Ņem 400 g zemeņu, 200 g biezpiena, 150 ml saldā krējuma,50 g pūdercukura, rīvētu apelsīna miziņu. Zemenes nomazgā, pārgriež uz pusēm un liek saldā ēdiena trauciņos. Biezpienu samaļ un samaisa ar saldo krējumu. Ar biezpiena masu pārklāj zemenes, pārkaisa ar pūdercukuru un rīvētu apelsīna miziņu.
Ja ciemos iecerēts aicināt iemīļoto, var pagatavot īpašas zemenes. Zemenes mīļotajiem. Pirmā versija: zemenes pārlej ar liķieri, apmēram uz 10 stundām ieliek ledusskapī. Pēc tam ūdens peldē izkausē šokolādi. Zemenes pa vienai izņem no liķiera un iemērc izkusušajā šokolādē. Kad šokolāde sastingusi, zemenes kārto saldumu traukā.
Otrā versija: zemenes apkaisa ar cukuru un sarīvētu citrona miziņu, stundu tur ledusskapī. Tad apslaka ar vīnu, konjaku vai liķieri. Var izmantot visus trīs dzērienus, sanāks kaut kas līdzīgs „Prozīt” kolekcijai. Pirms pasniegšanas garnē ar putukrējumu. Lai labi garšo!
Komentāri